building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32872
Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam

Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam

Dekoratīvā krāsošana ir veids, kā ar krāsām un visdažādāko krāsotāja instrumentu palīdzību iespējams iegūt pārsteidzošus efektus. Turklāt, nebūt nav jābūt arodu apguvušam daiļkrāsotājam – labus rezultātus varēs panākt cilvēks ar nelielām iemaņām krāsošanas darbos, darbam ar sarežģītāka līmeņa krāsām būs nepieciešams talkā aicināt krāsošanas darbu profesionāli.


Lazūrkrāsas – nezūdoša klasika krāsu pasaulē

Dekoratīvo krāsu pasaule ir ļoti plaša, bet vienas no iecienītākajām ir dažādas lazūrkrāsas. Tās ir uz ūdens bāzes veidots caurspīdīgs vai puscaurspīdīgs vai tonēts pārklājuma materiāls, ar kura palīdzību var iegūt dekoratīvu efektu un arī aizsargātu virsmu. Lazūrkrāsas pārklājums vizuāli atgādina ietonētu lakojumu, taču no lakas šīs krāsas atšķiras ar fizikālajām īpašībām. Svarīgākā lazūrkrāsu atšķirība un priekšrocība ir tās lēnais žūšanas laiks – līdz pat 24 stundām. Šī īpašība dod iespēju, tūlīt pēc lazūrkrāsas uzklāšanas, to apstrādāt ar dažādiem dekoratīviem paņēmieniem – izmantojot krāsotāja darba piederumus, virsmu var punktēt, "ķemmēt", braucīt ar rullīšiem, špakteļlāpstiņu, plēvē ietītu rulli vai pat plēves maisiņu utt.

 

Krāsu pasaules viena no modes tendencēm ir krāsas ar spīdīgu virsmu, kas atkarībā no apgaismojuma laistās perlamutra, metāliskā. sudrabainā vai zelta spīdumā. Šādas krāsas īpaši piemērotas arī svētku laikam un videi, kur notiek svinības. Šim nolūkam kompānija Tikkurila piedāvā izmantot krāsu sēriju Taika, kur ietilpst tonējamas, ātri žūstošas krāsas. Taika krāsu var izmantot arī dažādu rotājumu, piemēram, eglītē karināmo mantiņu, nokrāsošanai, piešķirot tiem vizošu spīdumu. Turklāt uz šīs krāsas uzreiz pēc tās uzklāšanas var zīmēt.

autors: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam
Foto: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam; autors: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam
Struktūrkrāsas reljefas pamatnes veidošanai


Struktūrkrāsu sastāvā ir smalkākas vai rupjākas daļiņas (smalkgraudains vai rupjgraudains pārklājums), kas nokrāsoto virsmu veido ar reljefu jeb faktūru. Pēc savas konsistences struktūrkrāsas ir krietni biezākas par parastajām apdares krāsām un būtībā ir kaut kas vidējs starp krāsu un špakteļmasu un to var uzklāt vairāku milimetru biezumā, turklāt struktūrkrāsas žūstot un arī ekspluatācijas laikā neplaisās. Jāņem gan vērā, jo biezāka kārta, jo ilgāks krāsas žūšanas laiks. Struktūrkrāsu efekts slēpjas iespējā ar visdažādāko instrumentu palīdzību radīt fantastiskus, neatkārtojamus reljefus. Piemēram, ar īpaša rullīša palīdzību var izveidot lietus lāsēm līdzīgu faktūru, krāsas kārtu var "noķemmēt" ar asu suku un iegūt īpatnēju zīmējumu, var vienu krāsas kārtu pārklāt ar nākamo, citā tonī un visu vēl nokrāsot ar caurspīdīgu lazūrkrāsu vai vizošajām Taika krāsām, kas iesūcoties dziļākajās reljefa vietās, vēl vairāk izcels faktūru. Tikkurila piedāvātās struktūrkrāsas var tonēt tūkstošiem dažādos toņos. Tikkurila izveidota īpaša struktūrkrāsu sērija Tunto ar smalkgraudainu vai rupjgraudainu pārklājumu.
Starp citu, struktūrkrāsu var izgatavot arī pašrocīgi. Būvniecības veikalos iegādājams Vivacolor izstrādājums Strukturmix - samalti dolomīta graudiņi dažādās raupjuma pakāpēs, ko var pievienot jebkurai krāsai un iegūt reljefu virsmu.

autors: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam
Foto: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam; autors: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam
Darbarīku klāsts – cik atļauj fantāzija


Tie var būt gan lielāka, gan mazāka izmēra, lielākoties no gumijota materiāla, ar dažādām porām, izciļņiem, "bedrītēm", ar īsāku vai garāku plūksnu. Rullis var būt apvilkts ar plēvi, kas, piemēram, palīdzēs iegūt "saburzījuma" efektu. Starp citu, šādu rullīti var pagatavot arī pats – parasto krāsotāja rullīti "ietērpjot" visparastākajā polietilēna maisiņā. Pārsteidzošus efektus var iegūt ar rullīti, kas apvilkts ar zamšam līdzīgu materiālu un bagātīgi sakrunkots.
Dekoratīvās krāsošanas darbiem lieti noder visdažādākā veida otas ar cietākiem vai mīkstākiem sariem (piemēram, ekskluzīva ir āpša spalvu ota, kas paredzēta maigai virsmas apstrādei), ar retāku vai biežāku saru izvietojumu.
Plaši izmantojami arī citi iekšējā telpu apdarē izmantojamie darbarīki – špakteļlāpstiņas, rīvdēļi, flīžu līmes uzklājamās lāpstiņas, tapešu izlīdzināšanai paredzētās birstes u.c. Patiesībā izmantojamo piederumu klāsts nav ierobežots. Krāsojuma oriģinalitātes iegūšanai noderēs jūras sūklis, ar kura palīdzību var iegūt interesantus nospiedumus, arī saburzīta avīze vai lupatu vīkšķis. Nav smādējami arī dabas materiāli, piemēram, čiekuri, sausa zāle u.c

autors: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam
Foto: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam; autors: Ļaut vaļu dekoratīvo krāsu priekam
Der arī citām virsmām


Lazūrkrāsas un struktūrkrāsas izmantojamas ne tikai krāsošanai uz sienām vai griestiem. Tās lieti noder arī uz jebkura veida citām virsmām, kas līdzīgas krāsojamiem celtniecības materiāliem – papīram, kartonam, kokam. Tāpat ar dekoratīvajām krāsām var krāsot arī mēbeles, piemēram, piešķirot tām otru elpu.
Gan lazūrkrāsas, gan struktūrkrāsas izmantojamas arī uz plastikāta, laminētām virsmām vai stikla, tiesa, pirms tam attiecīgā virsma apstrādājama ar īpašu grunts krāsu. Tikkurila šim nolūkam iesaka grunts krāsu Otex.

Dažas idejas ierosmei darbam ar struktūrkrāsām

* Uzklāšana ar tērauda špakteļlāpstiņu divās kārtās.
* Līniju veidošana izmantojot krāsotāja līmlenti.
* Dekorēšana, izmantojot tapešu izlīdzināšanas lāpstiņu.
* Struktūrzīmējuma veidošana, izmantojot krāsotāja līmlenti.
* Jaukšanas tehnika, divu toņu sajaukšana un krāsošana ar šablonu.
* Dekorēšana izmantojot birsti.
* Dekorēšana, izmantojot birstīti "krusts uz krusta" jeb "mazgāšanas efekts".
* Robežu veidošana, izmantojot krāsotāju līmlenti, apdare ar rīvdēli.
* Rīvēšanas tehnika.
* Dekorēšana, izmantojot robainu lāpstiņu.

Konsultēja TIKKURILA Mācību centra vadītājs Aivars Danenbergs

www.tikkurilagroup.com

www.vivacolor.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.