building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu! : building.lv - par būvniecību Latvijā

Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!

Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!

Privātmāju saimniekiem nereti ir priekšstats, ka, būvējot māju, ļoti svarīgi ir izveidot kvalitatīvus pamatus, jumtu, sienas,  savukārt uz dūmvada rēķina var ietaupīt. "Schiedel" tehniskais konsultants Māris Mārtinsons uzsver: "Tieši pretēji - dūmvads ir ļoti svarīga ēkas konstrukcija dūmu novadīšanai, un tāpēc to    vajadzētu izvēlēties kvalitatīvu – tādu, kas ilgstoši kalpos, lai jau pēc pieciem vai desmit gadiem to nevajadzētu remontēt. Tā kā dūmvads ir saistīts ar augstu temperatūru un attiecīgi -     ugunsrisku, jāizraugās tāds, kas ir drošs ēkas konstrukcijām.

Kvalitatīvs keramiskais dūmvads izturēs sodrēju degšanu.

Latvijas tirgū ir pieejami ļoti kvalitatīvi gan zināmu zīmolu, gan mazāk zināmu ražotāju keramiskie dūmvadi par kvalitātei atbilstošu cenu. Taču tiek piedāvāti arī "mazcenas" dūmvadi, tos biežāk pērk tad, ja vēlas ietaupīt uz dūmvada rēķina. Vizuāli dūmvadu sistēmas izskatās līdzīgas, tiesa, kvalitātes ziņā tās var būt pat ļoti atšķirīgas.

autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!
Foto: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!; autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!

Izvēloties mājai ugunsdrošu skursteni, saimniekam der zināt, ka keramiskie dūmvadi paši par sevi ir ugunsdroši, jo ir izstrādāti no nedegoša materiāla. Taču Latvijā privātmāju īpašnieki ne vienmēr ņem vērā to, ka jebkurš dūmvads ir regulāri jātīra, vēlams divas reizes gadā - pirms  apkures sezonas, kā arī tās laikā. Jo, ekspluatējot  netīrītu skursteni, pastāv liels risks, ka iekšējā keramiskajā caurulē,  kas ir viena no sistēmas galvenajām sastāvdaļām, var aizdegties sodrēji, un liesmas piekļūt ēkas konstrukcijām. Keramiskie dūmvadi parasti ir paredzēti līdz 600°C dūmgāzu temperatūrai iekšējā keramiskajā caurulē, savukārt, aizdegoties sodrējiem, temperatūra ir daudz augstāka – pārsniedz pat 1000 °C.

Ja ražotājs, izstrādājot dūmvadu, ir centies ietaupīt - materiāliem, tehnoloģijai, dūmvada sistēma var neizturēt tik ekstremālus apstākļus – sodrēju degšanu iekšējā caurulē, un tā var saplaisāt. Katrā ziņā arī jāatceras - jebkurš dūmvads, ja tajā notikusi degšana,  pēc tam ir jāiztīra un jāapseko, lai pārliecinātos par tā tehnisko stāvokli.
Dūmvada sistēmai svarīgs kvalitātes rādītājs ir, lai tā būtu sertificēta Eiropā, un tirgotājs varētu uzrādīt to apliecinošus dokumentus. Sertifikācijas procesā tiek veikti dažādi kvalitātes testi. Viens no tiem – lai noteiktu keramiskās caurules izturību pret sodrēju degšanu, tā tiek testēta 30 minūtes 1000°C  temperatūrā.

Veicot testu, ir pierādīts, ka zīmola "Schiedel" keramiskais dūmvads spēj izturēt 30 minūšu ilgu sodrēju degšanu, un ir pilnīgi droši, ka liesmas neizkļūs ārpus dūmvada sistēmas. www.schiedel.lv

Kā arī, izvēloties dūmvadu, ir svarīgi pārliecināties, lai būtu sertificēta visa dūmvada sistēma kopumā. Latvijas tirgū tiek piedāvāti dūmvadi, kam sertificēti ir atsevišķi elementi, taču tad nav iespējams paredzēt, kā dūmvada sistēma kalpos kopumā.

Dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma "Peldošā pilsēta" vadītājs Artūrs Bērziņš savā praksē ir saskāries ar dažādu ražotāju dūmvadiem, un viņš pauž savu viedokli: "Esmu novērojis, ka daudzi cilvēki dūmvadu iegādājās pēc viena kritērija – to, kam zemāka cena. Taču, manuprāt, tas nav objektīvs rādītājs. Kvalitatīvs dūmvads, iespējams, maksā pāris simtus eiro dārgāk, taču saimnieks var rēķināties, ka tas kalpos 30, 50 un ilgāk gadu. Diemžēl paši ekonomiskākie dūmvadi nereti ir jāremontē vai pat pilnībā jāmaina jau pēc pieciem, septiņiem ekspluatācijas gadiem. Personīgi man ir svarīgi cilvēkam pārdot kvalitatīvu skursteni, lai es būtu drošs, ka man pēc laika nezvanīs un nesūdzēsies:Skurstenis tek! Siena nokvēpusi! Kā risināt situāciju? Tāpēc es ar drošu sirdi cilvēkiem iesaku "Schiedel" keramisko dūmvadu. Astoņu gadu laikā esmu pārdevis apmēram astoņus kilometrus "Schiedel" dūmvada, un līdz šim nav bijis gadījums, kad saimnieki vēlētos to atdot atpakaļ dēļ ražotāja brāķa."

Skurstenim - jo kvalitatīvāka keramika, jo garāks mūžs.

Keramiskās dūmvada sistēmas vēl viens svarīgs kvalitātes rādītājs ir iekšējās keramiskās caurules un pārējo keramisko elementu izturība un ilgmūžība, un tas  galvenokārt ir atkarīgs no keramikas kvalitātes. Kvalitatīvam  dūmvadam keramiskie elementi, tai skaitā iekšējā caurule ir izstrādāta no ļoti blīvas keramikas, kas minimāli uzsūc kondensāta mitrumu. Šāds dūmvads, visticamāk, ļoti ilgi kalpos, ekspluatācijas gaitā tam nekas nenotiks.

Turpretim "mazcenas" dūmvadam keramiskie elementi biežāk ir izgatavoti no keramikas, kas nav tik kvalitatīva, ir poraina. Dūmiem cirkulējot iekšējā keramiskajā caurulē,  kondensāta mitrums, skābe iesūcas keramikas porās, un tāpēc tā var ātri saplaisāt. Ja mitrums piekļūst dūmvada sistēmā iestrādātajam siltumizolācijas materiālam, tas zaudē siltumizolējošās īpašības un vairs nepilda savu funkciju.

autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!
Foto: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!; autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!

Lai pierādītu atšķirību starp kvalitatīvu un zemas kvalitātes dūmvada sistēmu, tika veikts blīvuma tests. Zīmola "Schiedel" un    zemākas klases dūmvada iekšējai keramiskajai caurulei noblīvēja vienu galu un to piepildīja ar ūdeni.

Blīvuma  tests pierādīja, ka no "Schiedel" keramiskās caurules ūdens nesūcās ārā arī pēc vairākām stundām, savukārt zemākas  kvalitātes dūmvada keramiskajai caurulei mitrums uz virsmas parādījās jau pēc neilga brīža. www.schiedel.lv 

Par dūmvada sistēmas kvalitāti var spriest arī pēc pieslēguma elementa apkures  iekārtai - tā dēvētā trejgabala. Daudzām keramiskā dūmvada sistēmām trejgabals ir izstrādāts, līmējot to no vairākiem  elementiem, un tāpēc nereti gadās, ka, dūmiem cirkulējot, trejgabals saplaisā. Ja  saimnieks vēlas patiešām kvalitatīvu dūmvadu, vēlams izraudzīties tādu, kam trejgabals ir viengabala (nav līmēts). Tad ir daudz lielāka drošība, ka dūmvada sistēma kalpos ilgstoši.

Kā arī svarīgs dūmvada sistēmas keramisko elementu kvalitātes rādītājs ir elementu termoizplešanās koeficients. Jo tas ir mazāks, jo saimnieks var būt drošs, ka ekspluatācijas gaitā dūmvada elementi minimāli izpletīsies un pati sistēma būs stabila. Zemas kvalitātes       desmit metru  garam  keramiskajam dūmvadam keramisko elementu termoizplešanās koeficients 1000°C temperatūrā ir no 5,4-7,0 cm. Tāpēc ar laiku, karstumā izplešoties un pēc tam atdziestot - saraujoties, dūmvada    caurule un citi  keramiskie elementi var plaisāt un pati sistēma kļūt nestabila.

Testējot desmit metru garu "Schiedel" keramiskā dūmvada iekšējo  cauruli 1000°C temperatūrā, tika pierādīts, ka tai termoizplešanās koeficients ir tikai 3, 5 centimetri. www.schiedel.lv 
Protams, izvēloties dūmvadu, ļoti svarīga ir arī ražotāja dotā garantija. Ražotājs  "Schiedel" keramiskā dūmvada sistēmai "Rondo Plus" dod 30 gadu garantiju. Turklāt  priekšrocība ir tā – ja mājas saimnieks, nebūdams sertificēts meistars, pats, atbilstoši instrukcijai, samontē dūmvadu, ražotāja dotā garantija saglabājas.

autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!
Foto: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!; autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!

autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!
Foto: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!; autors: Saimniek, mājai izvēlies ilgmūžīgu un ugunsdrošu dūmvadu!

Dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma "Peldošā pilsēta" vadītājs Artūrs Bērziņš uzsver: "Latvijas tirgū esmu redzējis  keramiskā dūmvada sistēmas, kam it kā tiek  solīta 30 gadu ražotāja garantija. Taču mani izbrīna, kā ražotājs var būt par to pārliecināts, ja šie dūmvadi 30 gadus pat vēl netiek ražoti. Vācijā savām acīm esmu redzējis "Schiedel" dūmvadus, kas kalpo jau 50 gadu, un līdz šim tiem nekas nav noticis. Tāpēc, pārdodot cilvēkam "Schiedel" dūmvadu, esmu drošs, ka tas kalpos arī pēc garantijas laika beigām."

Montāžas meistara pieredze: lētākam skurstenim - īsāks mūžs!

Savu viedokli pauž arī dūmvadu montāžas meistars Raimonds Kubinskis, kas daudzu  gadu laikā montējis visdažādākos dūmvadus: "Pašus ekonomiskākos dūmvadus es varu salīdzināt ar tirgū pirktām "Abibas" botām - cik ilgi tie kalpos, ir ļoti grūti pateikt. Esmu arī novērojis, ka šādiem dūmvadiem lielākā problēma ir tā, ka tie nespēj izturēt augstu dūmgāzu temperatūru. Demontējot nereti esmu redzējis, ka, kurinot iekšējā keramiskā caurule, ir saplaisājusi, negribas pat domāt, kas notiktu, ja šādā dūmvadā sāktu degt sodrēji. Ja man neizdodas saimnieku pārliecināt, un viņš tomēr izvēlas skursteni, kam ir tirgum neadekvāti zema cena, es visbiežāk atsakos to montēt. Vienkārši tādēļ, ka nevēlos, lai saimnieks man pēc pāris gadiem pārmestu, ka dūmvads nefunkcionē, ir jāremontē vai  jāmaina."

Tāpēc ieteikums saimniekam, kurš iegādājas mājai keramisko dūmvadu, rūpīgi pārdomāt, vai ir vērts pirkt nepārbaudītas kvalitātes  skursteni, ietaupot pāris simtu eiro, vai tomēr iegādāties keramiskā dūmvada sistēmu ar garantētu kvalitāti, kas kalpos visu mājas mūžu.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.