building.lv skaitļos

Lietotāji online46
Aktīvie uzņēmumi1674
Nozares raksti32872
Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija ar akmens vati : building.lv - par būvniecību Latvijā

Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija ar akmens vati

Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati

  Atbilstoši uzdevumam un tehnoloģiskām funkcijām, visus ēku pārsegumus varam iedalīt trīs dažādos veidos: pirmais veids - grīdas virs pagraba, otrais - pārsegumi starp dzīvojamo telpu jeb vidējais pārsegums un trešais - mansarda pārsegums, t.i, pārsegums starp dzīvojamo telpu un aukstiem bēniņiem.

 

Visiem trim pārseguma veidiem ir piemērojami atšķirīgi siltumizolācijas risinājumi, jo arī to funkcijas jeb pārklājuma mērķi ir atšķirīgi. Pārklājumiem starp pagrabu un dzīvojamo telpu, kā arī starp dzīvojamo telpu un aukstajiem bēniņiem, galvenais ir pareiza siltumizolācija, kas maksimāli samazina siltuma zudumu. Starpstāvu pārsegumu gadījumā, kur pārsegums nošķir telpas ar vienādu temperatūru, kurās notiek cilvēku darbība, nepieciešams atrisināt skaņas izolācijas jautājumus.


Pagraba pārseguma siltināšana


Pazemes garāžās, pagrabos un citās apakšstāvos esošās telpās bieži slēpjas ievērojams siltuma taupīšanas potenciāls, jo siltumizolācija tajās bieži nav tikusi uzstādīta. Bet patiesībā šī pārseguma siltināšanai būtu jāpievērš ne mazāka uzmanība kā sienas vai jumta siltināšanai. Ir svarīgi zināt, ka, to siltinot, termoizolācijas sloksni vislabāk ir uzstādīt no abām pārseguma pusēm: uz pagraba griestiem un uz telpas grīdas.


Izolējot pārsegumu no pagraba puses, visvienkāršākais risinājums ir pie griestiem līmēt PAROC CGL 20 (c)y vertikāli orientētas akmens vates lameles. Tās izmanto neapkurināmu telpu, piemēram, pazemes garāžu un nesiltinātu pagrabu betona griestu siltumizolācijai. Risinājums ir ļoti vienkāršs: PAROC CGL 20 (c )y lameles vajag tikai pielīmēt pie pārseguma plāksnes un virsmu apsmidzināt ar krāsu. Nevajag nekādus mehāniskos stiprinājumus, kas ievērojami samazina griestu uzstādīšanai nepieciešamo laiku. Turklāt, paturiet prātā, ka bieži vien zem dzīvojamās telpas tiek ierīkotas garāžas automašīnām un šādām telpām ir stingras skaņas izolācijas un ugunsdrošības prasības. Betona griestu ugunsizturība ir pārbaudīta ITB laboratorijā, tādēļ risinājumus ar šīm lamelēm var droši izmantot pazemes garāžu griestu siltināšanai. Piemēram: ugunsdrošības pārbaudēs ir konstatēts, ka 120 mm monolīta segums ar 60 mm biezu PAROC CGL 20cy lameļu izolācijas slāni atbilst ugunsdrošības klasei REI 180. Turklāt, šo lameļu skaņas absorbcijas koeficients ir α = 0.95, kas nozīmē, ka produkts absorbē lielāku skaņas enerģijas daudzumu jeb, vienkārši sakot, ar PAROC CGL 20 (c )y siltinātās telpās būs mazāka atbalss un līdz ar to arī zemāks trokšņa līmenis nekā bez tā.


Pārsegumus virs pagraba, kur ierīkota peldošā grīda, rekomendējam siltināt ar PAROC GRS 20 plāksnēm. Tā ir nedegoša siltumizolācija, izgatavota no akmens vates. Šo plākšņu spiedes izturība (20 kPa) ir piemērota, lai siltinātu pirmā stāva grīdas, kas uzstādītas tieši virs pagraba vai arī uz zemes.
Siltumizolācijas biezumi tiek aprēķināti saskaņā ar Latvijas būvnormatīvu LBN-002-2015, un pietiekami siltināts pārsegums virs pagraba ne tikai samazina siltuma zudumus un palielina ugunsdrošību, bet arī pasargā no trokšņa.


Skaņas izolācija starpstāvu pārsegumos


Starpstāvu pārsegumos, ja tie atdala telpas, kurās dzīvo vai strādā cilvēki, ir jānodrošina triecienu skaņas izolācija. Tam ir īpaši produkti un īpaši risinājumi. "Paroc" ir radījis 2 produktus starpstāvu triecienu skaņas izolācijai. Latvijā visizplatītākie ir "peldošo grīdu" risinājumi, kas tiek ierīkoti uz dzelzsbetona plāksnēm.

Dzelzsbetona pārsegumu skaņas izolēšanai tiek lietota PAROC SSB 1 plāksne. Tā ir nedegoša, slodzi turoša un lieliski skaņu izolējoša akmens vates plāksne. Turklāt starpstāvu grīdas bieži ir apsildāmas. Tādēļ šādu grīdu risinājumi un to ieviešana ir jo īpaši svarīga. Celtniecības produkcijas sertifikācijas centra izsniegtajā tehniskajā apliecībā ir norādīta ne tikai skaņas izolācijas nozīme attiecīgajās konstrukcijās, bet arī prasības gan to komponentiem, gan uzstādīšanai. Saskaņā ar normatīvu LBN 016-2015 "Būvakustika" un "Paroc" rekomendācijām uz monolīta dzelzsbetona plātnēm, grīdu trieciena skaņas izolācijas rādītājs ir 47dB, kas atbilst C klases trieciena skaņas izolācijas prasībām.


Karkasa un saliekamo māju vai arī citu koka ēku grīdām ir jānodrošina gan gaisa skaņas, gan triecientrokšņa skaņas izolācija. Šajā gadījumā mums ir jāizmanto dubults risinājums. Gaisa skaņu labi izolē universālās plāksnes PAROC eXtra, bet triecientrokšņa skaņas izolēšanai lietojamas īpaši izstrādātās PAROC SSB 2t plāksnes. Universālās plāksnes PAROC eXtra tiek uzstādītas starp nesošā pārseguma koka sijām, neatstājot spraugas ne starp siju un plāksni, ne arī starp pašām plāksnēm. Uz nesošā pārseguma sijām jāuzstāda cietās un līdzenās triecientrokšņa skaņas izolācijas plāksnes PAROC SSB 2t. Uz šīm plāksnēm atkal novieto līdzenu pamatni, uz kuras tiek ierīkotas tā saucamās "peldošās grīdas".


Bēniņu grīdas siltināšana


Ēkas bieži vien ir aprīkotas ar aukstajiem bēniņiem. Šāds risinājums ir īpaši populārs A, A+ vai A++ energoefektivitātes ēkās - rodas liela telpa gaisa vadu izklāšanai un ventilācijas iekārtu uzstādīšanai. No otras puses, lielā telpa starp griestiem un ārējo jumta konstrukciju aukstajos bēniņos ļauj uzstādīt energoefektīvu izolācijas slāni. Tieši šeit siltumizolācijas biezumu neierobežo spāru augstums.


Siltinot šādu pārsegumu, nevajag klāt izolācijas materiāla slāni starp spārēm, ar siltumizolācijas materiālu noklātās grīdas pirms tam jāaprīko ar tvaika barjeras plēvi. Tvaika barjeras salaiduma vietas ir jāsalīmē un cieši jāsavieno ar citiem elementiem ar gaisa izolēšanas funkciju, piemēram, sienu.


Bēniņu siltināšanai rekomendējam izmantot siltumu īpaši labi izolējošas, nedegošas akmens vates plāksnes PAROC eXtra. Kopējais siltumizolācijas slāņa biezums tiek noteikts, balstoties uz aprēķiniem, tomēr A klases ēkām tas varētu būt aptuveni 350-600 mm. PAROC eXtra plāksnes var klāt vairākās kārtās tā, lai augšējo plākšņu savienojuma vietas nepārklātos ar apakšā esošo plākšņu savienojuma vietām.


Ir īpaši svarīgi gar ēkas perimetru izvietotās siltumizolācijas plāksnes pasargāt no aukstā gaisa iekļūšanas pašā izolācijas slānī. Tādēļ visam ēkas perimetram vajadzētu izmantot minerālvates plāksnes aizsardzībai no vēja vai difūzijas membrānu.


Svarīgi:

  • Pareizi nosiltināts pārsegums virs pagraba ne tikai samazina siltuma zudumus un palielina ugunsdrošību, bet arī aizsargā pret troksni.

Triecientrokšņu skaņas izolācijas grīdu ierīkošanai:

  • PAROC SSB 1 jāuzstāda sākot no tālākajiem stūriem, izvairoties no staigāšanas pa tām, bet būvmateriālu transportēšanai jāizmanto pagaidu celiņi.
  • Betonējot grīdas, jābūt drošiem, ka izmantotais maisījums neiekļūst starp akmens vates plāksnēm.
  • Pirms starpstāvu grīdu betonēšanas starp betona slāni un sienu jāiemontē izolācijas blīve.
  • Lai pārklātu uz grīdas esošās komunikācijas, rekomendējam vispirms uzstādīt izlīdzinošo kārtu, uz kuras klāt triecientrokšņa skaņas izolācijas akmens vates plāksnes.

Vairāk informācijas:
www.paroc.lv

 


autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati
Foto: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati; autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati

autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati
Foto: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati; autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati

autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati
Foto: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati; autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati

autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati
Foto: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati; autors: Griestu un grīdu siltināšana un skaņas izolācija  ar akmens vati

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.