building.lv skaitļos

Lietotāji online20
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Kas jāzina, dzīvoklī uzstādo t ūdens skaitītāju : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kas jāzina, dzīvoklī uzstādo t ūdens skaitītāju

Kas jāzina, dzīvoklī uzstādo t ūdens skaitītāju
Foto: Kas jāzina, dzīvoklī uzstādo t ūdens skaitītāju

Ik pēc četriem gadiem dzīvokļu īpašnieki uz savu māju izsauc santehniķus, lai nomainītu ūdens patēriņa skaitītājus: kādi tiek aizvesti uz verifikāciju jeb pārbaudi, bet citi – uzstādīti no jauna. Bet cik bieži iedzīvotāji aizdomājas par to, kādi tieši ūdens skaitītāji viņiem tiek uzstādīti?

No skaitītāju kvalitātes un to rādījumu precizitātes ir atkarīgs, cik lielā apjomā veidojas mājas kopējā ūdens patēriņa starpība, un vai iedzīvotājiem nākas pārmaksāt par kaimiņu izmantoto ūdeni. Pēc kādiem kritērijiem jāizvēlas skaitītājs, kas notiek ar lētām ierīcēm, kā arī par skaitītāju "evolūciju" un visbiežākajiem mahināciju veidiem mēs palūdzām pastāstīt pārstāvim, kas jau ilgus gadus strādā vienā no pieredzējušākajiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar šo mērierīču verifikāciju.

Daudzi rīdzinieki, mainot vienus ūdens skaitītājus pret citiem, vadās tikai pēc viena faktora – cenas. Taču speciālisti iesaka mērierīci izvēlēties galvenokārt pēc tās parametriem, tādējādi izdodas pēc iespējas vairāk samazināt starpību starp mājas skaitītāja rādījumiem, kas uzskaita, cik daudz ūdens patērējusi māja, un dzīvokļu skaitītāju rādījumiem, kas uzrāda, cik daudz ūdens patērējuši konkrētā dzīvokļa iemītnieki. Tas nozīmē, ka dzīvokļu rēķinos izdodas samazināt maksu par ūdens patēriņu mājā jeb "korekciju".

Tātad, kas jāpārbauda skaitītājam, ko santehniķis uzstādīs jūsu dzīvoklī

    Skaitītāja parametriem jābūt norādītiem uz tā skalas. Pat jaunie skaitītāji, kas ienāk Latvijas mērierīču tirgū, grēko ar to, ka to "pases dati" ir lasāmi uz stikla vai uzlīmes (kuru ir viegli noņemt), nevis uz skalas. Tā nevajadzētu būt – to reglamentē direktīva 2004/22/ЕS, kas stājusies spēkā 2014. gadā.

   Dati par ierīces izcelsmi, kas norādīti uz skalas:

       

  • identifikācijas numurs;
  • izlaišanas gads. Piemēram, M-14 nozīmē, ka skaitītājs izlaists 2014. gadā;
  • mērierīces tips. Tips faktiski ir skaitītāja "ģimene", kas apvieno vairākus "radiniekus" pēc to parametriem;
  • CE zīme – īpaša zīme, kas apliecina, ka prece atbilst ES direktīvu prasībām, kā arī to, ka produkts ir izturējis novērtēšanas procedūru, kas veikta, lai noteiktu tā atbilstību direktīvām;
  • Četri atsevišķi skaitļi, kurus nosaka neatkarīga Eiropas organizācija, kas seko līdzi ierīces kvalitātei.

     Skaitītāja parametri:

            Ierīces "klase". Līdz šim brīdim tiek ražoti skaitītāji ar trīs precizitātes klasēm (A, B un C). Visneprecīzākie un kļūdainākie ir A klases skaitītāji. Šie skaitītāji jau ir novecojuši un praktiski vispār vairs netiek izmantoti. Lielākā daļu skaitītāju, kas uzstādīti Rīgas dzīvokļos, ir ar precizitātes klasi B. Bet ir mājas, kur uzstādīti jaunākās paaudzes - C klases, skaitītāji, kurus nav iespējams mehāniski ietekmēt. Starp šiem skaitītājiem visefektīvākie ir tie, kas aprīkoti ar attālinātu rādījumu nolasīšanas sistēmu.

            Ierīces jutīgums. Uz mūsdienu skaitītājiem tas tiek apzīmēts ar R burtu un tiek uzrādīts atsevišķi rādītājiem, kas uzstādīti horizontāli vai vertikāli. Šis jutīguma indekss ir visiem skaitītājiem, kas ražoti pēc 2014. gada. Jo jutīgāks skaitītājs, jo lielāka R vērtība. Optimālais variants skaitītājam, kas atrodas horizontālā stāvoklī ir R no 100 līdz 160, vertikālā – R ne mazāks kā 50. Svarīgi: lielākā daļa skaitītāju sākotnēji paredzēti tikai horizontālai uzstādīšanai, tāpēc tie jāuzstāda tikai ar skalu uz augšu.

            Ja skaitītājam nav vertikālā jutīguma rādījuma vai tas ir pārāk zems, skaitītāju vertikāli uzstādīt nedrīkst, citādi tā rādījumi būs kļūdaināki.

            Burts Q uz skaitītāja norāda nominālo ūdens patēriņu stundā.

            Skaitītāji, kas uzstādīti horizontālā stāvoklī, ir jutīgāki. Tāpēc, ja vairākos dzīvokļos skaitītāji uzstādīti vertikālā stāvoklī, mērījumu kļūda palielinās, kā rezultātā māja nevar samazināt ūdens patēriņa starpību, kaut gan visi iedzīvotāji ūdens skaitītāja rādījumus iesniedz godīgi.

        Vēlams, lai skaitītāja konstrukcija būtu bez magnētiskas sakabes.

        Skaitītāja savienojuma vietai ar ūdens cauruli jābūt plombētai.

    Kā "zog" ūdeni

    Līdz ar jauno rādījumu lasīšanas ierīču uzstādīšanu ir samazinājušies veidi, kā krāpties ar ūdens patēriņa norādīšanu. Pirmos rādītājus, kas uzstādīti Latvijā, bija iespējams viegli atvērt, sadalot tos divās daļās. Tos atvēra, samazināja rādījumus un atkal aizvēra. Tagad šādas metodes jau ir retums. Pēc tam tika izmantots cits krāpšanās veids: caurspīdīgo skaitītāja vāciņu caurdūra ar karstu adatu un bloķēja skaitītāja zobratu griešanos. Pašlaik visizplatītākais krāpšanās veids ir magnēta izmantošana, kas palēnina skaitītāja darbību.

    Svarīgi: izmantojot šādas metodes, ļaundari principā zog ūdeni no saviem kaimiņiem.


    7 jautājumi, kas saistīti ar skaitītāju ekspluatāciju

    Kāpēc skaitītājs jāmaina ik pēc četriem gadiem?

    Skaitītājus var mainīt arī biežāk, bet ne retāk kā reizi četros gados. Tādi ir Ministru kabineta 2007. gada 9. janvāra noteikumi Nr. 40. Šāds termiņš uzstādīts tāpēc, ka ekspluatācijas laikā skaitītāju iekšējā mehānismā veidojas nogulsnes, kas palēnina visa mehānisma darbību. Tā rezultātā skaitītājs darbojas kļūdaini.

    Uz kuriem skaitītājiem nogulsnes veidojas ātrāk: aukstā vai karstā ūdens? Vai skaitītājus ietekmē rūsains ūdens?

    Neliels filtrs pie skaitītāja ir spējīgs aizturēt lielākās daļiņas no ūdens plūsmas. Taču mazākās daļiņas iztek cauri. Tā kā rūsainā ūdenī šādu daļiņu ir vairāk, skaitītājs aizsērē ātrāk.

Kuros Rīgas rajonos skaitītāji aizsērē visātrāk?

Gan Bolderājā, gan Ķengaragā skaitītāji aizsērē vienādi. Ir starpība starp Latvijas reģioniem, bet ne Rīgas. Madonā vai Jūrmalā, piemēram, dzelzs sastāvs ūdenī ir lielāks, kas nozīmē, ka mērierīces aizsērē ātrāk.

Kā skaitītāju aizsērēšana ietekmē rādījumus?

Dzīvokļu skaitītāji aizsērēšanas gadījumā sāk strādāt lēnāk, uzrādot zemāku ūdens patēriņu, nekā tas patiesībā ir, bet mājas skaitītāji – tieši otrādi. Tāpēc savlaicīga mērierīču verifikācija ir ļoti svarīga.

Cik ātri aizsērē skaitītāji ar elektroniku?

Ūdens elektroniku neietekmē. Tāpēc tā saucamie "viedie skaitītāji" ir parastie mehāniskie, kuriem uzstādīta noņemama elektroniska vienība. Šāda skaitītāja rādījumi tiek nodoti ar radiokanāla starpniecību. Radio modulis ir piestiprināts ar plombu, tas ir, patvaļīgi noņemt elektroniku no skaitītāja nav iespējams.

Ja kāds cenšas ietekmēt šādu skaitītāju, elektronika fiksē šo mēģinājumu un tas tiek ievadīts datu bāzē. Dispečeru dienests, kur tiek novērots visu mājas skaitītāju darbs, tiks informēta un šī skaitītāja rādījumus var atzīt par nederīgiem.

Cik ilgu laiku kalpo skaitītāja elektronikas baterijas?

Mūsdienās tiek piedāvāti skaitītāju radio moduļi ar izņemamām baterijām. Var atvērt vāciņu un tās nomainīt. Taču ne pašrocīgi. Ja skaitītāja verifikācijas laikā redzams, ka bateriju kalpošanas laiks tuvojas beigām, speciālisti tās nomaina. Tāpat baterijas uzlādes līmeni var kontrolēt attālināti.

Elektroniskie skaitītāji ar attālinātu rādījumu nolasīšanas sistēmu, atšķirībā no pilnībā mehāniskajiem skaitītājiem, veiksmīgi darbojas tikai tad, ja visos mājas dzīvokļos uzstādīti šāda veida skaitītāji. Vēlams, lai arī verifikācija veiktu viena un tā pati firma vienlaicīgi.

Svarīgi zināt, ka pie ūdens patēriņa starpības veidošanās vainojami ne tikai skatītāji, kas darbojas ar kļūdu. Ir arī citi iemesli, kāpēc dzīvokļu skaitītāju un mājas skaitītāja dati atšķiras. Sīkāku informāciju par ūdens patēriņu un to, kā pareizi iesniegt ūdens patēriņa skaitītāja rādījumus, var lasīt šajā saitē – bukletā "Ūdens patēriņš un skaitītāji".

Kā tiek veikta verifikācija?

Vidējais skaitītāja ekspluatācijas laiks ("dzīves cikls") ir 10 gadi. Jebkurš skaitītājs, kurš nonāk metroloģiskajā laboratorijā, vispirms tiek apstrādāts ar īpašiem šķīdumiem. Tādējādi skaitītājs tiek attīrīts un tam tiek atgrieztas visas metroloģiskās īpašības. Ja redzams, ka tā darbību uzlabot nevar, skaitītāju atver un pārbauda tā iekšējo saturu – attīra no aizsērējumiem, maina detaļas, taču reizēm to vienkārši utilizē.

Pēc tam skaitītājs tiek pārvietots uz laboratoriju, kur tiek pārbaudīta tā darbība. Katrs skaitītājs tiek pārbaudīs trīs režīmos, atsaucoties uz skalu – tam cauri tiek laists noteikts ūdens apjoms un tiek salīdzināts, ko uzrāda skala. Kļūdu aprēķina dators. Ja kļūda ir pārāk liela, skaitītājs tiek atzīts par nederīgu. Ja skaitītājs iztur pārbaudi, to turpina izmantot.

Latvijā pašlaik tiek izmantoti aptuveni 1 miljons skaitītāju. Aptuveni 240 tūkstoši skaitītāju katru gadu tiek pārbaudīti laboratorijās.

 

riga.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.