building.lv skaitļos

Lietotāji online9
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Cietvielu atdalīšanas sistēmas pierāda savu efektivitāti : building.lv - par būvniecību Latvijā

Cietvielu atdalīšanas sistēmas pierāda savu efektivitāti

Cietvielu atdalīšanas sistēmas pierāda savu efektivitāti
Foto: Cietvielu atdalīšanas sistēmas pierāda savu efektivitāti

Cietvielu atdalīšanas sistēmas un tajās uzstādītie sūkņi darbojas ar maksimāli iespējamu efektivitāti. To derētu atcerēties, arī vērtējot šādas sūkņu stacijas uzstādīšanas izmaksas. Sūkņu stacijas faktiskais ekonomiskums novērtējams vien tad, ja uzskaita papildu izmaksas. Kapitālieguldījumu izmaksas ir tikai aisberga redzamā daļa. Daudz nozīmīgākas ir ekspluatācijas izmaksas, kas rodas sūkņa ilgā darbmūža laikā.

Cietvielu atdalīšanas sistēma nodrošina vairākas būtiskas priekšrocības
Kā pirmo no cietvielu atdalīšanas sistēmas izmantošanas priekšrocībām var minēt ekonomiskumu. Tā kā cauri sūkņa hidrauliskajai sistēmai plūst tikai attīrīti notekūdeņi (bez cietvielām), tad iespējams izmantot sūkņus ar mazākiem darba ratiem un elektrodzinējiem. To nodrošina mazākas jaudas sūkņi ar ieplūdes kanāla diametru < 80 mm, tādējādi samazinot enerģijas patēriņu un ekspluatācijas izmaksas, vienlaikus paaugstinot efektivitāti.


Otrkārt, būtiski palielinās sistēmas darbības drošums un uzticamība. To nodrošina augstāk minētais fakts, ka cietvielas tiek aizturētas cietvielu atdalīšanas tvertnē. Tas pasargā no aizsērēšanās un ievērojami palielina darbības drošumu. Cietvielas neiekļūst sūkņa iekšpusē, tāpēc samazinās nodilums un ievērojami palielinās tā kalpošanas ilgums. Rezultātā ir mazāk bojājumu, līdz ar to retāk nepieciešams veikt remontu, kā arī tiek nodrošināta daudz efektīvāka sistēmas darbība.


Trešā cietvielu atdalīšanas sistēmas priekšrocība ir tās ilgais darbmūžs. Piemēram, Wilo – EMUport izstrādājumi tiek izgatavoti no augstas kvalitātes materiāliem, jo sistēmai uzticami jādarbojas ilgstošā laika periodā sarežģītos apkārtējās vides apstākļos. To var panākt tikai ar augstas kvalitātes materiāliem. Tādēļ pārsvarā tiek izmantots polietilēns (PE-HD), kas, saskaņā ar Getingenē veiktajiem pētījumiem, kalpo aptuveni 70 - 100 gadus. Materiāls tiek izgatavots tikai no ūdeņraža un oglekļa, nesatur indīgas krāsvielas, kā arī nav pakļauts korozijai. Ražošanā un apstrādē PE-HD ir apkārtējai videi pilnīgi nekaitīgs un to var pārstrādāt līdz pat septiņām reizēm, neiespaidojot tā kvalitāti.


Vēl viena būtiska priekšrocība ir fakts, ka Wilo – EMUport cietvielu atdalīšanas sistēmas sūknētavā, kurā pārmaiņus izmanto divus sūkņus, katram sūknim ir sava cietvielu atdalīšanas tvertne, ko var atsevišķi bloķēt. Tādējādi apkopi vai remontu var veikt bez iekārtas darbības pārtraukšanas. Turklāt apkopi veikt ir ļoti ērti – tā kā izmantojamie sūkņi ir uzstādīti sūknētavas sausajā daļā, tie ir tīri un viegli pieejami. Tas padara apkopi daudz vienkāršāku, ērtāku, higiēniskāku un efektīvāku, jo visiem mehāniskajiem mezgliem var ātri un bez grūtībām piekļūt no ārpuses.

Modernās sūkņu stacijas izmantojamas visdažādākajās vietās
Visu augstāk minēto priekšrocību dēļ no tehnoloģiskā un ekonomiskā viedokļa iepriekš pilnīgi samontētas sūkņu stacijas ar iebūvētu cietvielu atdalīšanas sistēmu ir vislabākā izvēle praktiski visur, bet jo īpaši lieliem industriāliem un komerciāliem kompleksiem. Šādas sūkņu stacijas ir dažādas jaudas, tāpēc lieti var noderēt gan atsevišķu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un biroju ēku, gan atsevišķu mikrorajonu, gan veselas pilsētas komunālo saimniecību notekūdeņu sūknētavās. Mazākās jaudas sūknētavas ir nelielas, kompaktas iekārtas, tās parasti tiek novietotas ēku pagrabos un pievienotas notekūdeņu savākšanas sistēmām, savukārt lielas jaudas stacijas tiek būvētas pēc speciāla pasūtījuma, uz klienta doto tehnisko parametru bāzes.

Ilgtermiņā visi ieguldījumi atmaksājas ar uzviju
Tā kā šādu sistēmu uzstādīšana ir ieguldījums ilgtermiņā, izdevumus un ieguvumus arī nepieciešams vērtēt ilgākā laika periodā. Tādēļ der atcerēties, ka tikai cietvielu atdalīšanas sistēmās var izmantot sūkņus ar mazu ieplūdes kanāla diametru, kas nodrošina augstāku efektivitātes pakāpi un zemākas enerģijas izmaksas.


Salīdzinājumā ar pašlaik izmantojamajām iekārtām cietvielu atdalīšanas sistēmu ekspluatācijas izmaksas ir ievērojami mazākas. "Wilo Baltic" piedāvā veikt dažāda veida aprēķinus katram klientam, lai demonstrētu, kādi būs ieguvumi vai zaudējumi konkrētajā gadījumā – gan ar parastu iekārtu, gan ar CAS aprīkotu. Katrā konkrētā gadījumā izmaksas būs dažādas, taču šādi aprēķini pārliecinoši pierāda, ka, neraugoties uz cietvielu atdalīšanas sistēmas lielāko cenu, šie ieguldījumi gandrīz vienmēr ir tā vērti. Stacijas atmaksāšanās laiku gan nevar vispārīgi novērtēt pēc kādas formulas, jo katrā situācijā eksistē daudz dažādu papildu faktoru. Taču pēc konkrētās situācijas izvērtēšanas arī to var aprēķināt, lai pasūtītājam būtu pilnīga informācija par visu nepieciešamo.

Uzstādīšanu un servisu piedāvā ražotājs
Staciju uzstādīšana atkarīga no tās lieluma. Piemēram, mazākās jaudas iekārtas, kas paredzētas vienas atsevišķas ēkas apkalpošanai, var uzstādīt arī SIA "Wilo Baltic" (Latvijā pagaidām, cik zināms, neviena cita kompānija cietvielu atdalīšanas sistēmas nepiedāvā) speciālisti, jo tādos gadījumos nekādi būvdarbi nav jāveic. Turpretī gadījumos, kur tādi nepieciešami – dažādos apjomīgos projektos, kur tiek būvētas veselas sistēmas, to veic būvuzņēmēji, kas uzvarējuši konkursā un realizē visu projektu. "Wilo" savukārt veic uzraudzību būvlaukumā, līdz pat nodošanai ekspluatācijā.


Servisu var nodrošināt dažādi. Piemēram, "Wilo Baltic" piedāvā slēgt apkalpošanas līgumus gan garantijas, gan pēcgarantijas laikā, tāpat piedāvā veikt visu veidu remontu. Apkalpošanas ziņā ar cietvielu atdalīšanas sistēmām aprīkotas pārsūknēšanas stacijas neko daudz neprasa – vien tehnisko apkopi un pārbaudi divas reizes gadā (parasti pavasarī un rudenī). Pārējā laikā viss funkcionē automātiski. Visa papildus informācija, tostarp lietošanas instrukcijas, tehniskā dokumentācija u.c. tiek piedāvāta komplektā, nepieciešamības gadījumā var tikt sniegtas arī dažāda veida konsultācijas un tehniskā palīdzība. Tas viss ietilpst sūknētavas cenā.


Sūknētavas iegādes izmaksas ir salīdzinoši augstas, bet tikai tāpēc, ka visas tehnoloģijas un izmantojamie materiāli ir labākais, ko šajā nozarē šobrīd Eiropā ražo, kā arī sūkņu stacijas ir pilnīgi nokomplektētas un gatavas darbībai atbilstoši pielietojumam un visām darba drošības prasībām. Tas gan visai bieži neattiecas uz citām sūknētavām, kas tiek piedāvātas Latvijā. "Wilo" savukārt uzsvars tiek likts uz augstu kvalitāti un tālāku skatu nākotnē – pēc Rietumeiropas labākajām tradīcijām.

Skatīt raksta pirmo daļu:Cietvielu atdalīšanas sistēma atrisina notekūdeņu sūknēšanas problēmas

Vairāk info: www.wilo.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.