building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
5 padomi zāles pļāvēja izvēlē un ikdienas lietošanā : building.lv - par būvniecību Latvijā

5 padomi zāles pļāvēja izvēlē un ikdienas lietošanā

5 padomi zāles pļāvēja izvēlē un ikdienas lietošanā
Foto: 5 padomi zāles pļāvēja izvēlē un ikdienas lietošanā

Ir sākusies jaunā dārza darbu sezona, kad viens no dārznieka svarīgākajiem un arī biežāk veicamajiem uzdevumiem ir zāliena pļaušana. Tā kā dārza tehnika tiek iegādāta lietošanai vairākus gadus, un tās iegāde ir investīcija, eksperti iesaka, kas jāņem vērā, izvēloties Jums piemērotāko tehniku no plašā zāles pļāvēju klāsta.

Pirms zāles pļāvēja pirkuma veikšanas ir svarīgi saprast, cik liels ir zāliens un kāds ir mauriņa reljefs, tāpat arī - cik svarīga ir pļaušanas procesa ērtība un cik daudz laika esat gatavi veltīt mauriņa sakopšanai.

1. Zāliena lielums
Viens no svarīgiem kritērijiem, izvēloties piemērotāko zāles pļāvēju mauriņa kopšanai, ir tā pļaušanas platums. Jo tas ir platāks, jo mazāk laika patērēsiet teritorijas pļaušanai. Tāpat jāpievērš uzmanība, ar kādām funkcijām ir aprīkots izvēlētais zāles pļāvējs – vai tas savāc nopļauto zāli, izmet to uz aizmuguri vai sāniem, vai arī mulčē. Mulčēšanas jeb smalcināšanas funkcija ir vairāk piemērota biežai sausa zāliena kopšanai, kad nopļautā un sasmalcinātā masa paliek mauriņā, veidojot dabisko mēslojumu. Savukārt bez smalcinātāja ir vieglāk nopļaut garāku, sulīgāku zāli. Liela daļa pārdošanā pieejamo zāles pļāvēju ir aprīkoti ar zāles savācējgroziem, kas atvieglo teritorijas sakopšanu pēc pļaušanas darbu paveikšanas.

2. Elektriskais zāles pļāvējs piemērots nelielas platības zālienam
Ja zāliena platība nav lielāka par 600 kvadrātmetriem, piemērotākā izvēle būs elektriskais zāles pļāvējs. Tas ir viegli lietojams, un tā uzturēšanas izdevumi ir salīdzinoši mazāki nekā ar benzīnu darbināmiem zāles pļāvējiem - pietiek ar asmens asināšanu un vispārējo tīrīšanu pēc katras pļaušanas reizes. Tas ir piemērots nelielai platībai ar ne pārāk garu zāli.

3. Benzīna zāles pļāvējs lielākām teritorijām un ātrumam
Ar benzīnu darbināmi zāles pļāvēji ir aprīkoti ar jaudīgiem dzinējiem, kas ļaus ātrāk nopļaut zālienu. Tiem ir ilgāks kalpošanas mūžs nekā elektriskajiem zāles pļāvējiem. Izvēloties kādu no šiem modeļiem jāņem vērā, ka ir jāpievērš nedaudz vairāk uzmanības to apkopei, lai nodrošinātu produkta ilgmūžību un kvalitatīvu veikumu katrā lietošanas reizē, tādējādi padarot pļaušanu par patīkamu nodarbi ar perfektu gala rezultātu.

4. Kā rūpēsies - tā pļausi!
Bieži vien pēc zāles pļāvēja iegādes un tā ekspluatācijas vasaras sezonā, pircēji aizmirst, ka tehnikai ir nepieciešama regulāra tehniskā apkope. Tā būtu jāveic pirms sezonas sākuma, taču zāles pļāvēja īpašnieki par apkopi bieži vien atceras tikai tad, kad zāle jau jāsāk pļaut. Pavasarī zāles pļāvējam ir jānomaina eļļa un gaisa filtri, vienmēr jālej kvalitatīvs benzīns, jāseko eļļas līmenim dzinējā un nedrīkst aizmirst arī par regulāru asmeņu asināšanu. Truli, neasi asmeņi zāli nevis nogriež, bet nocērt vai nogulda, un rezultātā mauriņa krāsa mainās no zaļas uz brūnu. Būtiski ir arī atcerēties vienmēr pēc darbu veikšanas notīrīt zāles pļāvēja korpusa apakšējai daļai pielipušo zāli. Pārdošanā ir pieejami tādi zāles pļāvēju modeļi, kam ir speciāla vieta ūdens padeves pieslēgšanai, un pie iedarbināta dzinēja ar ūdens palīdzību tiek attīrīta korpusa apakšējā daļa. Tāpat arī vienmēr jāatceras notīrīt asmeņus, pārbaudīt gaisa filtru un iztīrīt vai izpūst gultņu vietas uz visiem riteņiem. Svarīgi ir arī zāles pļāvēju pareizi ieziemot pēc sezonas beigām – tam ir jānotīra korpusa apakša, jāizlej vecais benzīns un jāpārbauda eļļas līmenis.

5. Dārza darbos noderīgas ierīces perfektam rezultātam
Ne visus dārza darbus iespējams paveikt tikai ar zāles pļāvēju. Plašajā dārza tehnikas klāstā  ir pieejami arī citi mājsaimniecībā noderīgi produkti, kas kalpos gan mauriņa kopšanā, gan citos dārza darbos. Piemēram, ļoti garas zāles pļaušanai, kā arī mauriņa stūru izpļaušanai, stabu, puķudobju un koku appļaušanai noderēs trimmeris. Savukārt krūmu un citu augu dizainam - krūmgriezis. Noderīgs papildu elements ir arī kultivators zemes sagatavošanai, irdināšanai, izcilāšanai un frēzēšanai.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.