building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Kā apkarot pelējumu, kas parādījies iekštelpās uz siena? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā apkarot pelējumu, kas parādījies iekštelpās uz siena?

www.building.lv atbild:
Pelējums uz sienām parasti rodas no pārlieku liela mitruma telpās. Tāpēc pirms pelējuma apkarošanas ieteicams noskaidrot arī tā iemeslu un apkarot. Iekštelpās lielākais mitruma daudzums parasti veidojas no aukstuma tiltiņiem, pa kuriem telpās nāk iekšā aukstums, tam saskaroties ar siltumu, veidojas kondensāts- vēlāk pelējums. Liekais mitrums iekštelpās var veidoties arī hermētiski noslēgtās telpās- plastmasas logi un durvis, viss labi noslēgts, gaisam nav kur cirkulēt, šādā gadījumā jādomā par ventilācijas sistēmas ierīkošanu. Sienu mitruma cēlonis var būt arī nepietiekama gaisma telpās u.c.
Jāatceras, ka normāls mitrums telpās ir no 45 līdz 60%. Ja mitruma īpatsvars ir lielāks, rodas pamats mitrumam koncentrēties uz virsmām.

Lai telpās nodrošinātu atbilstošu mitruma līmeni, svarīga arī gaisa temperatūra- sadzīves telpās ieteicama gaisa temperatūra ir ap 20 grādiem, kāpņu un guļamās istabās- ap 16 grādiem. Tas nodrošina normālus mitruma apstākļus.

Nevajadzētu pieļaut, ka sienā ilgstoši sūcas mitrums, samirkusi siena mitruma atdos ļoti ilgā laika posmā, tā sāks zaudēt savas izturības īpašības. Ja siena ir samirkusi, to jāžāvē, žāvēšanai var noderēt speciāli atūdeņotāji, kas sienu mākslīgi izžāvē.

Runājot par pelējumu. Uz mitrām sienām var veidoties pelējums, kas ne tikai bojā ēkas, telpu vizuālo iespaidu, bet arī negatīvi iespaido veselību, var izraisīt alerģijas. Pelējums bojā krāsas slāni. Pelējums novērots gan ārējās, gan iekšējās sienās, abos gadījumos tas liecina par pārmērīgu mitrumu un/vai neprecizitātēm būvniecības dabos. Ja uz sienas tiek konstatēts pelējums, vispirms jānoskaidro mitruma iemesls un jānovērš tas, pēc tam virsmas atjaunošanai var izmantot kādu no pretsēnīšu, pretpelējuma līdzekļiem, kas nopērkami būvmateriālu veikalos.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.