building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32871
Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu

Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu

  Tās ir labas ziņas Eiropas mēroga klimata aizsardzībai un arī sūkņu lietotājiem ēku tehnikas, komunālajā un rūpniecības nozarē. Nākotne pieder elektroenerģiju ekonomējošām ierīcēm. Šādas ierīces ar lielu sparu tikušas attīstītas jau iepriekšējos gados. Turpmāko 10 gadu laikā visās Eiropas Savienības valstīs no tirgus tiks sistemātiski izskausti tehniski novecojušie "strāvas rijēji". Šādi sūkņi un to nevajadzīgi lielais strāvas patēriņš rada papildu izmaksas un negatīvi ietekmē klimatu.  

 

2005. gadā Eiropas Savienība pieņēma jaunu direktīvu 2005/32/EK kura ietver ekodizaina prasības attiecībā uz strāvas piedziņas ierīcēm. Kopš tā šī direktīva ir zināma kā EuP vai Ekodizaina direktīva. Saīsinājums EuP radies no "Energy using Products", tas ietver visas ierīces, kas patērē elektroenerģiju (izņemot automašīnas un sabiedriskos transportlīdzekļus).

 

2009. gada 20. novembrī tā tika aizstāta ar jaunu direktīvu 2009/125/EK. Svarīgākās izmaiņas ir tādas, ka tās darbības nozare ir paplašināta no "ar strāvu darbināmām" uz t.s. "ar strāvas patēriņu saistītām" ("Energy related Products") precēm. Tādēļ tā pārsvarā tiek saīsināta kā "ErP direktīva".

 

ErP direktīvas kategorijā ietilpst arī slapjā rotora cirkulācijas sūkņi un sausā rotora sūkņu elektromotori. 2009. gadā ES komisija divos rīkojumos ir nodefinējusi minimālās efektivitātes prasības. Tās krietni vien pārsniedz esošās enerģijas efektivitātes A klases prasības attiecībā uz slapjā rotora sūkņiem vai attiecīgā laika augstākās elektromotoru klases EFF1 prasības. Tuvākajos gados šie rīkojumi tiks ieviesti vairākos etapos.

autors: Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu
Foto: Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu; autors: Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu

ErP direktīva 2013/2015

Ar augstu efektivitāti nākotnē

 

autors: Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu
Foto: Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu; autors: Ekodizaina direktīva maina slapjā un sausā rotora sūkņu tirgu
Jau drīzumā vairs nebūs iespējams pārdot vairāk kā 90 % no šobrīd tirgu pieejamajiem slapjā rotora cirkulācijas sūkņiem, kas paredzēti apkures un klimata nodrošinājuma sistēmām. Tam par iemeslu ir uz cirkulācijas sūkņiem attiecināta Eiropas Ekodizaina direktīvas rīkojuma stāšanās spēkā, kas ES mērogā, sākot ar 2013. gadu, pakāpeniski ieviesīs stingrākas sūkņu enerģijas egektivitātes prasības.

 

Nākotne pieder augstas efektivitātes sūkņiem, piemēram, "Wilo-Stratos PICO". Tas atbilst īpaši stingrajām otrā etapa prasībām ES rīkojumā par slapjā rotora sūkņu enerģijas efektivitāti, kas stāsies spēkā no 2015. gada.

 

Slapjā rotora sūkņi: liels taupības potenciāls līdz 2020. gadam

 

Visvairāk mainīsies slapjā rotora sūkņu tirgus. Daudzās ES valstīs līdz pat šim brīdim pārsvarā vienmēr tiek izmantoti neregulējami modeļi. Šādi modeļi rada milzīgu enerģijas patēriņu. Turpretī taupības un klimata aizsardzības potenciāli ir orientēti uz īpaši taupīgajiem augstas efektivitātes sūkņiem. Ar šiem rīkojumiem ES komisija Eiropas līmenī līdz trešajam ieviešanas etapam, kas paredzēts 2020. gadā, varētu ietaupīt pusi no pašreizējā slapjā rotora sūkņu elektroenerģijas patēriņa apoma. Kopumā runa ir par milzīgu apjomu – 23 teravatstundām strāvas gadā – apjomu, ko ražo aptuveni sešas vidēja lieluma ogļu elektrostacijas. Tas atbilst CO2 emisijas samazinājumam par aptuveni 11 miljoniem tonnu gadā visā Eiropā.

 

Mērījumu pamatojums norādei, kurus modeļus nākotnē varēs izmantot, ir tā sauktais enerģijas efektivitātes indekss (EEI). Tas tiek noteikts, pamatojoties uz rīkojumā (EK) 641/2009 definēto izpētes procesu. Turklāt atšķirīgā elektrības patēriņa salīdzinājums jaudas profila ietvaros notiek, izmantojot vidējas jaudas atsauces sūkni.

 

Ir paredzēti trīs etapi:

 

1. Sākot ar 2013. gada janvāri slapjā rotora sūkņiem, kas uzstādīti ārpus sildītāja (ārējie sūkņi), noteiktā A enerģijas efektivitātes klases EEI robežvērtība ir 0,27. Turklāt līdzšinējos enerģijas efektivitātes klases uzrakstus uz sūkņa papildinās arī EEI uzdruka. (November 2010)

 

2. Sākot ar 2015. gada augustu EEI robežvērtība tiks vēlreiz pazemināta līdz 0,23. Tad tā būs saistoša arī sūkņiem, kas ir, piemēram, iebūvēti no jauna uzstādītos sildītājos vai saules enerģijas kolektoros (iebūvētie sūkņi).

 

3. Pēdējā pārmaiņu etapā, sākot ar 2020. gadu, norādītā robežvērtība būs jāievēro arī nomainot iebūvētos sūkņus jau uzstādītos sildītājos. Norādītās robežvērtības attieksies uz visiem slapjā rotora cirkulācijas sūkņiem, kas tiek izmantoti apkures un klimata nodrošinājuma sistēmu nozarē.

 

Izņēmums ir dzeramā ūdens cirkulācijas sūkņi. Uz šiem sūkņiem attiecas tikai nosacījums par obligāto marķējumu.

 

Sausā rotora sūkņi īpaši efektīva motoru tehnika

 

Ātrāk par rīkojumu, kas attiecas uz slapjā rotora sūkņiem, spēkā stājas līdzīgs ES rīkojums par elektromotoriem. Tas attiecas arī uz apkures un klimata nodrošinājuma sistēmu sausā rotora sūkņiem, kā arī ūdensapgādes, spiediena palielināšanas un notekūdeņu novadīšanas iekārtās iebūvētiem agregātiem. Šī iemesla dēļ ir noteiktas jaunas energoefektivitātes klases. Līdzšinējās augstākās kategorijas EFF1 vietā stājas energoefektivitātes līmenis IE2. Arī šajā gadījumā izmaiņas tiek veiktas trijos etapos:

 

1. Energoefektivitātes līmenis IE2 tirgū sākot ar 2011. gada 16. jūniju ir spēkā visiem no jauna iegādātiem elektromotoriem, izņemot dažus modeļus un izmantošanas sfēras. Līdz ar to Eiropas Savienībā vairs nedrīkstēs pārdot sūkņu motorus, kas atbilst patlaban spēkā esošajam energoefektivitātes līmenim EFF2, ko nākotnē apzīmēs ar IE1.

 

2. Sākot ar 2015 gada 1. janvāri stāsies spēkā vēl stingrāks energoefektivitātes līmenis – IE3. Motoriem, kuru nominālā izejas jauda ir no 7,5 līdz 375 kW, ir jāatbilst šim līmenim līdz norādītajam laikam. Ja tas nav iespējams, šādiem motoriem jāatbilst energoefektivitātes līmenim IE2 un jābūt aprīkotiem ar apgriezienu regulēšanas sistēmu.

 

3. Sākot ar 2017. gada 1. janvāri šīs prasības būs saistošas arī motoriem ar nominālo izejas jaudu no 0,75 līdz 375 kW.

 

Ietekme uz sūkņu tirgu

 

Ko nozīmē šīs jaunās sūkņu energoefektivitātes prasības? sūkņu uzstādītājs speciālisti jau šobrīd strādā pie taupošākajām tirgus esošā piedāvājuma klāsta versijām. Piemēram, atsevišķas augstas efektivitātes sūkņu modeļu sērijas "Wilo-Stratos" un "Wilo-Stratos PICO" jau tagad atbilst īpaši stingrajām slapjā rotora sūkņu rīkojuma otrā etapa prasībām, kuras stāsies spēkā no 2015. gada. Līdz ar to jūs varat palielināt apkures iekārtu energoefektivitāti un uz ietaupījuma rēķina palielināt apgrozījumu nevis tikai sākot ar 2013. gadu, bet jau tūlīt!

 

Eiropas sūkņu tirgus harmonizācija

 

Galvenokārt ar sarežģījumiem, kas ir saistīti ar ErP direktīvas noteiktajiem uzdevumiem, nāksies saskarties apkures sūkņu ražotājiem. Šo sūkņu ražotāji ir atbildīgi par to, lai Eiropas tirgus tiktu nodrošināts ar atbilstošas enerģijas efektivitātes precēm. Tādējādi jaunā direktīva norādītajos spēkā stāšanās laikos veicinās Eiropas tirgus harmonizāciju, nodrošinot vienotus marķējuma standartus.

 

"Wilo" kopā ar tā realizācijas partneriem līdz norādītajiem spēkā stāšanās laikiem nodrošinās pakāpenisku piedāvājuma klāsta nomaiņu.

 

Informācijas avots: www.wilo.lv

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.