building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
"Hamm" veltņi ar oscilācijas tehnoloģiju vēl gludākiem ceļiem : building.lv - par būvniecību Latvijā

"Hamm" veltņi ar oscilācijas tehnoloģiju vēl gludākiem ceļiem

"Hamm" veltņi ar oscilācijas tehnoloģiju vēl gludākiem ceļiem

Pazīstamā ceļu būves tehnikas zīmola "Wirtgen" uzņēmumu grupā esošā kompānija "Hamm" jau pirms 30 gadiem izstrādāja revolucionāro grunts sablīvēšanas tehnoloģiju ar oscilāciju. Mūsdienās ceļu būvnieki visā pasaulē izmanto šo tehnoloģiju kompaktās ceļu būves iekārtās, kas ikdienas darba procesu padara ievērojami efektīvāku. Tādi ir arī "Hamm" kompakto tandēma veltņu sērija "HD CompactLine", kas piedāvā vairākus modeļus tieši ar oscilācijas tehnoloģiju.

Pazīstamā ceļu būves tehnikas zīmola "Wirtgen" uzņēmumu grupā esošā kompānija "Hamm" jau pirms 30 gadiem izstrādāja revolucionāro grunts sablīvēšanas tehnoloģiju ar oscilāciju. Mūsdienās ceļu būvnieki visā pasaulē izmanto šo tehnoloģiju kompaktās ceļu būves iekārtās, kas ikdienas darba procesu padara ievērojami efektīvāku. Tādi ir arī "Hamm" kompakto tandēma veltņu sērija "HD CompactLine", kas piedāvā vairākus modeļus tieši ar oscilācijas tehnoloģiju.

Šīs sērijas veltņi izmantojami dažādos objektos: uz tiltiem, uz slīpām virsmām, stāvvietu laukumos, dažādās teritorijās pilsētās, uz plāniem klājumiem, objektu būvniecībai pazemē u.c. Kopumā šajā sērijā "Hamm" ietilpst 16 veltņu modeļi, kas ir pasaulē plašākais kompakto tandēma veltņu klāsts kategorijā līdz 4.5 tonnām. Četri no modeļiem aprīkoti ar oscilācijas tehnoloģiju. Papildu tam šie modeļi var tikt pielāgoti dažādu praktisku funkciju veikšanai atbilstoši klienta vajadzībām.

"HD CompactLine" oscilācijas veltņus raksturo vairākas būtiskas priekšrocības, piemēram, retāka apstāšanās, tiek kontrolēta blīvēšanas un smalcināšanas funkcija (nav iespējams pārblīvēt vai smalcināt virs noteiktā līmeņa), dinamiska un efektīva blīvēšana un smalcināšana pat pie ļoti jūtīgām grunts struktūrām, pašregulējoša blīvēšanas sistēma, kas ļauj izvairīties no nepareiziem iestatījumiem, cieši savienojumi ar virsmu, kas nerada bojājumus blakus joslā iepriekš uzklātajam asfalta klājumam, efektīva blīvēšana pat pie zemām asfalta temperatūrām. Kā norāda ražotājs, oscilācija būtībā ir inteliģenta un inovatīva tehnoloģija, kas nodrošina teicamu veltņa darba rezultātu.

Būtiski uzsvērt, kāpēc oscilācijas tehnoloģijas blīvēšanas procesu padara ievērojami ātrāku. Tas notiek tādēļ, jo veltņa cilindriskais korpuss vienmērīgi sadala iekšējo spiediena spēku uz virsmas gan kustībā uz priekšu, gan atpakaļ. Salīdzinājumā ar vibrācijas tehnoloģiju, kur spiediena spēks tiek virzīts vertikāli, pie oscilācijas spiediena spēks uz virsmas virzās gan pa horizontāli, gan pa vertikāli un kopumā spiediens uz virsmu notiek divas reizes ilgāk. Tādējādi veltņa korpuss vispār neatraujas no virsmas un uz tās ir nepārtraukta slodze, kas ne tikai paātrina blīvēšanas procesu, bet arī nodrošina izcili līdzenu un gludu virsmu.

autors: "Hamm" veltņi ar oscilācijas tehnoloģiju vēl gludākiem ceļiem
Foto: "Hamm" veltņi ar oscilācijas tehnoloģiju vēl gludākiem ceļiem; autors: "Hamm" veltņi ar oscilācijas tehnoloģiju vēl gludākiem ceļiem

Oscilācijas tehnoloģija balstās uz fizikas principiem. Veltņa darbības amplitūda tiek automātiski iestatīta atkarībā no blīvējamā materiāla cietības. Jo cietāks materiāls, jo amplitūda mazāka, bet, jo mazāka amplitūda, jo lielāks spēks tiek izmantots blīvēšanai. Šis iestatījums notiek automātiski, bez iepriekšējas iestatījumu uzstādīšanas un bez kompleksas kontroles tehnoloģijas.

Viena no "Hamm" kompakto oscilācijas veltņu priekšrocībām ir ātrāks blīvēšanas rezultāts, kas nozīmē arī iekārtas efektivitāti. Veltņa rullim, griežoties gan uz priekšu, gan atpakaļgaitā, spiediena spēks tiek virzīts tieši uz blīvējamo virsmas materiālu, un tiek izmantots viss maksimāli iespējamais blīvēšanas laukums. Ne mazāk būtiska ir blīvēšanas spēka pašregulācijas funkcija, kas nozīmē, ka iekārta pati automātiski pielāgojas blīvējamā materiāla struktūrai. Nepārtraukti tiek nodrošināts vienmērīgs spiediens uz virsmu un nepastāv risks par nepareizi veiktiem iestatījumiem.

Atšķirībā no vibrācijas tehnoloģijas veltņiem, ar kuriem blīvēšanas procesu iespējams uzsākt tikai tad, kad svaigi uzklātais asfalts ir atdzisis līdz noteiktai temperatūrai, "Hamm" oscilācijas veltņus var sākt pilnvērtīgi izmantot jau pie augstām asfalta temperatūrām. Tādējādi palielinās blīvēšanas procesa laiks un tiek garantēts teicams rezultāts arī pie atdzisuša asfalta, pie zemākām gaisa temperatūrām un vējainos laika apstākļos. Līdztekus šie veltņi ar labiem panākumiem izmantojami dažāda asfalta veidu un atšķirīgu materiāla biezumu blīvēšanai.

Ņemot vērā, ka, izmantojot oscilācijas tehnoloģiju, vibrācijas ietekme uz virsmu ir apkārtējo vidi ir niecīga, šos veltņus var izmantot dažādos sensitīvu konstrukciju objektos, piemēram, uz tiltiem, kur lieka vibrācija nav labvēlīga konstrukcijām, kā arī dzelzceļu, gāzes staciju u.ml. objektu tuvumā.

Oscilācijas tehnoloģija arī nepieļauj virsmas pārblīvēšanu vai struktūras sasmalcināšanu sīkāk nekā nepieciešams. Tiek nodrošināts optimāls blīvēšanas biezums un atbilstoša materiāla struktūra. Pateicoties veltņa ruļļa pārdomātajai konstrukcijai, neveidojas atšķirības vai konstruktīvi defekti asfalta virsmas joslu savienojumā, kur viena josla jau ir noblīvēta un atdzisusi, bet otrai tikko uzklāts asfalts. Papildu tam "Hamm" oscilācijas tehnoloģijas kompaktie veltņi nodrošina perfekti gludu un līdzenu virsmu, bez jebkādiem pacēlumiem vai grubuļiem.

Vairāk informācijas:

http://www.hamm.eu/en/technologien/oszillation/index.html

http://www.hamm.eu/en/technologien/vio/index.html

http://www.wirtgenamerica.com/media/local/1_admin/newsandmeida/download/hamm/HD_Compactline_Oscillation_Flyer.pdf

http://www.wirtgenamerica.com/media/local/1_admin/newsandmeida/download/hamm/Oscillation_Flyer.pdf

www.wirtgen.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.