building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā

Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā

Koka ēku būvniecībai Latvijā ir sena vēsture. Koks joprojām ir pieprasīts būvmateriāls un, attīstoties modernām tehnoloģijām, tā izmantošanas iespējas ir kļuvušas vēl plašākas un racionālākas. Dažādās apstrādes iespējas ļāvušas koksni padarīt ugunsdrošāku, mitrumizturīgāku, līdz ar to kvalitatīvi uzbūvēta koka māja kalpos simt un vairāk gadu, tostarp arī tradicionālā stilā būvētas guļbūves.

Pasaulē ir zināmi ap 240 tradicionālie guļbūvju celtniecības stili. Tie atšķiras tikai pēc baļķu formas un pakša (mājas stūra) veidošanas paņēmiena, kam jābūt iespējami vienkāršam, drošam, laika gaitā, kokam žūstot un mājai sēžoties, jānodrošina ēkā siltums un sausums. Latvijā guļbūves parasti būvē no priedes un egles.

Mūsdienās guļbūves izgatavo amatnieciski vai rūpnieciski. Pirmajā gadījumā izmanto cirstos baļķus un visus darbus (baļķu mizošana, tēšana, būvdetaļu izgatavošana) veic ar cirvi. Otrajā variantā baļķus virpo, frēzē, no sagatavēm izgarina koka augšanas procesā radušās vainas, saaudzē garumā un, pēc tam salīmējot šī gatavās lameles kopā, iegūst nepieciešamā šķērsgriezuma līmēto frēzbaļķi.

autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā
Foto: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā; autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā

Izmanto tradicionālus amatnieku paņēmienus

Uzņēmuma "ARHUS" komandai ir vairāk nekā 12 gadu pieredze guļbaļķu māju celtniecībā un uzņēmuma meistari strādā, izmantojot tradicionālos namdara amata meistaru paņēmienus. Šādi top koka stāvbūves un guļbūves konstrukcijas, kā arī atsevišķi ēku koka konstrukciju elementi. Kā norāda uzņēmuma vadītājs Arnis Kļaviņš, uzņēmums nepiedāvā gatavus projektus, bet var palīdzēt ar konsultācijām projekta izstrādē. Katrs pasūtījums ir individuāls un vienādas guļbūves pēc tipveida risinājumiem netiek izstrādātas. Ap 100 kvm plašu guļbaļķu māju vidēji var uzbūvēt četru mēnešu laikā.

"ARHUS" meistari guļbūves būvē no cirstiem apaļkokiem. Tiesa, cirstu apaļkoku guļbūve ir salīdzinoši dārgāka par rūpnieciski virpoto vai frēzēto baļķu mājām, jo viss darbs praktiski tiek darīts ar rokām. Arī no koksnes izmantošanas viedokļa lietderīgāk celt māju no apaļbaļķiem, saglabājot zaru vietu izvirzījumus un citus pamanāmus virsmas nelīdzenumus.

autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā
Foto: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā; autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā


Ēkas karkasam jābūt kvalitatīvam

Koka ēkas galvenā sastāvdaļa ir karkass, ko pamatoti var dēvēt par visas ēkas "mugurkaulu". Karkass nodrošina ēkas noturību, izskatu, proporcijas un atbilstību projektam. Pie tā stiprinās un tālāk tiek balstīti visi pārējie ēkas elementi. No karkasa kvalitātes atkarīgs pārējo būvniecības darbu izpildes ātrums un veiksmīgs gala rezultāts. Tāpēc visu šo darbu veikšanai būtiski izvēlēties profesionāļus.

A.Kļaviņš stāsta: "Ir dažāda veida guļbūves. Viens no atpazīšanas elementiem ir baļķi, kas apzāģēti no abiem sāniem, vienlaikus maksimāli izmantojot baļķa abus galus – tievo un resno. Šādu apaļo baļķu priekšrocība ir iespēja mājas telpu izmantot lietderīgāk, jo iespējams tuvāk pie sienas novietot mēbeles. Vēl būtisks ir baļķu savienošanas veids – paksis, kas norvēģu stilā atšķiras no citu guļbūvju pakšu veidiem."

autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā
Foto: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā; autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā

Velēnu jumti nav populāri

Pilnveidojot sava aroda prasmes Norvēģijā, "ARHUS" meistari apguvuši arī velēnu jumtu izbūvi. To uzbūve ir vienkārša – jumta plakni noklāj ar speciālu hidroizolējošu materiālu, kam virsū liek velēnas ar visiem augiem, kas tajā aug. A.Kļaviņš uzsver, ka šādi jumti ir ļoti smagi, jo velēnu jumts pats par sevi ir smags plus, ja līst lietus vai snieg sniegs, klāt nāk papildu svars. Tādējādi jau pašām jumta konstrukcijām jābūt ļoti izturīgām un masīvām. Līdztekus šiem jumtiem ir arī savas priekšrocības – smagais jumts kalpo kā papildu slogs guļbūves konstrukcijai – sienas baļķi ir vairāk nospiesti, un māja labāk nosēžas.

Lai arī Latvijā ir redzētas gan savrupmājas, gan arī atsevišķi sabiedriskie objekti ar velēnu jumtiem, īsti piemērots mūsu klimatam šis jumtu veids nav. Vasaras pie mums ir karstākas nekā Norvēģijā, un augi uz jumta var ātri nokalst, tas nozīmē, ka ilgstoša sausuma laikā var nāktie nodarboties ar papildu jumtu laistīšanu.

autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā
Foto: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā; autors: Norvēģu guļbaļķu mājas arī Latvijā

Piedāvā arī norvēģu stāvbūves

Norvēģijā "ARHUS" komanda apguvusi arī stāvbūvju celtniecību, kas atšķiras ar to, ka baļķi ēkas konstrukcijā tiek likti vertikāli, nevis horizontāli. Šādā tehnoloģijā būvēta ēka ir siltāka par tradicionālo guļbūvi.

Vaicāts par cenām, "ARHUS" vadītājs atzīst, ka Latvijā pieprasījums pēc norvēģu stila guļbaļķu ēkām ir niecīgs. "Visu nosaka cena, un šajā gadījumā nevaram piedāvāt neko lētu. Kvalitatīva guļbaļķu māja ir unikāla vērtība, kas kalpos visam mūžam un saglabās savu ekoloģiskumu un augstvērtīgo kvalitāti," saka A.Kļaviņš.

www.arhus.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.