building.lv skaitļos

Lietotāji online29
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?

Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?

Diskusijas par negodprātīgiem būvniekiem, kas mākslīgi sadārdzina darbu izpildes tāmes, iekļaujot tehniski nepamatotus darbus un materiālus, publiskajā telpā ir bieži sastopamas. Tomēr realitātē situācija nereti ir pilnīgi pretēja – daļa pasūtītāju apgrūtina paredzēto darbu izpildi, izvirzot būvniekiem iepirkuma procedūrā neiekļautas prasības. Lai uzzinātu vairāk par šo situāciju un iespējamiem risinājumiem no būvnieka perspektīvas, uz sarunu aicinājām uzņēmuma SIA "Perfekt Būve" vadītāju Denisu Konstantinovu.

Neprecīza specifikācija – iespēja sadārdzināt darbu izmaksas

Kā norāda D. Konstantinovs, vislielākā problēma, ar ko viņa uzņēmums saskāries pēdējo gadu laikā, ir: iepirkuma procedūras dokumentācijā pasūtītājs iekļauj nepilnīgas un nekvalitatīvas tehniskās specifikācijas, kurās nav norādītas konkrētas markas materiāliem un iekārtām, ko vēlas pasūtītājs. Šāda situācija raksturīga tieši mazajās pašvaldībās.
"2014.gadā mūsu uzņēmumam ir bijuši 50 dažādu apjomu objekti," stāsta D. Konstantinovs: "Vairumā gadījumu pasūtītājs bija pašvaldība, tātad, – pirms līgumu slēgšanas notika iepirkumu procedūras. No visiem līgumiem, ko esam slēguši, tikai pieci vai seši bijuši tādi, kur specifikācijās bija iekļauti precīzi apraksti un prasības materiāliem."

Neprecīzi veidota specifikācija, rada iespēju sadārdzināt darbu izpildi. SIA "Perfekt Būve" nesen bija pasūtījums par izlietņu uzstādīšanu kādas pašvaldības dienesta viesnīcai, kur dokumentācijā nebija norādīts ne izlietņu materiāls, ne to kvalitāte, ne kategorija. "Lai nodrošinātu zemāko cenu, savā piedāvājumā bijām paredzējuši iegādāties izlietnes pa 80 eiro. Pasūtītājs, jau pēc iepirkuma procedūras beigām, kad bija apstiprināta līgumcena un noslēgts līgums, paziņoja, ka ir izvēlējies konkrētas izlietnes par 300 eiro," stāsta uzņēmuma vadītājs.

autors: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?
Foto: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?; autors: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?

Likums prasa precizitāti; tā paliek tikai uz papīra

Saskaņā ar likumu šāda situācija nav pieļaujama, jo Publisko iepirkumu likuma 17.pantā ir izvirzītas konkrētas prasības iepirkumu tehniskajām specifikācijām. Likums pieprasa pasūtītājam iekļaut specifikācijās tehnisko aprakstu apkopojumus, "kas nosaka pasūtītāja prasības attiecībā uz materiāliem, precēm, tehnisko aprīkojumu vai priekšmetiem un kas raksturo materiālus, preces, tehnisko aprīkojumu vai priekšmetus tā, lai, tos iegūstot, tie atbilstu pasūtītāja paredzētajiem mērķiem".

Tomēr minētais piemērs liecina, ka šis nosacījums daudzos gadījumos netiek ievērots. Pasūtītājs, izsludinot iepirkuma procedūru, nenorāda konkrētas prasības iepirkuma priekšmetam, bet jau darbu izpildes procesā cenšas ieviest savas korekcijas, uzstādot būvuzņēmējam iepriekš nenoteiktas prasības gan uz materiāliem, gan iekārtām. Tas, protams, nevar nesadārdzināt pasūtījuma izpildi, bet likums nosaka – līgumcenai jāpaliek nemainīgai.

Kā atzīst D. Konstantinovs, būvnieki, protams, cīnās par to, lai pasūtītājs pats arī veiktu papildus samaksu par savām prasībām. Un bieži esot gadījumi, kad patiešām pasūtītājs samaksā materiālu cenas starpību. Ja tas tā notiek, būtībā ir izjaukta paša iepirkumu procedūras būtība un faktiskā darbu līgumcena, kas ir galvenais kritērijs vairumā iepirkumu, tiek mainīta. Taču daudz biežāki ir gadījumi, kad, būvnieka vārdiem runājot, "jāsakož zobi un jāmēģina izdabāt pasūtītājam".

autors: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?
Foto: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?; autors: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?

Kas vainīgs? Ko darīt?

D. Konstantinovs uzskata, ka absurdās situācijas ar tehnisko prasību koriģēšanu veidojas tāpēc, ka mazajās pašvaldībās nav kompetentu cilvēku, kas spētu sastādīt detalizētus un profesionālus tehniskos noteikumus. Viņš iesaka pašvaldībām nolīgt speciālistus, kas sagatavotu precīzas specifikācijas. Gadījumos, kad nav iespējams uzturēt pastāvīgas štata vietas un iepirkumu ir maz,  iespējams pasūtīt dokumentācijas sagatavošanu specializētiem uzņēmumiem.

Tāpat būvnieks neslēpj, ka par nepārdomātu uzskata arī zemākās cenas iepirkumu principu. Zemāko cenu iepirkumos ir jābūt rūpīgi definētām prasībām, kādus pasūtītājs izvirza materiāliem. Ja tas netiek ievērots, tad ar zemāko cenu tiek stimulēta nekvalitatīvu materiālu, ar īsu kalpošanas laiku, iegāde. Šādos gadījumos pasūtījuma cena pēc iepirkuma procedūras beigām nemainās, bet var ciest rezultāta kvalitāte un jau pēc pavisam neilga laika var būt nepieciešams jauns iepirkums.

autors: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?
Foto: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?; autors: Kā nepilnīga iepirkuma tehniskā specifikācija sadārdzina būvdarbus?

Perfekt Būve, SIA
Raiņa iela 9c-11, LV-5070, Lielvārde
Tel.: 28375244
Fax: 65044288
E-pasts: info@perfektbuve.lv
Mājas lapa: www.perfektbuve.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.