building.lv skaitļos

Lietotāji online12
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs

Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs

Cirkulācijas sūkņa funkcija apkures sistēmā ir palielināt apkures efektivitāti, tādējādi ietaupot enerģijas patēriņu. Tomēr, kā zinām, daudzu privātmāju saimnieki iztiek bez šādiem sūkņiem. Kādos gadījumos ir ieteicams vai pat nepieciešams apkures cirkulācijas sūknis, un kādos bez tā var iztikt? Uzņēmuma Wilo pārstāvis Jānis Vilāns skaidro, ka lielā daļā padomju laikā celto privātmāju bez cirkulācijas sūkņa var iztikt. Senāk tika izmantota salīdzinoši liela diametra apkures caurules un čuguna radiatori, un, ja sistēma pareizi izprojektēta, tā darbojas pēc pašteces principa. Citādāk ir ar pēdējās desmitgadēs celtajām mājam, kur apkures sistēmās tiek izmantotas maza diametra caurules un paneļu radiatori. Šādā sistēmā cirkulācijas sūknis ne tikai būtiski paaugstina apkures efektivitāti, bet bez tā pat nevar iztikt.

No sūkņu vēstures

Pirmo ierīci apkures ūdens cirkulācijas paātrināšanai patentēja vācu inženieris Vilhelms Oplanders 1929. gadā. Propellera formas darba rats tika ievietots apkures caurules līkumā. To darbināja noblīvēta vārpsta, kuru piedzina ar elektromotoru. Šādi plūsmas paātrinātāji ļāva būtiski samazināt apkures ūdens temperatūru, un tos izmantoja līdz astoņdesmitajiem gadiem. Tomēr no energoefektivitātes viedokļa šie sūkņi bija enerģijas šķērdētāji, jo to lietderības koeficients bija tikai 20 - 30 procenti. Pēdējās desmitgadēs cirkulācijas sūkņi ir piedzīvojuši vērā ņemamu evolūciju.

Modernie sūkņi iedalās sausā un slapjā rotora tipa sūkņos. Privātmāju apkures sistēmās izmanto otrā tipa apkures sūkņus. Slapjā rotora sūknī šķidrums plūst ne tikai caur tā hidraulisko daļu, kur atrodas darba rats, bet arī caur elektrodzinēju, nodrošinot tā dzesēšanu un pildot eļļošanas funkciju. Šāds sūknis darbojas gandrīz bez trokšņa. Tam nav nepieciešama apkope, un tas kalpo vairāk nekā 10 gadus.

Autors: Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs
Autors: Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs

Enerģijas ekonomija

Slapjā rotora tipa sūkņi kalpo ļoti ilgi, taču vai veco sūkni ir vērts nomainīt pret modernāku, pirms tas vēl ir pārstājies darboties? Jānis Vilāns saka, ka atbildi nav grūti atrast, atliek kaut vai tikai salīdzināt, kādu finansiālo ieguvumu dod modernie sūkņi. "Modernie sūkņi ļauj ietaupīt līdz pat 90% elektroenerģijas. Mēs esam aprēķinājuši, ka privātmājā nomainot veco sūkni pret jauno, elektrības ekonomija ir apmēram 100 eiro gadā. Ja jauna sūkņa cena ir līdz 200 eiro, tad divu gadu laikā sūknis sevi atpelna."

Moderno sūkņu energoefektivitāti ļauj palielināt vairāku faktoru kopums. Vispirms jau tas ir sinhronais dzinējs, kurš ir par 50% ekonomiskāks nekā agrāk izmantotais asinhronais dzinējs.

Otrkārt, elektroniskajos sūkņos ir integrēts diferenciāla spiediena sensors. Tas mēra spiedienu pirms ieplūdes un aiz izplūdes no sūkņa un attiecīgi pielāgo sūkņa apgriezienus tā, lai elektroenerģija netiktu tērēta lieki. Tiklīdz radiatoru temperatūras sensori termostata vārstos, konstatē, ka noregulētā temperatūra ir sasniegta, termostata vārsti samazina ūdens cirkulāciju caur radiatoriem un sistēmā mainās spiediens. Savukārt sūkņa spiediena sensors, konstatējot spiediena izmaiņas, dod komandu samazināt motora apgriezienus. Savukārt vārstiem atveroties, dzinēja apgriezieni atkal palielinās. Tāpat sūknis pielāgojas nakts un dienas apkures režīmam. Šādi tiek ietaupīts līdz pat 50% elektroenerģijas.

Treškārt, jaunajiem sūkņiem ir uzlabota hidrauliskā daļa. Ar datoru imitējot ūdens plūsmu, ir optimizēta darba rata lāpstiņu forma, kas uzlabo enerģijas atdevi plūsmai. Vienkārši sakot – līdz minimumam samazināta ūdens kulšana pa tukšo.

Autors: Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs
Autors: Apkures cirkulācijas sūknis - enerģijas taupītājs

Komforts

Wilo ražotajiem jaunākajiem modeļiem ir iebūvēta automātiskā pielāgošanās funkcija - sūknis nav manuāli jāregulē. Pēc pieslēgšanas to iestata automātiskajā režīmā, un apmēram nedēļas laikā sūknis testē apkures sistēmu un pats noregulē optimālo darbības režīmu, lai maksimāli taupītu elektrību. Jaunākajiem Wilo sūkņiem ir arī automātiskā atgaisošanas programma. To aktivizējot, sūknis pats izdzen gaisu no sistēmas. Tāpat sūkņi ir aprīkoti ar automātiskās aizsardzības sistēmu, kas samazina bojājumu iespējas. Gadījumā, ja sistēma pārkarst, tajā ir par maz ūdens jeb ja rotora lāpstiņu ratā iekļūst svešķermenis, procesors sūkni atslēdz un uz displeja parāda atslēgšanas iemeslu.

Nākamās paaudzes Smart home cirkulācijas sūkņus būs iespējams integrēt arī gudrās mājas sistēmā. Tos varēs kontrolēt un regulēt attālināti, tādējādi vēl vairāk palielinot komforta līmeni.

www.wilo.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.