building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Īpašuma īre ar izpirkumu kļūst populāra arī Latvijā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Īpašuma īre ar izpirkumu kļūst populāra arī Latvijā

Īpašuma īre ar izpirkumu kļūst populāra arī Latvijā
Foto: Īpašuma īre ar izpirkumu kļūst populāra arī Latvijā

Īre ar izpirkumu, kas ir pieprasīts pakalpojums Lietuvas nekustamā īpašuma tirgū (NI), pamazām "uzņem apgriezienus" arī Latvijā: arvien vairāk projektu attīstītāju piedāvā šādu iespēju, ko rosinājuši klienti un viņu vēlme īsā laika periodā tikt pie jauna mitekļa, kad, maksājot īres maksu un papildus naudas summu, pāris gadu laikā izveidojas uzkrājums turpmākai dzīvokļa izpirkšanai vai nu par saviem līdzekļiem vai ņemot hipotekāro kredītu. 

 

Par to liecina Latvijas nekustamo īpašumu asociācijas (LANĪDA) apkopotā informācija.

Mindaugs Statulēvičs (Mindaugas Statulevicius), Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas vadītājs, ilustrējot situāciju Lietuvas NI tirgū, norāda: "Šogad, izmantojot īri ar izpirkumu Viļņā vien pārdoti vairāk nekā 100 dzīvokļu. Šis pakalpojums īpaši noderīgs izrādījies jaunajām ģimenēm, kurām ir dota iespēja ātrāk tikt pie jauna mitekļa nekā ilgus gadus veidot uzkrājumu pirmajai iemaksai bankā, lai iegūtu hipotekāro kredītu un kļūt par mājokļu īpašniekiem nevis palikt pelēkajā īres zonā. Īres maksai piemaksājot attiecīgu naudas summu, ir iespējams divu gadu laikā uzkrāt nepieciešamos 15 % iemaksai bankā un paveras iespēja izpirkt īpašumu. Protams, īres kopējā maksa tādējādi sanāk mazliet augstāka. Vairākas Lietuvas bankas (piemēram, Swedbank, esam sākuši sarunas arī ar citām) šī pakalpojuma termiņa beigās izvērtē potenciālos klientus un ņem vērā veiktos maksājumus izpirkumam. Kā vienīgo mīnusu šim pakalpojumam varu minēt risku, ko uzņemas klients: dzīvē var gadīties dažādi, piemēram, šajā, 2 gadu periodā var mainīties finansiālie apstākļi, notikt citas, neparedzētas krīzes situācijas, arī bankas var izvirzīt papildus nosacījumus, kas pēc pāris gadiem neļaus turpināt mitekļa izpirkšanu, bet par visiem šiem apstākļiem mēs informējam klientus."

 M. Statulēvičs paredz, ka arī turpmāk šis pakalpojums Lietuvā būs pieprasīts, lai gan tas nebūs masveida produkts: "Redzam, ka bankas ievieš vēl stingrākus kredītņēmēju izvērtēšanas kritērijus, nosaka papildus prasības (piemēram, saīsina kredīta maksimālos termiņus no 40 uz 30 gadiem), kas sekmēs šī pakalpojuma popularitāti, un potenciāls tam noteikti būs. Turklāt, jāņem vērā, ka Viļņā palielinās iedzīvotāju skaits un cilvēkiem ir nepieciešami jauni mitekļi. Šobrīd Viļņā top vairāk nekā 100 dzīvokļu projektu, un šī ir papildus iespēja tirgum piedāvāt vairāk nekā 4000 jaunu dzīvokļu."

Arvīds Avulis (Arvydas Avulis) no attīstītājuzņēmuma Hanner Lietuvā, septembra beigās Rīgā notikušajā pirmajā Baltijas attīstītāju forumā, stāstot par uzņēmuma pieredzi, kā gūt priekšrocības piesātinātā NI tirgū, klāstīja par uzņēmuma pieredzi, piedāvājot dzīvokļus īrēt ar izpirkumu. "Mēs saprotam, ka jaunās ģimenes vēlas tikt pie sava mājokļa, bet to rocība nav plaša, lai uzreiz iegādātos dzīvokli, un arī iekrājumi tām nav lieli. Piemēram, Lietuvā bankās tiek prasīta pirmā iemaksa hipotekārā kredīta saņemšanai 15 % apmērā no īpašuma vērtības, kas ir vidēji 10 tūkstoši eiro un kurus jaunajai ģimenei būtu jākrāj 5-10 gadus. Jaunā ģimene (divi cilvēki) no vidējās algas Viļņā, kas 2014. gada beigās bija 590 eiro, uzkrājumiem mēnesī var novirzīt tikai nepilnus 170 eiro, bet 380 eiro parasti tiek atvēlēti īres maksai. Tāpēc nolēmām šo uzkrājumu naudu piedāvāt pievienot īres maksai un veikt uzkrājumu savam miteklim," konferencē stāstīja A. Avulis. Jaunajām ģimenēm tika piedāvāts īrēt dzīvokli ar izpirkumu Hanner projektos, īres maksai pievienojot izpirkuma jeb uzkrājuma maksu, un divu gadu laikā bija iespējams uzkrāt 15% iemaksu mitekļa izpirkumam, ļaujot doties uz banku ar apliecinājumu, ka šāds uzkrājums jau ir veikts un saņemt kredītu tālākai mitekļa nomaksai. Hanner projektos tika piedāvāti trīs veidu dzīvokļi dažādās platībās: eko, standarta un premium, un klienti varēja izvēlēties arī mitekļu aprīkojumu. Klients pēc līguma noslēgšanas un dzīvokļa aprīkošanas tajā varēja ievākties jau pēc 8-10 nedēļām. Mēneša maksājums īrei ar izpirkumu Hanner projektos ir 422 eiro (dzīvoklim ar vienu guļamistabu); salīdzinājumam: līdzīga dzīvokļa vidējā īres maksa Lietuvā (Viļņā)  ir 375 eiro, tātad piemaksājamā summa nav pārmērīgi liela.

Kā norādīja A. Avulis, šis piedāvājums ir kļuvis ļoti populārs, jau pirmajās dienās pēc šāda piedāvājuma paziņošanas Hanner Lietuvā saņēmis vairāk nekā 150 interesentu zvanu dienā, tas "iekustinājis" arī sociālos tīklus, kur piedāvājums ticis plaši apspriests un komentēts. "Joprojām tirgus pieprasījums pēc īres ar izpirkumu ir augstāks nekā tirgus Lietuvā spēj piedāvāt," konferencē piebilda uzņēmējs. 

 

Arī Latvijā dzīvokļu īre ar izpirkumu pakāpeniski kļūst arvien populārāka. LANĪDA uzklausīja dažu NI jomas pārstāvju pieredzi ar šo pakalpojumu.

 

DNB bankas pārdošanas un atbalsta daļas vadītājs Ģirts Zālītis stāsta: "Pieprasījumi iegādāties īpašumus nomaksā no pircēju puses izskan regulāri, tāpēc, atbildot uz šo pieprasījumu, izveidojām šādu pakalpojumu. Uzsākot šo piedāvājumu, interese no pircēju puses bija visai augsta." Viņš skaidro, ka 2013. gada oktobrī DNB bankas meitas uzņēmums SIA Salvus sadarbībā ar banku sāka piedāvāt dzīvokļu iegādes risinājumu "Īres vietā pirmā iemaksa". Šis piedāvājums tika izstrādāts ar mērķi dot iespēju klientiem, kuriem nav uzkrāta pirmā iemaksa īpašuma iegādei, iegādāties savu dzīvokli. Ar šī risinājuma palīdzību iespējams iegādāties dzīvokli, nemaksājot uzreiz pilnu pirmo iemaksu, bet gan sakrāt to īres maksājumu veidā viena gada laikā (īpašumiem dārgākiem par 70 000 eiro - 1,5 gadu laikā). Izmantojot DNB bankas kalkulatoru, var izrēķināt, cik liels būtu pirmais un ikmēneša nomaksas maksājums. Piemēram, 50 000 eiro vērtam īpašumam būtu jāiemaksā pirmais nomaksas maksājums 1000 eiro (līdzīgi kā īres tirgū drošības depozīts), bet ikmēneša nomaksas maksājums būtu 333.33 eiro. Papildus pircējam jāuzņemas visas uz īpašnieku attiecināmās izmaksas, komunālo pakalpojumu un apsaimniekošanas maksa, apdrošināšana, nekustamā īpašuma nodoklis. "Kā redzat, ikmēneša nomaksas maksājums ir salīdzināms ar to, cik liela būtu īres maksa 50 000 eiro vērtam dzīvoklim. Klientiem tikai jāizdara izvēle, vai viņi vēlas turpināt īrēt iepriekšējo mitekli, vai šo naudu uzkrāt kā pirmo iemaksu sava īpašuma iegādei," skaidro Ģ. Zālītis.

"Šis pakalpojums ir ierobežots ar īpašumu skaitu mūsu piedāvājumā. Tas ir īpašs piedāvājums tikai SIA Salvus piederošajiem mājokļiem. 2014. gadā izlēmām sašaurināt "Īres vietā pirmā iemaksa" piedāvājumu, jo pieprasījums iegādāties dzīvokļus uzreiz pieauga. Tāpēc šo piedāvājumu attiecinājām tikai uz jauno īpašumu projektiem, kuros mums bija liels īpašumu skaits. Kopumā šajos divos gados ir noslēgti 45 pirkuma līgumi. 27 klienti, dzīvojot jaunajā mājvietā, veiksmīgi sakrājuši pirmajai iemaksai un jau īpašumtiesības pārreģistrējuši uz sava vārda, savukārt vēl 18 pircēji to turpina darīt. Vidējā summa, par kuru tiek iegādāts dzīvoklis, ir 52 200 eiro. Analizējot šo pieredzi un redzot, ka dzīvokļi par cenām zem 50 000 eiro tiek ātri nopirkti, izlēmām no šī gada novembra vidus sākt piedāvāt "Īres vietā pirmā iemaksa" visiem dzīvokļiem virs 50 000 eiro. Šobrīd piedāvājumā ir 67 dzīvokļi." stāsta Ģ. Zālītis.

Ainārs Škapars, Interbaltija valdes priekšsēdētājs, stāsta, ka uzņēmumā klienti arvien biežāk interesējušies par iespējamiem risinājumiem, kā iegādāties dzīvokļus, tāpēc ieviests pavisam jauns pakalpojums: kopš septembra jaunajā dzīvojamā kompleksā Riverpark  (Rīgā, Pārdaugavā) uzņēmums sācis piedāvāt dzīvokļu īri ar izpirkumu. Jau ir noslēgti pirmie līgumi pēc šāda principa. "Daudzi šo piedāvājumu jauc ar hipotekāro kredītu vai arī ar t.s. ātrajiem kredītiem, es to drīzāk salīdzinātu ar auto operatīvo līzingu. Klienti grib uzlabot savus dzīves apstākļus tūlīt un dzīvot jaunajā dzīvoklī jau šodien, negaidot ilgus gadus, kamēr uzkrās nepieciešamo summu pirmajai iemaksai vai garus mēnešus, kamēr banka izskatīs kredīta pieprasījumu. Tāpēc piedāvājam šādu risinājumu: ar klientu slēdzam līgumu uz diviem gadiem, un, atkarībā no tā, cik līdzekļu tas var atvēlēt dzīvokļa izpirkšanai, fiksējam šo summu, sadalām to maksājumos tā, lai līdztekus īres maksai klientiem pāris gadu laikā uzkrājas 10-15 % no dzīvokļa vērtības. Šāds risinājums ir ērts arī tādēļ, ka klients var dzīvot jaunajā miteklī un, piemēram, nesteidzīgi veikt iepriekšējā mitekļa pārdošanu," stāsta A. Škapars.

Viņš piebilst, ka šī pakalpojuma pluss ir tas, ka pēc diviem gadiem šādam klientam ejot uz banku, ir iespēja uzrādīt, ka ir uzkrāta zināma summa īpašuma iegādei, ko apliecina regulārie maksājumi, kas ir līdzvērtīgi hipotekārā kredīta ikmēneša maksājumam un kas banku pārstāvjiem apliecina, ka klients spēj veikt regulārus maksājumus. "Vēl viens pluss ir tas, ka klientam ir iespēja uz pāris gadiem attālināt kredīta procentu nomaksu bankai, jo mēs par izpirkuma summu procentus neņemam. Ja runā par piedāvājuma mīnusiem, tas ir klienta risks: ja neizdodas pāris gadu laikā sakārtot savas finanses, pārdot iepriekšējo mitekli, un nespējot turpmāk maksāt izpirkumu, tas zaudēs uzkrātos līdzekļus," plusus un mīnusus ieskicē uzņēmējs. Viņš piebilst, ka Latvijas tirgum šis ir salīdzinoši jauns pakalpojums, kurš būtu jāpopularizē. "Domāju, ka tas paliks populārāks, jo ir pietiekami daudz klientu, kuri interesējas par šo iespēju, jo jaunā dzīvoklī grib dzīvot jau tūlīt," piebilst A. Škapars.

lanida.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.