building.lv skaitļos

Lietotāji online31
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32874
LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume par situāciju ar Ventspils slimnīcas vētras laikā norauto jumtu : building.lv - par būvniecību Latvijā

LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume par situāciju ar Ventspils slimnīcas vētras laikā norauto jumtu

LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume par situāciju ar Ventspils slimnīcas vētras laikā norauto jumtu
Foto: LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume par situāciju ar Ventspils slimnīcas vētras laikā norauto jumtu

Situācija, kad vēja brāzmās var tikt norauts jumts tādai nozīmīgai sabiedriskai ēkai, kā slimnīca, bez šaubām ir ārkārtējs gadījums, kas prasa rūpīgu tehnisko izvērtēšanu un operatīvas preventīvās darbības.

 

Jebkurā gadījumā šāda avārijas situācija varēja izveidoties tikai projektētāju vai būvnieku, vai abu kopā dēļ - jumta konstrukciju risinājumu kļūdu rezultātā.

Vai līdzīgas situācijas var atkārtoties? Gadījumos, kad būvniecība - ēku siltināšana vai jumta seguma nomaiņa - tika veikta pēc "vienkāršotās renovācijas" principa, par nožēlošanu var. Tādēļ, jo likumdošana, veicot ēku vienkāršoto renovāciju, neparedzēja, ka pirms renovācijas uzsākšanas būtu nepieciešams būvprojekts ar mezglu risinājumiem, būvdarbu žurnāls būvniecības laikā, segto darbu akti un, objektu nobeidzot, izpildzīmējumi. Tikai nedaudzas būvvaldes, piemēram, Valmieras būvvalde arī vienkāršotai renovācijai pieprasīja iepriekš uzskaitītos dokumentus. Tātad, var droši apgalvot, ka vairumā gadījumos būvdarbu apjoms un kvalitāte bija atkarīga no pasūtītāja uzstādījuma un izpildītāju kompetences. 

Ko darīt? Latvijas Būvinženieru savienības Būvniecības speciālistu sertificēšanas institūcija (LBS BSSI) pēc avārijas ekspertīzes slēdziena saņemšanas, izvērtēs attiecīgo projektētāju un būvnieku atbildības un pieņems būvniecības likumdošanā paredzētos mērus, organizēs kļūdu analīzes apmācību semināros un preventīvo darbību ieteikumus publicēs LBS mājas lapā www.buvinzenierusavieniba.lv.

building.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.