building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi

Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi

Strauji tuvojas Ziemassvētki, un pēdējais laiks padomāt par savu mājokļu aprīkošanu ar svētku apgaismojumu.

 

Mūsdienās pieejami daudzi un dažādi risinājumi, bet privātmājām vieni no vispopulārākajiem svētku apgaismojuma veidiem ir dažādu LED lampiņu virteņu izmantošana. Vairums šo virteņu tagad ir paredzētas arī izmantošanai ārā, jo ir paaugstināta to drošība un uzbūvē izmantoti ūdensdroši savienojumi. Savukārt lielāku objektu svētku apgaismojumam ražotāji un tirgotāji piedāvā arī dažādus citus risinājumus, ieskaitot speciāli veidotus apgaismojuma dizaina projektus konkrētam objektam. Turklāt ne tikai ēku ārpusei, bet arī iekštelpām. Tāpat klientu ērtībai tiek piedāvāti pakalpojumi apgaismojuma uzstādīšanai un vēlāk arī demontāžai, kā arī iespējams dekorācijas iznomāt.

Iekštelpu dekoratīvais apgaismojums turas pie tradīcijām

Runājot par iekštelpu svētku apgaismojumu, pēdējos gados nekādu īpašu jauninājumu nav. Šajā jomā dominē dažādu spuldzīšu (gk. LED) virtenes un citi jau ierasti svētku gaismekļi. LED gaismas elementu izmantošanai ir vairākas būtiskas priekšrocības – spuldzīšu garais mūža ilgums un nelielais elektrības patēriņš, kā arī vieglums un kompaktums, ja salīdzinām ar senāku laiku kvēlspuldžu virtenēm. Arī no parastajām Ziemassvētku dekorācijām populārākās ir jau laika gaitā pārbaudītas vērtības – dažādas bumbiņas utt. Vienīgais, ko var atzīmēt, - pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku dod priekšroku mākslīgo eglīšu izmantošanai. Grūti spriest, kādi apsvērumi to nosaka – ekoloģiskie (dabas mīlestība), drošības vai tīri praktiski (var izmantot vairākkārt, nav problēmu ar mājas piesārņošanu ar skujām utt.), bet šādas tendences pēdējā laikā ir vērojamas. Iespējams, to veicina arī pieaugošā mākslīgo eglīšu kvalitāte un aizvien tuvāka vizuālā līdzība īstajām eglītēm.

autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi
Foto: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi; autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi

Āra svētku apgaismojumā sāk izmantot īpašas krāsainu spuldzīšu lentas

Ja runājam par ārtelpās izmantojamiem svētku apgaismojuma risinājumiem, tad jāpiemin, ka lielu dekoru veidošanai aizvien biežāk sāk izmantot t.s. "LED Strip" jeb dažāda garuma un platuma lentas ar tajās iestrādātām LED spuldzītēm. Šīs lentas ir izgatavotas no caurspīdīga materiāla (pārsvarā PVC), tās var vienkārši piestiprināt pie sienām vai arī likt uz dažādiem dekoriem. Ja agrāk šādas lentas tika izmantotas praktiski tikai iekštelpu interjera izgaismojumam, tad šobrīd šīs lentas jau tiek izgatavotas ūdens necaurlaidīgas (IP 64) un līdz ar to ir bez bažām izmantojamas arī ārpus telpām. Pieredze rāda, ka vizuāli tās ļoti labi izskatās. Dekoru ziņā šīs lentas ir pats jaunākais svētku apgaismojuma risinājums, un tās var izmantot ne tikai svētku laika dekoru, bet arī pastāvīgai māju fasāžu izgaismošanai dažādos veidos.

Šīs dekoratīvās gaismas lentas var aprīkot arī ar dažādiem DMX moduļiem, kas ļauj mainīt apgaismojumu pēc programmās noteiktajiem kritērijiem – nosakot un regulējot gaismas spilgtumu, košumu, mirgošanu, krāsu maiņu, ieslēgšanās un izslēgšanās ritmu utt. Var izveidot visdažādākās programmas, šajā ziņā iespējas teju neierobežotas. Un tas neattiecas tikai uz Ziemassvētku dekoru apgaismojumu vien. Piemēram, ar šo programmu palīdzību var izveidot arī dažādas gaismas 3D kompozīcijas, mainīt namu fasāžu apgaismojumu krāsu, intensitāti, tādējādi piešķirot ēkai papildu "burvību". Pārsvarā šādi risinājumi tiek izmantoti lieliem objektiem, arī stabu dekoriem u.c. lielāka apjoma projektos.

autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi
Foto: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi; autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi

Vienkāršākās un populārākās joprojām LED spuldžu virtenes

Mazākos mērogos, teiksim, atsevišķu dzīvokļu vai privātmāju izgaismošanā aizvien dominē dažāda mēroga un konfigurāciju LED lampiņu virtenes. Viens no populārākajiem risinājumiem ir tā dēvētie LED spuldžu "aizkari", citi tās dēvē par "lāstekām". Tas ir salīdzinoši vienkāršs, un šādu svētku apgaismojuma veidu izmanto arī lielāku ēku izgaismošanā. Turklāt šādas LED spuldzīšu virtenes var izmantot gan iekštelpās, gan ārā.

Tāpat joprojām tiek izmantotas LED gaismas caurules, kuras izvieto perimetrā apkārt mājām, koku izgaismošanai pagaidām nav izdomāts nekas labāks par dažādām lampiņu virtenēm. Tur var tikt izmantotas gan minētās mazo LED spuldzīšu virtenes, gan lielākas, virtenē saslēgtas maināmas lampiņas ar E12 vai E27 cokoliem. Maināmās spuldzes izmanto pārsvarā tad, ja ir vēlme apgaismojumu padarīt spožāku.

Krāsu ziņā ir daudz lielāka izpausmes brīvība nekā agrāk – ja kādreiz dominēja diezgan konservatīvi viedokļi, piemēram, uzskatīja, ka vienā virtenē nevar jaukt zaļu ar zilu vai silti baltu ar auksti baltu spuldžu gaismu, tad tagad to dara visai bieži. Īpaši tas raksturīgs, runājot par LED spuldzēm, kur dominē šie divi toņi – silti baltais un auksti baltais (sniega krāsā ar zilganu spīdumu). Ja agrāk vienā eglē vai kādā citā dekorā izmantoja vienu vai otru spuldžu veidu, tagad arvien biežāk vienā kokā (dekorā) izmanto abus toņus, tas pat kļūst populāri. Apgaismojuma krāsu un veidu izvēlē tagad iespējas ir ļoti plašas. Bet kopumā nekādu būtisku radikālu jaunumu svētku apgaismojumā nav. Pārsvarā tiek izmantoti jau agrāk izgudroti risinājumi, mainās varbūt vienīgi dekorāciju izskats.

autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi
Foto: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi; autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi

Rietumu pasaulē ēku apgaismojumu izmanto visa gada laikā

Ja Latvijā ēku fasāžu, koku u.c. piemājas ārējo objektu apgaismojumu izmanto praktiski tikai Ziemassvētku laikā (precīzāk, laika posmā no Valsts svētkiem novembra vidū līdz janvāra beigām), tad daudzviet Rietumeiropā un ASV šādu apgaismojumu (īpaši kokos iekārtas spuldzīšu virtenes) bieži izmanto arī vasaras laikā, un ne tikai. Pie mums savukārt valda uzskats, ka šāds apgaismojums ir tīri Ziemassvētku dekors un nekur citur tas nav jāizmanto. Pēdējā laikā gan viena otra pašvaldība arī Latvijā mēdz atstāt savus stabu dekorus arī uz vasaru, un izmanto tos, piemēram, Jāņu vai pilsētas svētku laikā. Turpretī Rietumos ir ierasta prakse izgaismot kokus, fasādes un citus objektus arī citos gadalaikos diennakts tumšajā laikā. Tā kā šajā ziņā dažādas inovācijas mīlošiem cilvēkiem ir plašas iespējas eksperimentiem ar savas apkārtnes izgaismošanu.

autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi
Foto: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi; autors: Populārākie Ziemassvētku apgaismojuma risinājumi

Apgaismojuma izvēli palīdzēs izdarīt tā piedāvātāji

Mūsdienās ir iespējams izvēlēties daudzus un dažādus svētku apgaismojuma veidus. Līdz ar to katrs var atrast sev piemērotāko – no vienkāršas eglītes spuldzīšu virtenes līdz apjomīgām ēku fasāžu izgaismošanas dekorācijām. Pamatinformāciju var iegūt dažādās mājas lapās internetā, daudzi apgaismojuma ražotāji un tirgotāji piedāvā arī speciālus katalogus, kur var apskatīt visdažādākos piedāvājumus. Bet šaubu gadījumos galīgo izvēli palīdzēs izdarīt firmu speciālisti uz vietas, kas sniedz dažādas konsultācijas, nepieciešamības gadījumā izveido dizaina skices, lai klientam būtu vieglāk saprast, kā viņa lolotais apgaismojuma projekts izskatīsies.

Tāpat ir firmas, kas paralēli gataviem izstrādājumiem piedāvā arī dažādu individuālu projektu izstrādi, kā arī apgaismojuma dekorāciju nomu uz vienu vai pat vairākām sezonām. Daudzi nodrošina dažādus papildu pakalpojumus, kas ietver dekoru projektēšanu, attīstības plānošanu, uzstādīšanu, demontāžu, uzglabāšanu un uzturēšanu.

Nobeigumā derētu piebilst, ka par lielākiem Ziemassvētku apgaismojuma projektiem speciālisti iesaka domāt jau laicīgi, proti, vasarā, jo šādu projektu izstrāde un nepieciešamu dekorāciju izgatavošana prasa zināmu laiku. Otrs ieteikums – šādu projektu montāžas darbus noteikti būtu jāuztic profesionāļiem, jo dekorāciju uzstādīšana ir nesaraujami saistīta ar visai sarežģītu elektrības pieslēgumu izveidošanu, kas prasa noteiktas zināšanas un iemaņas, salīdzinājumā ar vienkāršu sērijveida dekorāciju iegādi un pieslēgšanu pie tīkla.

Konsultēja Vilnis Burtnieks, Adam Decolights Latvia izpilddirektors.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.