building.lv skaitļos

Lietotāji online28
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Dūmu detektors – laba dāvana tuviniekiem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Dūmu detektors – laba dāvana tuviniekiem

Dūmu detektors – laba dāvana tuviniekiem
Foto: Dūmu detektors – laba dāvana tuviniekiem

Šobrīd saskaņošanas stadijā esošie jaunie Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra dzīvojamām telpām ir jābūt nodrošinātām ar autonomiem ugunsgrēka detektoriem, kas reaģē uz dūmiem. VUGD izstrādātajos noteikumos šāda prasība iekļauta tādēļ, ka statistika rāda – no visiem ugunsgrēkiem ēkās aptuveni 85% izceļas tieši dzīvojamās mājās.

 

VUGD aicina iedzīvotājus jau savlaicīgi parūpēties par savu un līdzcilvēku drošību, ierīkojot dzīvokļos vai dzīvojamās mājās autonomos ugunsgrēka detektorus. Turklāt tuvojas Ziemassvētki, un dūmu detektors varētu būt ļoti pārdomāta un noderīga dāvana, ko dāvināt tuviniekiem. 

Dūmu detektori var glābt daudzas dzīvības

Dūmu detektoru uzstādīšana dzīvojamās telpās var potenciāli novērst daudzas traģiskas nelaimes. To apstiprina gan statistikas dati, gan citu valstu pieredze. Tāpēc arī VUGD jaunajos noteikumos ir iestrādājuši prasību par obligātu dūmu detektoru uzstādīšanu arī atsevišķos dzīvokļos un privātmājās. Ir daļa cilvēku, kas šādos noteikumos saredz tikai papildus izdevumus bez reāla labuma, turpretī citi spēj novērtēt to papildus drošību, ko detektors spēj sniegt ugunsgrēka gadījumā. Un bieži vien šī papildus drošība var izrādīties izšķiroša – no laicīgas ugunsgrēka pamanīšanas un tā likvidēšanas sākuma stadijā līdz pat dzīvību glābšanai. Jo nereti ugunsgrēki izceļas naktīs, kad cilvēki guļ, un šādos gadījumos bieži vairs nepamostas. Dūmu detektora laicīgi raidītais spalgais signāls pamodinās jebkuru, un, ja dažreiz arī neizdosies pasargāt no uguns savu iedzīvi vai kādu tās daļu, tad vismaz būs nodrošināta iespēja izglābties pašiem. Savukārt gadījumos, kad mājoklī neviena nebūs, paliek cerība, ka dūmu detektora spalgo signālu izdzirdēs kaimiņi un izsauks ugunsdzēsējus.

Ņemti vērā dažādu iestāžu un organizāciju ieteikumi

Noteikumu projekts tā izstrādes gaitā tika saskaņots ar iesaistītajām institūcijām, un no 20 uzņēmumiem, asociācijām, biedrībām un dienestiem tika saņemti dažādi priekšlikumi, kas tika ņemti vērā. Lai arī par detektoru iegādi katram jāparūpējas pašam, VUGD uzsver, ka izstrādātā noteikumu projekta mērķis nav radīt papildus slogu iedzīvotājiem vai uzņēmējiem, bet gan tieši mazināt administratīvo slogu, vienkāršot administratīvo procedūru un parūpēties par iedzīvotāju drošību. Un detektoru iegāde attaisno ieguldījumus, jo neprasa daudz līdzekļu.

Detektoru cena – vidēji ap 5 eiro

Detektoru cenas ir atkarīgas no ražotāja, kā arī detektorā iebūvētajām papildus funkcijām, bet vidēji tie ir aptuveni 5 eiro. Protams, ka tas varētu radīt finansiālo slogu dzīvokļu un dzīvojamo māju īpašniekiem, tomēr izmaksas nav tik lielas, salīdzinājumā ar to, kādas tās varētu rasties, ja ēkā izceltos ugunsgrēks un tas netiktu savlaicīgi pamanīts. 

Tāpēc izstrādātajā noteikumu projektā kā šīs normas spēkā stāšanās termiņš ir noteikts tikai 2020. gads, līdz ar to iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir vairāk kā četri gadi, lai iegādātos un uzstādītu dūmu detektorus. Savukārt iedzīvotāji, kuriem pašiem nav finansiālu līdzekļu un iespēju iegādāties dūmu detektorus, var vērsties savā pašvaldībā, lai risinātu šo jautājumu.

Šādos gadījumos neizbēgami rodas jautājums – vai visi iedzīvotāji būs pietiekami atbildīgi un ievēros šo normu, un kas to visu kontrolēs? VUGD uz to atbild, ka šī izstrādātā norma par dūmu detektoru izvietošanu dzīvojamās mājās nav radīta, lai kādu sodītu, bet gan, lai mudinātu cilvēkus arī pašiem parūpēties par savu drošību un jau savlaicīgi veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu traģiskas ugunsnelaimju sekas. Tādēļ VUGD aicina visus iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem un, rūpējoties par savu drošību, nevis domājot par iespējamo kontroli vai sodiem, izvietot savā mājoklī dūmu detektorus. 

Konsultēja VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes vecākais inspektors Jānis Vaivods.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.