building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Jumtu tīrīšana no sniega prasa zināšanas un atbildīgu pieeju : building.lv - par būvniecību Latvijā

Jumtu tīrīšana no sniega prasa zināšanas un atbildīgu pieeju

Jumtu tīrīšana no sniega prasa zināšanas un atbildīgu pieeju
Foto: Jumtu tīrīšana no sniega prasa zināšanas un atbildīgu pieeju

Ja ir nolemts veikt jumta attīrīšanu no sniega, pret šo darbu jāattiecas atbildīgi. Jumti ir ļoti dažādi gan pēc to veida, gan seguma, gan slīpumiem un konfigurācijas. Tādēļ dažādu jumtu tīrīšana var būtiski atšķirties, līdz ar to kvalitatīvu jumta tīrīšanu var veikt tikai zinoši meistari. Eksistē daudzas nianses, ko jāņem vērā, sākot no parūpēšanās par pašu tīrītāju un apkārtējo cilvēku drošību, līdz dažādu jumtu tīrīšanas atšķirībām. 

 

Jumtu ne vienmēr vajag notīrīt pliku

Jumtu tīrīšanu vajadzētu veikt atkarībā no ēkas tipa, jumta veida un laikapstākļiem – parasti gadījumos, kad sniega segas biezums uz jumta sāk pārsniegt 20 cm (sausa sniega, sala laikā) vai 15 cm (slapja sniega, regulāru atkušņu laikā). Taču vairumā gadījumu nevajag pārcensties un notīrīt no jumta pilnīgi visu sniegu. Vienīgi gadījumos, kad ir siltuma zudumi, uz jumta esošais sniegs kūst un veidojas lāstekas, būtu vēlams jumtu notīrīt pliku. Bet parasti, ja jumts ir normāli nosiltināts, ar pilnīgu sniega notīrīšanu nevajadzētu aizrauties, jo neliela sniega kārtiņa (līdz 5 cm) nekādu postu nenodarīs, tieši otrādi. Tas īpaši attiecas uz plakanajiem jumtiem – lai tīrīšanas laikā nesabojātu hidroizolācijas materiālu, pat vēlams atstāt ~5 cm biezu sniega kārtiņu. Nav pareizi aizrakties līdz hidroizolācijai un pēc tam tur vēl kaut ko dauzīt, tā var ātri sabojāt jumta segumu. 

Vēl viena lieta – ja jumts tiek tīrīts sala laikā, to pilnībā notīrīt nemaz nav iespējams, jo sniegs gandrīz vienmēr ir nedaudz piesalis pie jumta seguma pamatnes. Pilnībā sniegu var notīrīt tikai atkušņa laikā, tad tas atdalās no jumta seguma un pats "brauc lejā". Ja sniegs pats atdalās, nav nepieciešams to speciāli atstāt, bet, ja tas vietām ir nedaudz piesalis, nevajag censties par katru cenu pilnīgi visu sniega kārtu notīrīt. Tas attiecas gan uz plakanajiem, gan arī slīpajiem jumtiem – ja tīrīšanu veic aukstā laikā, un kaut kur sniegs nevēlas tīrīties pilnībā nost, labāk to atstāt, nav jācenšas notīrīt jumts tik tīrs kā trotuārs.

Tas pats attiecas uz ledu, kas sasalis renēs to iekšpusē – labāk atstāt to tur stāvam, nekur tas nepaliks un problēmas neradīs, vien notīrīt tikai to, kas ir pāri reņu malai un atkūstot var nolūzt un nokrist lejā.


Jumtu tīrītājiem jāzina dažādi drošības noteikumi

Visiem, kas veic jumtu tīrīšanu, būtu jāizmanto individuālās aizsardzības sistēmas un drošas, pārbaudītas virves. Turklāt visām izmantojamajām sistēmām jābūt sertificētām. Tīrītājiem jābūt arī pietiekamām zināšanām par dažādu jumtu tīrīšanas atšķirībām. Piemēram, ja kāds iedomāsies sākt metāla jumta attīrīšanu no apakšas, tad pastāv liels risks, ka kādā brīdī viņš kopā ar atlikušo sniega kārtu kā lavīnu tiks "noslaucīts" no jumta. Atkarībā no jumta veida to tīrīšanas noteikumi var diezgan būtiski atšķirties.

Tas pats attiecas attiecībā uz drošības virves piestiprināšanu. To nepieciešams piestiprināt pie pašām jumta konstrukcijām vai arī pie speciāliem, tieši šim nolūkam paredzētiem drošības āķiem. Tie savukārt tiek stiprināti pie jumta konstrukcijām un nodrošina nepieciešamo aizsardzību. Savukārt stiprināties pie skursteņiem nav vēlams, jo šādā gadījumā pastāv risks, ka, darbojoties uz jumta, var tikt pārrīvēta drošības virve un tādējādi rasties draudi dzīvībai. Vēl stiprināšanu iespējams veikt pie spārēm caur kādu lūku vai pie kādas citas pamata konstrukcijas caur logiem; katrs gadījums jāskata individuāli. Visgrūtāk ir veikt tīrīšanu uz tādiem jumtiem, kur nav nekādas iespējas piestiprināties, šādos gadījumos vēlams padomāt par drošības āķu iegādāšanos. Kas attiecas uz valcprofila jumtiem, tad šajā gadījumā kā risinājums var noderēt uz laiku uzliekami drošības āķi vai drošības stiprinājumi, pie kuriem jumta tīrītāji varētu pieāķēties.


 

Stiprinājumiem jāspēj izturēt vienu tonnu smags svars

Kā drošības stiprinājumu vietas nebūtu vēlams izmantot sniega barjeru kronšteinus, jo tie nav paredzēti tādai slodzei, var neizturēt rāvienu nelaimes gadījumā un atrauties nost. Jāatceras, ka personīgā drošība vienmēr ir primāra, ir jābūt pilnīgai pārliecībai, ka stiprinājums, pie kura tiks piestiprināta drošības virve, nepieciešamības gadījumā spēs cilvēku noturēt. Un izturēs nevis tajā brīdī, kad tīrītājs atradīsies uz jumta, bet tajā brīdī, kad viņš kritīs lejā no jumta. Jo tās ir divas pilnīgi dažādas slodzes, līdz ar to rāviena efekts ir apmēram 10 reizes lielāks nekā parastās slodzes gadījumā (desmitkārtīgs cilvēka svars), un tiek rēķināts aptuveni vienas tonnas apmērā (100 kg smagam cilvēkam, aprīkojumu ieskaitot). Tātad reāli stiprinājumam nepieciešamības gadījumā jāspēj izturēt nevis 100 kg, bet vienu tonnu smags svars, un sniega barjeru kronšteini to var neizturēt.

Tādēļ nedrīkst kā stiprinājuma vietu izmantot arī citas nepietiekami drošas vietas, piemēram, stiprināt drošības virvi pie latojuma, nevis jumta konstrukcijām, tāpat arī veikt piestiprināšanos dzīvoklī pie kādas mēbeles, durvju roktura, radiatoriem u.tml. Bet, ja trūkst zināšanu, kā jumta tīrīšanu pareizi veikt, vislabāk griezties pie profesionāļiem.

Konsultēja sertificēts jumtu eksperts, Latvijas Jumiķu apvienības priekšsēdētājs Armands Liede.

Aktuālās tēmas pirmā daļa  - Sniega tīrīšana no jumtiem – pašu un apkārtējo drošībai

Turpinājums sekos...

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.