building.lv skaitļos

Lietotāji online13
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Sertificēto speciālistu skaits ir pietiekams kvalitatīvai būvekspertīžu veikšanai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Sertificēto speciālistu skaits ir pietiekams kvalitatīvai būvekspertīžu veikšanai

Sertificēto speciālistu skaits ir pietiekams kvalitatīvai būvekspertīžu veikšanai
Foto: Sertificēto speciālistu skaits ir pietiekams kvalitatīvai būvekspertīžu veikšanai

 Ar 1. jūliju būvekspertīzes varēs veikt tikai Būvniecības valsts kontroles biroja (turpmāk – Birojs) sertificēti speciālisti. Līdz 30. jūnijam Biroja sertifikātus ieguvuši jau 62 speciālisti, kas ir pietiekami, lai nodrošinātu būvniecības tirgus dalībnieku pieprasījumu būvekspertīžu jomā pēc 1. jūlija.

Birojs pusgada laikā saņēmis vairāk nekā 100 pieteikumu. No 62 sertificētajiem būvekspertiem 53 speciālisti ieguvuši sertifikātus ēku būvprojektu ekspertīzes jomā.
Biroja direktors Pēteris Druķis norāda: "Šobrīd sertificēto ekspertu skaits ir pietiekams, lai nodrošinātu kvalitatīvu ekspertīžu veikšanu. Vienlaikus ir svarīgi uzsākto sertifikācijas tempu turpināt, jo atsevišķās būvekspertīžu jomās būtu vēlams lielāks sertificēto būvekspertu skaits. Taču pieprasītākajā ekspertīžu sektorā – ēku būvprojektu vērtēšana – sertificētie eksperti savlaicīgi nodrošinās pieprasītās pārbaudes." P.Druķis arī uzsver, ka "1. jūlijs varētu būt atmodas brīdis tiem, kuri sertifikāta iegūšanu līdz šim ir atlikuši. Gan vasarā, gan arī pēc tam Birojs nodrošinās iespēju kārtot eksāmenu un iegūt sertifikātus maksimāli īsā laika posmā".


Biroja Būvprakses sertifikācijas vadītājs Mārtiņš Saukants stāsta, ka sertificētie speciālisti sertifikācijas procesu vērtē pozitīvi. "Būveksperti vairākkārt norādījuši, ka stingrāki eksaminācijas un uzraudzības nosacījumi ir nepieciešami projektu un ekspertīžu kvalitātes celšanai nākotnē – to kā aktuālu problēmu atzīst gan Birojs, gan būvniecības profesionālo organizāciju pārstāvji," norāda M.Saukants.


Tāpat līdzšinējie eksaminācijas rezultāti liecina, ka tiem speciālistiem, kuri ikdienā veic ekspertīzes, eksaminācija grūtības nav sagādājusi. Nepieciešamība kārtot eksāmena praktisko daļu atkārtoti līdz šim ir bijusi tiem speciālistiem, kuri ekspertīzes veic neregulāri vai līdz šim tās nav veikuši vispār. Savukārt būvju ekspertīžu sertifikācijas jomā lielākās problēmas sagādāja nepietiekamās zināšanas par normatīvo regulējumu.


Birojs un būvnieku profesionālās organizācijas ir vienisprātis, ka ekspertīžu veikšanā un arī būvekspertu sertifikācijā nepieciešami konkrēti kritēriji kā atskaite ekspertīzes kvalitātes un atbilstības novērtējumam. Sadarbībā ar nozares asociācijām jau izstrādātas vadlīnijas ēku un ēku būvprojektu ekspertīžu veikšanai, sagatavošanā ir atbilstošu ieteikumu izstrāde attiecībā uz inženierbūvēm.


Būvspeciālistu sertifikāciju Birojs uzsāka 2016. gada 5. janvārī. Jaunās sistēmas mērķis ir veikt būvspeciālistu kompetences novērtēšanu un prakses uzraudzību, lai nodrošinātu pārskatāmu un kvalitatīvu būvekspertīžu veikšanu.


Kopš 2015. gada divas nozīmīgākās Biroja funkcijas ir publisko ēku ekspluatācijas drošuma pārbaužu un būvdarbu kontroles veikšana, kā arī pieņemšana ekspluatācijā Būvniecības likumā noteiktajos gadījumos.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.