building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Ražošanas notekūdeņu attīrīšana jāparedz katrā ražojošā uzņēmumā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ražošanas notekūdeņu attīrīšana jāparedz katrā ražojošā uzņēmumā

Ražošanas notekūdeņu attīrīšana jāparedz katrā ražojošā uzņēmumā
Foto: Ražošanas notekūdeņu attīrīšana jāparedz katrā ražojošā uzņēmumā

Laiki mainās, un cilvēki tiem līdzi. Mainās vērtības, domāšana, attieksme. Mūsdienās arvien vairāk cilvēku aizdomājas par mūsu veikto darbību ietekmi uz apkārtējo dabu, kas pagājušajā gadsimtā reti kuram rūpēja. Nav nemaz tik senā pagātnē laiki, kad t.s. "zaļā domāšana" daudziem asociējās vien ar nelielu sabiedrības grupiņu, zināmā mērā dīvaiņu klubiņu. 

 

Tolaik pārējā sabiedrībā valdīja citi uzskati un citas vērtības, un daudzi uzskatīja, ka vismaz "parastus" jeb komunālos notekūdeņus var bez īpašas attīrīšanas gāzt teju kur pagadās. Nopietnu attīrīšanu veica tikai tādiem notekūdeņiem, kas saturēja īpaši kaitīgas vielas, tāpat attīrīti notekūdeņi tapa vietās, kur tie radās lielā daudzumā – veselu pilsētu, lielu rūpnīcu kanalizācijas sistēmās utt. 

Bet par tādām lietām kā nelielu pārtikas pārstrādes uzņēmumu, atsevišķu ražošanas cehu, nerunājot par atsevišķām mājsaimniecībām, notekūdeņu attīrīšanu neviens nopietni nedomāja. Tolaik valdīja uzskats, ka to daudzums un bīstamo vielu saturs tajos nav tā vērts, jo nekādu nopietnu kaitējumu dabai tie nespēj nodarīt un vidē ātri sadalās. 

Tomēr pieredze rāda pretējo

Taču laikā gaitā uzkrājās pieredze, ka tik nekaitīgi vis šie notekūdeņi nav, jo arvien biežāk tika konstatēti gadījumi, kad dažādu neattīrītu notekūdeņu noplūdes rezultātā tika nodarīti dažāda mēroga postījumi dzīvajai dabai. Attīstoties tehnoloģijām, pieauga arī iespējas veikt pētījumus par dažādu notekūdeņu reālo ietekmi uz vidi, un tie bieži uzrādīja negatīvā nozīmē pārsteidzošus, bieži pat graujošus rezultātus. Jaunās zināšanas palīdzēja veidoties arī jaunām atziņām, ka mēs ar savu darbību apkārtējo vidi ietekmējam daudz vairāk, nekā par to domājām agrāk. 

Tā visa rezultātā pamazām ir mainījusies arī cilvēku attieksme, lai gan atsevišķās vietās vēl joprojām nākas sastapties ar iedzīvotāju un uzņēmēju neizpratni par nepieciešamību veikt salīdzinoši neliela apjoma komunālo vai nelielās saimniecībās/uzņēmumos radušos notekūdeņu attīrīšanu. Tomēr izpratne ražotāju vidū pieaug, jo, kā uzsver SIA "EkoStandarts Tehnoloģijas" valdes priekšsēdētājs Guntars Vingris, "esam bijuši liecinieki iedzīvotāju un uzņēmēju zaļās domāšanas progresam no laikiem, kad notekūdeņu attīrīšanas iekārta privātmājai bija tikai turīgu cilvēku kaprīze, bet šobrīd – jebkuras mājsaimniecības pašsaprotama lieta."

Izpratne par notekūdeņu kā tādu attīrīšanas nepieciešamību pieauga laikā, kad kartē parādījās jaunas apdzīvotas vietas, kurām bija akūta arī notekūdeņu attīrīšana, kam sekoja vērienīga ūdenssaimniecību sakārtošana Latvijas pilsētās un ciemos, pateicoties ES fondu apguves iespējām.

Vēl joprojām daudz darāmā ražošanas notekūdeņu jomā

Šobrīd situācija ar dažādu apdzīvotu vietu notekūdeņu attīrīšanu ir kļuvusi daudz labāka, taču vēl aizvien daudzviet problēmas mēdz radīt dažādu ražošanas procesā radušos notekūdeņu nekontrolēta novadīšana – gan atsevišķās centralizētās kanalizācijas sistēmās, gan tieši vidē. Pirmajā gadījumā iespējami dažādi kanalizācijas sistēmas, tehnoloģisko ierīču un attīrīšanas iekārtu bojājumi, otrajā – dažāda mēroga ekoloģiskie postījumi. Tādēļ tieši ražošanas notekūdeņu attīrīšana un līdz ar to potenciālās bīstamības novēršana ir nākamais darbs, kas būtu veicams notekūdeņu attīrīšanas jomā.

SIA "EkoStandarts Tehnoloģijas" speciālisti regulāri konsultējas ar ražošanas uzņēmumu vadītājiem, aizvien lielāka uzmanība tiek veltīta klientu izglītošanai, organizējot seminārus, apmācības, daloties pieredzē, stāstot labos un ne tik labos piemērus. Un pamazām veidojas sapratne, jo ražotāji ir sapratuši vienu svarīgu lietu – lai viņu bizness darbotos ilgtermiņā, tad investīcijas vides sakārtošanā var līdzināties ražošanas procesa nodrošināšanas izmaksām.

 

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.