building.lv skaitļos

Lietotāji online42
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Ekspertu secinājumi: 2016.gads nekustamo īpašumu tirgū bija vietēja pircēja gads : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ekspertu secinājumi: 2016.gads nekustamo īpašumu tirgū bija vietēja pircēja gads

Ekspertu secinājumi: 2016.gads nekustamo īpašumu tirgū bija vietēja pircēja gads
Foto: Ekspertu secinājumi: 2016.gads nekustamo īpašumu tirgū bija vietēja pircēja gads

Latvijas nekustamo īpašumu asociācija LANĪDA nu jau gadu publicē cenu izmaiņas indikatoru populārākajos tirgus segmentos.

 

Tas tiek veidots pamatojoties uz asociācijas kompānijās reāli notikušajiem darījumiem, līdz ar to, salīdzinot 2016.gada un 2017.gada janvāra cenas, var redzēt tirgus galvenās tendences. Pērnā gadā Latvijas nekustamo īpašumu tirgū tieši vietējais pircējs bija galvenais noteicējs, bet darījumu aktivitāte koncentrējās Rīgas mikrorajonos un lielpilsētas nomalē. Šādus secinājumus izteica konkursa "Gada aģents 2016" uzvarētāji – Līga Kohtanena, Kristīne Dubane un Konstantīns Ķiuka.

Līga Kohtanena, "Baltic Sotheby`s International Realty" pārdošanas direktore:
"Šobrīd gan statistika, gan kolēģu teiktais liecina, ka palielinājies pieprasījums pēc sērijveida dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos, ka cenas pieaugušas par aptuveni 7% un trūkst piedāvājuma. Tas, ka 2016. gadā bija novērojams straujāks pieprasījums pēc ekonomiskā segmenta īpašumiem, arī par kaut ko liecina. Tāpēc darījumi galvenokārt notiek ar īpašumiem summās no 10 tūkst. līdz 50 tūkst. EUR, vai līdz 100 tūkst. eiro, un tie ir tādi darījumi, kuros pircēji operē ar saviem finanšu uzkrājumiem, vai arī ir spējuši sakrāt pirmajai iemaksai, paņemt kredītu un  viņi ir pārliecināti, ka turpmāk spēs segt savas saistības, bez lielākām saistībām un riskiem. Tātad – nopērk to, ko var atļauties, un t.s. ekonomiskajā segmentā cilvēki īpašumus pērk ļoti pārdomāti, jo vairumam nav sajūtas par stabilu dzīves vidi pēc 5, 10 gadiem.
Arī premium segmentā 2016. gadā notika darījumi, to bija mazāk nekā 2015.gadā un tie bija daudz pārdomātāki un izsvērtāki no pircēju puses."

Kristīne Dubane, "Ober Haus Real Estate Latvia" dzīvojamo platību nodaļas vadītāja:
"Jau 2016.gadā privātmāju segmentā lētu piedāvājumu atrast bija grūti, arī banku izliktie īpašumi no tirgus ir praktiski aizgājuši, un piedāvājums paliek arvien mazāks. Tas pats attiecas uz zemesgabaliem ar komunikācijām, jo šajos gados nav bijis daudz tādu attīstītāju, kas ierīkotu šādus zemesgabalus vai realizētu veselus ciematu projektus. Šis segments: gatavas mājas gala pircējam - vēl nav attīstījies, un nevar apmierināt pieaugošo pieprasījumu. Ir likumsakarīgi, ka esošā situācija stimulē cenu pieaugumu.
Raksturojot aktīvākos darījumu reģionus, joprojām augsta aktivitāte saglabāsies Rīgā un tai tuvējā (ap 50 km) reģionā. Latvijā īpaši izceļas Valmiera, kur ir ļoti liels pieprasījums pēc mitekļiem, šajā pilsētā jārēķinās ar cenām, kas jau pielīdzināmas Rīgas izmaksām."

Konstantīns Ķiuka, "Royal Estate" vadītājs un galvenais nekustamo īpašumu speciālists:
"Bankas turpina pirms gada iesākto aktīvo kreditēšanu, konkurējot savā starpā. Tas izraisīja vietēja pieprasījuma pieaugumu, līdz ar to turpinās mērenais cenu pieaugums un piedāvājuma samazinājums visos segmentos, kuri ir īpaši interesanti vietējam pircējam: nedārgi dzīvokļi Rīgā un mājas Rīgas rajonā. Īpaši kvalitatīvu piedāvājumu samazinājums ir jūtams arī komerctelpu nomas segmentā. Tomēr cenas un pieprasījums nav izauguši līdz tam līmenim, lai sāktos liels būvniecības bums, kā tas bija pirms 2008. gadā."

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.