building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1674
Nozares raksti32872
Konkurences padomes bezdarbības dēļ iedzīvotājiem jāturpina ciest no "Rīgas Siltums" monopolstāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Konkurences padomes bezdarbības dēļ iedzīvotājiem jāturpina ciest no "Rīgas Siltums" monopolstāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas

Konkurences padomes bezdarbības dēļ iedzīvotājiem jāturpina ciest no "Rīgas Siltums" monopolstāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas
Foto: Konkurences padomes bezdarbības dēļ iedzīvotājiem jāturpina ciest no "Rīgas Siltums" monopolstāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas

Jau vairāk nekā divus gadus AS "HAUSMASTER" — lielākais privātais dzīvojamo māju pārvaldnieks Rīgā, kam iedzīvotāji, dzīvokļu īpašnieki, ir uzticējuši savu interešu aizstāvību, — nespēj panākt Konkurences padomes lēmumu par AS "Rīgas siltums" rīcības atzīšanu par ļaunprātīgu monopolstāvokļa izmantošanu, no kā cieš iedzīvotāji.

 

Lieta tiek vilkta garumā, atlikta un rada iespaidu par bezdarbību vai nevēlēšanos to kustināt. Kārtējā tiesas sēde ir nolikta 30. martā, taču šobrīd diemžēl vēl ir situācija, ka Konkurences padome jau vairāk nekā divus mēnešus nav varējusi uzrakstīt vēstuli AS "Rīgas siltums" situācijas skaidrošanai un lietas tālākajai virzībai.

Strīdus cēlonis starp dzīvojamo māju pārvaldnieku AS "Hausmaster" un apkures pakalpojumu piegādātāju AS "Rīgas siltums" ir 2014. gada nogalē AS "Rīgas siltums" izstrādātā jaunā līguma redakcija, kas nosaka pārvaldniekam AS "Hausmaster" kā dzīvokļu īpašnieku pilnvarotajai personai jaunus pienākumus, kas saistīti ar ikmēneša papildu izdevumiem un ne tikai. Piemēram, pārvaldniekam mēneša laikā pēc īpašuma tiesību maiņas reģistrācijas zemesgrāmatā jāiesniedz AS "Rīgas siltums" aktuālo informāciju par izmaiņām abonentu sarakstā; mēneša laikā jāinformē AS "Rīgas siltums", ja abonentam iestājusies maksātnespēja; trīs mēnešu laikā jāpaziņo par abonenta nāvi un jāiesniedz AS "Rīgas siltums" dokumenti, kuri šos faktus apstiprina. Pretējā gadījumā AS "Rīgas siltums" patur sev tiesības neatgūstamos parādus par tādiem neuzskatīt un arī nenorakstīt — proti, pārlikt uz citu dzīvokļu īpašnieku pleciem.
Tāpat pārvaldniekam ar savu parakstu jāapliecina — viņš piekrīt, ka AS "Rīgas siltums" abonenta datus, tostarp arī personas identifikācijas kodu, var nodot trešajām personām, proti, parādu piedzinējiem, ja lietotājam ir neapmaksāti rēķini. Tas nozīmē, ka AS "Rīgas siltums" uzliek par pienākumu daudzdzīvokļu ēku pārvaldītajiem veikt darbības, kuras Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums neparedz, pieprasa neievērot fizisko personu datu aizsardzības likumu un ievērojami pārkāpt pārvaldniekam dotā pilnvarojuma robežas.
Šajā saistībā ir saņemts arī Datu valsts inspekcijas atzinums, ka deklarētās dzīvesvietas adreses, kā arī ar dzīvokļu īpašumu saistītās informācijas norādīšana līgumā nav pieļaujama.
"Aicinātu valsts atbildīgās iestādes — Konkurences padomi un Regulatoru palīdzēt dzīvokļu īpašniekiem un pārvaldniekiem, lai novērstu viena nozares uzņēmuma šantāžas iespējas un dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ieviešot absurdas, netaisnīgas un, visbeidzot, nelikumīgas prasības. Valsts atbildīgo iestāžu primārais uzdevums ir vispirms nodrošināt privātpersonu tiesību aizsardzību," saka Remigijs Valentinavičs (Remigijus Valentinavičius), AS "Hausmaster" valdes loceklis, CIVINITY reģionālais vadītājs Latvijā.
2015. gada decembrī AS "Hausmaster" vērsās Konkurences padomē ar iesniegumu par AS "Rīgas siltums" iespējamu dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar netaisnīgu līguma nosacījumu uzspiešanu, lūdzot ierosināt lietu. Rezultātā Konkurences padome ir uzsākusi strīdus risināšanas procedūras, lietu neierosinot.

Līdz ar to AS "Hausmaster", uzskatot, ka normatīvajos aktos Konkurences padomei nav paredzēta iespēja risināt strīdus sarunu procedūrā un ka tai vai nu jāatsaka ierosināt lietu, vai nu tā jāierosina, iesniedza pieteikumu Administratīvajā apgabaltiesā ar lūgumu uzdot par pienākumu Konkurences padomei izdot noteikta satura administratīvo aktu — lēmumu par lietas ierosināšanu — un konstatēt Konkurences padomes darbībā neatbilstības.

Pirmā tiesas sēde bija 01.12.2016, kurā tiesa uzlika AS "Hausmaster" par pienākumu iesniegt papildu pierādījumus, lai pierādītu, ka AS "Hausmaster" ir tiesības celt šādu prasību, savukārt Konkurences padomei uzlika par pienākumu sniegt ziņas, kad viņa beigs īstenot sarunu procedūru. Nākamā tiesas sēde paredzēta 30.03.2017.

Savukārt saistībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu, kurā noraidīta AS "Hausmaster" prasība nodrošināt iespēju fiziskās personas maksātnespējas gadījumā iesaldēt konkrētās personas parādu uz AS "Hausmaster" iesnieguma pamata un neliegt parāda esamības gadījumā uzsākt apkures sezonu, kā arī noteikt kādi dokumenti ir iesniedzami pārvaldniekam, lai tiktu noslēgta vienošanās, un kurā savukārt AS "Rīgas siltums" norādītais, ka viņi nav lieguši pieslēgt apkuri, ir atzīts par pamatotu un likumīgu, lai gan nav vērtēts pēc būtības, jo, piemēram, apkures sezona tika uzsākta tāpēc, ka rēķins tika nomaksāts pilnā apmērā, nevis tāpēc, ka AS "Rīgas siltums" būtu iejūtīgi sapratis pārējo īpašnieku neapskaužamo stāvokli, AS "Hausmaster" plāno jau visdrīzākajā laikā vērsties tiesā, lai panāktu taisnīgu un iedzīvotāju interesēm atbilstošu spriedumu arī šajā jautājumā.
 "Civinity" grupa ir starptautisks uzņēmums, kas piedāvā dažādus augstas kvalitātes pakalpojumus nekustamo objektu pārvaldības, uzturēšanas un apsaimniekošanas jomā Latvijā, Lietuvā, Ukrainā un Baltkrievijā. "Civinity" grupa Baltijas reģionā pārvalda 12 namu apsaimniekošanas, administrēšanas un uzturēšanas uzņēmumu Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Palangā, Kretingā, Rīgā un Jūrmalā, kur kopējā "Civinity" pārvaldītā platība sasniedz 5,3 milj. m2. Grupa pārvalda arī komercobjektus un sabiedriskās ēkas — skolas, sporta objektus un specializētas tehniskās ēkas.

Vairāk informācijas:

Dagnija Dižbite-Svarinska | Sbiedrisko attiecību konsultante | AS Hausmaster
Tel.: 29295837 | E-pasts: dagnija.dizbite@mrsgrupa.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.