building.lv skaitļos

Lietotāji online36
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu

Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu

Bezbarjeru būvniecības princips nozīmē, ka visi cilvēki, neatkarīgi no viņu vecuma vai ķermeņa īpatnībām, ir vienlīdz spējīgi pārvietoties un dzīvot bez citu cilvēku palīdzības. Šodien bezbarjeru būvniecība ir kļuvusi par svarīgu ne vien sabiedrisko, bet aizvien biežāk arī privāto ēku būvniecības kritēriju. Tas ir ikdienas komforts – bērniem, vecākiem ar bērnu ratiņiem, cilvēkiem ar iepirkumu maisiem un, protams, aprūpes personālam medicīnas iestādēs.

Būtiski atcerēties, ka arī cilvēkiem bez kustību traucējumiem bezbarjeru būvniecības risinājumi piedāvā vairāk komforta, kas jūtami atvieglo ikdienas dzīvi. Piemēram, paklupt uz sliekšņiem var katrs, īpaši bērni; automātiskās durvis un no attāluma darbināmas slēdzenes ļauj ērti iekļūt telpā arī ar daudz iepirkumu maisiem vai lieliem saiņiem; iespējami arī daudzi citi sniegtie atvieglojumi. Tādēļ var apgalvot, ka bezbarjeru būvniecības risinājumi – tā ir investīcija nākotnē ar skatu uz savām vecumdienām.

Svarīgi zināt galvenos bezbarjeru būvniecības pamatnosacījumus
Bezbarjeru būvniecības plānošanas pamatnoteikumi ir definēti normās:

  • DIN 18024 - Bezbarjeru piekļuve sabiedriskajās ēkās, telpās un darbavietās;
  • DIN 18025 - Bezbarjeru dzīvojamās telpas.
  • DIN 18040-1 Bezbarjeru būvniecība. Plānošanas pamatprincipi. 1. daļa: publiskās ēkas.
  • DIN 18040-2 Bezbarjeru būvniecība. Plānošanas pamatprincipi. 1. daļa: dzīvokļi.

Pirms sākt plānot dažādu bezbarjeru būvniecības risinājumu praktisku ieviešanu, der zināt vairākus būtiskus nosacījumus. Pirmais no tiem ir saistīts ar durvju zonas plānojumu. Empīriski pētījumi rāda, ka jebkura auguma stāvoša pieauguša cilvēka rokas pirksti nepaceltā rokas stāvoklī atrodas apmēram 73 - 75 cm attālumā no zemes. Dzīvojamā zonā attālumam no durvju roktura ass līdz sienas izvirzījumam vai mēbelēm jābūt vismaz 50 cm, lai pie durvju roktura varētu sāniski piebraukt ratiņkrēslā. Pie tam sienas izvirzījuma maksimālais biezums nedrīkstētu pārsniegt 20 cm.

autors: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu
Foto: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu; autors: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu

Svarīgs aspekts ir arī durvju vēršanās laukums. Tā kā cilvēkam ratiņkrēslā ir ļoti ierobežots kustību diapazons, durvju vēršanās laukums vēršanās virzienā ir jāaprēķina 1,50 x 1,50 m apjomā. Aizvērt šādas durvis cilvēkam ratiņkrēslā visērtāk ir ar durvju iekšpusē 85 cm augstumā horizontāli piestiprinātu stangu. Ierīces, kas atrodas 85 cm augstumā, pieaudzis cilvēks vienmēr varēs aizsniegt. Cilvēkiem ar kustību traucējumiem šajā augstumā nav jāpaceļ staigāšanas palīgierīces. Arī no ratiņkrēsla šis augstums ir sasniedzams bez liekām roku kustībām. Tāpēc bezbarjeru būvniecības zonā visām ierīcēm (piemēram, durvju aizvēršanas stangām, logu rokturiem, automātisko durvju slēdžiem) vienmēr jāatrodas 85 cm augstumā. Telpās, kas paredzētas cilvēkiem ar traucētām roku kustībām un apgrūtinātu tveršanu, šīs ierīces jāplāno īpaši rūpīgi – šādiem gadījumiem ieteicami ir galos saliekti durvju rokturi, kas aizkavētu rokas noslīdēšanu tvēriena mirklī.

autors: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu
Foto: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu; autors: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu

Ne mazāk svarīgs telpas aprīkojuma elements ir kāpņu margas. Kāpnes jāplāno tā, lai pārvietošanās pa tām būtu maksimāli droša. Lai kāpjot vilktu sevi uz augšu vai arī varētu droši atbalstīties, margas ir ar roku pilnībā jāaptver. Ieteicamais margu diametrs ir no 30 līdz 45 mm. Margām jābūt kāpņu abās pusēs. Kāpņu apakšā un augšā margām jāturpinās horizontāli vismaz 30 cm attālumā. Bez tam kāpņu sākumam un beigām jābūt iezīmētiem ar taktilām (sataustāmām) brīdinošām zīmēm.

autors: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu
Foto: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu; autors: Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu

Materiāls sagatavots sadarbībā ar SIA "SB un Partneri".

 

Lasīt tēmas sākuma daļu Bezbarjeru būvniecība nodrošina vides pieejamību ikvienam

Lasīt tēmas nākamo daļu Bezbarjeru būvniecības sistēmā ietilpst daudz dažādu elementu

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.