building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Bezbarjeru būvniecības sistēmā ietilpst daudz dažādu elementu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Bezbarjeru būvniecības sistēmā ietilpst daudz dažādu elementu

Bezbarjeru būvniecības sistēmā ietilpst daudz dažādu elementu
Foto: Bezbarjeru būvniecības sistēmā ietilpst daudz dažādu elementu

Eksistē speciāli tehniskie risinājumi, kas tiek izmantoti bezbarjeru būvniecībā, taču tajā ietilpst arī daudzas sistēmas, ko izmanto ikdienas celtniecībā, jo tās atbilst bezbarjeru būvniecības prasībām, bet vienkārši ieguvušas popularitāti arī citu cilvēku vidū savu sniegto priekšrocību dēļ.


Viens no šādiem piemēriem ir bezbarjeru grīdas sliekšņi, kas ir viena no aktuālākajām šodienas arhitektūras tendencēm. Durvis, balkonu un terašu durvis un bīdāmi paceļamās fasādes nedrīkst būt par traucēkli vai apdraudējumu bērniem, vecākiem cilvēkiem, ratiņkrēslu un rollatoru lietotājiem. Būvniecības standartos ir noteikts maksimālais sliekšņa augstums sabiedriskās ēkās – 20 mm. Taču ir ražotāji, kas cenšas izvairīties arī no šī nelielā pakāpiena. Tāds ir, piemēram, Gutmann Weser Zero jaunais slieksnis ar 0 mm pakāpienu. Bezbarjeru grīdas sliekšņi noteikti aktuāli arī skolās, bērnudārzos, kur bērni skrien un var paklupt.

Sanitāro (vannas, dušas, tualetes) telpu aprīkojums, ko izmanto bezbarjeru būvniecībā, gan ievērojami atšķiras no "ikdienišķā". Šajos risinājumos ietilpst ergonomiskas formas, ērti satveramas, drošas margas un rokturi, kas spēj noturēt cilvēka svaru un aizvietot pārējā dzīves vidē pielietotos personīgos pārvietošanās līdzekļus. Tāpat tiek izmantoti īpaši roku balsti WC un izlietnes zonai, dušas un vannas sēdekļi, ērti lietojamas, variējamas dušas sistēmas. Padomāts par to, lai visas ierīces būtu lietojamas ar vienu roku, otru atstājot brīvu, lai varētu pieturēties.

Šajā jomā īpaši izceļas FSB ERGO sistēma – tai piemīt ļoti elegants dizains, un tajā ietilpstošie elementi neatstāj tehniska palīgaprīkojuma iespaidu. Šajā sistēmā ietilpst:

  • izlietnes zonas rokturi / margas atbalstam un līdzsvara noturēšanai;
  • margas vannām un dušas telpām;
  • atbalsta rokturi WC zonai;
  • vannas un dušas sēdekļi;
  • dažādas funkcionāli efektīvas produktu kombinācijas;
  • speciālais bezbarjeru durvju rokturis cilvēkiem ratiņkrēslā;
  • dažādas ikonas / piktogrammas ar invalīdu / cilvēku ar īpašām vajadzībām simboliku;
  • WC un vannasistabu piederumi.

Šī rokturu, margu u.c. palīgierīču sistēma ir optimāls palīgs pašpalīdzībā visiem, bet it īpaši – veciem cilvēkiem un/vai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Bez sava pamatuzdevuma ERGO sistēma piedāvā arī spēcīgu sociālo atbalstu – veicina aktivitāti, sniedz drošības sajūtu un šādā veidā paaugstina dzīves kvalitāti.

Eksistē arī citi risinājumi, piemēram, vannasistabu aprīkojumā var izmantot paceļamus roku balstus, kas integrējami jebkurā vannasistabu dizainā, izskatās eleganti un neuzkrītoši, nerada slimnīcas iespaidu un ir individuāli pielāgojami atkarībā no vajadzībām. Tiek izmantoti gan klīnikās, kuru pacientiem parasti nav nepieciešami palīglīdzekļi, bet kādas akūtas veselības stāvokļa izmaiņas var radīt vajadzību pēc tiem; gan arī modernās viesnīcās, kopmītnēs, sabiedriskās ēkās u.c., kuru īpašnieki vēlas būt gatavi uzņemt arī cilvēkus, kam radušās pēkšņas veselības problēmas (piemēram, kāds savainojums, kas īslaicīgi apgrūtina kustēšanos).

No citiem elementiem, ko izmanto bezbarjeru būvniecībā, vēl atsevišķi var izcelt:

Rokturi – ar lielu izliekumu, lai var viegli saņemt arī no sāna (piebraucot ratiņkrēslā), kā arī nospiest ar elkoni (ejot ar pārvietošanās palīglīdzekļiem). Ieteicams risinājums – rokturis atrodas zem slēgšanas cilindra, tādējādi vieglāk aizsniedzams no ratiņkrēsla, kā arī slēgšanas cilindrs ir labāk saskatāms un tam var vieglāk piekļūt.

Automātiskās durvis, kuru automātika darbojas uz sensoru principa vai ar tālvadības pulti, un turpina darboties ar iekšējā akumulatora palīdzību arī elektrības pārrāvuma gadījumos. Ērti izmantojamas visiem – ratiņkrēslā braucošajiem; ar pārvietošanās palīglīdzekļiem ejošajiem; vienkārši, kad aizņemtas rokas; bērniem ar virsū sēžamajām mašīnītēm, trīsriteņiem utt.

Automātiskie sliekšņi – nodrošina durvis bez sliekšņiem, uz kuriem var paklupt, pār kuriem ir grūti tikt pāri ar ratiņkrēslu, rollatoru u.c. staigāšanas palīglīdzekļiem.

Bīdāmo durvju sistēmas ar bezbarjeru sliekšņiem vai ar grīdā integrētu sliedi / vadotni – fasādēm, balkonu un terašu durvīm, iekštelpām, starpsienām. Nodrošina pārvietošanās brīvību gadījumos, ja ir radušies kustību traucējumi, mazina paklupšanas risku ikvienam, ļauj droši pārvietoties arī maziem bērniem, gan skraidot, gan veicot pirmos soļus un rotaļājoties ar stumjamajām mašīnītēm, staigulīšiem u.tml.

Pie bezbarjeru principa var pieskaitīt arī motorslēdzenes un piekļuves kontroles sistēmas, kas darbināmas ar tālvadības elementiem vai viedtelefoniem (nav jāmeklē atslēgas, nav jāslēdz, durvis atslēdzamas no attāluma), tāpat logu automātika, automātiskās žalūzijas, ar viedtelefonu vadāmās vēdināšanas ierīces utt.

Šeit minētie risinājumi, ko piedāvā SIA "SB un Partneri", ir tikai daļa no visiem nosacījumiem, ko jāievēro bezbarjeru būvniecībā. Ir vēl daudz citu aspektu, kurus nepieciešams ievērot: uzbrauktuves, kāpņu lifti/pacēlāji, labs apgaismojums, grīdas segumi (lai nav slideni, bet tajā pašā laikā gludi salaidumi bez pakāpieniem), durvju ailu platumi, kustību laukumu izmēri telpās, ērts iekārtojums, lai viss nepieciešamais ir sasniedzams ikkatram cilvēkam, arī ratiņkrēslā braucošam, utt.

Materiāls sagatavots sadarbībā ar SIA "SB un Partneri".

Lasīt tēmas iepriekšējo daļu Bezbarjeru būvniecība paredz konkrētu nosacījumu ievērošanu

Lasīt tēmas pirmo daļu Bezbarjeru būvniecība nodrošina vides pieejamību ikvienam

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.