building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Pēc krituma seko kāpums – šogad būvdarbu apjoms pieaug : building.lv - par būvniecību Latvijā

Pēc krituma seko kāpums – šogad būvdarbu apjoms pieaug

Pēc krituma seko kāpums – šogad būvdarbu apjoms pieaug
Foto: Pēc krituma seko kāpums – šogad būvdarbu apjoms pieaug

Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka pēc pagājušā gada krituma, kad būvniecības produkcijas apjoms samazinājās par 17,8 % un faktiskajās cenās sasniedza 1 miljardu 425,9 miljonus eiro, būvniecības nozare šogad piedzīvo atjaunošanos.

Jaunākie CSP pieejamie dati rāda, ka 2017. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada attiecīgo periodu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 8,4 % un faktiskajās cenās sasniedza 222 miljonus eiro (pretstatā 203 miljoniem eiro 2016. gada 1. ceturksnī). Būvniecības apjoma pieaugums bija visās būvniecības jomās – dzīvojamo māju būvniecība pieauga par 18,9 %, nedzīvojamo ēku – par 7,2 %, inženierbūvju – par 4,1 %.

2017. gada 1. ceturksnī izsniegtas 506 būvatļaujas viena dzīvokļa māju būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai ar kopējo platību 108,7 tūkstoši kvadrātmetru, tai skaitā jaunajai būvniecībai izsniegtas 374 būvatļaujas ar paredzamo platību 76,3 tūkstoši m2.

Rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai ar kopējo platību 53,4 tūkstoši m2 tika izsniegtas 39 būvatļaujas, no kurām 22 – jaunbūvēm ar kopējo platību 26,4 tūkstoši kvadrātmetru.

Arī prognozes gada turpmākajiem mēnešiem ir pozitīvas, ko nosaka galvenokārt ES fondu līdzekļu ieplūšana un arvien lielāka daudzuma projektu apstiprināšana un realizācija.

Būvniecības tirgus mostas
Arī uzrunātie speciālisti atzīst, ka pēc pagājušā gada atslābuma nu jau kādu brīdi novērojama jūtama būvniecības tirgus sarosīšanās. Tas attiecas ne tikai uz būvmateriālu tirgu, bet būvniecības nozari kopumā. To, bez šaubām, nosaka ES fondu līdzekļu ieplūdums Latvijā un celtniecības pieprasījuma pieaugums. Tādēļ, kā uzskata SIA "Rīgas Būvserviss" direktors Aldis Linārs, ieguvēji būs tie uzņēmēji, kas laicīgi noalgos celtniekus un sāks darboties.
Jo vēlāk, kad būvniecības tirgus iekustēsies un uzņems apgriezienus, neizbēgami pieaugs gan būvmateriālu cenas, gan – it sevišķi – darbaspēka izmaksas. Jau šobrīd tendences rāda, ka tuvākajā laikā vairākām būvmateriālu grupām tiks paceltas cenas, ko nosaka ražotājs. Tādēļ būvmateriālu pircējiem ieteicams iegādāties nepieciešamās preces pēc iespējas ātrāk.

Interneta veikalu trumpis – cena un piegāde
Būvniecības tirgus aktivitātes pieaugumu līdz ar jūtamu Eiropas fondu apguves sākšanu akcentē arī SIA "Būvniecības ABC" vadītājs Ainārs Kursītis. Ir būtiski palielinājies celtniecības apjoms, kā rezultātā pieaugusi arī būvmateriālu tirdzniecība. Runājot par būvmateriālu tirdzniecību internetā, viņš uzsver, ka būvmateriālu kā tādu tirdzniecība nav tik aktīva, cik ir dažādu ar to saistītu lietu pārdošana. Starp tām var minēt galvenokārt dažādas dārza, saimniecības un atpūtas preces.

Runājot tieši par būvmateriālu interneta tirgus tendencēm, Ainārs Kursītis uzsver vienu būtisku lietu – Rīgā, kur ir daudz dažādu būvmateriālu veikalu un ļoti lielas izvēles iespējas nelielā teritorijā, cilvēki izteikti dod priekšroku materiālu iegādei uz vietas. Turpretī reģionos, kur šādu veikalu ir daudz mazāk un daudziem iedzīvotājiem tie tuvākajā apkārtnē nav pieejami, pasūtījumu internetā procentuāli ir krietni vairāk. Bet arī "Būvniecības ABC" šefs atzīst, ka kopumā aizvien dominē tradicionālā būvmateriālu iegāde – uz vietas, esošajos veikalos.

Bet, runājot par būvmateriālu interneta tirdzniecības attīstību, uzņēmējs prognozē, ka jau tuvākajā nākotnē šis tirgus varētu ievērojami pieaugt. Jo cilvēki izvēlēsies taupīt savu laiku un līdzekļus, mazāk braukāt apkārt pa veikaliem, bet labāk salīdzināt dažādu firmu piedāvājumus internetā, kur to izdarīt ir nesalīdzināmi ātrāk, ērtāk un lētāk. Un, ņemot vērā būvmateriālu izmaksas, tieši cenas starpība, kā arī piegādes iespēja var kļūt par vienu no svarīgākajiem faktoriem, kādēļ daudzi pasūtītāji nākotnē izvēlēsies veikt būvmateriālu pirkumus tieši interneta veikalos.

Nobeigumā jāpiebilst, ka tika uzrunāti arī citi būvmateriālu tirgus dalībnieki, lielāko veikalu ķēžu pārstāvji, tostarp AS Kesko Senukai, BN Kurši, SIA Krūza, SIA Depo DIY, taču neviens no viņiem, aizbildinoties ar aizņemtību vai citiem iemesliem, nevēlējās izteikt savu viedokli jautājumos par šībrīža situāciju būvmateriālu tirgū un būvniecībā vispār, kā arī par tirgošanos ar būvmateriāliem internetā.

Skatīt tēmas sākuma daļu Būvmateriālu tirdzniecība internetā lēnām, bet neatlaidīgi pieaug

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.