building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Privātmāju apkures izvēlē vērojams siltumsūkņu popularitātes pieaugums : building.lv - par būvniecību Latvijā

Privātmāju apkures izvēlē vērojams siltumsūkņu popularitātes pieaugums

Privātmāju apkures izvēlē vērojams siltumsūkņu popularitātes pieaugums
Foto: Privātmāju apkures izvēlē vērojams siltumsūkņu popularitātes pieaugums

Katrs vēlas savu māju aprīkot ar ērtu, mūsdienīgu un ekonomiski izdevīgu apkures sistēmu.

Komforts, ekoloģija un ekonomija – tie ir trīs principi, kas šobrīd dominē privātmāju apkures veidu izvēlē. Papildus izvēli par labu vienam vai otram apkures veidam un iekārtai jau nosaka katra individuālās prioritātes, prasības un ekonomiskās iespējas. Latvijā šobrīd visizplatītākais privātmāju apkures veids, ko nosaka galvenokārt vēsturiskie apstākļi, ir malkas katli un krāsnis, bet vietās, kur iespējams dabasgāzes pieslēgums, arī gāzes apkures katli.

Tomēr pēdējo gadu laikā visā Baltijā arvien vairāk individuālo dzīvojamo māju apkurei tiek izmantoti siltumsūkņi. Pārsvarā tie ir gaiss – ūdens tipa siltumsūkņi, un to popularitātes pieauguma procents pēdējo 3 gadu laikā Baltijā sasniedz 30%.

Jābūt uzmanīgiem ar dažādām jaunām tehnoloģijām
Mājokļu apkures sfērā regulāri parādās dažādi jaunumi, kas piedāvā izmantot apkurei dažādas augsto tehnoloģiju radītas apkures ierīces.

Taču speciālisti brīdina, ka ar šādu ierīču iegādi jābūt piesardzīgiem, jo visus jaunumus var iedalīt divās lielās daļās. Vienā ietilpst reāli strādājošas un Latvijas apstākļiem piemērotas siltuma ražošanas iekārtas, bet otrā – dažādas apkures sistēmas, pseidojaunumi, kas nespēj nodrošināt pietiekamu siltuma daudzumu Latvijas klimatiskajos apstākļos, darbojas neefektīvi vai kuru saražotais siltums ir nesamērīgi dārgs.

Pirmajā grupā ietilpst visi tradicionālie, sen pārbaudītie apkures veidi un iekārtas, kā arī dažādi siltumsūkņi (te gan jāskatās, kādam reģionam konkrētais modelis paredzēts, jo tie siltumsūkņi, kas paredzēti izmantošanai dienvidu zemēs, Latvijas apstākļos nebūs efektīvi).

Savukārt starp dažādām it kā modernām, bet sevi neattaisnojušām apkures sistēmām var minēt, piemēram, jonu katlus, kas bija ieguvuši popularitāti pirms 5 – 7 gadiem, pateicoties nepatiesām reklāmām, bet tagad cilvēki masveidā no tiem atsakās, jo to saražotais siltums ir nesamērīgi dārgs.

Un jonu katli nav vienīgais piemērs, ir bijuši arī citi līdzīgi "jaunumi", un kā pēdējo no šādām viltus iekārtām var minēt termodinamiskos paneļus, kas tika plaši reklamēti pirms pāris gadiem, bet tagad vairs tikpat kā netiek piedāvāti, jo izrādījās, ka tie mūsu klimatiskajos apstākļos, temperatūrās zem +5°C nav spējīgi efektīvi strādāt (labākajā gadījumā darbojas kā parasti elektriskie sildītāji).

Latvija iet Skandināvijas pēdās
Lai gan Latvijā joprojām visizplatītākais apkures veids ir malka (lēti, tradicionāli) un dabasgāze (ērti, automātiski), arī apkures jomā mēs pamazām ejam Zviedrijas un visas Skandināvijas pēdās. Un ne tikai apkures ziņā vien – piemēram, pirms 10 – 15 gadiem Latvijā daudzi būvēja lielas (200 m2 un vairāk) privātmājas un brīnījās, kāpēc Zviedrijā tajā pašā laikā jauno māju platība parasti bija 100 – 120 m2. Turpretī mūsdienās arī Latvijā jauno māju platība nu ir sarukusi līdz tiem pašiem 100 – 120 m2.

Mēs mācāmies no skandināvu pieredzes – mācāmies dzīvot pragmatiski, savienot vēlmes un iespējas, lieki nešķērdēt līdzekļus. Un tā ietver arī siltumsūkņu izmantošanu apkures nodrošināšanai savos mājokļos, tādēļ arī Latvijā no visām apkures sistēmām siltumsūkņu tirgus ir straujāk augošais.

Latvijā gan ir vērojama arī vēl viena tendence – daudzu māju īpašnieki izvēlas siltumsūkņus uzstādīt paralēli jau esošajai apkures ierīcei (parasti – malkas katlam) kā sistēmas papildinājumu. Šādos gadījumos siltumsūknis nodrošina pamata apkuri, bet katls tiek izmantots tikai pašā aukstākajā laikā, kad siltumsūkņa efektivitāte samazinās, tādējādi ļaujot palielināt jaudu un ietaupīt līdzekļus.

Paaudžu maiņa ir vēl viens faktors, kas stimulē siltumsūkņu tirgus izaugsmi. Jaunas mājas pārsvarā būvē jauni, 25 – 30 gadus veci cilvēki, kas ir mūsdienīgi un "draudzējas" ar dažādām modernajām tehnoloģijām. Un, atšķirībā no vairuma vecāku paaudžu cilvēkiem, viņiem arī siltumsūknis nav nekas svešs un nesaprotams, turpretī kurināšana ar malku vai oglēm liekas "noiets posms", un viņi vairs negrib ķēpāties ar kurināšanu, bet dod priekšroku mūsdienīgām, automātiskām apkures sistēmām, un siltumsūknis ir viena no tādām.

Lasīt turpinājumu: Modernie siltumsūkņi saglabā efektivitāti arī lielā salā

Materiāls sagatavots sadarbībā ar SIA "RIKON AC".

Foto: gaiss-udens.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.