UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

sētas stabu mūrēšana no laukakmeņiem
Autors: Pārsla ()
Datums: 18/10/2009 11:38

Palīdziet lūdzu blondīnei ar padomu kā mūrēt sētas stabus no neplēstiem laukakmeņiem! Darbam nepieciešams - akmeņi, cements, kas vēl un kā to dara? Paldies!

Re: sētas stabu mūrēšana no laukakmeņiem
Autors: KOL ()
Datums: 18/10/2009 12:22

Visvienkāršākais atrodi vīrieti, kuram rokas aug no pareizās vietas un gan jau ka viņs to izdarīs.
Jocīgi, ka sieviete interesējas pa tādām lietām...

Autors: Didims ()
Datums: 18/10/2009 12:44

No neplēstiem laukakmeņiem grūti uztaisīt vizuāli smukus stabus, jo akmeņu noapaļojums liek veidot nemērīgi platas javas šuves. Labāku rezultātu var dabūt ar šķeltiem akmeņiem.
Jebkurā gadījumā tādai konstrukcijai ir nepieciešams nopietns pamats ar pēdu zem sasalšanas dziļuma. Pa vidu der iebetonēt kādu profildzelzi. Mūrēšanu atvieglo neliels ārējais veidnis, kas akmeņu sastellēšanas brīdi nedod tiem izvelties uz āru. Darbus veic pa mazam gabaliņam. Ļoti noderīga šādā darbā ir tēlainā domāšana, lai veidņa aizsegā spētu izsekot šuvju salikumiem un biezumiem.

Datums: 18/10/2009 12:58

Didim, tātad, ja es pareizi sapratu, nepieciešams
1) pamats - apmēram pus metru dziļš, ja?
2) veidnis - t.i. cik lielu vēlos stabu
3) pa vidu stabam metāla truba? Un vai tas profildzelzis jāliek krustām šķērsām, tā kā lai akmeņi turas kopā? Tāda doma?

Sarežģītākais ir akmeņus salikt tā lai būtu nelielas šuvju un salaiduma vietas?
Vai laukakmeņiem pa vidu var likt citādus materiālus, piem. vecus ķieģeļus, šķembas utml.? Jeb tas mazina kvalitāti?

Autors: soseds2 ()
Datums: 18/10/2009 20:30

Vislabak izmantot daudz viena izmera akmenus (nelielus). Profildzelzis var but ta pati caurule piem 40mm.

Autors: Didims ()
Datums: 18/10/2009 21:43

Pēc mana ieskata ;-)

Pamats - apmēram ~1 m dziļš ar pamatni ~1/2 platāku nekā stabs
Veidnis - 10 līdz 20 cm augsta no ārpuses jaucama kastīte, kuru ceļ uz augšu līdzi mūrējumam (augstāk mūrē, kad iepriekšējā kārta jau ir "saķērusi", būtiski notīrīt lieko javu no akmeņiem, kamēr tā viegli nāk nost)
Pa vidu stabam - vertikāli pamatnē iebetonēts dzelzis, manuprāt labāk tieši profildzelzis (L, U, T, Dubult-T), lai tas no visām pusēm būtu iekļauts betonā, kas to pasargātu no rūsēšanas, iespējams, ka metāla cauruli ar varētu izmantot, ja to no iekšpuses cieši piepilda ar betonu.
Akmeņus vajadzētu likt, lai tie kaut daļēji iesaistītos mūrējumā, ja liks vienkārši kā plāceni no malas (ar ieapaļajām malām uz betona pusi), tad sals var izcelt no mūrējuma ārā un betonā paliks smuka iedobīte.

Autors: ruukiitis ()
Datums: 19/10/2009 09:47

nu i gan blondīnas parādās....
kad es augu, neko vairāk par nagu laku viņas negribēja dzirdēt....

Bet manas domas, šādu sētas stabu bez iepriekšējas pieredzes neuzmūrēt, jo :
nepieciešama "tēlainā domāšana",
nepieciešama pieredze lai pa smuko tās šuves sanāktu,
nepieciešama pieredze lai laicīgi izplānotu "vārtu" + "žoga" pieslēgvietas. Akmenim būs ļoti grūti kautko pēctam piestiprināt.
Nepieciešams nenormāls daudzums nelielu +/- vienādu akmeņu,
Nepieciešams milzīgs laika ieguldījums.
Zinu vienu sētu, kaimiņu, kur tas ir mēģināts izdarīt - sākumā cilvēkiem milzīgs entiuzasms... tas pirmajā nedēļā. Pēcāk rokas nolaidās. Tad pietrūka akmeņi. Realitāte - no 10 stabiņiem ir uzmūrēti 4 un iesākti vēk 4 gab.
Uzmūrētie izskatās tiešām labi, bet uz neuzmūtēto fona, jau 3 gadu tie izskatās.... nevisai....

Datums: 19/10/2009 21:52

Paldies atbildētājiem!
Bija iepriekšēja pieredze ar dolomīta sienas + kamīna vietas mūrēšanu savā dārzā, pagājuši 8 gadi, viss ok(paldies NĪ kursiem par būvniecības pamatzināšanām)!
Skaidrs, ka entuziasms ir milzīgs - ņemšu un darīšu! Msn sēta 280 (sejas puse) m, un tas jau ir nopietni, ja runa ir par stabiem no laukakmeņiem, tas skaidrs!
Man jau rokas nolaižas no tā vien, ka pietrūks materiāla!

Paldies Dimdim, nebūtu iedomājusies par armatūru, kaut gan loģiski, vai ne?

Man stāstīja, ka skaldīt laukakmeņus esot tas pats, kas skaldīt malku! Varbūt pašai skaldīt(tos dāmu, akmeņus, mazos)? No ārpuses būtu glītāk, skaldītie?!

P. S. Es jau gribētu tik tos nagus lakot pirms/pēc šopinga, bet..., jāmūrē sēta.

Autors: Antbuve ()
Datums: 20/10/2009 21:05

Ar to akmeņu mūrēšanu būs diezgan ko nopūlēties, pie tam ja vēl tik daudz metru. Gala rezultātā visticamāk izmaksas būs tādas pašas nekā ņemt jau gatavus satabus Ja ir vēlme pašam kautko darīt tad ar gatavu stabu montāžu arī būs gana ko ņemties, bet ja nu tomēr tas entuziasms izsīkst tad būs krietni vieglāk atrast meistarus kas to visu lietu nobeigs.

Autors: ruukiitis ()
Datums: 21/10/2009 15:23

....stāstīja, ka skaldīt laukakmeņus esot tas pats, kas skaldīt malku...
Tā ir. (nu vismaz līdzīgi)
Esmu redzējis kā tas jādara, izskatījās riktīgi pa smuko.
Jānem kaltiņš un riktīgs bliežamais,
papētam akmeņa līnijas, liekam kaltu uz līnijas un bliežam.
Baigi smukās plāksnēs tas šķeļas

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.