UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Krāsns pamati
Autors: iesals ()
Datums: 25/02/2010 22:07

Sveiki.
Vai pirts krāsns (mūrēta periodiska tipa K, 4 x 4 ķieģeļi) pamati var būt daļa no lentveida pamatiem vai krāsns pamats jāveido atdalīts? Ja nevar būt kā daļa, tad kāpēc? PK stāvēs apmēram pa vidu ēkai un veidos daļu no sienas "L" veidā + divas sienas.

Re: Krāsns pamati
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 26/02/2010 08:36

Es savulaik esmu taisījis vienotu keramzītbloku pamatu krāsnij, skurstenim un trim atejošām starpsienām. Īpaši aprēķinos un materiālu izvēlē neiespringu, varbūt vajadzēja skursteni kā smagāko centrēt tuvāk pamata vidum.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 26/02/2010 09:12

Tieši tā, krāsns pamati var būt savienoti ar lentveida ēkas pamatiem. Krāsns pamati vai pamatne, ja tā saskaras ar koku -grīdā vai pārsegumos nedrīkst uzkarst vairāk par 50 grādiem un tapēc pamatnes apvienošana lielā inerces massā ir tās garantija.

Autors: iesals ()
Datums: 26/02/2010 17:40

Paldies par atbildēm.

Autors: KristapsD ()
Datums: 31/12/2015 18:01

Sveiki,

Pavasarī gatavošu apsildāmo silto grīdu uz grunts ar putuplastu un estrich betonu ~8cm. Virtuvē paredzēta klasiska mūrēta krāsns ar cepeškrāsni un sildmūri (cukas augšā-lejā-augšā un skurstenī). Visu grīdu vēlētos betonēt vienā piegājienā, arī zem krāsns. Vai liekot zem krāsns XPS putuplastu, kam ilgtermiņa spiedes stiprība 90 kN/m2 (struktūra, mērīšanas metode EN 1606 2 % deformācija), nebūs problēmas? Matemātiski XPS nestspēja būtu virs 9tonnām/m2 un krāsns noteikti nebūs tik smaga pat ar visu betonu zem tās. Varbūt lietderīgi zem krāsns biezāks betons?

Autors: jtdesign ()
Datums: 01/01/2016 12:01

Grīda zem krāsns? Agri esi sācis svinēt :)

Krāsni mūrē tieši uz tās pamatiem bez jebkādiem starpslāņiem. Ja vien ar grīdu nebiji domājis pamatu plātni.

Autors: ETT ()
Datums: 01/01/2016 15:08

jtdesign, arī otrā stāvā? ;)

Autors: KristapsD ()
Datums: 01/01/2016 15:11

Tātad dotajā brīdī ir piebērta pamatu lenta bez atsevišķa pamata krāsnij un sildmūrim. Pavasarī betonēšu siltās grīdas un vēlos uzzināt, vai grīdu var betonēt visā laukumā, tikai zem krāsns/mūru kā izolāciju liekot XPS, vai ir jabetonē atsevišķs pamats uz grunts krāsnij un mūrim. Protams, ka zem krāsns silto grīdu caurules nebūtu, tikai armēts estrich.

Autors: bobo ()
Datums: 01/01/2016 18:59

Man bija līdzīga situācija. Nobvietēta smilts, zilais cietais puķiks un estrih 8cm pa virsu. Silto trubu tur
protams neliku. Vienīgi atdaliju to vietu ar keļmu (šuves). Ja nolemšu tomēr kārtīgu krāsns mūrēt, ieliešu vēl pa virsu kārtīgu armētu betonu, apmēram 10cm, nu būs ķipa pēda :), tā štukoju. Nesaku ka tas ir pareizi... , bet tomēr.

Autors: kkk ()
Datums: 01/01/2016 19:50

Man ir malkas plīts ar vidējo virsmu un cepeškrāsni, gan bez sildmūra, pa taisno uz estrich. Nē, pat vēl trakāk - grīda ir noflīzēta un plīts uzmūrēta uz flīzēm. Zem plīts siltās grīdas trubu nav. Nav nekādu problēmu. Toreiz vēl rēķināju cik plīts sver, bet jau esmu aizmirsis. Neredzu jēgu liet pa virsu vēl kautkādu betonu. Manuprāt plītij nav kautkādu īpašu koncentrētu slodžu, ko būtu īpaši jāizlīdzina.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.