UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Dzīvžogs
Autors: r-b ()
Datums: 05/04/2010 22:57

Sveiki.
Esmu nolēmis ierīkot kautko līdzīgu dzīvžogam no kārkliem. Domāju grāvjos sagriezt kārklu spraudeņus un saspraust gar ceļu aptuveni 20cm attālumā vienu no otra. Šajā mitruma vajadzētu viņiem ātri iesakņoties.
Internetā visur rakstīts ka neder parastie, vajag pirkt audzētos kārklus. Es domāju ka mūsu pašu kārklam nav ne vainas, ātri aug, spēj tik apgriezt un appļaut saknes.
Kāds ir ko līdzīgu darijis? Interesē citu pieredze.

Re: Dzīvžogs
Autors: Bruno ()
Datums: 06/04/2010 16:13

Ja gribi audzēt kā krūmus - vietējie der. Tad gan 20cm būs stipri par blīvu. Ja gribi pīto žogu, ko te šogad reklamēja - vietējie nederēs. Un vēl - zeme auksta, pagaidām saknes neaugs, ja zeme ātri izžūs var arī nepaspēt apsakņoties, tā kā skaties pēc apstākļiem.

Re: Dzīvžogs
Autors: r-b ()
Datums: 06/04/2010 19:19

Domāju audzēt kā krūmus, vajag pāri pa 200m tapēc ar pīšanu un veidošanu nenodarbošos. Skaidrs ka jakopj būs, vasarā jāapstaigā ar trimmeri lai neaiziet pa visu dārzu.

Re: Dzīvžogs
Autors: Bruno ()
Datums: 06/04/2010 22:29

Starp citu Latvijā savvaļā ir kādas padsmit kārklu sugas, izvēlies pēc patikas. Ar trimmeri pietiks reizi gadā, pavasarī. Nav tik trakli kā ar ievām un alkšņiem. Bet blīvs tas žogs nebūs, kārkli kā niedres -pašķir un brien cauri. Egles vai vilkābeles, savukārt, ir riktīgs mudžeklis. Nu bet sākotnējais ieguldījums lielāks.

Re: Dzīvžogs
Autors: aaaa ()
Datums: 06/04/2010 22:54

Vilkābeles vispār elementāri - neko nemaksā, turklāt pavairojamas no spraudeņiem. Sākumā iestādi ik pa kādam metram, tad kad apgriež, nogrieztos zariņus vienkārši starp esošajiem sasprauž zemē, ik pa kādi 15-20cm. Viņi iesakņojas superīgi un pilnīgi neko neprasa. Sākumā var kādus minerālmēslus pabērt, lai saņemas un viss. Tad tik jāgriež. Dažos gados tāda siena, ka pat kaķis tur cauri netiek. Ir tādi modeļi bez ērkšķiem, tas tā, ja negrib pats regulāri noasiņojis staigāt viņus apkopjot.

Re: Dzīvžogs
Autors: spk ()
Datums: 07/04/2010 11:23

Interesanti, a cik augstu var izaudzēt vilkābeļu žogu, lai arī pie zemes tas vēl aizvien būtu pietiekami blīvs? Nu tipa lai kaķi/suņi/lapsas neložņā. Kā vilkābelēm skādē palielināts mitrums, tipa ja grāvī iestāda?

Re: Dzīvžogs
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 08/04/2010 11:08

Esmu redzējis dzīvžogus no blīvā rindā stadītām eglītēm.
Es domāju, ka dzīvžogs jāveidoi no tiem augiem- kokiem, kas raksturīgi vietējai dabai, jo tie sadzīvo ar esošās grunts īpatnībām un mitrumu.

Re: Dzīvžogs
Autors: cains ()
Datums: 08/04/2010 12:39

Par vilkābeļu griezšanu. Vai ir svarīgas mēness fāzes un ja ir tad kad jāgriež, ja grib lai stieptos garumā, bet būtu arī blīvs? Laba doma par spraudeņiem!

Re: Dzīvžogs
Autors: aaaa ()
Datums: 08/04/2010 12:45

Pilnīgi vienalga, vilkābele ir kā mošķis, man kaimiņš cirpa savus krūmus un iedeva man spraudeņus. Tas bija pagājušā gada vasarā. Iemetu visu to kumšķi vienkārši spainī ar ūdeni. Vasaras beigās jau spainī visi zariņi bija apsakņojušies, ūdens sapelējis un aizaudzis ar aļģēm - nepiegriezu tam pilnīgi nekādu uzmanību. Visu ziemu tas spainis ar visiem apsakņotiem spraudeņiem stāvēja zem klajas debess - protams, ar visu sasalušo ūdeni. Neslēpšu, ka milzīgs bija mans pārsteigums, kad pirms pāris dienām apskatīju šo brīnumu - VISI zari bija ar smukiem zaļiem pumpuriem. Sapuvušā ūdenī pusi vasaras un rudeni, visu ziemu bez zemes sasalušā ledū un šiem pilnīgi po. Vot tas ir īsts augs, kas piemērots mūsu klimatam :)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        **         ********        **  **     ** 
 **        **    **   **              **   **   **  
 **        **    **   **              **    ** **   
 **        **    **   ******          **     ***    
 **        *********  **        **    **    ** **   
 **              **   **        **    **   **   **  
 ********        **   **         ******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727