UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Ārdarbi :
Building.Lv Forums
Metāla fibras vs. Polipropilēna fibras (iekš transportbetona)
Autors:
JanisL
()
Datums: 13/07/2010 11:40
Sveicieni zinātājiem!
Klau, man tāds jautājums - vai kāds var pakomentēt, pa lielam, kāda atšķirība starp metāla vai polipropilēna fibrām, ko iejauc transportbetonā armatūras vietā? Respektīvi - kurš no šiem materiāliem it kā labāks vai sliktāks?
Es savai mājai pamatu lentā liešu transportbetonu ar fibrām - bet nu gribu saprast, kāda pa lielam atšķirība? Biju nobriedis uz metāla fibrām - uz 1 m3 vajag aptuveni 18 kg fibru, kas maksā ap 0,60 Ls/kg. Pie mana betona apjoma (~12 m3) nesanāk īpaši dārgāk par parasto armatūru, bet vieglāk un ātrāk gan.
Klau, man tāds jautājums - vai kāds var pakomentēt, pa lielam, kāda atšķirība starp metāla vai polipropilēna fibrām, ko iejauc transportbetonā armatūras vietā? Respektīvi - kurš no šiem materiāliem it kā labāks vai sliktāks?
Es savai mājai pamatu lentā liešu transportbetonu ar fibrām - bet nu gribu saprast, kāda pa lielam atšķirība? Biju nobriedis uz metāla fibrām - uz 1 m3 vajag aptuveni 18 kg fibru, kas maksā ap 0,60 Ls/kg. Pie mana betona apjoma (~12 m3) nesanāk īpaši dārgāk par parasto armatūru, bet vieglāk un ātrāk gan.
Re: Metāla fibras vs. Polipropilēna fibras (iekš transportbetona)
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 13/07/2010 11:54
Es, ja vispār, labāk mēģinātu plastmasenes. Kaut vai no viedokļa, lai nekropļo (un lieki neekranē) zemes pastāvīgo magnētisko lauku, kas mūsu platuma grādos šaujas no zemes, ja pareizi atceros, ap 70° lenķī pret horizontu.
Autors:
JanisL
()
Datums: 13/07/2010 12:38
Kā man te nupat viens betonfirmas pārstāvis skaidroja:
Polipropilēna šķiedras ir paredzētas lai novērstu rukuma plaisu veidošanios. Parasti izmanto slīpētām betona grīdām, kur vairs uz betona netiek likta apdare.
Metāla fibras lieto kā armatūras aizstājēju, bet arī parasti betona grīdām, kur lielas slodzes. Parasti liek ne mazāk, kā 25kg/m3, un tas maksā plus 17.00 LVL pie betona cenas.
Jūsu gadījumā pamatu pēdai būs pietiekoši ar 2-4 armatūras stieņiem, kas arī būs krietni lētāk.
Polipropilēna šķiedras ir paredzētas lai novērstu rukuma plaisu veidošanios. Parasti izmanto slīpētām betona grīdām, kur vairs uz betona netiek likta apdare.
Metāla fibras lieto kā armatūras aizstājēju, bet arī parasti betona grīdām, kur lielas slodzes. Parasti liek ne mazāk, kā 25kg/m3, un tas maksā plus 17.00 LVL pie betona cenas.
Jūsu gadījumā pamatu pēdai būs pietiekoši ar 2-4 armatūras stieņiem, kas arī būs krietni lētāk.
Autors:
aaaa
()
Datums: 13/07/2010 13:11
Zini, sakramet uz taisnas brivi pieejamas virsmas armaturas stienjus, pec vajadzibas ar fleksi sagarinot un beigas paceljot uz distanceriem ir absolutakais nieka darbs. Tur nevajag ne ieverot kaut kadus precizus izmerus, neko. Man, piemeram, pedas apaksha ir 3 paralelas stiegras, uz aci simetriski izkartotas, kas ik pa kadam gabalam sasietas ar perpendikularu stiegras gabalinju. Satit to drati var pilnigi jebkursh. Nevajag nekadus specialus tinamos, neko. Es ar knaiblem sakniebu kadus 10cm garus stieples gabalinjus, krustpunkta no apakshas aptim un ar parastu flakjeni saverpj. Viss, galus noloca sanjus. Nav tachu tilts jaaarmee. Vienam pasham rokas kaajas puutinot paris stundu darbs. Beigas iet pa rinkji ar maisinju distanceru un pa gabalinjam piepacelj un pabazh distanceri apaksha, tada veida visu armatur piepaceljot par cik tur. Distancerus tirgo visos veikalos. Stiegra tomer ir stiegra, es tiem metala matinjiem ne visai ticu.
Autors:
JanisL
()
Datums: 13/07/2010 13:55
Nu a kā ir - vai tad pietiek vien armatūru lentas apakšpusē ieguldīt? Vēl jau it kā pēc principiem vajadzētu arī no virspuses tādu pat stiegru krāmējumu uztaisīt?
Man tā lenta vienkārša - 45 cm plata un 50 cm augsta, var jau būt, ka pietiek vien arī ar apakšpusē esošu armatūru. Diametrs laikam uz kādiem 10mm armatūrai būtu jāņem, ne? Būs jāparēķina... Vienīgi, kā mājas apstākļos tā forši stūrus 90° leņķī salocīt?!
Man tā lenta vienkārša - 45 cm plata un 50 cm augsta, var jau būt, ka pietiek vien arī ar apakšpusē esošu armatūru. Diametrs laikam uz kādiem 10mm armatūrai būtu jāņem, ne? Būs jāparēķina... Vienīgi, kā mājas apstākļos tā forši stūrus 90° leņķī salocīt?!
Autors:
aaaa
()
Datums: 13/07/2010 14:26
Nu nenjemies tachu, kadus vel stuurus. Armatura satures kopa, jo bus iebetoneta. Sturi liec krusteniski, ar nelielu parlaidumu, nevajag neko locit. Nezinu, man projekta bija tikai pedas apaksha. Parasti arme tikai pedas apakshu.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 13/07/2010 15:10
Es Tavā vietā liktu vismaz 14 mm resnas armatūras gan zem (trīsmetrīgās gan jau varēs pabāzt) esošajām veidņu savilcējtrubām, gan tieši virs tām. Nesapratu kāpēc aaaa knaiba drāti tik mazos gabaliņos - es aptinu vairākas reizes riņķī un tikai tad nokniebju/savelku. Apakšējai kārtai stūrus varbūt var arī nelocīt (kā pabāzīsi apakšā?), virsējai - kas tur liels - ja es mierīgi locīju 12-nieci, uzkāpjot ar kāju, Tu tikpat mierīgi salocīsi 14-nieci.
Autors:
JanisL
()
Datums: 13/07/2010 15:27
Nu projektā man noarmēta gan pēda, gan arī augšpusē vesels kvadrāts izveidots. Bet nu tas ir projektā....
Man tie pamati pa savai modei uzveidoti. Vienstāv, saki var augšējo armatūru pa tiešo uz distanceru caurulītēm uzguldīt? Ja armatūras stieņi, "krēsliņi" un stieple izmaksās mazāk par 130 Ls - tad, domājams, ir vērts paķimerēties.
P.S. Sasodīts, a kur vispār normālu stiepli var nopirkt??? Veikalos tik žogu stieples tirgo...
Man tie pamati pa savai modei uzveidoti. Vienstāv, saki var augšējo armatūru pa tiešo uz distanceru caurulītēm uzguldīt? Ja armatūras stieņi, "krēsliņi" un stieple izmaksās mazāk par 130 Ls - tad, domājams, ir vērts paķimerēties.
P.S. Sasodīts, a kur vispār normālu stiepli var nopirkt??? Veikalos tik žogu stieples tirgo...
Autors:
aaaa
()
Datums: 13/07/2010 15:42
Nu nebija tik mazi, varbut nepareizi uzrakstiju, es ari tinu vairakas reizes rinki, bet secinaju, ka ieprieksh gabalinjus sakniebt ir daud ertak, ka bazeleties ar to drats rulli (drati pardod pilnigi visos veikalos plasha izvele - sakot ar Depo un K-Rautu, citos pat nemekleeju).
Par sturiem un augshu - nu nevajag reali armet pamatu augshpusi (man projekta nebija, bet tomer noarmeeju), bet ja ljoti gribas - to var dariit. Es gan augshejo armaturu, ja man butu tik plati pamati ka Janim, mestu armaturu pa taisno shkjidra betona. Nenogrims vinja, nu nav celtnieciba kaut kads skaistumkonkurss un nav pljurras armeshana japarversh par kultu. Esmu licis vertikali!!! caurumplaksnites shkjidra betona, lai velak butu pie ka pieskruvet/noenkurot brusu, un negrimst vinjas! Sakuma varbut iegrimst nedaudz, bet tad pietur un tur vinja ari paliek. Iesaku ieliet pljurru lidz tam caurulem un tad salikt pa virsu armatuuras stienjus. Sien jau vinjus tikai tapec, lai nenokristu betoneshanas laika, bet ja betons ir ka atbalsts - rezultats bus tieshi tads pats.
Kapec jaloca - nu to absoluti nesaprotu. Pienjemsim, ka nevienadas seshanas rezultata pamati saplaisa. Armatura tos satures kopa pilnigi vienalga - bus sturis ielocits, vai vienkarshi parlikts krusteniski pari. Plaisa jau stiegru neparplesis, savukart stiegra turesies betona savu rievu un nelidzenumu delj.
Par sturiem un augshu - nu nevajag reali armet pamatu augshpusi (man projekta nebija, bet tomer noarmeeju), bet ja ljoti gribas - to var dariit. Es gan augshejo armaturu, ja man butu tik plati pamati ka Janim, mestu armaturu pa taisno shkjidra betona. Nenogrims vinja, nu nav celtnieciba kaut kads skaistumkonkurss un nav pljurras armeshana japarversh par kultu. Esmu licis vertikali!!! caurumplaksnites shkjidra betona, lai velak butu pie ka pieskruvet/noenkurot brusu, un negrimst vinjas! Sakuma varbut iegrimst nedaudz, bet tad pietur un tur vinja ari paliek. Iesaku ieliet pljurru lidz tam caurulem un tad salikt pa virsu armatuuras stienjus. Sien jau vinjus tikai tapec, lai nenokristu betoneshanas laika, bet ja betons ir ka atbalsts - rezultats bus tieshi tads pats.
Kapec jaloca - nu to absoluti nesaprotu. Pienjemsim, ka nevienadas seshanas rezultata pamati saplaisa. Armatura tos satures kopa pilnigi vienalga - bus sturis ielocits, vai vienkarshi parlikts krusteniski pari. Plaisa jau stiegru neparplesis, savukart stiegra turesies betona savu rievu un nelidzenumu delj.
Autors:
JanisL
()
Datums: 13/07/2010 15:48
Tāks, kalkulēšu skaļi, varbūt kaut kur kļūdos. Rēķinu pa rupjo:
Mājas perimetris 10 x 13 m = 46 m kopējais garums. Liekam gan augšā, gan apakšā trīs armatūras rindas = ( 3 x 46 m) x 2 = 276 metri + 10% = 304 metri (ar pārlaidumiem).
Iekš ss.lv palūkojos nolūkoju izdevīgu cenu - 12mm A3 = 0,41 Ls/t.m.
Tātad - 304 x 0,41 = 124 Ls (+ transportēšana / stieple / "distancerīši" / čakars )
Mājas pamatos ielejamais betona daudzums - 12 m3 x 18 kg = 216 kg ar metāla fibrām
Tātad - 216 x 0,65 = 140 Ls
Secinājumi?
Mājas perimetris 10 x 13 m = 46 m kopējais garums. Liekam gan augšā, gan apakšā trīs armatūras rindas = ( 3 x 46 m) x 2 = 276 metri + 10% = 304 metri (ar pārlaidumiem).
Iekš ss.lv palūkojos nolūkoju izdevīgu cenu - 12mm A3 = 0,41 Ls/t.m.
Tātad - 304 x 0,41 = 124 Ls (+ transportēšana / stieple / "distancerīši" / čakars )
Mājas pamatos ielejamais betona daudzums - 12 m3 x 18 kg = 216 kg ar metāla fibrām
Tātad - 216 x 0,65 = 140 Ls
Secinājumi?