UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Ārdarbi :
Building.Lv Forums
Āra terases koku apdare
Autors:
ArtursM
()
Datums: 27/11/2010 21:22
Ar kādu ķīmiju vislabāk apstrādāt terases koka konstrukciju?
Koka ko apstrādāt ir pietiekami daudz, tāpēc platība, no kuras garos ārā, paliela.
Cik saprotu, Pinotex tomēr diezgan indīgs, bet vajadzētu piemeklēt tā riekstkoka toni, jo ar to ir apstrādāta jumta mala, lai neatškiras...
Koka ko apstrādāt ir pietiekami daudz, tāpēc platība, no kuras garos ārā, paliela.
Cik saprotu, Pinotex tomēr diezgan indīgs, bet vajadzētu piemeklēt tā riekstkoka toni, jo ar to ir apstrādāta jumta mala, lai neatškiras...
Re: Āra terases koku apdare
Autors:
jtdesign
()
Datums: 29/11/2010 10:42
Visi viņi indīgi, kaut vai tāpēc, ka viena no pamatfunkcijām ir antiseptizēšana (iespējamās trupes profilaktika).
Racionālāk ir piesūcināt nevis krāsot.
Racionālāk ir piesūcināt nevis krāsot.
Autors:
aaaa
()
Datums: 29/11/2010 10:56
Ko nozīmē indīgs? Niķelis arī ir ļoti indīgs, no tā taisa santīmus, bet tos taču mēs kabatā nēsājam! Tu ko, to terasi laizīt taisies? Pārsvarā visi koka antiseptiķi ir bāzēti uz smago metālu sāļiem vai to kompleksiem, kas principā ir pilnīgi negaistoši, tātad no koka nekas neizdalīsies un ūdenī pēc apstrādes jau nešķīstoši, tātad arī lietus tos nenoskalos. Pareizi būtu lietot spiedienimpregnētus dēļus terasei un tad tos papildus ieeļļot. Pinotex pārdod speciāli terašu eļļu, kas ir tonējama. Bet pirms tās obligāti jāklāj Pinotex Base grunts. Kopā sanāk diezgan padārgs pasākums. Toties ilgmūžigs. Ja nevar dabūt spiedienimpregnētus, obligāti jāapstrādā ar antiseptiķi vismaz ar otu vai smidzinātāju - iesaku Erlitu, tirgo visos veikalos. Un neņem rievainos terases dēļus - nezinu, no kurienes mums te tā mode, Skandināvijā pilnīgi nekur neesmu redzējis tādus terases dēļus - tur ir gludi ēvelēti ar noapaļotiem stūrīšiem. Rievainie neder mūsu apstākļiem, jo rievās krājas ūdens un terase ilgi nedzīvos. Rievainos dēļus izmanto dienvideiropā, kur klimats pilnīgi citādāks.
Autors:
ruukiitis
()
Datums: 20/12/2010 17:37
Par rievotajiem dēļiem man viens gudrinieks teica - ka lielākā daļa ļaužu tos vienkārši otrādi liekot...
It kā ar rievām uz apakšpusi esot jāliekot un viss būšot ok.
Un bez iedziļināšanās jautājumā (kāpēc šāds jautājums rodas tad kad ārā tuvu absolūtajai nullei) es pa terasti blieztu ar antiseptiķi un diez vai kautko pa virsu smērētu. Un ja atcerētos antiseptiķētu vismaz reizi gadā. (ar smidzinātāju).
P.s.
žetons aaaa par to dēļu laizīšanu :)
It kā ar rievām uz apakšpusi esot jāliekot un viss būšot ok.
Un bez iedziļināšanās jautājumā (kāpēc šāds jautājums rodas tad kad ārā tuvu absolūtajai nullei) es pa terasti blieztu ar antiseptiķi un diez vai kautko pa virsu smērētu. Un ja atcerētos antiseptiķētu vismaz reizi gadā. (ar smidzinātāju).
P.s.
žetons aaaa par to dēļu laizīšanu :)
Autors:
aaaa
()
Datums: 02/06/2011 09:40
Paceļu vecu tēmu - ar ko tad tomēr apstrādāt terases klāju? Par antiseptizēšanu tā kā būtu skaidrs, bet kas īsti liek koksnei plaisāt? Sanāk, ka mitrums un pārāk strauja žūšana? Pats kāreiz tuvojos terases nobeiguma fāzei, jādomā ko ar dēļiem darīt. Ziemeļu pusē nebūtu jautājumu, bet terase sanāk tieši saules pusē. Dēļi ir gludi un spiedienimpregnēti, bet ar to plaisāšanu tā ir kā ir. Tā eļļošana itkā koku hidrofobizē - tam tak vajadzētu palīdzēt pret ūdens uzsūkšanu un galu galā arī plaisāšanu.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 02/06/2011 10:01
Plaisāt liek dažādie raušanās (atkarībā no mitruma) koeficienti radiāli un tangenciāli (figure 3):
[www.chemisys.com.au]
līdz ar ko svarīgi, no kuras baļķa vietas dēli izzāģē, ja iekļauj serdi tad plaisāšana garantēta. Vēl pēc tam arī varētu būt no svara, kā to dēli noorientē, es gan to precīzi nezinu un manuprāt tas atšķiras priedei un eglei.
Apstrādē kautkas varētu atšķirties pašai virsai, ko berzē ar smilšainām kājām, to varbūt tiešām var eļļot.
Sāniem droši vien labāk to pašu, ko, cik saprotu, pats jau esi izkodis attiecībā uz fasādi - tvaiku caurlaidošu, bet nekādus starus necaurlaidošu krāsu ar atbilstošu grunti apakšā. Man pēc viena gada novērojumiem man Rilak Tekstūrakva Base + Akvatop liekas gana OK, lai nevajadzētu maksāt par zviedru vai vācu analogiem.
Aprīlis 2011 - jauns produkts: TEKSTURDEKORS AKVASATIN, ar ūdeni atšķaidāma puscaurspīdīga alkīda krāsa koksnei. Veido plānu puscaurspīdīgu, koksnes struktūru neaizsedzošu, hidrofobu plēvi ar vieglu zīdainu spīdumu.
[www.chemisys.com.au]
līdz ar ko svarīgi, no kuras baļķa vietas dēli izzāģē, ja iekļauj serdi tad plaisāšana garantēta. Vēl pēc tam arī varētu būt no svara, kā to dēli noorientē, es gan to precīzi nezinu un manuprāt tas atšķiras priedei un eglei.
Apstrādē kautkas varētu atšķirties pašai virsai, ko berzē ar smilšainām kājām, to varbūt tiešām var eļļot.
Sāniem droši vien labāk to pašu, ko, cik saprotu, pats jau esi izkodis attiecībā uz fasādi - tvaiku caurlaidošu, bet nekādus starus necaurlaidošu krāsu ar atbilstošu grunti apakšā. Man pēc viena gada novērojumiem man Rilak Tekstūrakva Base + Akvatop liekas gana OK, lai nevajadzētu maksāt par zviedru vai vācu analogiem.
Aprīlis 2011 - jauns produkts: TEKSTURDEKORS AKVASATIN, ar ūdeni atšķaidāma puscaurspīdīga alkīda krāsa koksnei. Veido plānu puscaurspīdīgu, koksnes struktūru neaizsedzošu, hidrofobu plēvi ar vieglu zīdainu spīdumu.
Autors:
Andris 542
()
Datums: 02/06/2011 10:28
Piezvani uz Svētes Ūdriem, šie ir izkoduši interesantu lietu par āra apdari koka konstrukcijām.
[www.abc.lv]
[www.abc.lv]
Autors:
aaaa
()
Datums: 02/06/2011 12:54
Tādu baigo pētījumu arī negribētos veikt, vienkārši gribas ātru un drošu risinājumu. Ideālākais būtu nopirkt veikalā eļļu un ieeļļot, bet vai tas pasargās no plaisāšanas??? Svensoni saka, ka skrūvējot terasi, dēļi jāliek ar smaidiņu uz augšu (gadskārtu līniju loki uz augšu, kā U burtā), resp, uz augšu iznāk kodolkoksne, jo tā esot izturīgāka par aplievas koksni. Bet tad atkal, ja tie nedaudz lieksies, un droši vien to arī darīs, lieksies uz augšu, veidojot vidū bedri, kurā var krāties ūdens. Vienstāvs saka, ka arī kodols vairāk plaisā? Mož likt ar kodolu uz leju?
Autors:
kokoss
()
Datums: 02/06/2011 13:57
es ieteiktu tikai spiedieniepregnētus dēļus!
ir divi toņi zaļa un brūna, bet pēc pieredzes to krāsu dziļi koksnē nevar iespiest, un pēc pāris gadiem tāpat noskalosies, toties pašu antispetiku iedzen ~1cm un dēli kalpo ilgi!
ir divi toņi zaļa un brūna, bet pēc pieredzes to krāsu dziļi koksnē nevar iespiest, un pēc pāris gadiem tāpat noskalosies, toties pašu antispetiku iedzen ~1cm un dēli kalpo ilgi!
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 02/06/2011 14:44
Par to, ka kodols vairāk plaisā, es neteicu, tikai to: ja serde ietilpst dēlī, tad ap to pēc definīcijas jāplaisā. Ja serde dēļa malas vidū, tad izliecas, ja stūrī, tad sašķiebjas (labākais variants). Kokzinātni pārzinu tikai tik, ka priedei ārpuse cietāka, bet arī uzņēmīgāka pret trupi. Eglei it kā mazliet cietāks kodoks, bet vispār egle samērā viendabīga. Manuprāt nav sliktākais variants no djadjas Vasjas gadu iepriekš pavasarī (tad lielāka iespēja trāpīt uz ziemā cirstu baļķi) pirkt svaigi zāģētus ar 1.5 - 2 x rezervi, gadu apžāvēt un liekot izlasīt labākos. Ja izdodas sazīmēt kreisi skrūvi, var gadu negaidīt, bet zāģēt malkā uzreiz.