UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ceļu apmaļu uzstādīšana.
Autors: shtepselis ()
Datums: 21/06/2012 09:24

Sveicināti Cienījamie foruma Koleēģi :)

Īsti nezinu kā būtu pareizi uzstādāmas ceļa apmales (esmu tikai iztālēm redzējis kā tas izskatās). Plāns ir sekojošs. Pašlaik ir neliels, praktiski nesakopjams mauriņš aiz žoga ceļa pusē + šķembu ceļš. Vēlos šķembu ceļu (kurš iespējams vēlāk tiks nobruģēts) norobežot no mauriņa (papildus vēl tur zemi uzbēršu un no jauna zālīti iesēšu), tāpēc domāju uzstādīt ceļa apmales. Jautājumi ir sekojoši:
- cik dziļi ir jārokas, lai sagatavotu pamatni zem apmalēm?
- vai zem apmalēm ir jāveido kāda "pēda", tipa jāber šķembas un granti, t.i. vai apmalēm pamatu var gatavot līdzīgi bruģa pamatnei?
- esmu redzējis, ka no sāniem apmales tā kā "piebetonē", vai to betonu liek tikai no sāniem vai arī zem apmales (tipa apmali "iesēdina" betonā)?
Un fināla jautājums: vai pašam ir vērts ņemties ar tām apmalēm? Vai to ir iespējams pašam paveikt kvalitatīvi (apjoms man nav liels - kopā ap 30 tekošie metri un 4 līkumi, kur jāliek rādiusa apmales iebrauktuvēm).

Re: Ceļu apmaļu uzstādīšana.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/06/2012 12:10

"Ceļa apmale" ir diezgan masīvs betona gabals. Vai nepietiks ar 8 vai pat 6 cm biezajām "ietvju apmalēm":
[www.siguldasbloks.lv]

Datums: 21/06/2012 12:19

Nu nez... vispār laikam arī ietvju apmalēm būtu gana. Bet cik redzu, tad visur apkārt ir uzstādītas tieši tās īstās, masīvās/lielās ceļu apmales. Arī turpat pa ielu tālāk ir lielās apmales liktas. Gribas, lai visa iela smuki vienāda, tāpēc jautājums ir tieši par īstajām, lielajām ceļu apmalēm... t.i. kā tās pareizi uzstāda.

Autors: aaaa ()
Datums: 21/06/2012 14:08

Pareizi zem viņām sagatavo stingru pamatni, kā zem ceļa un liek betona spilvenā. Piebetonēšana ar sauso no sāniem ir haltūra, bet nu tas vairāk attiecas uz smagi noslogotiem objektiem, kur nereti uz apmales kāds smagais/vieglais var uzbraukt. Zāles norobežošanai no šķembām pilnīgi pietiek ar zemē ieraktām ietves apmalēm. Pat betonēt nevajag - nostiepj striķi un liek smiltīs, kārtīgi pieblietējot no apakšas, sāniem. Ja apmale nav augsta un no abām pusēm to sargā zemes/šķembu slānis, tā neizkustēsies pat ar mašīnu pāri pārbraucot.
Ja domā likt pats, tad padomā arī par to, ka 1 ceļa apmale sver apaļus 100kg. Cik redzēts, klāt viņas pieved traktors un vietā ieriktē 2 veči ar speciālām apmaļu satvērējstangām. Ja vien tavs uzvārds nav Bergmanis un vārds nesākas ar R, tad labāk neķeries klāt :)

Datums: 21/06/2012 14:42

Visiem paldies par informāciju. Sevišī paldies par to, ka atgādinājāt par apmaļu svaru... mmnja, ir ko padomāt - vai pašam ir iespējams kaut ko vispār šai jomā pasākt. Un protams, loģiski - nākamais jautājums... cik pašlaik tāda apmaļu uzstādīšana var maksāt (objekts atrodas Tīrainē, ka jau minēts 30 tekošie metri ar 4 līkumiem kuros jāliek radiusa apmales - nu principā tāds gabaliņš starp mājas žogu un ielu kāds ir pie vairuma privātmājām).
Vienīgais ko es tomēr apšaubu ir to ietvju apmaļu izmantošana... cik es redzu, tad tomēr (vismaz tuvākajā šī objekta apkārtnē) visur ir liktas ceļu apmales. Pie kam, pai ielu katru nedēļu braukā arī smagie auto - atkritumu auto + vēl būvmateriālus pieved citiem... kāds tur brīnums, ak pa reizei uzbrauc arī uz apmalēm. Man šķiet, ka tās ietves apmales tomēr vairāk der ja abās pusēs ir vienāds līmenis - parasti ietve tomēr ir daudzmaz zemes līmenī. Man turpretīm zāle būs 10-15 cm augstāk par ceļa līmeni... tāpēc šķiet, ka tieši lielās un smagās ceļu apmales būtu īsti vietā.
Kā jau minēju, mani interesētu cik apmēram tāds lielo, smago ceļu apmaļu darbiņš varētu maksāt... varbūt kāds ir ko līdzīgu jau kautkur ir pasūtījis (apskatījos Internetā... piemēram, "Kalndruvas bloks" šo darbu piedāvā veikt pa 3,5 Ls/tekošais metrs... kas šķiet neticami lēti) .

Autors: aaaa ()
Datums: 21/06/2012 16:19

Man tiko firma taisīja tāmi bruģēšanai - mazās apmales 5.50 Ls/m. Bet rēķini vismaz 0.5-1Ls/km piegāde, cements, šķembas, grants, plus tādam mazam apjomam reālākais ir meklēt ss.lv privātos bruģētājus, kas būs ar mieru tādu darbiņu uzņemties (lielie visticamākais neķēpāsies), jo tagad ir vasara un meklējot sev bruģētājus saskāros ar to, ka visi aptaujātie atbraukt apskatīties varēja ne ātrāk kā pēc nedēļas, par darbiem nerunājot - rinda esot uz 1-2 mēnešiem.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 21/06/2012 17:06

Ceļu apmales loģiski uzstādīt tad, kad ir organizēts lietus ūdens novads... pretējā gadījumā ceļa apmale nodrošina peļķu sdaglabāšanos un tas savukārt daudz ātrāk sagrauj ceļa segumu.
Vai tu lielceļiem uz Venspili, Jelgavu , Pleskavu ārpus apdzīvotām vietām, kurās ir lietus novada sistēma kaut kur redzi apmales?

Autors: Rx ()
Datums: 21/06/2012 19:44

Jā, notece ir ļoti būtiska. Tiko mūsu ielai manīja asfaltu. Pavēroju, kas un kā. Ielas slīpums uz sānu, to pusi kur ir "rīdziņa" , cik sapratu, apmēram 2,5%. Gājēju celiņam 2%. Tas nozīmē, ka vienas ielas puses ūdens tek uz otru pusi, lai to savāktu. Gājēju trotuāra ūdens tek uz ielas pusi. Kā liek ceļa nomales? Izskatās šādi: izrok apmēram 50cm platus grāvjus, tajās vietās kur jābūt nomalēm. Rok dziļāk, kā nomaļu augstums. Tad izlīdzina ar lāpstu. Pielabo pēc šņores, zinot cik kurā vietā jābūt. Tālāk ieber šajā 50cm platumā dolomīta šķembas, ar smalkumiem (nesijātas). Izlīdzina. Un ar pneimo blieti sablietē. Tad pēc šņores ar speciālām satvērējstangām, divi veči liek apmales, apakšā mazliet mitra javas massa ( tāda ka principā var piku uztaisīt, bet nosacīti sausa, bet arī mitra. Stelļē, kamēr pareizā līmenī. No sāniem arī pieber, tā, ka sānu kustība tiek izslēgta. pablietē- mazliet padauza, lai labi pieplok no sāniem. Un pēc kāda laika, aizber atlikušo daļu ar šķembām. Tad ar vibroblieti pieblietē ap nomalēm, un var jau likt līdzenu virsmu arī trotuāra- ceļa daļai. Trotuāra līmenis ir līdz ar nomalēm. Ceļš- nomales augstāk par apmēram 8cm, pēc īstā seguma uzlikšanas. Kā teica būvinženieris šajā forumā- nepieciešama šajā gadījumā notece. Tas ir, jādomā, kur ūdens tecēs. Ir dažādi, ļoti daudzi varianti...filtri, grāvji un.t.t.t.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.