UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Jumts
Autors: rudzis2 ()
Datums: 15/03/2013 23:00

Sveiki. Mājai jāmaina jumts. Tagad stāv virsū šīferis, izdomāts ir jau, ka liksim metāla jumtu, visticamāk ruukki. Tagad konstrukcija ir tāda, spāres, tad dēļi bez atstarpēm(20-25cm platumā apm.), tad pape un šīferis. Jautajums ir vai var uzreiz noņemot veco šīferi skrūvēt metāla jumtu pa virsu. Vai arī obligāti vajag plēvi, latas, dēļus?

Re: Jumts
Autors: m. ()
Datums: 16/03/2013 10:37

*Gribam Jums pastāstīt par tiešām interesantu un Eiropas valstīs populāru skārda jumta profilu apakšējās virsmas pārklājumu. Tas ir tā saucamais pret kondensāta pārklājums.

Pret kondensāta pārklājums tiek rūpnieciski uzklāts uz jebkura metāla jumta profila (trapecveida, nesošā, dakstiņveida...). Tā sastāvā ir speciālas vielas, kuras padara uzklāto krāsas slāni higroskopisku (t.i. krāsa ir spējīga absorbēt mitrumu līdz pat 450gr/m2). Šim pārklājumam ir ideālas adhēzijas īpašības, kas neļauj tam atslāņoties no virsmas, uz kuru tas tiek uzklāts.

Pirmā un galvenā pret kondensāta pārklājuma īpašība ir tā spēja absorbēt ūdens pilienus, kuri veidojas uz metāla jumta iekšējās virsmas, aukstajam skārdam saskaroties ar silto gaisu no jumta apakšas. Tas neļauj veidoties ūdens pilieniem uz metāla apakšējās virsmas un līdz ar to pasargā zem jumta esošās konstrukcijas, no ūdens kondensāta pilieniem.

Kā blakus efektu var minēt faktu, ka pret kondensāta pārklājums ir samērā biezs ar nelielu blīvumu, kas padara metāla jumtu stipri klusāku lietus laikā.

Lieki piebilst, ka pielietojot pret kondensāta pārklājumu, Jūs krietni vienkāršojat jumta montāžu, jo nav nepieciešams ieklāt jumtā pret kondensāta plēvi. Jāpiebilst, ka pret kondensāta plēve ar 20-40 gadu garantiju maksā krietni virs viena lata kvadrātmetrā. Līdz ar to nav nepieciešams dubultais -latojums tātad ar tā ,un arī plēves uzstādīšanu saistītās izmaksas. Plēves kalpošanas mūžs viennozīmīgi ir īsāks par metāla jumta kalpošanas mūžu. Tādējādi, izvēloties pret kondensāta pārklājumu, Jūs viennozīmīgi paildziniet jumta drošu kalpošanas laiku.(Der atcerēties, ka pret kondensācijas plēvi nevar nomainīt nenoņemot jumta profilu!!!!). *

Re: Jumts
Autors: khe ()
Datums: 16/03/2013 12:20

Cinkotais bleķis jumtiem virs labi vēdinātiem bēniņiem stāv vairāk par 100gadiem. Nelika toreiz nekādas pretkondensāta plēves, jo nebija vajadzības siltināt bēniņus. Daudzviet pat nav ciešs dēļu klājs, bet tikai retināts. Ciešs dēļu klājs jau arī veido to pašu pretkondensāta slāni, ko te augstāk minēja uzklājam no apakšas uz bleķa.

Re: Jumts
Autors: rudzis2 ()
Datums: 16/03/2013 12:29

Bēniņi ir aukstie, nosiltināti. Tā pape kas ir apakšā jau arī pildītu pretkondensāta funkciju. Nevaru izlemt kā būtu pareizāk darīt. Zinu divus, kuri uzskrūvēja pa taisno, jumta konstrukcija tāda pati..

Re: Jumts
Autors: jtdesign ()
Datums: 16/03/2013 14:07

Pape(?) šajā gadījumā gadījumā pilda hidroizolācijas funkcijas (ticamāk, ka nevis pape, bet ruberoīds, bet kas zin), nevis antikondensāta. Starpība tāda, ka ūdens iekšā bēniņos netek, bet paliek potenciāli rūsinot bleķi.

Ja nenoņemas ar sarežģītiem pīrāgiem, tad viens no risinājumiem ir Tyvek plēve ar "ūsiņām" tieši uz dēļu klāja un bleķis virsū.

[construction.tyvek.co.uk]

Re: Jumts
Autors: rudzis2 ()
Datums: 16/03/2013 14:19

Skaidrs, paldies par ieteikumiem. To plēvi var likt ari uz ruberoīda varbūt? Lai nav jāplēš nost.

Re: Jumts
Autors: khe ()
Datums: 16/03/2013 14:22

Vai nu uz dēļiem pretkondensāta plēve, vertikālās latas, horizontālās un vēdina gan spraugu zem bleķa, gan bēniņus, vai arī bleķis uz dēļu klāja un vēdina bēniņus caur logiem, lūkām utt. Pape nav vajadzīga. Te citi varbūt iebildīs, bet es atsaucos uz Rīgas veco māju bēniņu un jumta uzbūvi pirms tos sāka apdzīvot un siltināt.

Re: Jumts
Autors: Ēriks 0 ()
Datums: 20/03/2013 11:48

Galvenais, ko nevajag aizmirst, ka obligāti ir jāatstāj vēdināšanas spraugu 5 cm zem tērauda jumta un 5 cm zem plēves/ruberoīda/vai kāda cita materiāla. Tam visam ir jāvēdinās un tad arī tas kondensāts, kas veidojas, izžūs un nebūs nekādu bēdu. Un ja tie ir aukstie bēniņi, tad vispār kondensāts neveidosies.

Re: Jumts
Autors: rudzis2 ()
Datums: 20/03/2013 12:45

Bēniņi ir aukstie. Atvainojos par savu nesaprašanu, bet es īsti nesaprotu drīkst vai nedrīkst uzreiz skrūvēt jumtu uz dēļiem, apakšā liekot difūzijas plēvi un atstājot arī ruberoīdu? :)

Re: Jumts
Autors: Ēriks 0 ()
Datums: 21/03/2013 14:34

Iesaku: plēve (antikondensāta), tad dubulto latojumu (šķērsām), lai notiek gaisa cirkulācija un viss vēdinās, un tad pie šīm latām tērauda jumtu skrūvē klāt.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  **     **   *******   **     **  **     ** 
 **  **  **  **     **  **     **   **   **   **     ** 
 **  **  **  **     **  **     **    ** **    **     ** 
 **  **  **  **     **   ********     ***     **     ** 
 **  **  **  **     **         **    ** **     **   **  
 **  **  **  **     **  **     **   **   **     ** **   
  ***  ***    *******    *******   **     **     ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727