UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Celiņu bruģēšana
Autors:
Girco
()
Datums: 25/06/2015 13:54
Sveiciens grūtajā dienā pēc svētkiem :)
Ir dažas neskaidrības par bruģētu celiņu izveidi? (staigāšanai- ar auto brukt virsū nav paredzēts)
Pašlaik ir zālājs- melnzemes kārta apmēram 30-40 cm; tālāk smilts/ smalka grants.
SSā bruģieru bildēs redzu, ka šur tur celiņus taisa arī bez apmalēm (pret ko vizuāli nebūtu iebildumu)
1.Cik tas ir korekti un cik droši pret malējo bruģakmeņu šķiebšanos?
It kā jau varētu zem malējiem akmeņiem pabērt smilšu- cementa maisījumu - (un malējos akmeņus likt ar īso malu pa celiņa malu) vai tas turēs? Celiņi paredzēti 10-15mm augstāk par apkārtējo zālāju.
Un kā ar pīrāgu zem bruģa:
2. Esošā melnzeme viennozīmīgi jānorok ?
3. Tad noraktās melnzemes vietā laikam jāgāz iekšā smilts, jāblīvē (vai ar skalošanu vien varētu būt OK?
4. Vai zem smilšu izlīdzinošās kārtas, ko liek zem paša bruģa ir jēga likt kādu grants kārtu? (10-15cm)?
5. Vai zem šīs pašas izlīdzinošās smilšu kārtas ir jēga likt "ģeotekstilu" - ir pieejami stiklašķiedras? maisi (granulu maisi) ?
6. Un cik būtiska ir pamatnes sagatavošana gadījumā, ja bruģis ir liela izmēra?
(sākotnēji bija doma par "Jūras akmeni" -50x50cm ~45kg gabalā, ko likt bez kādām apmalēm; tagad tikai sāku domāt, vai nebūs baigā nostiepšanās ar tādu (+ caurumos diezgan labi varētu saaugt zāle) un varbūt tomēr likt kaut ko vieglāk staipāmu.
Protams, forumā par šo jau diezgan ir runāts, bet nu- viens saka vienu- cits- citu...
Ir dažas neskaidrības par bruģētu celiņu izveidi? (staigāšanai- ar auto brukt virsū nav paredzēts)
Pašlaik ir zālājs- melnzemes kārta apmēram 30-40 cm; tālāk smilts/ smalka grants.
SSā bruģieru bildēs redzu, ka šur tur celiņus taisa arī bez apmalēm (pret ko vizuāli nebūtu iebildumu)
1.Cik tas ir korekti un cik droši pret malējo bruģakmeņu šķiebšanos?
It kā jau varētu zem malējiem akmeņiem pabērt smilšu- cementa maisījumu - (un malējos akmeņus likt ar īso malu pa celiņa malu) vai tas turēs? Celiņi paredzēti 10-15mm augstāk par apkārtējo zālāju.
Un kā ar pīrāgu zem bruģa:
2. Esošā melnzeme viennozīmīgi jānorok ?
3. Tad noraktās melnzemes vietā laikam jāgāz iekšā smilts, jāblīvē (vai ar skalošanu vien varētu būt OK?
4. Vai zem smilšu izlīdzinošās kārtas, ko liek zem paša bruģa ir jēga likt kādu grants kārtu? (10-15cm)?
5. Vai zem šīs pašas izlīdzinošās smilšu kārtas ir jēga likt "ģeotekstilu" - ir pieejami stiklašķiedras? maisi (granulu maisi) ?
6. Un cik būtiska ir pamatnes sagatavošana gadījumā, ja bruģis ir liela izmēra?
(sākotnēji bija doma par "Jūras akmeni" -50x50cm ~45kg gabalā, ko likt bez kādām apmalēm; tagad tikai sāku domāt, vai nebūs baigā nostiepšanās ar tādu (+ caurumos diezgan labi varētu saaugt zāle) un varbūt tomēr likt kaut ko vieglāk staipāmu.
Protams, forumā par šo jau diezgan ir runāts, bet nu- viens saka vienu- cits- citu...
Re: Celiņu bruģēšana
Autors:
Antons U
()
Datums: 25/06/2015 21:11
1. Es noteikti liktu apmales. Esmu redzējis, ka celiņam, kas taisīts bez apmalēm, noslīd ne tikai viena, bet pat vairākas rindas. Apmales to visu padarīšanu padara ilgmūžīgāku, novērš izskalošanu, turklāt nav viņas tik dārgas, lai tur daudz ko varētu ietaupīt viņas neliekot.
2. Noteikti!
3. Es ieteiktu granti, bet neber visu uzreiz. Ber pa 5-10 cm un blietē, paralēli laisti.
4. Kādā bezsakarā?
5. Es maisus neliktu. Nav nekad redzēts, ka kāds tā darītu, plus vēl maisi varētu nelaist cauri ūdeni.
6. Pamatnes sagatavošanas tehnoloģija no tā nemainās. Tīri subjektīvi man liekas, ka bruģis ir daudz glītāks un vieglāk kopjams. Paskaties internetā dažādus rakstus vai dažāda izmēra un krāsu bruģakmeņus (mozaīka).
2. Noteikti!
3. Es ieteiktu granti, bet neber visu uzreiz. Ber pa 5-10 cm un blietē, paralēli laisti.
4. Kādā bezsakarā?
5. Es maisus neliktu. Nav nekad redzēts, ka kāds tā darītu, plus vēl maisi varētu nelaist cauri ūdeni.
6. Pamatnes sagatavošanas tehnoloģija no tā nemainās. Tīri subjektīvi man liekas, ka bruģis ir daudz glītāks un vieglāk kopjams. Paskaties internetā dažādus rakstus vai dažāda izmēra un krāsu bruģakmeņus (mozaīka).
Autors:
bulka
()
Datums: 26/06/2015 01:06
pašam pagalmā parastā "bulka" gareniski gājēju celiņos bez apmalēm. Gads (tikai) apkārt - pagaidām lidojums es teiktu labs.
Neliela tendence sēsties/šļūkt ir tikai vienā zemākajā punktā, kur pēc gāziena vai sniegam kūstot stāv peļķe apkārt zālē, jo lietus kanalizācija neeksistē un vispār vieta ar augstu gruntsūdeni. Vēl nianse ir, ka bruģa šķirbās sabērtā smilts malējās bruģa rindās cenšas izbirt/izskaloties uz sāniem. Vēl nav tik ļoti izbesījis, lai risinātu ar cementa piejaukumu vai savādāk.
Pīrāgs man ir bez ģeotekstila. Norakta melnzeme apmēram tikpat cik Tev. Vietā: smilts / šķembas / izlīdzinošā smilts / bruģis / šķirbās smiltis. Kaut kādos etapos tika blietēts (laikam šķembas, izlīdzinošā smilts, bruģis, varbūt arī zem šķembām smilts). Zem ārmalām ir betonēts.
Par smiltīm/granti lai zinošāki komentē - cik atceros jebkuru smilti vismaz izlīdzinošajā slānī neliek. Liek skaloto (smilti?granti?), kas labāk drenē ūdeni.
Par pīrāgu šeit kaut kas ir diskutēts: [www.building.lv]
Neliela tendence sēsties/šļūkt ir tikai vienā zemākajā punktā, kur pēc gāziena vai sniegam kūstot stāv peļķe apkārt zālē, jo lietus kanalizācija neeksistē un vispār vieta ar augstu gruntsūdeni. Vēl nianse ir, ka bruģa šķirbās sabērtā smilts malējās bruģa rindās cenšas izbirt/izskaloties uz sāniem. Vēl nav tik ļoti izbesījis, lai risinātu ar cementa piejaukumu vai savādāk.
Pīrāgs man ir bez ģeotekstila. Norakta melnzeme apmēram tikpat cik Tev. Vietā: smilts / šķembas / izlīdzinošā smilts / bruģis / šķirbās smiltis. Kaut kādos etapos tika blietēts (laikam šķembas, izlīdzinošā smilts, bruģis, varbūt arī zem šķembām smilts). Zem ārmalām ir betonēts.
Par smiltīm/granti lai zinošāki komentē - cik atceros jebkuru smilti vismaz izlīdzinošajā slānī neliek. Liek skaloto (smilti?granti?), kas labāk drenē ūdeni.
Par pīrāgu šeit kaut kas ir diskutēts: [www.building.lv]
Autors:
Girco
()
Datums: 03/08/2015 20:04
Tā, neliels apdeits procesam.
Izlēmu likt parasto klasisko bruģi, bez apmalēm, bruģētāji arī atrasti un gatavi sākt darbu (pašam slinkums- labāk darīšu to ko māku... :).
Radās jautājums par izraktās melnzemes aizstāšanu (zem šķembu kārtas)- bruģētāji saka, ka neko tur tolkom nevarot noblietēt un vajagot tagad sadzīt iekšā smilti, varbūt bišķīt šķembu un tad gaidīt līdz pavasarim (kam gan īpaši negribētu piekrist- 15-20cm smilšu kārtu taču arī mazajai blietei vajadzētu varēt sablietēt)- un arī īpaši nevilina uz pusgadu atstāt izrakņātu pagalmu...
Vai tiešām tā varētu būt? Līdz kādiem 40cm biezu slāni var divos piegājienos noblietēt ? Varbūt papildus arī paskalot?
Un varbūt labāka opcija ir grants? (it kā ir pieejama diezgan pasmalka, kā arī citā vietā diezgan neganti akmeņaina, kura varētu īpaši labi neblietēties)
Pīrāgs rezultātā veidojas šāds: (no apakšas)
Esošā grunts- smilts/ smalka grants
Smilšu piebērums līdz vajadzīgajam līmenim (varētu būt līdz 30-35cm)
Šķemba 10cm (laikam ir būtiski, lai būtu arī ar smalkās frakcijas piejaukumu- tipa 0-40)?
Izlīdzinošā kārta mazgāta smilts ~5cm
Bruģakmeņi 5cm.
Kā izskatās- vai nav kādas fundamentālas lažas?
Izlēmu likt parasto klasisko bruģi, bez apmalēm, bruģētāji arī atrasti un gatavi sākt darbu (pašam slinkums- labāk darīšu to ko māku... :).
Radās jautājums par izraktās melnzemes aizstāšanu (zem šķembu kārtas)- bruģētāji saka, ka neko tur tolkom nevarot noblietēt un vajagot tagad sadzīt iekšā smilti, varbūt bišķīt šķembu un tad gaidīt līdz pavasarim (kam gan īpaši negribētu piekrist- 15-20cm smilšu kārtu taču arī mazajai blietei vajadzētu varēt sablietēt)- un arī īpaši nevilina uz pusgadu atstāt izrakņātu pagalmu...
Vai tiešām tā varētu būt? Līdz kādiem 40cm biezu slāni var divos piegājienos noblietēt ? Varbūt papildus arī paskalot?
Un varbūt labāka opcija ir grants? (it kā ir pieejama diezgan pasmalka, kā arī citā vietā diezgan neganti akmeņaina, kura varētu īpaši labi neblietēties)
Pīrāgs rezultātā veidojas šāds: (no apakšas)
Esošā grunts- smilts/ smalka grants
Smilšu piebērums līdz vajadzīgajam līmenim (varētu būt līdz 30-35cm)
Šķemba 10cm (laikam ir būtiski, lai būtu arī ar smalkās frakcijas piejaukumu- tipa 0-40)?
Izlīdzinošā kārta mazgāta smilts ~5cm
Bruģakmeņi 5cm.
Kā izskatās- vai nav kādas fundamentālas lažas?
Autors:
aizsargs
()
Datums: 29/02/2016 22:22
Girco -pamatnigatavo uz tīra sgrunts ,bez melnzemes piejaukumiem.Nesošais apakšklājs ar drenējošo starpslāni liekas-(jūsu gadijumā vieglai noslodzei ) tādā augstumā,lai bruģakmen izlīstu virs zāliena 20-30mm.Pamatni no drupinātā betona blietet ar vibrokāju pietiekošā blīvumā un virzienos ,tad smalkas frakcijas granti vai oļus kuri darbosies kā drenāža un bruģakmeni pa virsu .Drenāžas kārtai un šuvēm noteikti likt pievienotu maisījumu( granti vai oļus pievienot maisījumu kuršs veido šī seguma sasaisti) kurš satur kopā smalkās frakcijas un nodrošina drenāžu,materiālal saturību pret sēšanos un nezāļu augšanu. Šāds bruģēts segums kalpos ilgtermiņā.
Autors:
Jānis Grīnbergs
()
Datums: 15/03/2016 14:25
Pavasaris ir radījis nākamo projektu- jābruģē iebraucamais ceļš. Negribās betona upi sētvidū. Vai kādam ir pieredze ar caurumoto bruģi ? Gribās, lai tas sētas pasākums ir zaļāks. Bildē ieraudzīju zālāja režģi. Izskatās feini kā pļava, bet kā ir dzīvē ?
Autors:
Teorētiķis
()
Datums: 15/03/2016 15:28
Ja gribas pavisam zaļu un satiksme nebūs intesīva varbūt pastiprini zālāju ar režģi nevis bruģi ar caurumiem zālei?
Autors:
Jānis Grīnbergs
()
Datums: 15/03/2016 16:14
1-2 mašīnas 2x dienā. Man jau arī simpatizē tas režģis, bet nezinu nevienu kam tāds ir vai redzējis tuvumā. Padalieties ar redzēto !
Autors:
Teorētiķis
()
Datums: 15/03/2016 17:22
Vienīgo vietu ko es atcerējos ir Rundāles pils stāvlaukumus, tur gan intesitāte cita, kā redzams googl street view bildē, centrā viss ir brūns, pa malām gan smuki zaļš
<iframe src="[www.google.com]; width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>
<iframe src="[www.google.com]; width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>