UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Kanalizācijas dziļums
Autors: audi-xtr ()
Datums: 02/01/2020 20:03

Sveiki visiem, jautājums tiem kas uzstāda kanalizācijas ikdienā! Lieta tāda ka jāsavieno, no mājās izvads 110mm 50cm dziļumā, un 11m attālumā (zeme līmenī nav krituma)pie ielas izvads apmēram 150mm 1.2m dziļumā. Jautājums kā būtu pareizi savienot, ar kādiem diametriem, un kādā dziļumā (lai neiesalst), kāds maksimālais kritums pieļaujams uz vienu metru, un kā atrisināt augstumu starpību, starp izvadiem, jo 6.5cm uz metru ir par lielu. Liels Paldies visiem par atbildēm.

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: Katls ()
Datums: 02/01/2020 20:08

Ja 6,5 ir par lielu, tad taisi, kā vajag un kritumu kopā ar revīzijas aku.

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: binary ()
Datums: 02/01/2020 21:27

Ikdienā ar tādām lietām nenodarbojos. Pieredze tīri tik, cik pērn sev uzstādīju bio attīrīšanas iekārtu, infiltrācijas grodus, sūknētavu un ieraku ~50m cauruļu (no divām ēkām līdz attīrīšanas iekārtai).

Lētais variants - pie mājas uzliec D160 trejgabalu (ir tādi, kam galos ir D160, perpendikulāri var pieslēgt D110), palaid uz leju D160 cauruli līdz vajadzīgajam dziļumam, lai dabūtu vēlamo kritumu, uz augšu D160 cauruli "revīzijai". Es liktu SN8 caurules, nevis SN4. Ja liksi pats, tad iesaku ar smērvielu neskopoties - sasmērē gan blīvgumiju vienai caurulei, gan otras caurules galu.

Par salšanu - kad interesējos par dziļumiem, tad daudzi apgalvoja, ka viņiem sekli ieraktās kanalizācijas caurulēs nekas nesalstot.

Par kritumu - cik palasīju, tad neliels kritums esot bijis aktuāls senākos laikos, lai tauki neliptu pie caurules sienām. Tagad tas vairs neesot tik aktuāli, kritumu varot taisot krietni lielāku.

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: ETT ()
Datums: 02/01/2020 23:33

Maksimālais slīpums nav noteikts. Ir tikai minimālais. Normāli būtu pie mājas skataka, kas pie reizes arī kalpotu kā pārkritumu aka (pieļaujams, ja starp ievadu un izvadu līdz 50cm. No skatakas tālāk jau pārietu uz 160 mm cauruli, bet slīpums sanāktu kādi 1,8 cm uz metru, kas nav nekas ārkārtējs. Sasalums kanalizācijai gruntī parasti nedraud. Sasalšanas risks ir pie tik sekla izvada tieši pamatu posmā. Ja pamati nav siltināti (arī horizontāli zem zemes līmeņa), tad aukstākā ziemā ir aizsaluma risks. Tālākā posmā no mājas vairāk vajadzētu uztraukties par mehānisko iedarbību uz caurulēm (transports, ceļš...)
[likumi.lv]

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: jtdesign ()
Datums: 03/01/2020 09:57

Pareizi izbūvēta kanalizācija nevar aizsalt, jo caurulēs ir tikai gaiss. Lai kārtām aizsaltu ik pa brīdim caurtekošais ūdens 100 mm caurulē, jābūt ilgstoši pamatīgam salam, kas te sen nav novērots. Teorētiski caurule pat var būt vaļēja, ko novērojam zemēs, kur sals un sniegs nav pārāk ikdienišķa parādība, kaut gadās (Rietumeiropa).

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: audi-xtr ()
Datums: 03/01/2020 17:52

Paldies par atbildēm, te kāds no pieredzes, var pastāstīt, vai ir kāds saskāries, kad pārāk sekli ierakta kanalizācijas truba, lēnām aizsalst( aizaug ar ledu)? Jo teorētiski tas mierīgi var notikt. Paldies

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: Ambrosio ()
Datums: 03/01/2020 18:41

audi-xtr rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Paldies par atbildēm, te kāds no pieredzes, var
> pastāstīt, vai ir kāds saskāries, kad pārāk sekli
> ierakta kanalizācijas truba, lēnām aizsalst(
> aizaug ar ledu)? Jo teorētiski tas mierīgi var
> notikt. Paldies

Visu noteiks tas, vai būs siltuma avots. Ja tas ir dziļi, tad tas būs zemes siltums. Ja sekli, tad pa kanalizāciju tekošais ūdens. Man pašam viens no kanalizācijas izvadiem sākas varbūt 20-30 cm zem bruģa (vairs gan neatceros, vai uzliku 5cm XPS plāksni pa virsu). Ar garantiju tur būs mīnus grādi ziemā. 10 gadu laikā nekas nav aizsalis, jo pa turieni ik pa laikam tek karstais ūdens no regulāri lietotas dušas, gan ūdens no atdzelžošanas un mīkstināšanas bunduļu skalošanas. Kanalizācija var aizsalt, ja tur stāv ūdens (nav ievērots kritums visā garumā), vai ja kaut kas pilina pa mazītēm un ūdens plūsma ir tik maza, ka pa ceļam sasals. Pie tam nav regulāra lielāka ūdens plūsma, kas to paspēj atkausēt.

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: audi-xtr ()
Datums: 03/01/2020 19:11

Tad sanāk, ka es mierīgi varu turpināt ar nepieciešamo kritumu, no izvada kas ir 50cm dziļumā, un pie izvada 1.2m dziļumā uzlieku aku, kas izlīdzina līmeņus? Un viss, lai nav dziļi jārok. Ko jūs sakiet?

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: Niks (neīstais) ()
Datums: 03/01/2020 21:42

Mierīgi un bez problēmām vari turpināt. Pie pareiza krituma, kā jau minēja iepriekš, nekas tur neaizsals.

Re: Kanalizācijas dziļums
Autors: jtdesign ()
Datums: 04/01/2020 11:54

No pieredzes - 90-o sākumā, kad bija problēmas ar apkuri daudzdzīvokļu mājā, bet karstā ūdens nebija vispār, pagraba kāpņu telpā aizsala 50 mm gandrīz horizontāla caurule (to "baroja tikai 4 virtuves). Taču ziema arī tad bija nopietna, sals zem -15C nedēļām ilgi un vismaz nedēļu pat -30C. Tādā režīmā ar augstāk minēto pilināšanu var mēģināt arī neaizsargātu 100 mm cauruli aizaudzēt.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         *******   **     **  **      **  **    ** 
 **        **     **  **     **  **  **  **   **  **  
 **        **         **     **  **  **  **    ****   
 **        ********   **     **  **  **  **     **    
 **        **     **  **     **  **  **  **     **    
 **        **     **  **     **  **  **  **     **    
 ********   *******    *******    ***  ***      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727