UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: aviators ()
Datums: 20/04/2009 09:56

Man iecerētajam piemājas ceļam tur ir kādi 40cm bieza melnzemes kārta, kuru negribētos ņemt ārā un visu to piebērt atpakaļ ar smiltīm. Šaušalīgs cipars sanāk. Vai ir arī iespēja tikt sveikā cauri kaut kā savādāk, lētāk? Piemēram uzberot kādus 10cm smiti un tad granti? Vai ģeotekstila ieklāšana kaut ko risinātu? Vienīgā paredzamā smagā tehnika būtu tikai bumbieris pie pamatu ieliešana, pārējā laikā vieglais transports.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 20/04/2009 10:24

Neskatoties uz to, ka augsne ir dabas resurss, tās noņemšana un tālāka izmantošana ir pieprasīta Vispārīgo būvnoteikumu 173. punktā un es uzskatu sevi par zaļi domājošu, no reālo iespēju viedokļa uzdrošināšos ieteikt:
Ja ir zema vieta - noplēs tikai 5-10 cm biezas velēnas, roc grāvjus, izrakto berot ceļa vietā, bet grāvjmalas izklājot ar velēnām;
Tālāk vai augstākās vietās iztiec tikai ar vieglām piebēršanām:
[www.building.lv]
Uz lieveņa sagaidot LauraV un Praktiķa mazdēlus, to sievas reiz varētu teikt: Mīļais, tev pie izpūtēja atkal pieķēries vectēva klātais ģeorežģis!

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: andris123456 ()
Datums: 20/04/2009 10:24

Bez melnzemes un bez pēc tam nākošās pelēkās ( melnzeme + plūstošā ) norakšanas - labu ceļu neuzbūvēsi. Vēl kas - noraktās zemes vietā jāuzved gaiša plūstošā smilts + šķembas ( vai ļoti rupja grants). Un vēl paies laiks, kamēr ceļš "nosēdīsies" un noblietēsies. Un tikai tad pa to varēs braukt smagie.
Protams alternatīva nerakt jau pastāv - va likt padomju laika armijas ceļa plātnes - bet vai tas sanāks lētāk kā smiltis + rupja grants - nodomāju viss.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: aaaa ()
Datums: 20/04/2009 10:49

Vasaras vidū jau visi ceļi labi, pa pļavu arī bumbierus var braukt, bet pavasarī un rudenī, kad viss salijis, nekas labs tev tur nesanāks. Varbūt visu rakt nost nevajag, bet obligāti vajag cietu pamatni, kuru mašīnas riteņi nevar iespiest dziļāk/izspiest uz sāniem. Var tiešām noplēst tikai zāles kārtu un tad sabērt parupjus būvgružus, lai būtu cieta pamatne. Tad virsū kaut ko, ko esi ceļam ieplānojis, bet ar to var arī pagaidīt, lai biku nosēžas. Protams, var darīt pareizi un uzreiz būvgružu slāni, ko traktors palīdzinājis iedauzīt zemē ar lielo blieti. Tā uzreiz dabūsi gandrīz ideāli gludu ceļu, kuru tik viegli nebūs izbraukāt.
Pat vieglai mašāinai, kas sver 1500kg uz katru riteni, kas ir tikai 10x10cm saskarē ar zemi sanāk ap 300-400 kg. Tas nav maz, tāpēc arī iebraukājas risas.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: aviators ()
Datums: 20/04/2009 11:57

Mja, tad sanāk, ka bez tās rakšanas nekur nelikšos... Baigie kubi sanāk. ~300kub.m melzemes. Un pēc tam 300 kubi vismaz tad smilts un grants jāpieved, kas sastāda vismaz 30 desmitkubu smagās mašīnas. Un kopā tas ap 2000-2500Ls velk ar visu piegādi. Tāpēc jau parādījās tā doma par to ģeotekstilu un mazāku slāni.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 20/04/2009 12:07

Vai līdz šim Tu nekad pa iecerēto vietu neesi braucis jeb vienīgo reizi mēģinot, iegrimis?
Vispārīgā gadījumā taču jāpastāv izvēlei - saukt betonvedēju, tikko nokusis sniegs vai mēnesi pagaidīt...

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: aviators ()
Datums: 20/04/2009 12:51

Vienstāvs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Vai līdz šim Tu nekad pa iecerēto vietu neesi
> braucis jeb vienīgo reizi mēģinot, iegrimis?
> Vispārīgā gadījumā taču jāpastāv izvēlei
> - saukt betonvedēju, tikko nokusis sniegs vai
> mēnesi pagaidīt...


Nu sniegs jau nokusis. Ar vieglo sausā laikā tur nogrimt nevar, bet par smago ar betonu tāda pārliecība gan nav. Samērā bieza un laba tā melnzeme.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: einārs ()
Datums: 20/04/2009 12:51

māju gribi,ceļu arī un maksāt negribi nemaz?šodien jau var pakaulēties.varbūt mēgini sarunāt ar kādu privāto kurš tev atvedīs lētāku granti no sava karjera nekā firma.un zemīti paroc pats ar draugiem(ja tādi ir) un pie reizes ziemas riepu nometīsi.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: LaurisV ()
Datums: 20/04/2009 17:00

Neba nu pašu izdomāta tā tehnoloģija ar ģeorežģiem, lai stiprinātu vājas nestspējas gruntis. Ģeorežgi un ģeotekstili tiek pielietoti pat purvainās vietās būvējot ielas un lielus ceļus. Un pat ja mazbērnus gaidot režģis jau ir atklājies, nekas netraucē uzbērt vēl dažus cm šķembu vai grants pa virsu.

Re: Ceļa izbūve uz 40cm melnzemes bez tās nomaiņas?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 20/04/2009 18:20

Tad pacelsim glāzes par latviešu sievietēm, kam pat 21. gs beigās šķembas bērt būs tīrais nieks!

Bet ja nopietni un pat bez liekas ekoloģijas, man nekad nav licies, ka vajadzētu ko uzklāt. Tekstilu pazīstu, ar Typar tinu dažas apakšējās akas grodu sadurvietas pirms apbēršanas ar smiltīm. Režģi līdz šim neesmu pircis, bet tas laikam tas, kas pie uaperas kanāla rēgojas ārā no nogāzes?
[www.vodenet.ru]
Iedomājos - varbūt izturīgāka režģa gabalu vērts vizināt līdzi mašīnā, lai pasviestu zem riteņa iestigšanas gadījumā? Sniegā gan šis droši vien salūztu druskās?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.