Sveiks! » Ielogoties » Reģistrācija

Krāsus saistvielas to plusi un mīnusi

Autors Celtnieks12345 
Celtnieks12345
Krāsus saistvielas to plusi un mīnusi
18/12/2010 18:43
Vai jūs varētu uzrakstīt plusus un mīnusus par izmantotajām saistvielām krāsās jo izvēloties krāsu ļoti liela nozīme ir izmantotai saistvielai krāsā – piemēram nokrāsojot sienu ar akrila ūdens dispersiju viņu parasti ir ļoti viegli nosmērēt pieskaries ar netīriem pirkstiem un nomazgāt traipu ir praktiski neiespējami viņš neberžas dziļāk savukārt uz lateksa bāzes sienas krāsas piemēram Sadolin Bindo 12 traipus var ļoti viegli nomazgāt ar slapju lupatiņu, ja tie nav bijuši kaut kādi specifiski. Kaut gan veikalā nekad neviens nekādas nianses par saistvielu labajām īpašībām un sliktajām nesaka, jo bieži vien paši nezina.

Tagad tirgū ražotās krāsas ir ražotas uz ļoti dažādām saistvielām, bet nespeciālistam ir grūti saprast šo saistvielu plusus un mīnusu. Biežāk izmantojamās saistvielas krāsās - Akrila, alkīda, lateksa, poliuretāna, epoksīda, vinilkopolimēra, silikāta, silikonsveļu, kaļķu krāsas utt. un to modifikācijas uretānalkīds utt.

Cik liela nozīmē ir krāsās izmantotajām saistvielām un kādi ir šo saistvielu plusi un mīnusi
Re: Krāsus saistvielas to plusi un mīnusi
11/01/2011 10:55
Saistvielai krāsā, vairumā gadījumu, ir galvenā nozīme. Saistviela pamatā nosaka krāsas īpašības, raksturu, pielietojuma sfēru u.tml.
Lateksa krāsas ir plašākā krāsu grupa, kuras izmanto celtniecībā gan iekšdarbos sienām un griestiem, gan ārdarbos. Parasti to atšķaidīšanai lieto ūdeni. Lateksa krāsās tiek izmantotas dažādas saistvielas (akrilāts (tas pats akrils), vinils, PVA (līme), dažādi kopolimēri (jauktas saistvielas)). Var būt akrilāta lateksa krāsa, PVA lateksa krāsa u.t.t.. Daudzi ražotāji nepiemin saistvielas nosaukumu, bet raksta tikai – lateksa krāsa. Tad tas neko konkrētu par krāsas saistvielu mums nepasaka.
Šobrīd par vienu no vislabākajām saistvielām kvalitatīvas ūdens dispersijas celtniecības krāsas ražošanā tiek atzīts tīrs akrilāts. Ražotāji, kuri šo augsti kvalitatīvo un dārgo saistvielu lieto savās krāsās, protams, to vēlas pateikt pircējam un raksta, ka tā ir akrilāta lateksa vai akrilāta ūdens dispersijas krāsa (tas ir viens un tas pats).
Akrilāta krāsas raksturo daudz augstāka nodilumizturība, ūdens noturība, ķīmiskā izturība, atmosfēras noturība, adhēzija (pielipšanas spēja), nekā citām saistvielām lateksa krāsu grupā. Piemēram tādas populāras mūsu ražotās celtniecības krāsas kā VIVACOLOR 7; 12 un 20 visas ir ar milzīgu nodilumizturību (vairāk kā 10 000 berzes cikli pēc DIN53778) un augstu izturību slapjā berzē (1. Klase pēc ISO11998). Šādi rādītāji ir retajai, plašā pielietojumā esošai krāsai. Mūsu ražotā mitrumizturīgā akrilāta krāsa LUJA no TIKKURILA sortimenta ir mūsu visaugstākais sasniegums šajā jomā, jo papildus lielajai nodilumizturībai tā izceļas ar īpašu ķīmisko noturību pret visa veida mazgāšanas līdzekļiem. Tādēļ LUJA varam droši ieteikt ne tikai parastās vannas istabās, bet arī pārtikas ražotnēs un slimnīcās, kur notiek ikdienas kopšana un dezinfekcija.
Jūsu pieminētajā gadījumā domāju, ka akrilāta krāsa ir bijusi uzkrāsota atstājot ļoti asu faktūru, vai arī tā ir bijusi daudz matētāka par 12-to (pusmatēto) spīduma pakāpi un tādēļ arī grūtāk iztīrāma.
Jūsu jautājums nav īsi atbildams, tādēļ, ja vēlaties uzzināt ko vairāk par citām saistvielām, lūdzu zvaniet man 29277283, vai apmeklējiet Tikkurila Mācību centra bezmaksas semināru, KRĀSU TEORIJA, SIENU UN GRIESTU KRĀSOŠANA :)
Atvainojiet, bet šeit komentu pievienot nav atļauts,
Lai pievienotu JAUNU TĒMU spied 'Jauna TĒMA'