UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Par malku, malkas iegādi :  Building.Lv Forums

Uz jautājumiem par malku, malkas iegādi atbild SIA SausaMalka.lv vadītājs Raitis Vilciņš.
steras vai kubi
Autors: Guņča ()
Datums: 31/03/2010 16:31

Runāju ar draugiem par malkas iegādi un radās strīds kā rēķina malkas daudzumu: steros vai kubos?

Re: steras vai kubi
Autors: sausamalka ()
Datums: 01/04/2010 14:49

Sters ir vēsturiska mērvienība ārpus SI mērvienību sistēmas. Sters nozīmē 1m3 kārtīgi krāmētas malkas, ieskaitot spraugas starp pagalēm, bet neieskaitot spraugas starp rindām (grēdām, ielām, strēķiem). Tie, kuri nezin vai negrib izmantot steru kā malkas mērvienību, dažreiz to sauc par kubu. Dažkārt berkubu sauc par steru, bet tas nav korekti.
Kubikmetrs (saīsināti kubs) ir jebkādas vielas daudzums kubikmetra tilpumā. Gan bērtas, gan krāmētas malkas, gan tīras koksnes.
Latvijā ar standartiem, likumiem, MK noteikumiem tiek regulēta tikai tādas malkas uzmērīšana, kura garāka par 1m, parasti apaļkoksnes. Šajā gadījumā ar apzīmējumu kubikmetrs saprot 1m3 tīras koksnes, kuru izrēķina, krautnes tilpumu reizinot ar koeficientu.
Savukārt skaldītās malkas tirgu neviens nekontrolē, jo nav juridiska pamatojuma. Tādēļ vērojama liela nekārtība malkas tirgū, gan mērvienībās, gan kvalitātē.

Ja uz Jūsu jautājumu jāatbild vienā teikumā, tad tas ir šāds: "Kubikmetrs skaldītas malkas nav tas pats, kas kubikmetrs koksnes".



Atvainojiet, bet šeit komentu pievienot nav atļauts,
Lai pievienotu JAUNU TĒMU spied 'Jauna TĒMA'

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.