UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Par malku, malkas iegādi :  Building.Lv Forums

Uz jautājumiem par malku, malkas iegādi atbild SIA SausaMalka.lv vadītājs Raitis Vilciņš.
žāvēšana
Autors: Vasarinese ()
Datums: 26/07/2009 22:25

Veelamies uzzinaat vairaak par malkas zhaaveeshanu. Man kā diplomeetai finansistei ir skaidrs, ka tikko zaagjeetai malkai jaabuut leetaakai nekaa zhaaveetai.

Re: žāvēšana
Autors: Eksperti ()
Datums: 28/07/2009 01:53

Jā, patiešām nežāvētu malku iespējams iegādāties vidēji par 4-7Ls/m3 lētāk, nekā žāvētu. Lai pavasarī iegādātu malku līdz nākamajai apkures sezonai izžāvētu pietiekami sausu, varu sniegt dažus pārbaudītus padomus:
1) Skaldītu malku var izžāvēt vienas sezonas laikā, neskaldītu malku - divu sezonu laikā, jo žūšanu stipri aizkavē koka miza.
2) Malka labi žūst no aprīļa līdz jūlijam, augustam.
3) Kaudzē sabērta malka žūst tikai līdz 0,3m dziļumam. Dziļāk kaudzē ilgi saglabājas nokrišņu un zemes mitrums, radot labvēlīgus apstākļus pelējumam. Ja zem kaudzes ir nodrošināta laba gaisa cirkulācija, tad malku var izžāvēt un uzglabāt arī kaudzē. Izmantojot, piemēram, preču palikņus, jāraugās, lai malas neaizsegtu zāle vai pati malka.
4) Žāvējot grēdās jeb rindās sakrāmētu malku, vēlams veidot 5-10 atstarpes no sienām, zemes un blakus grēdām.
5) Vislabāk malka žūst zem klajas debess, nojumē vai malkas šķūnītī ar šķirbainām sienām. Malkas novietnē mūra sienas, mazāk grīda, ļoti pasliktina žūšanu. Saimnieki, kuriem malkai atvēlētas mūra glabātuves, to žāvē zem klajas debess un tikai vasaras beigās ienes zem jumta. Sausā puspagrabā ar caurvēju var uzglabāt vienu sezonu žāvētu malku. Savukārt pagrabā ir tik mitrs, ka tajā droši var glabāt tikai mākslīgi žāvētu vai divas sezonas žāvētu malku.
6) Līdz augusta beigām malkas krāvumu var turēt neapsegtu, tomēr labāks rezultāts būs, ja lietavu laikā būs nosegta krāvuma augšpuse. Vēlā rudenī un ziemā vēlams malkas krāvumu pilnībā apsegt ar ūdens necaurlaidīgu materiālu.



Atvainojiet, bet šeit komentu pievienot nav atļauts,
Lai pievienotu JAUNU TĒMU spied 'Jauna TĒMA'

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.