UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ainavu arhitektūra, dārzu būve, ainavu kopšana :  Building.Lv Forums

Uz jautājumiem atbild Ilze Indriksone, SIA TAGETE direktore
Vai sniega smagums un daudzums nekaitē?
Autors: Nellija Banga ()
Datums: 11/02/2011 14:35

Labdien!
Atkal snieg. Un sāku domāt vai sniega smagums un daudzums nekaitēs ogu krūmiem zem sniega kupenām? Vai vart sniegt kādu komentāru šai sakarā.
Paldies.

Re: Vai sniega smagums un daudzums nekaitē?
Autors: Eksperti ()
Datums: 14/02/2011 11:39

Sniegs pats par sevi ir vislabākais sagmateriāls augu sakņu un virszemes daļu aizsardzībai ziemā: pret salu, pret izžūšanu, pret temperatūras svārstībām. Rozes šogad varēja pat nesegt ziemas periodam, jo sniegs sasnidzis bagātīgi un nopietna kailsala nav bijis.

Ja uz krūmu un koku zariem sakrājies sniegs, tas noteikti pāris dienu laikā saudzīgi jānokrata. Īpaši jāpieskata tūjas un citi koki ar izteikti precīzas formas vainagu. Sniegs, ilgstoši guļot uz zariem, atstāj vainagā paliekošas deformācijas. Ja nu tomēr tā ir noticis, pēc iespējas agrāk zari ar platu, elastīgu saiti jāatvelk iepriekšējā stāvoklī. Apsēju pēc gada noņem, lai tā nežņaugtu augu.

Lieliem kokiem zarus var savilkt ar trosi, liekot ap stumbru aizsargu (piem., aizsargājot mizu, vispirms ap zaru aptin maisa audumu vairākās kārtās, tad paralēli zaram, visapkārt tam liek 1-2 sprīdi garu latiņu "žodziņu", kas izlīdzina troses spiedienu uz audiem).
Lielus zarus var savilkt ar garu vītņstieni, urbjot kokā caurumus. Tas sagādā kokam mazāk bēdu, kā žņaugs.

Sniegs regulāri jānokrata arī no lapotajiem krūmiem, ja tas jau sāk liekt zarus. To dara ļoti uzmanīgi, lai sasalušie zari nesalūztu. Vislabāk ņemt palīgā slotas kātu un viegli pasist katru zariņu no apakšas uz augšu.

Šī ziema ir īpaši nesaudzīga pret kokaugiem. Mazāk cieš tie, kuriem ir izveidojušies vai izveidoti stabili, simetriski, pareizi zaroti vainagi. Darbs dārzniekiem, lai regulāri kopjot kokus un krūmus, pareizi veidojot vainagus, mazinātu sniega un ledus izraisītos bojājumus nākotnē



Atvainojiet, bet šeit komentu pievienot nav atļauts,
Lai pievienotu JAUNU TĒMU spied 'Jauna TĒMA'

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.