UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Privātmāju būvniecība :
Building.Lv Forums
Video par salmu majas buvniecibu u.c.
Autors:
m.
(78.84.91.---)
Datums: 08/01/2010 20:18
Video par salmu majas buvniecibu un blogs ar dazhaadaaam lietaam
Redzkur video [tv.delfi.lv] var redzeet kaa top salmu majas kiipu kravums
Un blogs [salmumaja.blogspot.com] kur var palasiit par visadaam lietaaam, piemeram par apmetumu
Redzkur video [tv.delfi.lv] var redzeet kaa top salmu majas kiipu kravums
Un blogs [salmumaja.blogspot.com] kur var palasiit par visadaam lietaaam, piemeram par apmetumu
Vēl viens salmu mājas aktīvists
Autors:
JanisLusis
(---.tvparks.lv)
Datums: 13/01/2010 17:41
Un tad nu iemetīšu saiti arī uz savu sarunu vietni, kurā apspriedīšu procesus, kas saistīti ar salmu mājas būvniecību.
[salmiunmali.blogs.lv]
Laipni aicināti!
[salmiunmali.blogs.lv]
Laipni aicināti!
Re: Video par salmu majas buvniecibu u.c.
Autors:
tanta
(95.68.4.---)
Datums: 14/01/2010 10:00
Vai kāds no tās salmošanās idejas tēviem var dot arī šīs savas naivās idejas garantu?- Cik zināms, Latviā atļauts būvēt tikai no Eiropā sertificētiem materiāliem. Dalieties pieredzē, cik un ko jādod amatpersonām, lai šādu eksperimentu nodotu ekspluatācijā?- Ar kādu indi salmi apstrādāti, lai arī pēc pāris gadiem tai sienā būtu kāds pildijums, kā nodrošināties pret šīs indes garaiņu izplatību?- Varbūt varētu rīkot šai saitā aptauju, cik tautiešu pirktu šādu meistardarbu?-
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 14/01/2010 10:41
Neskatoties uz bieži korektajām atbildēm, tantes birokrātisms reizēm iespārda ;)
Kā nesen izteicās viens oligarchs, ja reāli pieprasītu visas juridiski pieņemtās birokrātijas izpildi, valsts apstātos vienā dienā.
Kurš tieši likums pieprasa visu materiālu sertifikāciju un kā to jāvar pierādīt?
Ar kādu sodu man jārēķinās, ja esmu jau pielietojis gana daudz kokmateriālu no djadjas Vasjas gatera vai pat nezāģētus tieši no meža īpašnieka?
Arī salmi man reiz ir padomā (kaut projektā tie nav minēti). Komisija kasīs apmetumu un skaidros, kas apakšā?
Kā nesen izteicās viens oligarchs, ja reāli pieprasītu visas juridiski pieņemtās birokrātijas izpildi, valsts apstātos vienā dienā.
Kurš tieši likums pieprasa visu materiālu sertifikāciju un kā to jāvar pierādīt?
Ar kādu sodu man jārēķinās, ja esmu jau pielietojis gana daudz kokmateriālu no djadjas Vasjas gatera vai pat nezāģētus tieši no meža īpašnieka?
Arī salmi man reiz ir padomā (kaut projektā tie nav minēti). Komisija kasīs apmetumu un skaidros, kas apakšā?
Autors:
JanisLusis
(---.tvparks.lv)
Datums: 14/01/2010 10:51
Tanta, Tava skepse ir absolūti lieka un bezjēdzīga. Es personīgi zinu Latvijā 3 ēkas, kas ir legāli un oficiāli uzceltas no salmu ķīpām! Ticu, ka LV burta kalpiem varētu būt grūtības ar loadbearing tipa mājas projekta akceptēšanu, kur visu jumta slodzi nes TIKAI salmu ķīpu krāvums. Bet, ja es izvēlos klasisku koka karkasa māju, bet sienas aizpildu ar ķīpām, tad tas ir absolūti normāls uzticams standarts. Ja pamati un konstrukcija ir pēc visiem būvstandartiem - es NEREDZU problēmu, lai šādu māju nodotu ekspluatācijā, jo reāli nezinātājs pat pēc tam var nenojaust, ka tajās apmestajās sienās iekšā ir salmu ķīpas nevis kaut kādi fibo vai aeroc bloki.
Par kādu indi Tu runā?!?! Kaut reizi ieskaties googlē un paskaties, kā tad tās mājas ceļ, lai šāds glupības runā. Šādi izskatas apdarināta salmu ķīpu siena. [journeyamerica.files.wordpress.com]
Ja sienas rūpīgi apdarina, tur nekad nekas iekšā nedzīvos un netiks iekšā dzīvo. Ne velti šādas mājas ceļ jau 150 gadus - domā te kāds kaut ko aiz neko darīt tamlīdzīgu izdomāja?
Šādas mājas nav jāpērk - vislabāk to ir celt pašam, jo tā ir sirds lieta un īpašs process.
Par kādu indi Tu runā?!?! Kaut reizi ieskaties googlē un paskaties, kā tad tās mājas ceļ, lai šāds glupības runā. Šādi izskatas apdarināta salmu ķīpu siena. [journeyamerica.files.wordpress.com]
Ja sienas rūpīgi apdarina, tur nekad nekas iekšā nedzīvos un netiks iekšā dzīvo. Ne velti šādas mājas ceļ jau 150 gadus - domā te kāds kaut ko aiz neko darīt tamlīdzīgu izdomāja?
Šādas mājas nav jāpērk - vislabāk to ir celt pašam, jo tā ir sirds lieta un īpašs process.
Autors:
aaaa
(---.lattelenet.lv)
Datums: 14/01/2010 10:55
Kāda vēl birokrātija? Pie mums tu māju vari uzbūvēt no govju kakām un nodot ekspluatācijā aci nepamirkšķinot. Bet, pasarg Dies', ja karoga kāts būs nokrāsots nevis likuma paredzētajā baltajā krāsā, bet gan, piemēram, pelēks. Tādā mājā taču dzīvot nevar - tas ir bīstami!!!
Paga, paga, pavisam drīz mūsu mīļo latiņu devalvēs, tad tik sāksies jautrība. (mana prognoze - tuvāko 2-3 mēnešu laikā). Un kas mūs ir novedis tur, kur esam - mana 100% parliecība - tikai un vienīgi birokrātija, nekas cits.
Paga, paga, pavisam drīz mūsu mīļo latiņu devalvēs, tad tik sāksies jautrība. (mana prognoze - tuvāko 2-3 mēnešu laikā). Un kas mūs ir novedis tur, kur esam - mana 100% parliecība - tikai un vienīgi birokrātija, nekas cits.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 14/01/2010 11:13
Nodotām ekspluatācijā vajadzētu būt (varbūt nav nodotas?):
[www.failiem.lv]
[www.failiem.lv]
Legāli (ar salmus saturošu būvprojektu un būvatļauju) celtas tiek vismaz:
[www.videsvestis.lv]
[salmumaja.blogspot.com]
Projekts savulaik bija vēl šai:
[www.a4d.lv]
[www.failiem.lv]
[www.failiem.lv]
Legāli (ar salmus saturošu būvprojektu un būvatļauju) celtas tiek vismaz:
[www.videsvestis.lv]
[salmumaja.blogspot.com]
Projekts savulaik bija vēl šai:
[www.a4d.lv]
Autors:
IneseX
(---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 14/01/2010 11:27
Man kā zaļajai dvēselei nu ļoti patīk šī ideja par salmu māju! Kaut man būtu bijusi pieajama šī info, kad cēlu savējo un protams - savi salmi! :) Jo pirkt un vest no kaut kurienes - tad visa ideja vējā!
Dzīvošanai varbūt ne tik piemērota, bet kā ideja baigi foršā ir arī šī:
[www.videsvestis.lv] - jauka hobitu mājiņa no smilšu maisiem! Pilnīgi draudzīgi, uz vietas katram savi izejmateriāli!
Vides faktos rādīja manuprāt Slovākijā uzbūvētu mākslas centru, kuram sienas pildītas ar salmu ķīpām bet kā karkass tukšas plastmasas pudeļu kastes apkārt.... pats centrs izbūvēts zem tilta pārvada, tā kā arī jumts gatavs! :)
Dzīvošanai varbūt ne tik piemērota, bet kā ideja baigi foršā ir arī šī:
[www.videsvestis.lv] - jauka hobitu mājiņa no smilšu maisiem! Pilnīgi draudzīgi, uz vietas katram savi izejmateriāli!
Vides faktos rādīja manuprāt Slovākijā uzbūvētu mākslas centru, kuram sienas pildītas ar salmu ķīpām bet kā karkass tukšas plastmasas pudeļu kastes apkārt.... pats centrs izbūvēts zem tilta pārvada, tā kā arī jumts gatavs! :)
Autors:
JanisLusis
(---.tvparks.lv)
Datums: 14/01/2010 11:34
Ēmm, kurā vietā var tik vienkārši ar ekspluatācijā nodošanu tikt galā?!?! Nu nodot varbūt arī var, bet projektu saskaņot - tas gan nav tik vienkārši.
A par lata devalvāciju davai ka nebļaustamies - tas ir bezjēdzīgi un tukši. Nesaku, ka tā nevar notikt, tomēr nedomāju, ka zviedu un vācu bankas to pieļautu, ņemot vērā, kāds viņu piķis te ir ieguldīts meitas bankās.. Not so easy.
Kāpēc pirkt salmus un vest no kautkurienes ir slikta ideja?!?! Tu audzē pats rudzus?!? Tev ir kombains, ķīpotājs, traktori ?! Es nopirku no padsmit km attālas zemnieku saimniecības rudzu salmu ķīpas - vairāk kā 600 gab. - un samaksāju par to visu aptuveni 300 Ls. Kas Tev tur ir vējā?! Man visu sienu materiāli izmaksāja 300 LS!!!!
Un kas salmu mājā NAV piemērots dzīvošanai?! Ak dies, cik glupjas runas. Tās mājas elpo un ir mega mājīgas. PRotams, ja ir prasības pēc ierastajām riģipša sterili plakanajām un kantainajām plaknēm - tad, protams, ka nebūs īstais variants. Bet, ja kārojat māju, kur ikvienu formu esi veidojis ar savu roku un sirdi, tas jau ir kaut kas pavisam cits. Plus tāds nieks, ka šāda māja atšķirībā no mūsdienu "modernās" būvniecības izmaksā "nieka pāris reizes" mazāk.
A par lata devalvāciju davai ka nebļaustamies - tas ir bezjēdzīgi un tukši. Nesaku, ka tā nevar notikt, tomēr nedomāju, ka zviedu un vācu bankas to pieļautu, ņemot vērā, kāds viņu piķis te ir ieguldīts meitas bankās.. Not so easy.
Kāpēc pirkt salmus un vest no kautkurienes ir slikta ideja?!?! Tu audzē pats rudzus?!? Tev ir kombains, ķīpotājs, traktori ?! Es nopirku no padsmit km attālas zemnieku saimniecības rudzu salmu ķīpas - vairāk kā 600 gab. - un samaksāju par to visu aptuveni 300 Ls. Kas Tev tur ir vējā?! Man visu sienu materiāli izmaksāja 300 LS!!!!
Un kas salmu mājā NAV piemērots dzīvošanai?! Ak dies, cik glupjas runas. Tās mājas elpo un ir mega mājīgas. PRotams, ja ir prasības pēc ierastajām riģipša sterili plakanajām un kantainajām plaknēm - tad, protams, ka nebūs īstais variants. Bet, ja kārojat māju, kur ikvienu formu esi veidojis ar savu roku un sirdi, tas jau ir kaut kas pavisam cits. Plus tāds nieks, ka šāda māja atšķirībā no mūsdienu "modernās" būvniecības izmaksā "nieka pāris reizes" mazāk.
Autors:
Q-
(---.hipo.lv)
Datums: 14/01/2010 11:40
aaaa sirgst ar akūtu intelekta deficītu :)
Autors:
m.
(78.84.91.---)
Datums: 14/01/2010 11:47
Ko nu jus tur, intresantaak bus kad sarodoties shadaam majaaam saksies akuuta buuuvnieciibas izmaksu devalvaacija.
Autors:
JanisLusis
(---.tvparks.lv)
Datums: 14/01/2010 11:57
m. Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ko nu jus tur, intresantaak bus kad sarodoties
> shadaam majaaam saksies akuuta buuuvnieciibas
> izmaksu devalvaacija.
Lūk tas tiešām būtu pozitīvi un lieliski! Citādi pārliecinoši lielākajai daļai cilvēku prātā ir doma, ka sava privātā māja ir kaut kas absolūti neiespējams un ūber dārgs. Viss ir atkarīgs no vēlmēm un ambīcijām. Nešaubos, ka mazu, omulīgu mājeli var arī par dažiem tūkstošiem uzcelt. Un tagad bez uzbraucieniem, lūdzu, jo es jau teicu - mājas izmaksas ir tieši atkarīgas no cilvēka uzskatiem, vēlmēm un ambīcijām.
Redz, manuprāt, tiešām centīgi un interesanti cilvēki strādājuši, lai par 1500 Ls uzceltu Lielbritānijā šādu mājiņu - [www.simondale.net]
> Ko nu jus tur, intresantaak bus kad sarodoties
> shadaam majaaam saksies akuuta buuuvnieciibas
> izmaksu devalvaacija.
Lūk tas tiešām būtu pozitīvi un lieliski! Citādi pārliecinoši lielākajai daļai cilvēku prātā ir doma, ka sava privātā māja ir kaut kas absolūti neiespējams un ūber dārgs. Viss ir atkarīgs no vēlmēm un ambīcijām. Nešaubos, ka mazu, omulīgu mājeli var arī par dažiem tūkstošiem uzcelt. Un tagad bez uzbraucieniem, lūdzu, jo es jau teicu - mājas izmaksas ir tieši atkarīgas no cilvēka uzskatiem, vēlmēm un ambīcijām.
Redz, manuprāt, tiešām centīgi un interesanti cilvēki strādājuši, lai par 1500 Ls uzceltu Lielbritānijā šādu mājiņu - [www.simondale.net]
Autors:
IneseX
Datums: 14/01/2010 14:00
JanisJanis
Tur jau tā lieta, ka neaudzēju un nav man ne salmu ne visa pārējā. Un man pierīgā tuvākajā apkārtnē arī neviens diemžēl neaudzē, visi tikai būvē mājas ;). Tā kā man ar padsmit km nepietiktu....
Bet tālākais komentārs laikam nav domāts man par to nemājīgo dzīvošanu, jo neko tādu par salmu māju nerakstīju, tieši priecājos. :)
Tur jau tā lieta, ka neaudzēju un nav man ne salmu ne visa pārējā. Un man pierīgā tuvākajā apkārtnē arī neviens diemžēl neaudzē, visi tikai būvē mājas ;). Tā kā man ar padsmit km nepietiktu....
Bet tālākais komentārs laikam nav domāts man par to nemājīgo dzīvošanu, jo neko tādu par salmu māju nerakstīju, tieši priecājos. :)
Autors:
IneseX
Datums: 14/01/2010 14:13
Piedošanu, mans komentārs bija Janim Lusim :)
Autors:
aaaa
(---.lattelenet.lv)
Datums: 14/01/2010 14:46
Spānijā, Kastīlijas reģionā mājas ciematos savulaik būvēja no salmu/mālu sajaukuma, reizēm tikai no māla. Vienkārši viņiem tur zeme tāda akmeņaini mālaina. Tad uztaisīja veidni, nu apmēram pusmetru-metru augstu, no dēļiem. Iekšā pildīja to viņu zemi, kuru turpat blakus saraka, bēra iekšā, kā armatūru izmantojot salmus, bet ne pārāk daudz, lēja ar ūdeni, lai visa tā žiža ir slapja un dauzīja ar lielu spēku, lai labi sablīvētos un saliptu. Tad veidni ņēma nost, cēla augstāk un atkal pildīja zemi un dauzīja. Tā būvēja sienas, bet nu biezumā tādas pamatīgas - ap metru. Tad apaļkoku pārsegumi, jumts utt, māja gatava. Veidnī zemi klapējot veidnis smuki izliecās, uztaisot vēderu, jo savilcējstieņu tajā laikā nebija, rezultātā sienas sanāca ar raksturīgo bogenu, smuki. :)
Autors:
m.
(78.84.91.---)
Datums: 14/01/2010 15:23
Aha man te kaareiz taada ideja kaut kad parcelties dziiivot uz siltajam zemeem, kaut vai uz to pashu Spaniju. Atkritiis varianti par milziigo siltinashanos & pieredze kaa leeti buveeties ievaaakusies. Es ar ar buvnieciibu nebiju nekadi saistiiits... un vecumaa tikpat kaa Janis.
Autors:
tanta
(95.68.4.---)
Datums: 14/01/2010 16:04
Daudz gan sardušies pie mums gudrīšu, kas Spānijas klimatam piemērotu tehnoloģiju bez revīzijas gatavi iesmērēt muļķa latvietim...Vienkāršai salīdzināšanai: Spānijā ir ļoti daudz māju vairāk par 1000 gadu vecas vēl apdzīvotas, bet Latvijā simtgadīgas pārsvarā jau liekas nožēlojamas. Nevajag te tēlot dievus zemes virsū un pārkāpt dabas likumus- ja mūsu klimatā augiem, kas dod salmus,ir tikai 1 gadu mūžs un dabīgā vidē pāris gados salmi satrūd, tad nevajag stāstīt pasakas, ka sakraujot tos kaudzē bez specapstrādes mēs esam ieguvuši kādu paliekošu vērtību...salmu čupa ir un paliek salmu čupa, lai kā un ko mēs vēlētos citādi...varbūt rīt kāds mums piedāvās jumtus no banānu lapām?-
Autors:
JanisLusis
(---.tvparks.lv)
Datums: 14/01/2010 16:57
tanta Wrote:
> Daudz gan sardušies pie mums gudrīšu, kas
> Spānijas klimatam piemērotu tehnoloģiju bez
> revīzijas gatavi iesmērēt muļķa
> latvietim...Vienkāršai salīdzināšanai:
> Spānijā ir ļoti daudz māju vairāk par 1000
> gadu vecas vēl apdzīvotas, bet Latvijā
> simtgadīgas pārsvarā jau liekas nožēlojamas.
> Nevajag te tēlot dievus zemes virsū un pārkāpt
> dabas likumus- ja mūsu klimatā augiem, kas dod
> salmus,ir tikai 1 gadu mūžs un dabīgā vidē
> pāris gados salmi satrūd, tad nevajag stāstīt
> pasakas, ka sakraujot tos kaudzē bez
> specapstrādes mēs esam ieguvuši kādu
> paliekošu vērtību...salmu čupa ir un paliek
> salmu čupa, lai kā un ko mēs vēlētos
> citādi...varbūt rīt kāds mums piedāvās
> jumtus no banānu lapām?-
Tu, speciālist, esi kādreiz redzējis pāris gadus vecu salmu rulli vai ķīpu uz lauka un atārdījis to vaļā? Apkārtējais sapelējis un aizpuvis - bet iekšā zeltaini stiebri...
Ja Tu salmu ķīpu māju APDARINI ar mālu/smilšu vai kaļķa/smilšu apmetumu no abām pusēm vairākos slāņos, un parūpēsies par labiem pamatiem un netekošu jumtu - tā māja stāvēs pārdesmit gadus bez mazākajām problēmām. Arī ābols zem ābeles sapūst viena gada laikā - bet kompota burciņā "kaut kāpēc" stāv 10 gadus... ;) Un kāpēc gan niedru jumts var stāvēt pārdesmit gadus? Nemāni sevi ar savu bezjēdzīgo skepsi.
> Daudz gan sardušies pie mums gudrīšu, kas
> Spānijas klimatam piemērotu tehnoloģiju bez
> revīzijas gatavi iesmērēt muļķa
> latvietim...Vienkāršai salīdzināšanai:
> Spānijā ir ļoti daudz māju vairāk par 1000
> gadu vecas vēl apdzīvotas, bet Latvijā
> simtgadīgas pārsvarā jau liekas nožēlojamas.
> Nevajag te tēlot dievus zemes virsū un pārkāpt
> dabas likumus- ja mūsu klimatā augiem, kas dod
> salmus,ir tikai 1 gadu mūžs un dabīgā vidē
> pāris gados salmi satrūd, tad nevajag stāstīt
> pasakas, ka sakraujot tos kaudzē bez
> specapstrādes mēs esam ieguvuši kādu
> paliekošu vērtību...salmu čupa ir un paliek
> salmu čupa, lai kā un ko mēs vēlētos
> citādi...varbūt rīt kāds mums piedāvās
> jumtus no banānu lapām?-
Tu, speciālist, esi kādreiz redzējis pāris gadus vecu salmu rulli vai ķīpu uz lauka un atārdījis to vaļā? Apkārtējais sapelējis un aizpuvis - bet iekšā zeltaini stiebri...
Ja Tu salmu ķīpu māju APDARINI ar mālu/smilšu vai kaļķa/smilšu apmetumu no abām pusēm vairākos slāņos, un parūpēsies par labiem pamatiem un netekošu jumtu - tā māja stāvēs pārdesmit gadus bez mazākajām problēmām. Arī ābols zem ābeles sapūst viena gada laikā - bet kompota burciņā "kaut kāpēc" stāv 10 gadus... ;) Un kāpēc gan niedru jumts var stāvēt pārdesmit gadus? Nemāni sevi ar savu bezjēdzīgo skepsi.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 14/01/2010 17:43
tante, prosņisj i poj!
[www.failiem.lv]
[www.failiem.lv]
Autors:
tanta
(95.68.4.---)
Datums: 14/01/2010 18:09
to JanisLusis. Veselīga satura salmu ķīpu pēc gada nostāvēšanas uz lauka tiešām nav gadījies Latvijā redzēt, toties ir vāirākkārtīgi nācies domāt ko darīt ar sēnītes (branta) sagrauztām mūra mājām, par koka konstrukciju restaurāciju/remontu nemaz nerunājot. Starp citu, pat salmu madracī mūsu senči mainīja saturu ik gadu, un paaudžu paaudzēs citu salmu pielietojumu mājokļu būvē nezin kādēļ nepielietojā, kā tikai nabadzības spiesti sameta kaudzēs uz ārdiem guļbūvees stāvam kā pagaidu jumtu.
Nevajag uzskatīt senčus par galīgiem muļķiem, ja jau tas salms ir tik vērtīgs materiāls, tad kādēļ mums apkārt šādu celtņu nav kā mudž, labību taču iemācījās audzēt gadu tūkstošus atpakaļ un citus būvmateriālus nemaz nebija tad varbūt vērts izgudrot...nevar būt lielāks stulbums būvniecībā, kā iepakot nenoteiktas mitruma un baktēriju konsistences organisku materiālu neventilējamā pīrāgā... tas vien pierāda, ka pelnīti esam tur, kur tagad esam.
Nevajag uzskatīt senčus par galīgiem muļķiem, ja jau tas salms ir tik vērtīgs materiāls, tad kādēļ mums apkārt šādu celtņu nav kā mudž, labību taču iemācījās audzēt gadu tūkstošus atpakaļ un citus būvmateriālus nemaz nebija tad varbūt vērts izgudrot...nevar būt lielāks stulbums būvniecībā, kā iepakot nenoteiktas mitruma un baktēriju konsistences organisku materiālu neventilējamā pīrāgā... tas vien pierāda, ka pelnīti esam tur, kur tagad esam.