UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: lu-lo4 (87.110.231.---)
Datums: 04/08/2010 17:20

Vai cilvēkam, kurš to nekad iepriekš nav darījis, ir reāli uzbūvēt pašam savu koka karkasa māju? Ir radi un raugi celtnieki, pašam gaiša galva. Kuri ir tie darbi, kuriem noteikti vajadzētu piesaistīt meistarus un speciālistus?
Piemetu uz ātro darbus, kas ienāca prātā:
Pamati, karkass, siltināšana, ūdens, kanalizācija - pats?
Krāsnis, elektrība - speciālisti?

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 04/08/2010 21:58

Kāpēc nē?
[salmiunmali.blogs.lv]
[datubazes.wordpress.com]
Elektrība manuprāt ir vienkāršāka par dažām pirmajā daļā minētajām, viss, kas jāzin, manuprāt, ka kontaktu starp elektroķīmiski nesaderīgiem metāliem mūsdienās iespējams pasargāt no korozijas.
Arī tradicionālās apkures ierīces pie pat ne vienmēr zinošu meistaru deficīta daudzi ir uzmūrējuši paši.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: ints45 (81.198.206.---)
Datums: 04/08/2010 22:35

var mēģināt, bet atceries, ka jebkuram nopietnam projektam ir vismaz šādas stadijas: 1. milzu entuziasms, 2.drudžaina rosīšanās, 3.vainīgo meklēšana un 4. nevainīgo sodīšana.
Man visvairāk besī sagatavošanās un palīgdarbi, kar aizņem daudz vairāk laika un spēka kā paši pamatdarbi. Vēl ir taisnība, jo vairāk laika patērē plānošanai un aprēķiniem, jo ātrā un lētāk var padarīt darāmo. Pareizie instrumenti, pieredze un paņēmieni arī no svara, lai tiktu vismaz līdz 3. punktam

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: aaaa (78.84.189.---)
Datums: 04/08/2010 23:13

Pilnīgi visos darbos ir vajadzīgas kaut kādas iemaņas - vai tā būtu naglas iedzīšana, vai vada izvilkšana. Izdarīt jau var visu, bet pirmajā reizē tas nekad nesanāks tik labi, kā cilvēkam, kas ar to nodarbojas ikdienā un dara jau n-to reizi. Šeit nerunāju par meistariem, kas ir pavirši - itkā zin, bet darbu padara ļoti slikti.
Nezinu, pašam man liekas, ka elektrību toč ir jātaisa elektriķim, jo kaut vai elementāri vadus sadalē ielocīt - viņi ir cieti kā koki, tur jābūt iemaņām, tik maz vietas, viss mudžeklī.
Bet kā jau te tika teikts - visa pamatā ir ļoti rūpīga sagatavošanās- nevis tā, nu davai, bliežam augšā, tad jau redzēs. Tā nekas nesanāks. Jau pašā sākumā visu ir precīzi jāizdomā, kā visu darīs, kāds būs katrs mezgls, līdz pēdējam sīkumam. Tas ārkārtīgi atvieglos un paātrinās procesu. Nopērc grāmatas un teorētiski visu apgūsti. Ja karkass, tad grāmatu par karkasa būvniecību, sāc ar Novika grāmatām, internets arī pilns ar infu.
Vienīgā atšķirība darot pašam vai algojot celtniekus ir laiks. Ceļot pašam un vēl esot strādājošam cilvēkam - nu tur ir baigi jānobriest, jo tas ilgs daudzus gadus. Nevis dažus, bet daudzus, un tas nozīmē vakari, brīvdienas, atvaļinājumi - viss tikai stroikā. Lielās lietas sākumā iet ātri un liekas, kas tad tur. Bet kad tiek iekšā...nu tad tikai sākas. Gan naudas, gan darba apjoma ziņā.
Svarīgi - nekādus vijebonus - visu maksimāli kantainu, askētisku, vienkāršu, tas palētina un paātrina ievērojami.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: spk (83.223.153.---)
Datums: 05/08/2010 00:08

Ja tā ir pirmā reize - nekas no saraksta, visdrīzāk, nebūs ideāli. Kautkāda maģiska principa pēc vienmēr otrajā reizē sanāk krietni labāk, tikai reti kad otrā reize vispār iestājas :)
Bet _principā_ paveikt var, ne pirmais, ne pēdējais būsi. Ka jau te ir pieminēts - stroika nav nekāda modes skate, daudz kas arī mierīgi var nebūt ideāls.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: Porex (195.122.4.---)
Datums: 05/08/2010 08:03

Ceļot pašam ir viena laba lieta-nav ko lamāt,ja ,veicot kādu nākamo darbu,nākas konstatēt,ka iepriekšējā kaut kas ir salaists grīstē.Bet vispār,ja nav nekur jāsteidzas(kā manā gadījumā),tad tas pārvēršas par hobiju un praktiski minimāli izmaksā,jo vienmēr ir iespējas izmantot arī tādus materiālus ar kuriem "meistari"neķēpājas.Esmu viens no tiem,kas visu dara pats,protams,kas fiziski vienam iespējams.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 05/08/2010 09:13

Viens nosacījums varētu būt, lai skolā darbmācībā ir bijusi vismaz atzīme 4 (pēc vecās 5 baļļu sistēmas).

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 05/08/2010 09:34

Pēc pirmā pusgada darbošanās daudz kas būs kļuvis skaidrāks un lietas ies vieglāk. Vidēja līmeņa kvalitāti nodrošināt arī nav grūti, bet kā jau te teica, lielākā problēma ir laiks. Vai nu tērē savu laiku, vai maksā lielu $$ citiem, kas izdara. Un ne vienmēr labāk, kā būtu izdarījis pats. Galu galā, par to jau ir viss šis forums :)

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: rbb (217.199.119.---)
Datums: 06/08/2010 10:32

Praksē ir daudz sastapti nespeciālisti kas ir vairak zinoši nekā dazi labi speciālisti, vai arī pieredze rodas kas būvē sev 3-4 maju vai pārbūvē.
iesakam izlasīt
[www.rbb.lv]
[www.rbb.lv]

Speciālistu darbi apskatāmi
[www.rbb.lv]

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: a (95.68.104.---)
Datums: 07/08/2010 01:54

Drizak jautajums butu jaformulee - cik ''nespecialistam'' ir briivaa laika?
Taa kaa soriid pamatdarba mazaak, sobriid pats buuveeju sev terasi.
Biju cerejis 25 m2 neregularas formas konstrukciju pabeigt 2 nedeljas, tacu tagad, izskataas, ja grib super ruupiigi buus kaads meenesis.

Ir daudz iemeslu, kas bremzeee - piemeeram - kraasosana ar lazuuru nav iesejama veejainaa laikaa, jo no kokiem puush virsuu seeklas.
Uz nakti ari nevar atstat mitru virsmu, jo pieliip visadi nakts kukainji.
Lietuu - pats par sevi nesanaak.

Taa kaa, ja pats visu dari, atklajas, ka ir 1000 un 1 nianse, kas bremzee.
Un iecereto darba resursu jebkam vari pareizinat ar 10 :D

Isak sakot - laiks ir nauda :)
Un neviens neko neizdariis tik labi, kaa pats sev
(protams, ja ir elementaras iemanjas un biski logiska domasana)

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: heating (---.44.92.62.static.cust.telenor.com)
Datums: 07/08/2010 11:13

Es gan par specialistu darbu!!Taa kaa neesmu maciijies par buvnieku labaak algoju taadus kam ir pieredze un saprassana vairaak neka man!!Netiekssu ka nemaaku sajaukt betonu un iesist naglu bet ir darbi kurus labaka uzticeet specialistiem!!
Un laika ir taa pamzaax bet nauda taa pavairaak!!;))

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: m. (78.84.94.---)
Datums: 07/08/2010 11:20

Mans cepums
Celt vajag vienkarshas lietas kuras maksaa maz un kludas pielaizhaas daudz mazaaak
Bija pat doma salikt tadas vienkarshaakas celtnieciibas notes vienaa tiimekljlapaaa

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 07/08/2010 12:37

Forumā un citur atradīsi ne mazums secinājumu, ka līdz ar konstrukciju pabeigšanu ir izdarīta tikai maza daļa. Kaut pašam labi padodas apdares darbi, cenšos vairāk pielietot tehnoloģijas, kas apdari neprasa vai vismaz neprasa daudz.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: aaaa (78.84.189.---)
Datums: 07/08/2010 13:38

Kad sāku būvēties un kaste bija zem jumta - domāju - nu vo, māja gatava, kas tad tur vairs. Bet tie, kas jau bija uzbūvējuši līdz galam, tā aizdomīgi smīnēja un teica, ka nevarot pat iedomāties, cik daudz darba, laika un naudas te vēl vajadzīgs. Neticēju. Tagad es teiktu, ka tas pat bija "anderestimēts". Kaste zem jumta nav vēl pilnīgi nekas.
Un ja tiešām grib būvēt lēti un ātri un vienkārši, tad ir tā kā Vienstāvs saka - jādomā par to kā minimizēt apdares nepieciešamību, vai maksimāli to vienkāršot.
Jo ne jau kaut kāda OSB gabala otrreizēja lietošana taupa naudu, bet gan iekšējā apdare. Pamatkonstrukcijas vairāk vai mazāk maksā tik cik tās maksā, reāli naudu var taupīt iekšā. Arī laiks aiziet. Pamatdarbi labi, uzbliež starpsienu pāris stundās un ir redzams, kas ir izdarīts, tanī pat laikā praktiski visu dienu ņemies, špaktelē un slīpē vienam! logam ailas. Un izskatās, ka izdarīts nav pilnīgi nekas.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: parks2007 (---.cust.tele2.lv)
Datums: 07/08/2010 20:45

Uzskatu,ka iespēju robežās jādara pašam,jo pretīga sajūta rodas tad,kad Tu pats pārtaisi kārtējā meistara darbu,par kuru esi samaksājis bargu naudu.Protams pašam darot iet trīsreiz lēnāk,bet tas noteikti atmaksājas...

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: cvb (87.110.1.---)
Datums: 07/08/2010 21:26

svarigs jau moments,kura nozare pats strada ... man esot saistiba ar ieksejam inzenierkomunikacijam nav ari mazsvarigs moments uz brivdienam paraut kaut vai autobusu materialu transportam,profesionalus instrumentus un galvenais vislaik ir tomer padoms,kaut vai no paris kolegiem,kuri pasu rokam ari namelus uzbuvejusi ...

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: cvb (87.110.1.---)
Datums: 07/08/2010 21:29

faktiski es tiem kolegiem tik talu esmu jau apnicis,ka labak vini atnaks un izdaris,neka es vel uz kakla sedesu en menesus :)

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 08/08/2010 10:06

Visu jau te vīri pareizi saka par to laiku un naudu. Man gan sanāca pie mājas pastrādāt tieši treknajos gados, jo man izdevīgāk bija strādāt par "celtnieku", nevis strādāt savā pamatdarbā. Nu nevareju es atļauties maksāt tās vājprāta naudas, nekvalificētiem cilvēkiem, ja man pašam tie darbi sanāca simtreiz kvalitatīvāk:).Tagad jau viss nostājie vietā un trekno gadu "meistari" lasa sēnes Īrijā, bet ar saviem ienākumiem varu atļāuties maksāt kvalificētam amatniekam. Cita lieta, ka tas vairs nav aktuāli. Vēl, es neticu, ka viens cilvēks var paveikt visus darbus. Man vismaz nav nekādu problēmu ar santehniku, elektrību, mūrēšanu, koka darbiem, u.t.t, bet šausmīgi riebjas špahtelēšana un slīpēšana. Es biju gatavs maksāt vienalga kadu naudu, lai tikai mani atpestītu no tām mokām ar spahtelēšanu:).Gan jau katram ir darbi, kuri nepadodas vai vienkārši nepatīk un pie kuriem prātīgak ir nolīkt strādnieku.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: Valdis Liepa (85.254.238.---)
Datums: 09/08/2010 13:21

Plikam auksti, slinkam grūti.
[]
Ja kāds spēj visu- cepuri nost.
Leonardo da Vinči daudz ,ko mācēja novēlu visiem tikpat daudz prasmju.

Re: cik daudz var izdarīt nespeciālists?
Autors: zipaks (212.93.100.---)
Datums: 10/08/2010 23:25

teorētiski visu var izdarīt pats. es gan tomēr uzticēju meistariem lielākas lietas - kāpnes, apkures sistēmu ... tas prasa daudz laika, bet meistari var to izdarīt ātrāk. un, piemēram, apkures vilkšanai vajag specifiskus instrumentus, kurus pēc tam nekur vairs neizmantosi.
ar tiem meistariem laika ietaupījums arī ir ne vienmēr, jo klāt jau kādam jābūt kas durvis atslēdz vai darbu pieņem,

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ******    *******   **     **  **    ** 
 **        **    **  **     **  ***   ***   **  **  
 **        **        **         **** ****    ****   
 ******    **        ********   ** *** **     **    
 **        **        **     **  **     **     **    
 **        **    **  **     **  **     **     **    
 ********   ******    *******   **     **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727