UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Akas vāks
Autors: omonsky (91.135.83.---)
Datums: 16/08/2010 13:00

Sveiki!
Man te interesē par akas vāku nedaudz.. Palasīju te kautkādu vecu tēmu ka tur kautko cepās par plutoplastiem utt..
Nu tad sekojoši man ideja ir tāda ka izzāģēt apļus no finiera 2gb un tiem pa vidu ielikt plutoplastu... šitā tak der ne? vai vel kādi varianti!! teiksim finiera vietā izmantot kokadēļus kas man būtu pavisam ideāli, jo navjāpērk finiekis :D.. bet tanī iepriekšējajā tēmā cepās par to koku krāsošanu, beicēšanu un par to plutopastu, jo esot neveselīgi kad pil akā ūdens piles no tā vāka varbūt par beicēm un kautkādām krāsāmpiekrītu vai arī plutoplasts ir tik pat bīstams?? :)

Re: Akas vāks
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 16/08/2010 15:11

Man materiālu jautājums aktuāls gan akas vākam, gan pagraba durvīm. Finieris diemžēl nebūs pārāk ilgmūžīgs mainīga mitruma apstākļos. Tekstolīts - dārgs.
Konkrēti akas vākam (zem kura apslēpta vinča) varbūt var pus-kupola formu:
[kaspars.lacaakademija.lv]

Autors: aaaa (---.c-sam.se)
Datums: 16/08/2010 17:36

Nu kas var buut labaaks par veco labo cinkoto skaardu?

Autors: omonsky (91.135.83.---)
Datums: 16/08/2010 19:46

Nu finieris - tas brūnais...
Ideja tāda ka no apakšas finieris tad putoplastu, dēļus un pa virsu skārdu? :) skārds man mētājās tāpat kā dēļi un plutoplasts :D vajag tik to finieri, bet negribās tērēties lieki :D bet tie dēļi galīgi maz kalpos no apakšas ne? un vel beigās sabirs akā :D a ja viņus ar krāsu nokrāso??..

Bet tad jautājums... te forumā vienā citā diskusijā lasīju ka no plutoplasta un krāsas kopā ar ūdens pilēm akā sapil kautkādas ķīmijas - kā nekā dzeramais ūdens tur domāts ņemt un lietot.. :)

Autors: JanisL (78.84.106.---)
Datums: 16/08/2010 23:04

A drīkst pajautāt - kāpēc akas vākā jums vajag putuplastu?? Tipa, lai aka neaizsalst?
Nu tad jau sanāk, ka arī akas perimetrs ap grodu jums drošvien ir nosiltināts. Pretēja gadījumā, loģiski domājot, pilnīga māžošanās ar to vāka siltināšanu. Vēl jo vairāk - aka ir aka, tajā ūdens turās tomēr kādu gabalu zem zemes nulles līmeņa, kur attiecīgi nekāda sasalšana nenotiek. Protams, kārtīgā nedēļas -30 grādu nonstopā visādi brīnumi notiek.

Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 16/08/2010 23:24

Perimetrs nosiltināts
[www.building.lv]
To, ka jāsiltina, konstatēju, salīdzinot sarmas līmeni ziemā ar plānoto caurules izvada augstumu.

Autors: Rx (---.cust.tele2.lv)
Datums: 17/08/2010 00:12

Padalīšos savā pieredzē: Ja akas vāku taisa no parastajiem dēļiem, labi apstrādā ar piemērotu antiseptiķi, nekrāso, tad tas stāv vismaz 15 gadus. Ja akas vāku taisa no brūnā ūdensizturīgā finiera, tad tas jāliek apakšā, virsū var arī dēļu klāju biezumam (finieris saulē izplešas un zaudē pieguļošo formu, sasalstot atkal uz citu pusi saliecās (veido vēderu.) Tāpēc labāk papildus jaliek dēļu kārta. Bet var jau biezu pirkt, mandomāt vismaz 28mm.(12mm staigā..). Pagrabam arī problēma: Durvis apsarmo no ieķšpuses (tas ir- caursalst). Arī laba atslēga, kas sasalstot slēdzas ir ļoti liela problēma. Pirms 70 gadiem liktā sarūsējusi, bet liela, resna, rupja, lieliski kalpoja, slēdza. Tagad tādas principā nav.Biznesa ideja: ražot lielas rupjas atslēgas šādiem mērķiem!) Visas modernās-kā sals, tā stop. Jāpūš fēns lai atsaldētu...Varbūt ir kādas idejas. Vienam pagrabam durvīm uzliku no iekšpuses piestiprinātu 2.5cm putuplastu. vienalga apsarmoja, par atslēgas slēgšanos- salā tikai ar fēnu var atsaldēt... Var jau mēģināt biezu kārtu no iekšpuses putuplastu uz atslēgas likt, tad sals tiks atslēgā, bet mitrums nē? Vai otrādi: no ārpuses biezu putuplastu, lai pagraba siltums neļauj sasalt atslēgai.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 17/08/2010 08:28

Rx.. atslēgu vajag taisīt piekaramo, lai tā visa atrastos ārā, no augšpuses var nosegt ar ādas klapi. Dūrvīs iestrādātai atslēgai pa atslēgas caurumu notiek gaisa nomaiņa un iekšējais mitrais gaiss kondensējas uz atslēgas metāla un sasalst.
Par akas vāku.Ja akas tilpums pietiekoši liels, tad vāka siltumnoturībai nav nekādas jēgas, tas var sasalt. Man mājā vāks no alumīnija plātnes un ar kanalizācijas akas aizsalšanu nav problēmu. Ja domāts vāks uz ūdens akas, tad varu ieteikt izmantot sintētiskos plastikāta materiālus. Salīmē uz montāžas putām polistirolu ar polivinilhlorīda 1..2mm plāksni.

Autors: aaaa (---.c-sam.se)
Datums: 17/08/2010 09:10

Nu gan probleema, laikam ellja beigusies? Es ari shkjunim pieliku piekaramo un ka mazakais sals ta kirdik, nevar atslegt, jasilda. Apmeram Decembri ieputu WD-40 (sastavs: ellas skidums petrolejaa) un lidz pat ziemas beigam ne reizi!!! atslega ta ari vairs neaizsala.
Par pagraba durvim - es domaju, tur variantu nav, ir japerk letakas Swedoor ardurvis un jaliek, jo pasham tik labu blivejumu neizdosies uztaisit, turklat vinju ardurvis parasti ir ari siltinatas un ar visu atslegu. Vot ka var aizsalt majas atslega - to gan nesaprotu, majas tachu ir silts un parasti atslegas mehanisms vismaz iekshpuse ir ieelljots ar biezu lubrikantu, kas gadiem neiztek, tipa vazelins, grafitziede utt.
Vispar ir japerk labas atslegas - tas principa neaizsalst, iesaku Abloy, ljoti laba firma, lidz shim tikai pozitivas atsauksmes.
Par bruno finieri - man liekot kanalizacijas aku sanaca ta, ka vinjas vaks ir kadus 20cm zem zemes liimenja. Uztaisiju kasti ar vaku, lai butu zemes limeni. Pavasari finiera kaste ar visu vaaku noguleeja naturali zem udens apmeram 3 nedeljas. Ja es to finiera kasti ar vaku kadam paraditu, ka vinjsh jau 2 gadus gulj zeme slapjuma, neviens neticetu - kaa vakar uzlikts - pilnigi taisns, nekur nekas nav ne uzbriedis, ne atlimejies. Turpat veidnju finieris, no skata lidzigs, bija pilniba atslanjojies un beigts. Abiem biezums ap 20mm, laikam 21 vai 22. Izskatas, ka atkarigs no finiera razhotaja.

Autors: Rx (---.cust.tele2.lv)
Datums: 17/08/2010 09:59

Protams ka ar piekaramo varētu būt maz atveēšanas problēmu, to apsedzot ar ūdens necaurlaudīgu materiālu. Tā jau izlīdzos. Bet estētiski gan tas nav. Protams, ja atkal neatrod Ulmaņlaiku lielu , smagu piekaramo atslēgu. (Mūsdienu šlepera plakanā, pusmēnes atslēdziņa lai to atvērtu ir tādas cimperlīgas. Visiem šķūņiem man vēl strādā vecās, iebūvētās atlēgas, tikai ik pēc laika jāsakopj, atsperes jātjauno. Bet durvis gludas, ērti atvērt , aizvērt. Uzlauzt arī lielākas problēmas. Par mitrumizturīgo finieru: Teicu ka 12mm staigā no temperatūras, mitruma starpības. Protams 20mm var būt šī staigāšana pieņemama.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 17/08/2010 10:12

Škidrās eļļas pēc pieredzes salā daudz nepalīdz, drīz viss iztek ārā un ūdens stājas vietā.
Folksvāgena atslēgas agrāk ņēmu nost un mērcu karstā solidolā (praktiski bija jādara katru gadu), bet tagad atklāju, ka Depo nopērkamā aerosola smēre (nejaukt ar eļļu) ir ne tikai ērti iepūšama, bet nostāv ziemu bez problēmām.
Pagrabam esmu nopircis šleperatslēgu ar plastmasas caureju (droši vien tieši lai nesasaltu).
No mitruma starpības lokās pat 27 mm biezais brūnais (mitruma vai ūdens) izturīgais saplāksnis.

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         **     **  ********  ********  **     ** 
 **    **   ***   ***  **           **      **   **  
 **    **   **** ****  **           **       ** **   
 *********  **     **  **           **       ** **   
       **   **     **  **           **      **   **  
       **   **     **  **           **     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727