UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Miks (---.ultracom.lv)
Datums: 06/03/2011 21:56

Sveiki,
esmu iegādājies zemi Mārupē. Domāju celt dvīņu māju, taču radās pirmie jautājumi ar ko vispār sākt?? Vai tas ir arhitekts (Vai vispār vajadzīgs), vai tā ir tāmes sastādīšana, vai Latvenergo pieteikums, Gāzes pieteikums.
Būšu pateicīgs par jebkādu ieteikumu.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Vienstāvs (212.93.97.---)
Datums: 06/03/2011 22:53

1) izpēti teritorijas plānojumu (droši vien ir internetā) un uzzini, ko vispār esi nopircis;
2) ja teritorijas plānojums neaizliedz dvīņu mājas, aprunājies ar otru dvīni un mēģiniet saprast un vienoties, ko gribiet, pētiet tipveida u.c. projektus utt;
3) pieteikumu Latvenergo pieslēgumam vismaz agrāk varēja rakstīt nesaistīti ar būvprojektu/būvatļauju, par gāzi nepateikšu, katrā ziņā uz attiecīgo uzņēmumu klientu apkalpošanas centriem būs jāiet ne reizi vien, ja vien nepilnvarosiet kādu savā vietā;
4) varat meklē arhitektu, kas organizēs projektēšanas procesu, vai arī rakstīt būvniecības pieteikumu un vākt tehniskos noteikumus paši;
5) projekta izstrādē vai vismaz piesaistē gan sertificēta arhitekta (iespējams, arī sertificēta būvkonstruktora) darbs vai vismaz apliecinājums būs nepieciešams obligāti;
6) tāmi pēc projekta apstiprināšanas varētu stādīt jūsu ar dvīni nolīgtais būvnieks, ja vien negrasāties paši būvēt vai paši organizēt būvniecību.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: slēpnis (95.68.88.---)
Datums: 06/03/2011 23:37

Var pats izņemt projektēšanas tehniskos noteikumus, tur nav daudz papīru un pēc tam pie arhitekta. Tad uzreiz vēlams pasūtīt topogrāfisko plānu. Nezinu, kā tagad, bet treknajos gados man to plānu taisīja kādus 4 mēnešus, ja ne vēl vairāk. Droši vien daudz bija tādu, kas maksāja pa virsu, lai ātrāk, tapēc pārējiem iznāca ilgi. Bet tas Rīgā. Varbūt citur nav tik traki, bet vienalga jārēķinās, ka būvniecības sezona sākas un ne Tu vienīgais kaut ko grib darīt. Tāpat ģeoloģisko izpēti, lai arhitekts zina, kādus pamatus projektēt utt.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: slēpnis (95.68.88.---)
Datums: 06/03/2011 23:41

Neesmu izpratis, kāda jēga ir būvēt dvīņu māju? Kur tas izdevīgums? Nu labi, ietaupījumus uz vienu kopējo sienu. Varbut kaut kādas komunikācijas vēl sanāk lētāk pievilkt.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: khe (78.84.204.---)
Datums: 07/03/2011 00:11

Var iegūt iespēju pēc gadiem spēlēt kariņu ar nikniem kaimiņiem :)

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 07/03/2011 09:32

Miks - Es darīju tā, aizgāju uz vietējo pašvaldību ar konču kasti (lai sabojā zobus, jo to viņas būs pelnījušas) un aprunājos ar Būvvaldes meitenēm.
Uzdevu tikai vienu jautājumu - man ir zeme, ko tālāk, jo bez tā Tu tā pat neiztiksi.
šoreiz jāsaka ka tas ir tā pat kā forumā pajautāt - man sāp vēders ko darīt, un ieteikums ir aiziet pie ārsta, jo bez tā Tu tā pat neiztiksi.
p.s.
Vienstāvs jau svarīgākās lietas uzrakstīja, tik 1 un 2 tev būvaldē pastāstīs.
un aizmirsta ir ieskriešana bankā. Padoms - Tur ar končām cauri netiksi.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Valdis Liepa (212.93.100.---)
Datums: 07/03/2011 10:05

Lai novietotu dvīņu māju ar līdzvērtīgu izsauļošanu ir jānovērtē zemes lielums piebraucamais ceļš. jo diezvai viens dvīnis būs gatavs skatīties tikai uz Z kamēr otram D.
Par secību šeit []
Baldonē ir brāļiem projektēta dvīņu māja.

Lai veicas!

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 07/03/2011 10:20

Valdis Liepa - BV var neiedot saskaņojumu uz Dvīņu māju,
Banka var neiedot naudiņu,
Nezinu nevienu kas kam ir naudiņa gribētu pirkt pusmāju (jo pieliekot trešdaļu var uzbliest savu).
Ja nav Elektribas tad čkarējoties ar Latvenergo pāris gadu būs vienalga vai skats pa guļamistabas logu ir uz kaimiņienes vannas istabu vai dienvidiem.
Īsāk sakot viss ir jādara secīgi. un kad jau tikts līdz projektam, tad jādomā par tā piesaisti zemesgabalam. (es noteikti vēlreiz izvēlētos kādi tip veidu un spiestu cenu zemē).

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Valdis Liepa (212.93.100.---)
Datums: 07/03/2011 10:49

Spēja uzturēt labas kaimiņattiecības ir ne visiem, kamdēļ dažs paslēpjas aiz necauredzama 2m žoga arī kurortpilsētā Jūrmalā.
Esi draudzīggi noskaņots ar kaimiņu tuvako un tālāko.

Prieks vairo prieku.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 07/03/2011 12:08

DVĪŅU māju uz viena zemes gabala būvēt nebūs atļauts (tā ir mīna ar laika degli), taču 2-DZĪVOKĻU māju visticamāk varēs būvēt, tomēr galavārds pieder vietējiem apbūves noteikumiem (tos gan derēja izlasīt pirms maka vilkšanas ārā).

Ne dvīņu mājām, ne vēl jo vairāk 2-dzīvokļu mājām nav obligātas prasības pēc abu daļu simetriskuma un citas identitātes.

Projektu vari zīmēt kaut pats, tomēr pirms nešanas uz būvvaldi dabūt uz tā lapām sertificēta arhitekta un konstruktora parakstus un sertifikātu kopijas vajadzēs obligāti.

Ja zemes gabalam izstrādāts detālplānojums un kaut daļēji veikti tā realizācijas priekšdarbi, tad vismaz Latvenergo skapītim pie iebrauktuves būtu jau jābūt ustādītam.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Gints_ (---.rixtech.lv)
Datums: 07/03/2011 15:05

Lasu un radās tups jautājums - ar ko dvīņu māja atšķiras no divdzīvokļu mājas?

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: specs (81.198.199.---)
Datums: 07/03/2011 22:11

Skaisti, ka pat šajos laikos vispirms tiek nopirkta zeme, bet pēc tam skaidrots, ko īsti ar to iesākt. Pilnai laimei tā varētu izrādīties lauksaimniecības zeme, vai dabas pamatne ar kādu izcilu biotopu...

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: raihs (87.110.138.---)
Datums: 08/03/2011 09:12

Man kaut kad bija zemes pleķis Mārupē-jāsāk bija ar zemes transformēšanu par apbūves gabalu(ja tas jau nav izdarīts).Šķiet,ka tas kaut kur Ikšķilē bija jādara. Tad pēc kārtas-topogrāfija,APU,arhitekts,būvvalde,celtnieki,sirmi mati...

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 08/03/2011 09:45

(zemes lietošanas veida) Transformāciju vienmēr ir veicis mērnieks. Parasti to dara, nododot ēkas ekspluatācijā, vai pat nedara nemaz (dzīvo uz lauksaimniecības zemes). Agrāk pirms būvatļaujas prasīja ņemt (un pagarināt, Ikšķilē) transformācijas ATĻAUJU. Nu jau vairākus gadus kā atļauju vairs NEPRASA.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 08/03/2011 11:22

Gints_ Wrote:
-------------------------------------------------------
> Lasu un radās tups jautājums - ar ko dvīņu
> māja atšķiras no divdzīvokļu mājas?


Tehniski un vizuāli var neatšķirties ne ar ko.

Dvīņu māja ir divi PATSTĀVĪGI nekustamie īpašumi (pat, ja sākumā tā to nenoformē), kas bloķēti ar kopīgu ugunsdrošu sienu. Dvīņu mājas īpašniekiem ir tiesības pieprasīt (un panākt) dalīt zemes gabalu, ja reiz tāda māja uzcelta uz viena (kas savukārt bieži konfrontē ar vietējo apbūves noteikumu prasību par zemes gabala minimālo izmēru).

Dzīvokļi ir NĪ domājamās daļas un saskaņā ar likumu par dzīvokļu īpašumu tiek papildus izdalīti kā atsevišķi NĪ. Dzīvokļi var būt katrs savā stāvā, daļēji pārklāties pa stāviem, nav nepieciešams tos atdalošs pretugunsmūris.

Šis ir tēmas populārs izklāsts, oficiālās definīcijas ir bedaudz atšķirīgas.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 08/03/2011 16:06

:)
klau, a no kurienes visiem tādas zināšanas par Ikšķili?
vieta protams ka ir smuka, Pilsēta viena no turīgākajām un koptākajām Latvijā. Bet vienalga jautājums kurienes visiem tādas zināšanas?
Protams, sākam ar transormāciju, tad Vides dienests, tad projekta skaņošana elektrība, utt. buvvaldē īpaši Ikšķilē visu skaidri gaiši izstāstīs.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Vienstāvs (212.93.97.---)
Datums: 08/03/2011 23:22

Kādas zināšanas? Es, piemēram, Ikšķili pieminēju tai sakarā, ka tieši tur atradās Lielrīgas (definīciju nezinu, varbūt Rīga + bij. rajons) Lauksaimniecības pārvalde, kas agrāk deva un garināja transformācijas atļaujas.
Ja Ikšķilē jāsāk ar transformāciju (diez vai katrs mērnieks ņemsies ierādīt pagalma kontūras tukšā zemē), tad tas gan ir viens piekasīgs pagasts. Kā jau teicu, daudzviet un daudzi transformāciju neveic nekad (pagaidām).

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Viesturs470 (85.254.150.---)
Datums: 09/03/2011 09:56

Nezinu kā būs nākotnē, bet šobrīd ir tā ka nekustamā īpašuma nodokli par dzīvojamām ēkām reķina atseviški katram dzīvoklim neatkarīgi no tā vai tas pieder vienai vai dažādām personām. Attiecīgi arī tiek piemēroti arī nodokla likmju kāpumi, jeb vienkārši sakot ja ēkā būs projektēti divi dzīvokļi vai vairāk dzīvokļi, tad kopējā nodoķļa summa var būt mazāka kā tāda paša apjoma viendzīvokļa ēkai !

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: Miks (---.ultracom.lv)
Datums: 17/03/2011 20:06

Nu doma jau ir tieši par divu ģimeņu māju drīzāk kā par dvīņu māju.
Bet paldies visiem par info. Sāk rasties saprašana par tālāko.

Re: Zeme ir! Kā tālāk?
Autors: koop (87.246.176.---)
Datums: 06/04/2011 15:43

Divu dzīvokļu dzīvojamā māja - brīvi stāvošas, dvīņu mājas, kurās ir divi dzīvokļi.

Dvīņu māja – vienā zemesgabalā vai uz divu zemesgabalu robežas, bloķētas ar kopēju sienu, divas viendzīvokļa dzīvojamās mājas.

Tas ir no Jūrmalas apbūves noteikumiem. Daudzas pašvaldības to skaidro pa savam.
Dvīņu mājai jābūt ugunsdrošai sienai, jo katrs dzīvoklis ir kā ugunsgrošs nodalījums..pastāv vēl variants, kad ēkas savieno ar kādu vienojošo elementu, piemēram, nojumi..bet tad jāievēro ugunsdrošie attālumi vai konstrukcijai jābūt ugunsdrošai.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **    **  ********  **        
 ***   ***  **        **   **      **     **    **  
 **** ****  **        **  **       **     **    **  
 ** *** **  ******    *****        **     **    **  
 **     **  **        **  **       **     ********* 
 **     **  **        **   **      **           **  
 **     **  **        **    **     **           **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727