UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Apkures risinājuma izmaksas 10 gadu griezumā (TCO)
Autors: rbm (62.85.20.---)
Datums: 12/03/2013 10:24

Ir tāds termins total cost of ownership, kas norāda cik kāda konkrēta lieta izmaksā to iegādāties un izmantot notiektā laika periodā.
Tad nu lai aprēķinātu vienas vai otras apkures sistēmas kopējās izmaksas esmu veicis nelietu aprēķinu lai noteiktu cik 10 gadu griezumā izmaksā dažādi apkures risinājumi (aizņēmos no omulis lapas) - izbūve, ekspluatācija, apkures izmaksas.

Lai nebūtu tā ka aprēķins ir iešūts pret konkrētu māju, tās siltumnoturību, apkures tarifu vai netiktu ņemts vērā ka viss tiek būvēts kredītā mēģināju pēc iespējams maksimāli taisīt tabulu ar ievades parametriem. Būtu labi ja kāds varētu pakomentēt cik adekvātas ir Uzstādīšanas izmaksas/apkures katls un radiatori/siltā grīda pozīcijas

fails apskatei un izmantošanai: [failiem.lv]
komentārus lūdzu šeit.

P.S. tabula taisīta paša vajadzībām lai saprastu kas cik izmaksā ilgtermiņā un neiekristu un mārketinga skaitļiem.

Re: Apkures risinājuma izmaksas 10 gadu griezumā (TCO)
Autors: m. (81.198.30.---)
Datums: 12/03/2013 11:02

HTML formatā kurš apskatās uz tīmekļa parluka te [failiem.lv]

Autors: jamajamajaaama (87.110.179.---)
Datums: 12/03/2013 11:22

Labais. Paldies tev!

Autors: pamats topošais (213.175.95.---)
Datums: 12/03/2013 11:36

Tiešām zemes ss katls maksā tikai 2250+2500 par uzstādīšanu? Man jau liekas, ka cipars ir par mazu...
Un malkas katlam 2000ls uzstādīšana...
Nezinu, manuprāt nav korekti, ka vienam ir skurstenis cenā ierēķināts, citam nav, to vajag tad atsevišķi izdalīt.
Un vēl, nav kaut kāda tieša saikne (vismaz es nesaredzēju), starp ieguldījumu un ikmēneša (sezonas utt) patēriņu...
Kopumā dikti labs darbiņš, kur paspēlēties ar skaitļiem, padomāt, pakalkulēt.

Autors: PikkO (87.110.139.---)
Datums: 12/03/2013 11:46

Jaaaa ... pastrādājis cilvēks
kamīnu kā apkures veidu neesi apskatījis ... kapēc ? ...
malkas apkure šķiet varētu būt ekonomiskākā, bet nu aprēķināts ir savādāk ... :)

Autors: v_t (78.84.88.---)
Datums: 12/03/2013 11:50

kā pamatosi, ka siltās grīdas ierīkot iznāk dārgāk kā radiatorus?

Datums: 12/03/2013 12:01

materiāli radiatoriemun un siltajām grīdām uz 150m2 māju varētu būt nedaudz vairāk ... pats patreiz rēķinu sev uz 100m2 māju sānāk aptuveni 1200 ....
... neiedziļinoties uzstādīšanas maksas šķiet lielas, bet nu ja gāzes nav un jāpieslēdzas .. tad varbūt ... bet citur ???

Datums: 12/03/2013 12:02

Savu komentāru par sasaisti atsaucu, sapratu, ka galējais cipars atkarīgs no ikmēneša (sezonas). Paliek jautājums par ss izmaksām. No pieredzes stāstiem zinu, ka ss ar visiem raksānas darbiem (lielāks gan mājas izmērs) izmaksāja ap 10t, nevis 5t

Datums: 12/03/2013 12:05

Malkas gāzes ģenerācijas katli nav ... tur tas lietderības koifiecients nevarētu būt lielāks ??? ... maksā viņi arī laikam dārgāk ...

Autors: Valdis Liepa (212.93.105.---)
Datums: 12/03/2013 12:29

Vienkāršotā matemātika - ja jāskatās 10 gadu griezumā, tad katros desmit gados energoresursu cenas dubultojas.

Savukārt komforts paliek nemainīgā kvalitātē, vai nu ir vai nav vēlamais, jo īpaši to mainīt pēc apkures sistēmas izveides vairs nav iespējams, vai ir sarežģīti. Bez šaubām, kā rāda prakse, bieži vien tiek izveidotas paralēlās sistēmas, kamīnkrāsnis, kamīns kas dod nepieciešamo siltumu rudeņos un pavasaros. Tādā veidā ietaupot uz energoresursiem, nepērkot gāzi, un naftas produktus, arī neizmantojot elektrību apkurei.

Laipni aicinātas Jūsu atsauksmes par plusiem un mīnusiem dažādiem apkures veidiem mūsu mājas lapā - [ej.uz]

Autors: Gints__ (94.101.225.---)
Datums: 12/03/2013 12:30

Man arī patīk :)
Daži novērojumi
- kolona Procentuālā attiecība netiek rēķināta un liekas galīgi nerāda reālo situāciju
- gaisa siltumsūknim pazuduši radiatori + siltās grīdas
- neredzu ar ko ogles katli atšķirtos no malkas, ka tiem aķi nevajag, bet malkas vajag (attiecīgi nav ierēķināts ne aķis, ne platība)
- apkopes gadā - pieņemu, ka tas domāts apkopes izmaksas. Vai tiešām malkas apkures katliem un ogles katliem tās ir 2reiz lielākas, kā siltumsūkņiem??? Man piemēram malkai 3 ziemu laikā tīri apkopes izmaksas ir 0. Ā ok pieņemu, ka tur rēķināts skursteņslauķis, to daru pats. OK - bet tad jautājums, vai siltumsūkņiem tiešām nekas nav jādara?
- vai zemes siltumsūkni tiešām var dabūt pa 2250 Ls + 2500 Ls ierīkošana?
- man ir diezgan grūti saprast tomēr uz to visu skatoties kā var dabūt, ka sākotnējās izmaksas malkas katlam būs vislielākās?

Datums: 12/03/2013 12:38

Jā un vēl - vispārīgi idejai par izmaksām piekrītu, bet, protams, katram jāvērtē individuālā situācija, iespējams dažas pozīcijas diezgan kardināli mainās. Man, piemēram, malkas šķūnis izmaksāja ~100 Ls (materiāli + jumts + antipūdētājs) + mans darbs pa vakariem, nevis štuku kā šeit rakstīts.

Datums: 12/03/2013 12:39

Piekrītu par ss gaisa, es arī neiebraucu, tad padomāju, teorētiski jau tā var būt, stāv sūknis vienā malā un visa māja silta, bet praktiski domāju, ka būs aukstie stūri, tāpēc kaut kā jāierīko pa visu māju. Tikpat labi jau varētu arī apkurei bez grīdām - katls ir, kurina akumulatoru un visā mājā silti ;)

Autors: Hmm (213.180.113.---)
Datums: 12/03/2013 12:45

Kādi vēl radiatori gaiss-gaiss tipa siltumsūknim (kondicionierim)?! Viens vai pāris ārējie moduļi un katrā telpā pa iekšējām.

Autors: MW (80.81.53.---)
Datums: 12/03/2013 12:50

Man šķiet, ka aprēķinot svas mājas izmaksas apkurei, vienlaicīgi jāizvēlās arī karstā ūdens sildīšanas veids un izmaksas. Piemēram malkas un granulu sistēmās karstais ūdens vasarā tiek ražots ar elektrību, bet ar siltumsūkni ir būtiski izdevīgāk.

Datums: 12/03/2013 13:09

Hmm Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kādi vēl radiatori gaiss-gaiss tipa
> siltumsūknim (kondicionierim)?! Viens vai pāris
> ārējie moduļi un katrā telpā pa iekšējām.
OK tātad te ir jautājums - ko autors šeit bija domājis - gaiss-gaiss siltumsūkni, vai gaiss-ūdens siltumsūkni?
Bet nu anyway tad cenas izskatās nenormāli optimistiskas, jo piem reku links Micukam gaiss-ūdens [www.commodus.lv]
4K pats lētākais

Reku Micuka gaiss-gaiss siltumsūkņi
[www.commodus.lv]
Tāds, kas der 150m2 vispār nav, tad sanāk, ka jāpērk vismaz divi, tas ir 2*1,2 K vai
Mitsubishi SCM80ZJ-S 1 uz 4, tātad max 4 iekšējie moduļi, tas ir 1,7 K + 4 iekšējie moduļi * vismaz 0,25 K = 2,7 K Ls
Un neticu, ka tur vēl nevajadzēs materiālus ar ko iekšējos moduļus avienot ar ārējiem. Jā un vēl es gribu redzēt 150 m2 māju, kurā pietiks ar 4 iekšējiem moduļiem, tad dažās istabās būs silts, dažās tā ne pārāk :)

Datums: 12/03/2013 13:17

Un vēl jau ir jāsaprot, ko konkrētais modelis dara pie -25 un vairāk. Jā, tas ir 1 nedēļa gadā (kā kurā vietā un gadā), bet, ja paliec bez apkures, tad tas tik un tā neder...Ja tajā laikā koeficinets ir 1:1, tad arī tas būtiski maina kopējos izdevumus. Bet tādas lietas jau nevar vienā tabulā ielikt, katram veidam savi knifi.

Datums: 12/03/2013 13:24

Apkures veidi.
ss uzstādīšanas izmaksas - sūknis pa 2250 (paņēmu no ss.lv), uzstādīšana 2500 piemetu aptuveni, ja ir kāds kam precīzāki dati, lūdzu ielieciet info.
malkas katla uzstādīšana - 2000Ls jo ir 2m3 siltuma akumulatori, skurstenis, papildus apsaites
kamīns nav ielikts jo iekš omulis nebija siltumtehnisko datu
siltās grīdas dārgāk kā radiators ir tikai minējums - vajag cilvēku faktisko pieredzi
malkas gāzģenerēacijas kalts - izmainam lietderības koeficentu+apkures katla uztādīšanas izmaksas un iegūstam šo apkures veidu
gaisa siltumsūknis - kanāla tipa. cena pie 2000Ls
ogles katli - pareizi kļūda, nav katlu, pielabošu nākamā versijā

Energoresursu cena:
par energoresursu izmaksām - 7% desmit gados ir kāreiz cenas dubultošanās

Apkopes:
ss apkope - pārbaudīt aukstumnesēja spiedienu, iztīrīt putekļus no ventilatoriem, man par kondiķi paprasīja 15Ls.
cietā kurināmā katliem - skursteņslauķis, gāzes katliem paņēmu ciparus kas tika minēti tepat forumā.

Kāpēc malkas apkure izbūves izmaksas vidārgāk:
jo apkures sistēmai ar 2m3 akumulatoriem jāparedz ~8m2 platība (pie tam atsevišķā telpā) mājas iekšienē, ko būvējot jaunu māju ir jāizbūvē lieki. pārejiem veidiem platība ir 1-2m2

par patēriņu:
omulis lapā patēriņš kautkā tiek rēķināts ņemot vērā man neskaidru formulu, kā rezultātā oriģinālie patēriņi man negāja kopā ar loģiku. tad nu paņēmu šobrīd tik populāro siltumenerģijas patēriņu kWh/2/gadā, kurš jaunbūvēm projektos šobrīd tiek aprēķināts teorētiskais pie +20grāda iekštelpām un 203 dienu apkures sezonas. pamainot dienu skaitu un vēlamo temperatūru var redzēt kā mainīsies siltuma patēriņš atkarībā no komforta.

Kas jāliek aprēķinos vēl klāt:
karstā ūdens sagatavošanas iespējas un izmaksas. jo dažiem no apkures veidiem ūdens uzsildīšana vasarā sanāk tikai ar boileri, tātd summa X par boileri un Y par elektrību.

Šobrīd galvenais ir novērst lielos gļukus, lai nav tā ka kautkur kautkas ir pazudis un tālāk jau katrs var ciparus pielāgot savai specifikai un platībām.

Datums: 12/03/2013 13:31

to pamats topošais:
nevajag jauks summāro nepieciešamo enerģiju gadā un pīķa patēriņu, jo ja mājai gadā vajag 10MWh, tad tās arī vajadzēs iztērēt vienalga vai tas ir lineāri var ar pīķiem. mainīsies tikai projektējamās apkures iekārtas jauda, lai varētu nosegt šo pīķi.
No excel izmaksām tas maina pozīciju apkures katls, citām paliekot vietā. piemēram nevis 20kW katlu bet 28kW - cenu starpība 200Ls

Autors: Vilnis_Radio (87.110.241.---)
Datums: 12/03/2013 14:22

Laba doma - tāds apkopojums. :)
Es parasti gan daru tā, ka cenšos apskatīties ko citi pasaulē jau ir izdarījuši. Te būs dažāda interesanta lasāmviela, gan par to aprēķinu metodoloģiju, ar citu rezultātiem utt.
[www.engineersireland.ie]
[publications.jrc.ec.europa.eu]
[www.uas.alaska.edu]
reāls zinātnisks raksts - [www-climat.arch.ucl.ac.be]
utt. tālāk apnika meklēt. :)

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.