UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

artēziskās akas uzbūve
Autors: baltais_cilveeks (178.16.22.---)
Datums: 20/07/2013 17:22

Labdien.

Uznāca sestdienas vakara ziņkāre un tā sāku pētīt interneta resursus par dziļurbumiem (konkrēti - artēziskā aka)...

Radās sekojoši jautājumi:
1. Vai artēziskās akas gadījumā ūdens, gruntsūdens spiediena rezultātā, tiks izspiests virszemē vienmēr, vai atsevišķos gadījumos? Tas noteikti ir atkarīgs no zemes slāņu īpašībām.
2. Vai visos gadījumos akā tiek ielaists sūknis?
3. Mājās uzgāju 1938.gada grāmatu, kurā ir pieminēts tāds termins kā "filtrcaurule". Filtrcaurule tiek ielaista akā, bet sīkāku paskaidrojumu nav. Kas tā īsti ir domāta?
4. Spice - ar ko atšķiras no artēziskās akas un vai arī ir pieskaitāms pie dziļurbuma?


Paldies

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 20/07/2013 19:33

1. Parasti līdz 4m3/h nodrošina daba, tā vismaz teorijā raksta. Spice bez sūkņa spēj strādāt max līdz 6 m un arī tad ne vienmēr (nekad?).
2. Skatīt p.1. Urbējiem ir gan tehnika, gan aprīkojums, gan zināšanas (izņēmums varētu būt ģaģa vasja no kaimiņu garāžas).
3. Filtrs vajadzīgs, neviens nekāro izmantot ūdeni kopā ar smiltīm.
4. Spice nav pat (īsti) urbums, jo cauruli vienkārši dzen zemē. Un ūdeni ņem no pašiem augšējiem slāņiem, akas dziļums no pāris metriem līdz kādiem 20 max. Artēziskā aka ūdeni ņem no daudz zemāka slāņa, akas dziļums ap 150 m ir pavisam normāli. Spici parasti visi dauza iekšā pašu spēkiem bez jebkādiem papīriem (tāpat kā parastajai grodu akai), kamēr artēziskajai akai vajag gan projektu, gan atļauju zemes dzīļu izmantošanai, gan nodokļus un nodevas jāmaksā. Jo dziļāka aka, jo labākas kvalitātes ūdens, tikai nepārspīlēt, jo vēl dziļāk var jau dabūt minerālūdeni.

Pret visu augstāk sarakstīto izturēties piesardzīgi, tomēr es neesmu ūdeņu specs, tikai ar šo jomu nākas saskarties praktiskajās darbībās.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: baltais_cilveeks (178.16.22.---)
Datums: 20/07/2013 20:13

Ļoti izsmeļoši, paldies JTDESIGN!

Es te atradu krievzemes video, kurā (it kā no artēziskās akas) nāk laukā ūdens kā no strūklas! NEz cik dziļa tā varētu būt... hmmm

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 21/07/2013 11:24

Vajadzētu būt vismaz 50-60 m.

Artēziskais urbums strūklo, ja ieurbts ūdens slānī, kas liecas uz augšu un pa malām ir (ievērojami) augstāk par urbuma vietu. Ūdens pazemē atrodas vairākos (daudzos) slāņos/horizontos (neskaitot gruntsūdeņus), parasti cenšas izurbties vismaz līdz otrajam (pa vidam parasti ir ūdensnecaurlaidošs kaļķakmens slānis, tāpēc urbšana notiek nopietni). Vēl zemāk var sākties minerālūdeņi, tai skaitā karstie (ir tādi te Baltijā saurbti).

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: piča (178.16.22.---)
Datums: 21/07/2013 20:36

tagad tā, kungi, nevajag jaukt pi%pi ar pirkstu un cilvēkam stāstīt muļķības. artēziskā aka un spice ir divas dažādas lietas. spici dzen/arī urbj gruntsūdenī, kas ir pirmais ūdens horizonts no zemes virsmas un, ne vienmēr ir pietiekami kvalitatīvs/vispār ir.
artēziskais urbums/aka ir jebkurš urbums, kas tiek ierīkots pamatiežos (dolomīti, smilšakmeņi, pie mums kaļķakmeņos esošais ūdens tiek izmantots retāk).
Par licencēm - ir tā, ka pašpatēriņam līdz 20 m nevajag neko, ja dziļāk par 20 m, tad jāņem zemes dzīļu izmantošanas licence vides dienestā, kas maksā 50 LVL + sagatavošana. Var mēģināt gatavot pats, bet parasti kāds kantoris sagatavos pa latiem 50. Viss gan atkarīgs no nepieciešamā dziļuma, urbuma ražības utt. Reizēm VVD pieprasa arī veselības inspekcijas atzinumus, bet privātajiem praktiski nekad, tāpat kā aizsargjoslu (privātam tiek pieņemts, ka pats savā akā nekakāsi)
Projekts ir tāds nosacīts vajadzīgs - pie licences prasa uzzīmēt urbuma konstrukciju. tas arī viss.
(pie pašpatēriņa). Ja juridiska persona, vai gribēsi ūdeni realizēt tad citas prasības.

Par strūklošamu - mēdz būt gadījumi, kad iespējams veikt urbumu spiedienūdenī, taču tas nav garantējams, nemaz nerunājot par mistiskajiem 50-60 m, jo katra vieta ir atšķirīga, līdz ar to atšķiras izmantojamā ūdens horizonta dziļums.
Visu šo tev smalki izstāstīs LVĢMC Maskavas ielā. Tur arī par kaut kādiem latiem var dabūt paskatīties tuvāko urbumu konstrukcijas.
Par to, cik dziļa un kādas konstrukcijas aka tev vajadzīga, vislabāk tev izskaidros urbēju kantori.
KAtrā ziņā tas nav lēts prieks un , rēķinies ar to, ka praktiski visā Latvijas teritorijā pamatiežos esošajam ūdenim ir palielināts dzelzs saturs, respektīvi, būs atdzelžošana, kas sadārdzinās pasākumu vēl vairāk.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: piča (178.16.22.---)
Datums: 21/07/2013 20:41

filtrcaurule - pareizi jau JT design minēja - tas ir akas gabals, kurš aiztur smalkās grunts daļiņas. Dolomītos vienkārši ierīko atklātu stobru, savukārt smilšakmeņos - perforētu cauruli, kas notīta ar noteikta acs izmēra sietu. Tā kā šie filtri mēdz būt neprognozējamas kvalitātes, tad urbums smilšakmenī ir riskantāks pasākums.

Sūkņa laišana akā ir atkarīga no tā, cik augstu akā tiek uzspiests ūdens, un cik liels pazeminājums līmenim rodas pie sūknēšanas ar notiektu ražību - ja pazeminājums mazs un ūdens augstu, tad var likt sūcvadu un turēt sūkni mājā. No personīgās pieredzes varu komentēt vienīgi to, ka ja sūknis akā, tad ir lielāks čakars, ja tas nobirst, taču komforts, ko nodrošina pilnīgs klusums ir neatsverams.


Apmēram tā :)

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: strūkla (178.16.22.---)
Datums: 21/07/2013 21:40

ja ir interese par ūdens slāņiem un kāds Android viedtālrunis pa ķērienam vari ar šito brīnumu paspēlēties
[www.puma.lu.lv]
Ja pareiz saprotu, tad tur ja pēdējā kolonā kāds cipars ir lielāks par pirmās kolonas pirmās rindas ciparu, tad šādā dziļumā (cipas vidējā kolonā) ieurbjot būs strūklaka. Ja nav - sūdzības modeļa izstrādātājiem :)

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 21/07/2013 22:07

Sūccauruli ar sūkni mājā var likt, ja ūdens horizonta virsma nemainīgi ir ne dziļāk par kādiem 5m zem sūkšanas līmeņa, jo neviens pasaules sūknis augstāk par 10m pacelt nevar pat teorētiski. Ja ūdens līmenis ir zem 7-8m, jau tad uzsūkt nesanāks, nāksies vien likt dziļurbuma sūkni - tas var uzspiest cik vajag. Par dzelzi arī nebūs taisnība- man ir ūdens no 120m dziļa smilšakmens slāņa un dzelzs tur nav vispār, za to ir sērūdeņradis. Tajos pašos slavenajos Baltezera urbumos, kas ir tikai pārdesmit metru dziļi, ūdens ir ļoti labs un bez dzelzs. Tāpat mālainā augsnē arī gruntsūdens no dažu metru dziļuma parasti ir tāds, ka var liet pudelēs un tirgot...toties ražība akām mālā ir nekāda.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: Aldaris (178.16.22.---)
Datums: 02/01/2015 20:09

Kungi, izlīdziet ar padomu.
Izurba ūdens urbumu un tas reāli strūklo. Statiskais līmenis 3m virs zemes. Bet trubā jāliek dziļurbuma sūkni, jo dinamiskais līmenis nokrīt zem uzsūkšanas robežas.
Jautājums - kā pareizi noplombē trubas galu, zinot, ka tur viss līdz augšai būs pilns ar ūdeni un vēl zem spiediena? Kā šādā gadījumā pareizi izvada no plastmasas trubas elektrības kabeli un ūdens trubu?

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: E (178.16.22.---)
Datums: 02/01/2015 22:44

Aldaris, ieberzies :)

Man bija tas pats. Risināju sekojoši:
kaut kādā industriālo trubu/veidgabalu veikalā-noliktavā atradu muftu, kurai vienā galā bija tāda resna gumija ar speciālu savilcēju. Respektīvi uzmauc trubai virsū un tad ar vītni pievelkot tā gumija saspiežas. Nu tāda pamatīga mufta, svēra kilogramus 3-4, bet ieviesa tādu uzticību, ka naftas urbumus varētu ar to noblombēt.
Virspusē tai muftai bija pieejami 2 veidu vāki - tādas apaļas pankūkas, kas pievilkās ar 6 uzgriežņiem. Viena "pankūka" bija pilnīgi bez caurumiem(domāta pilnīgai caurules noslēgšanai), otrai pa vidu bija vītne, ja nemaldos tad uz 2 collām. Es nopirku to otro. Papildus vītnei blakus izrubu nelielu caurumu, kurā uz epoksīda līmes ielīmēju nelielu metāla caurulīti (kādi 2cm uz āru no katras puses, resnums tāds lai elektrības kabelis ietu cauri). Tajā caurulītē vēlāk ielaidu elektrības vadu, kuram virsū uz atstātajiem caurulītes galiem uzmaucu to kausējamo izolāciju. To ar fēnu pasildīju un tā smuki savilkās, visu nohermetizējot.
Caurumā ar vītni līdz vidum ieskrūvēju kaut kādu parastu ĀV-ĀV pāreju uz 2 collām, kā rezultātā tagad varēju hermētiski pieslēgties "pankūkai" no abām pusēm.
Nu tālāk jau, laikam viss elementāri.

Piedod, bet veikalu, kur atradu muftu neatceros un internetā bildi arī tā uz ātru roku neizdevās atrast.

P.S. Es vēl "pankūkai" apakšā piemetināju (paziņa piemetināja) nelielu cilpu, pie kuras es vēlāk piestiprināju metāla trosi dziļurbuma sūknim. Tas drošībai, ja kadreiz vajadzēs izvilkt sūkni, tad lai nevilktu aiz trubas.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: asd (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2015 09:58

Kaimiņienei vasarā notrūka dziļurbuma sūknis, viņai urbums ap 30m. Prasīja mums, kā var izdabūt augšā, nezinājām ko ieteikt.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2015 14:46

Trosē iesiets robots ar lukturīti un videokameru, nolaiž, parauj otru trosīti, lai žokļi aiz kaut kā aizķeras un velk augšā. Ja būs liela pretestība, var gadīties, ka tiešām būs vajadzīgs robots (bez pēdiņām) ar hidrauliskiem žokļiem.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: piča (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2015 15:11

šadiem gadījumiem urbējiem ir speciāli instrumenti. uzzvani jebkuram aku ierīkošanas kantorim un pavaicā. ja baigās ziepes un nekādi nevar izvilkt, tad ņem urbšanas agregātu un ti sūkni vienkārši samaļ.

--------------------------------
paķimerējos ap savu vasarnīcu.
[vasarnica.blogspot.com]
tagad snaikstos ap nākamo objektu:
[mezamaja.wordpress.com]

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: Aldaris (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2015 16:31

Paldies, E.
Par termokembriku nebiju iedomājies. Muftas un noslēgplāksnes redzēju Akvedukta mājaslapā. Būs jāaizbrauc pie šiem aprunāties.

Varbūt ir vēl kāds risinājums, tauta?

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: E (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2015 16:41

Toreiz kad biju akveduktā, tad viņiem hermētisku muftu nebija. Tikai tādas plastmasas parodijas, uzliekamas pa virsu urbumam, kas neko pa īstam nenoslēdz. Varbūt tagad ir kas labāks.

Re: artēziskās akas uzbūve
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 05/01/2015 09:40

Par to dinamisko līmeni: mēdz būt arī tā, ka noslēdzot gaisa pieplūdi urbumam viss notiek un nekāds līmenis nekrītas, pat nevajag dziļurbuma sūkni...



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    ******   **     **  ********  **     ** 
 **     **  **    **  ***   ***     **     ***   *** 
 **     **  **        **** ****     **     **** **** 
 **     **  **        ** *** **     **     ** *** ** 
 **     **  **        **     **     **     **     ** 
 **     **  **    **  **     **     **     **     ** 
 ********    ******   **     **     **     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727