UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Mājas karkass
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 16:20

Nu un sienu zirgiem un aitām un citiem mīluļiem pirksi tuvējā "MAXSIMA"ā....? Laikam jau zirgam arī auzas ir vajadzīgas? Bet es jau dzīvoju pilsētā, kur malku pērku "RIMI" veikalā un ūdeni 5l pudelēs.
Ir jau arī tāda lieta, kā saniitārija, kas karo ar mušām un pelējumu... tātad jābūt skaidrībā par to, kas notiks tad, kad mīluļi kārtējo ( divdesmito vai 200) reizi būs šīs salmu ķīpas apčurājuši. Nu labi māla apmetums starpā - bet, cik man mācija, tad tas izskalojas...
Nu un nedaudz siltums - man to piegādā Ušakova k-gs; bet iespējams, ka tajā stallī varēs sasildīties ar gaisa recirkulācijas ierīci - ņemot silto gaisu no zirgiem un mēslu čupas un ar to sasildot dzīvojamā daļā ieplūstošu.
Vispār, jau projektā vērā vienlaicīgi jādomā par daudzām lietām un saspringt uz salmu ķīpu iestrādes iespējām karkasā?...

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 18:09

Nu tieši jau par to ir stāsts. Tā arhitektu būšana ir tāda jaunmodīga lieta, saprotams, ka mūsdienās neatņemama būvniecības daļa. Stalli jau necelšu Rīgas centrā, bet labi attālā lauku reģionā, pat patālu no mazpilsētas. Par naudas izteiksmēm neprasu, jo koki mežā aug un kaimiņmājās gateri pieejami. Uz veikalu tik cik pēc naglām skrūvēm, citiem dzelžiem.
Domāšana ar biku savādākā - gribas no ekoloģiskiem materiāliem, un šo to no otreizējās pārstrādes.
Un viss kā iesilde arī mājas celtniecībai. Tur loģiski, ka talkā nāks arhitekts un viss pārējais. Bet līdz tam vēl gana izglītojoš ceļš jāiet, jo neiešu jau tikai ar domu, ka vēlos māju.

Bet pagaidām stāsts par staļļa koka konstrukciju. Pagaidām par piemēru ņēmu kaimiņstaļļa kostrukciju, kas celta 20 gadus atpakaļ.

Ēka ir 10m plata un 22m gara, jumts pārklāts ar šiferi, tā augstums ir aptuveni 3,5m - man rokas par īsu, nevarēju izmērīt precīzi. Kopā sanāk, ka sienaugša ir 220 kvadrāti, ja piebāž pilnu ar sienu varētu būt ka tur iet virs 20t siens. Pati tur sakrāvu 4 vezumus, vēl vieta ir, taka vismaz 20t varētu ar sabāzt. Par spāru izmēriem īsti neesmu droša, bet nekas neordinārs tur nav.
Nu un viss tas karkass (koka konstrukcija) sastāv no brusām 15*15 cm - visas vienāda izmēra.

Un velēna jumts pēc sava svara neesot smagāks par dakstiņiem - es vēl pētu un interesējos par šo te.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 18:14

Brinkmaņa kuns, par ko jūs vispār runājat? Palūdziet lai sieva jūs izklaidē, ja nav ko citu darīt.
Kāda apkure, kādas čuras. Jūs laikam tikai aizvēsturē esat laukos bijis, kur sūdiem nokakātas sienas. Es atvainojos, man stallī ir izkrāsotas sienas un viss ir sauss un tīrs.
Es saprotu, ka jūs esat dikti gudrs arhitekts, bet nemāciet mani par lietām, kurās pac neorentējaties.

Re: Mājas karkass
Autors: AndrisL (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 19:32

Zebra,
Ja vēlies būvēties sākot ar pavasari, tad tagad ir īstākais laiks atrast sev tīkamo arhitekt. No Tehniskā projekta izstrādes, saskaņošanas līdz būvatļaujai ir vismaz 3 mēneši. Ja vilksi garumā, tad mājlopiem nākošā ziema būs jāpavada vai nu vecā stallī/kūti, vai arī jāpārvācas uz gaļas saldētavu.
Atceries, ka labākais laiks koku gatavošanai ir februāris, tas gadījumam, ja tevis norezervētais kokmateriāls vēl pilda meža funkciju.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 20:38

Jā, ja vien februāri neziedēs puķes :D
Nu nāksies vai nu pārcelt celtniecību vai maksāt vairāk par kustību birokrātiskajos gaiteņos, šobrīd prioritārākas ir citas lietas(naudas ziņā), nekā projektu izstrāde, tāpēc es vēlējos noskaidrot par to cik beigās šī ēka man izmaksā. Mums papēži nedeg. Varam tā dzīvot vēl gana ilgi, tomēr prasās kaut kas jauns. Bet tam jaunajam ir jāieplāno budžets, un šis budžets tad arī ir mērķis. Tā jau es varu fantazēt bezgalīgi, bet ja man ir skaidra izejošā summa un laiks, tad es arī varu plānot kad uzsākt būvdarbus. Jo pie naudas siles nesēžu.
Un šis aprēķins man arī ļautu izprast vai ir vērts ko mainīt plānā. Jo vieglāk jau ir pielikt metrus, vai samzināt, nekā blakus celt vēl kaut ko.

Re: Mājas karkass
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 22:29

Ja pareizi atceros, tad velēna jumts bija smagāks par dakstiņu, jo tas var salīt un tad uzņem daudz lielāku svaru. Pameklē netā par zaļajiem jumtiem, cik atceros bija atrodama diezgan izsmeļoša info.
Ja +/- esi pārliecināts, ka būvatļauju dabūsi un problēmas nebūs kaut ko darot, tad var arī no otras puses pieiet, sākumā uztaisīt un tad saskaņot. Tāpat būs projekta laikā izmaiņas, jāmaksā sods un jāskaņo ar projekta labojumiem ;)
Bet tas, protams, nav labais tonis un vienmēr var nebūt labākais risinājums.

Re: Mājas karkass
Autors: nu tā (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 22:48

"Ēka ir paredzēta 7 m plata un 31m gara"

Varbūt palaidu garām, bet kāds būs pārsegums? Vai tik garu (t.i., platu) pārsegumu vienā gabalā taisa, vai arī pa vidu būs nesošā konstrukcija? (es pilnīga diletantE, es tik noskatos, ko mums arhitekti "sazīmējuši". Viņi ņēma vērā, ka standarta koki nav garāki par 6 m, bet ja tev savs mežs, tad jau laikam tas nav aktuāli).

Re: Mājas karkass
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 23:15

Man, lūdzu, ašpadsmit gabalus 31 m garas pārsegumu sijas :)))...Eikalipti derēs?...Maksāsiet latos vai eiro?

Re: Mājas karkass
Autors: nu tā (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 23:23

Es gan biju domājusi 7 m...

Re: Mājas karkass
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 23:43

Šitie domā nederēs?
[en.wikipedia.org]
[en.wikipedia.org]

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2014 07:49

Cien. Zebra !
Šadā veidā "pa telefonu" pat profesionālim ir praktiski neiespējami aprakstīt vai apstāstīt iecerētās celtnes racionāla konstruktīvā risinājuma variantu pat konceptuāli, kur nu vēl konkrētībās par kokmateriālu izmēriem. Paņemat uz jūtām kādu jūsu apkārtnē projektēšanā (un konstrukciju aprēķinos) praktizējošu gados vecāku būvinženieri, kurš jums izstrādā konkrētas skices pēc kurām tad arī aprēķina atuveno kokmateriālu daudzumu utt. un sekojoši arī aptuvenās izmaksas!
Bija pareizs ieteikums par L vai T veida korpusu ( pie 7m platuma) vai arī platāku taisnstūrveida, jo 7*30m būs gara un desa kas aizsegs apvārsni un bojās peizāžu un nebūs racionāla ārsienu platību ziņā arī.
Arī 10m platu ēku var pārsegt ar baļķu sijām( bet kāda diametra - 50cm tievgalī varbūt?!),Un ja uz tām vēl nāks siena masa un varbūt arī jābalsta jumta konstrukcija, tad sijas kaut kur pa vidu jābalstal uz pasijas un stabiem vai kā.
Ja kas velēna 6...7 cm biezumā salijusi būs turpat 2 reizes smagāka par dakstiņiem.
15*15 brusas nav ekonomiskas, piem.:10*20(h) brusas šķērsgriez. laukums ir par 10% mazāks,bet brusas izturība par 15% lielāka, Ja savs mežs,varbūt visekonomiskāk lietot apaļkoka spāres arī.Telpās no iekšpuses dēļu apšuvumi pa koka karkasu.Sijas-baļki kā ulmaņlaikos varētu būt ik pa 120...130 cm, statņi sienā zem katras sijas .........lai izskatītu nianses,jāraksta romāns............

Re: Mājas karkass
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2014 09:23

Cik zinu, tad velēnu jumts ir knapi līdz 30gr. Stāvākiem jau visādi režģi utt.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2014 20:46

Man tas velēnu jums pēc grādiem ok, apakšā likšu mebrānu. laikam taisīšu paraugu un svēršu, jo uz viena tante teica nevar jau ticēt :D Kā arī tad varēšu pierādīt kur ūdens, kur reāla taisnība.

Velēnu jums nu dikti gribas, bet ja striķi trūkst, tad nekā.

Vot pie tiem 7 m platumā nonācu visādi domājot, var pat itkā uz tiem 6 nomazināt, bet septiņi būtu optimāli. 10m - nekur neder, tad teoretizējot var tikai kādus 12 vai 15m platu, bet tad jau tas pavisam kaut kas cits sanāk, un tad man jāpārplāno visa sadzīve no jauna :D Vienkārši šito jau es no pirksta neizzīdu. Tas tā gadiem krājoties pieredzei un vēlmēm pagaidām šķiet labākais variants.
30m jau nav garš. Tālākos plānos skatoties stallis plānots vispār L veida, šī pirmā kārta.

Zodčijs, paldies par vērtīgajiem padomiem. Pa vidu, pat vēlams kaut kas tai konstrukcijā, tas man atvieglo iekšējo būvēšanu.

"pamats topošais" - kaut kā tā tas droši ka notiksies - tādu toni pie mums piekopj praktiski visi. Mēs vēl pagājušo gad uzbliezām siena šķuni laukos, labi redzmu, nevienam nekas neiteresē :D Šoreiz tik traki nedomāju laist, tomēr cits pilnīgi brīvs zemes gabals.
Cik no pieredzes zinu, tad projekts un saskaņošana izmaksā vismaz divas reizes dārgāk nabagu kantorī, nekā sodu samaksāt. Nu tas nebija īsti par ēku, bet pie būvēšanas skaitījās.

Bet paldies jums visiem, esmu taka pat tikusi skaidrībā un pa lielam aprēķinājusi. Domājams, ka ar pārpalikumu :D Kaut kad, ceru, ka drīz varēšu jau salīdzināt ;)

bet padomus labprāt vēl uzklausu.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2014 20:52

Šodien redzēju arī interesantu jumtiņu. Sijas bija vismaz 1m garākas par ēkas gabarītiem, tad tas jumts tā kā nostāk, var variēt ar slīpumu. Ko sakāt par tādu? Ir kāds pluss vai mīnuss. Es tā iedomājos, ka tas labs variants kā pilnībā nenoēnot logus, bet tai pašā laikā ziemas saule iespīdētu. Es logus gribu pietuvināt griestiem, lai man nav restes kā ķurmā jāliek.

Re: Mājas karkass
Autors: kaamisz (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2014 21:06

Paskaties b u i l d a r t lv viņu idejas un pieeja cetniecibai atbilst jūsu filozofijai :) šeit tam vārdam pat cenzūra uzlikta.

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 04/01/2014 21:26

kaamisz, aha, paldies.
Tā es ar biku sapratu, jo tik konkrētus pieņēmumus, kas drīzāk ir steriotipi, jo būtībā no citu pieredzes un prakses kaut kā neiztur kritiku, es jūtu :D Un ne jau tikai šeit par mani stāsts. Kā teikt runājam par sviestu, bet 3os teikumos jau runa nonāk līdz zivīm.

nedod dies tādā kontingentā sākt kaut ko dziļāk runāt, sacirtīs ar cirvi vēl. Bet kamēr suņi rej, karavāna iet tālāk un citi cilvēki pierāda ka tā var un pat labāk. Es piemēram nesaprotu kāpēc cilvēkiem jādzīvo celefāna maisiņā, ja var māju celt no tā ko daba devusi. Tas tak jebkurā gadījumā, kaut vai ilgtermiņā atmaksājas. Atceros pati savus mokošos 4 gadus bloka mājā, ka pat vasarā asiņoja deguns no rītiem, tagad esmu ar bronhu astmu, urā urā, labi ka valsts maksā par zālēm. Bet ticu, ka ar laiku pāries uz neatgriešanos.

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 05/01/2014 06:12

Meitene Z.! klausies uzmanīgi! a) L veida forši -15m+15m, ja sapratu pareizi un 7m platums ēkai
b) mans redzējums(ieskatījos ulmaņlaika bildēs)- sienu statņi h=270..300, 15*15 vai d=15..18cm ik 125...150cm, vaiņagi tādi paši. Griestu sijas-atsegtas-REDZAMAS no apakšas ik 125...150 ,bet vajag balstit pa vidu (citādi vajag baļkus vismaz d=34...36 cm- ja tik pareizi atceros,ka augšā krāmējot sienu bija jāievērtē vismaz 500 kg uz m2) un tad sijas normālas d=18...20 vai 10*20cm un spāres var balstīt uz kores statņiem vai jumta krēsla,tad spāres mazāku izmēru (vismaz 10*15)+saišķi (aprēķināt vajag slodzes)
c) logi pie griestiem, lai nav ķurma .utt.-šito atstājam pie padomju gadu stereotipiem un aizmirstam! Varam pūlēties kā gribam- zaglis sameklēs vieglāko iekļūšanas veidu,tāpēc nevajag sev liegt prieku un komfortu - pat zirgam patīkamāk raudzīties uz āru ne tikai debesīs( kam ta suņi,kam ta mužiks, kam ta ekon. Led dežurgaisma utt.) Pats saimniec.ēciņas lodziņiem uzliku plakandzelzi krustiņā imitējot četracu lodziņu, bet dāčai ar koka 5*5 latiņām sešacu- smuki. Mazākie Logi 80cm plati minimums un augstumā vismaz 100cm. Guļošie 60(h) un100..120 utt.plati - padomju cūku fermās, rūpnīcās, garāžās un pēc ieraduma ienesti māju palīgtelpās ignorējot pašas mājas logaiļu proporcijas un stilu,ko citur pasaulē dara obligāti ! Ja mums ir tradicionali- klasiska tipa būves - guļošos logus lietot var tikai kādās īpašās dizaina kombinācijās. Logs pie griestiem apgaismo tieši griestus - tas forši! - varu saskaitīt zirnekļu tīklus un mušas, bet neredzu spaini rokās un savu ģīmi!

Re: Mājas karkass
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 05/01/2014 07:44

Meitene Z.!
Noskaidro nianses sava novada būvvaldē! Bet mums Zemgalē ir tā, ka par nelikumīgu būvēšanos nosoda, bet projekts tā vai tā tiek prasīts un tad cilvēks maksā par pašizdomāti uzbūvētās ēkas uzrasēšanu to pašu naudu, ko maksātu kādam speciālistam par palīdzēšanu apdomāt un projekta izstrādāšanu pirms būvniecības - un sanāk tikai dārgāk! Tik vien jāraugās, ka arhitekts pie darba reāli pieslēdz būvinženieri (Vismaz konsultatīvi - slodžu aprēķini - siju spāru izmēri utt.) Mums provincēs par mazām naudiņām privātos apkalpojot daudzi arhitekti (ar zem tiem strādājošiem rasētājiem) spiestā kārtā izvairās dalīties ar būvinženieriem (konstruktoriem) - iztiek ar gudru parunāšanu - ja kas celtnieki jau zinās... un arī pat par funkcionālām vai fasāžu dizaina lietām (arhitektu kompetencē esošām) neuzņemas atbildību - kā teiksiet tā uzzīmēsim! Un reti ir arhitekti ar zināšanām būvkonstrukciju aprēķinos un savukārt būvkonstruktori ar zināšanām telpu plānošanā, ēkas vizuālā veidola dizainēšanā utt. Starp vienkāršu, ērtu un skaistu ēku un vienkāršu, neērtu un prastu atšķirība neliela - abas par to pašu naudu. Kā saka gudrie: sīkumi veido pilnību, bet pilnība nav sīkums!
P.s.neaizmirstiet atgāžņus sienu karkasā, kā arī no sienu statņiem pret griestu sijām (korpusa šķērsnoturībai)

Re: Mājas karkass
Autors: Zebra (178.16.22.---)
Datums: 05/01/2014 18:59

Zodčijs, vēlreiz paldies. Es noskaidroju, ka man kaimiņos dzīvo konstruktors - pat ar reputāciju. bērnībā kopā spīdzinājām vardes, domāju palīdzēs man ar konstrukciju.
Man patīk jūsu ieteikumi par logiem arī, kaut arī man ir pretargumenti. Vispār ne zaglis mani baida. Bet es esmu procesā par alternatīvu.
CAD PRO tam visam taisu izskatu. Redzēs kā būs bildē.

Par visu šo domājot izskatās ka to celtniecību nāksies atlikt, jo pagaidām ir milzum citu lietu jāpaveic pirms ķerties klāt šim.
Ta man arī ietupīsies laiks tām niansēm. Varbūt varu lūgt jūsu kontaktus, ja jums būtu vēlme man sniegt vēl kādu padomu tieši par niansēm.
Es neuzmākšos ar jautājumiem :D Tad es arī pastāstītu par tiem logiem konkrētāk- savus argumentus.

Re: Mājas karkass
Autors: Praktiķis (178.16.22.---)
Datums: 06/01/2014 18:44

Šodien uz Brīvības ielas Zebra ar savu Lexus man nogrieza ceļu un panesās garām (neesmu no tiem lēnajiem braucējiem) Temperments un pašpārliecinātība,kas bija lasāma komentāros uz ceļa izpaudās nepārprotami . Būvniekiem šāda Zebra parādīs,gan kā jābrauc,gan kā jābūvē-nebūs viegli.(Šaubos vai vēl ir kāda cita Zebra ar ko varēju sajaukt.)

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **  **      **  **    ** 
 **     **     **     **     **  **  **  **   **  **  
 **     **     **     **     **  **  **  **    ****   
 **     **     **     **     **  **  **  **     **    
  **   **      **     **     **  **  **  **     **    
   ** **       **     **     **  **  **  **     **    
    ***        **      *******    ***  ***      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727