UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: bii (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 05:18

Sveiki!

Situācija šāda - ir īpašums, uz kura atrodas maza vienstāva apdzīvota dzīvojamā māja (būvēta no guļbaļķiem, ārsienas apmestas, bet nu jau drūpošas), kurai būtu nepieciešams kapitālais remonts, ir tikai aukstais ūdens, apkure - pēc lauku metodes ar 3 krāsnīm, jumts jāmaina, par pamatu izturību arī nav skaidrības.
Turpat blakus ir saimniecības ēka, kas gan drīzāk ir vairāku ēku kopums, kas savā laikā vienkārši sabūvēts blakus- kūts, klēts, pagrabs, virs kura šobrīd ir izbūvēta pirts, un garāža. Šai ēkai lielākajai daļai ir pamati un gāzbetona sienas.

Ir vēlme būvēt ģimenes māju šeit, tā nu pagaidām ir izsapņoti un pašrocīgi sazīmēti 2 varianti, abi bastīti uz saimniecības ēkas rekonstruēšanu par dzīvojamo māju. Šobrīd pašiem šķiet, ka šāds variants būtu ērtāks/ātrāks/lētāks, kā rekonstruēt šobrīd esošo dzīvojamo māju. Līdz ar to, ja pārbūvē saimniecības ēku, šobrīd esošā dzīvojamā māja tiktu nojaukta.

Viens no variantiem ir "budžeta" - izbūvēt saimniecības ēku par dzīvojamo māju vienā stāvā; otrs variants - izbūvēt arī otro stāvu vai daļēju otro stāvu ne virs visas ēkas.

Lūdzu Jūsu ieteikumus, ar ko vajadzētu sākt - vai vispirms vajadzētu pieaicināt arhitektu, lai apskata īpašumu un iesaka, kā sanāktu ērtāk un izdevīgāk - vai vispār kādu no šīm ēkām var un ir izdevīgi rekonstruēt vai vispār neko nav vērts pārbūvēt un vieglāk ir visu sākt no jauna - t.i. nojaukt vecās ēkas?
Vai arī arhitekts te nelīdzēs un jāsāk ar būvinženiera konsultāciju, lai veic ēku tehniskā stāvokļa apsekošanu un tad var tālāk domāt, ko un kā būvēt, kā mūsu sazīmētie varianti vispār "ierakstīsies" dabā?

Kā arī, cik saprotu, ja gribam tikai pārbūvēt ēku uz tiem pašiem pamatiem, nepieciešamā dokumentācija - skices, projekts, atļaujas - ir nepieciešamas tieši tādas pašas kā jaunbūvēm?

Varbūt varat ieteikt kādu zinošu speciālistu - būvinženieri, kas veiktu īpašuma apsekošanu un ieteiktu labākos variantus. Īpašums atrodas Lielvārdes novadā.

Paldies jau iepriekš un ceru uz atsaucību!

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: PikkO (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 08:47

izskanēja pareizā frāze "NOJAUKT"
pilnīga rekonstrukcija gala rezultātā maksās tikpat cik jaunbūve, ja ne vairāk ...

ieteikums .... saorganizēt pagaidu dzīves vietu (var gadīties, ka nomājams dzīvojamais furgons būs lētāk) .... jaukt nost esošo'dzīvojamo ēku un būvēt jaunu ... BŪSI IEGUVĒJS VISUR

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 10:24

Vajadzētu sākt ar būvinženieri, tas labāk pateiks. Vai vismaz ļoti zinošu celtnieku. Ieteikt nevaru. Pievienojos pikko, ļoti jāapsver iespēja pilnībā nojaukt un celt no jauna, pēc gostiem ;)
Jo tai vecai ēkai tāpat viss jāmaina+jāsiltina. Varbūt no vecās ēkas var kaut ko materiālos izmantot. Bet izvērtēs tikai speciālists un klātienē.

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 11:08

Ja esošajām ēkām nav defektu, es tomēr pirms nonešanas ieteiktu ievērtēt piemērotību, patikšanu, varbūt pat saistību ar dzimtas vēsturi utml. Un tas būs jāsaprot pašiem, ne tikdaudz vadoties no kādiem arhitektoniski-mākslinieciskiem kritērijiem vai kā, piemēram, ērtāk savilkt apkures trubas. Nesteidzieties ar lēmumiem, lai pareizais variants izkristalizējas lēnām.

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 11:13

Es arī ieteiktu sākt ar kādu būvinženieri. Arhitekts par konstrukcijām un praktiskām lietām ir ne tik zinošs, viņi pamatā skicē glītas ainavas. :)
Nojaukt un būvēt no jauna ir vērā ņemams variants, taču neesmu drošs, ka sanāks lētāk.
Saimniecības ēku rekonstrukcija laukos ir ļoti vienkāršota procedūra, var teikt nav nekāda. Iespējams, pat nekas nav jāskaņo, ja platība paliek tā pati. Laukos bieži vien ēkām ir ļoti nosacīta inventarizācijas lieta pēc kuras varētu kaut ko post factum piekasīties. Reālajā dzīvē būvvaldei laukos ir vienalga ko tu tur būvē, svarīgi viņiem ir tikai iezīmēt plānos dabā eksistējošās platības, lai var aprēķināt NIN. Ja gribi, lai viss ir ideāli un pareizi, tad aizej papļāpāt ar galveno arhitektu. Viņi starp citu var arī ieteikt kaut kādus speciālistus. Termins saimniecības ēka arī ir ļoti plašs, kā man teica galvenā arhitekte - saimniecības ēkā arī var būt gan gultas, gan duša un vanna utt. - tas bija par tēmu 2 dzīvojamās mājas uz viena gabala.

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 16:12

Dajebkādu pieredzējušu celtniecības speciālistu, inženieri, arhitektu atvest uz vietas apskatīties.

Pēc apraksta bardaks tur pamatīgs (ne pirmo reizi tāds redzēts), bet, ka būtu vajadzīgs tikai buldozers, pārliecības nav. Kaut tā, protams, būtu visvienkāršāk.

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: bii (178.16.22.---)
Datums: 12/03/2014 21:22

Liels paldies visiem par atbildēm.

Par nojaukšanu - pagaidām liekas, ka tas nebūtu lētākais variants, jo ir cerības, ka pamati un esošās sienas ir pieņemamā stāvoklī un prasītu mazākus ieguldījumus. Bet to, protams, pateiks speciālists.

Nekādas dzimtas īpašuma saglabāšanas "jūtas" arī ar šo īpašumu nesaista, vismaz mani :D Paši tur nedzīvojam, dzīvo vīra māte, īpašums ir vīra. Arī dzīvojamā ēka kā tāda nav īsti latviešu lauku māja, kuru varbūt būtu vēlme saglabāt, tāpēc doma varirāk ir par saimniecības ēkas pārbūvi, kura varētu būt labākā stāvoklī, kā arī atrodas labākā un ērtākā piesaistē zemes gabalam.

Tieši par Vilnis_Radio minēto, ka laukos neviens tā īsti nepievērš uzmanību, ko un kas būvē, liek cerības uz to, ka nebūs nepieciešama visa tā birokrātija. Sāksim ar to, ka dosimies uz būvvaldi, un tad redzēs, kādu variantu viņi iesaka. Kaut gan - vadoties pēc likuma, visur taču oficiāli ir vieni normatīvi būvniecībai Latvijā, vai ne? Vai arī katra novada dome oficiāli var interpretēt likumu pēc saviem ieskatiem?

Varbūt tomēr kādam ir zināms kāds zinošs speciālists šajā nozarē, vēlams, tuvāk īpašumam - Ogre, Lielvārde? Vai lūgt novada būvvaldes būvinspektora palīdzību ir ok doma?

Paldies vēlreiz!

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 13/03/2014 16:20

Bii....tās "interpretācijas" ietvari - normatīvos noteikti - sadaļās par būvvaldes tiesībām un pienākumiem - atkarībā no būves nozīmes, atrašanās vietas (pilsētvide, ciemata apbūve, lauku teritorija - viensēta)
Un būvvaldes darbinieki provincēs - parasti ir cilvēcīgi - un jūtas pagodināti - ja pie viņiem griežas pēc kāda padoma - ieteikt speciālistu - vai rīcības plānu - vai procedūras secību. Bija napoleona sindroms dažiem arhitektiem tūlīt pēc novadu izveidošanas - tagad diez vai - un pēckrīze arī....

Iesaku noskaidrot novada arhitekta dzimumu - un attiecīgi rīkoties - un nav slikti, ka līdzi ir kāds vietējais cilvēks - kā īpašnieka pārstāvis. Savākt visus īpašuma dokumentus - tehn. inventarizāc. lietu utt.- pazvanot precizēt pieņemšanas laikus vai pat pierakstīties un doties vizītē.Var kādus foto par būvēm sagatavot....noderēs arī pēc tam.
P.s. ēkas telpu funkcijas maiņai vai pārplānošanai pēc likuma arī nepieciešams būvprojekts - tā arī skaitās ēkas rekonstrukcija. Projekta sastāvs smazināts - ar min. BūvKonstrukciju daļu. Varbūt vēl kādi atvieglojumi...Kaut kā tā...

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 13/03/2014 16:29

Par esošo baļķu māju - spriežot pēc aprakstītā - varētu būt trupējuši apakšējie baļķu vainagi un baļki arī no ārpuses - zem plaisājušā apmetuma. Ja tā - saglābt ēku - process darbietilpīgs, dārgs un bez 100% garantijas...

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: Zanzinzui (77.219.15.---)
Datums: 29/08/2023 22:14

Sveiki.
Nezinu vai kāds atbildēs, bet sakiet kā jums veicās? Ko izdarījāt un kas sanāk dārgāk/lētāk?

Re: Saimniecības ēka - dzīvojamā ēka = rekonstrukcija
Autors: Zzz (188.86.27.---)
Datums: 30/08/2023 17:21

Gulbalku majas ir novecojusi tehnologija. Bet ka forma kura tur jumtu nav ne vainas

Es noteikti ieteiktu no arpuses sist delju karkasu un pust slapjo ekovati (ta izustot nenosezas)

Otkart iekspuse uz apaljiem balkjiem loti krajas putekli



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **  ********   *******   **     ** 
 **         **   **   **    **  **     **   **   **  
 **          ** **        **    **           ** **   
 ******       ***        **     ********      ***    
 **          ** **      **      **     **    ** **   
 **         **   **     **      **     **   **   **  
 ********  **     **    **       *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727