UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: rover (178.16.22.---)
Datums: 05/05/2014 22:19

Labs vakars,
parakājos foruma arhīvos un visi topiki par koka apstrādi fasādēm ir 5-8 gadus veci. dažiem pat linki nobrukuši :)

kādam ir pieredze ar labu "laika pārbaudi" par koka detaļu fasādēs apstrādi? Nepieciešams apstrādāt vēja kastes, murlatu galus, līmēta koka pergolas un fasādes dēļu apšuvumu laukumus (dēļi ar atstarpēm - NEvogonka).

Ir dzirdēts, ka sibirijas lapegles koks esot izturīgāks. vai kāds ir šādu lietojis un ar kādu apstrādi?

iepriekš paldies,
R.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 14:10

Vai tieši lapegle nebija tā, kura Jūrmalā sapelēja un tiesa par vainīgu atzina arhitektu, jo viņš bija ierakstījis Latvijas klimatam nepiemērotu materiālu? Ja esi oligarhs, gan jau Latvijas ozols būs izturīgāks par Sibīrijas lapegli.
"tautas klasē", ja jumta pārkare ir pietiekama, pelēks, tomēr gadu desmitiem stāvēs jebkurš neapstrādāts Latvijas skujukoks. Ādarbiem piemēroti necaurspīdīgi pārklājumi būs jāatjauno ik pēc 6-10, caurspīdīgi - pēc 3-5 gadiem.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Jurgens (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 20:36

Brīnumlīdzekļi šajā jautājumā joprojām nav parādījušies un ja vēlas kokam ārpus telpām saglabāt mēbeles izskatu, jārēķinās ar regulāru kopšanu (lasi- defektu piekrāsošanu) katru gadu.
Jāņem vērā, ka jebkura krāsa (kas veido plēves pārklājumu), uzklāta uz pareizi sagatavotas, žāvētas koksnes, pildīs aizsargfunkcijas labāk par jebkuru "iesūcināmu" līdzekli (piem Pinotex base vai lineļļu), bet jāņem vērā būtisks faktors - pēc vairākiem gadiem, kad sakotnējais pārklājums būs padevies laika zobam - vecā krāsa lobīsies nost gabaliem un atjaunot to sākotnejā kvalitātē nenokasot visu veco nost būs ļoti sarežģīti, turpretim iesūcināmus līdzekļus var kaut vai katru gadu smēret pāri vecajai kārtai bez liekām problēmām. Ja arī pēc 10 gadiem skats vairs nebūs tik priecīgs - var tos tad beidzot pārkrāsot ar sedzošu krāsu un priecāties vēl 5 gadus.
Piebildīšu, ka tas pats Pinotex Base vai lineļļa vai jebkurš antiseptiķis tai skaitā, ir uzklājams netaupot, bagātīgā kārtā ar otu, nevis tikai "acu aizmālēšanai" ar rullīti.
Iesaku apdari veikt no visām 4 dēļa pusēm un jau pirms pieskrūvēšanas.

Ļoti interesants variants ir tā saucamā "Zviedru krāsa", kas ir dabīga, miltaina, nelobās nost kā parastā krāsa un ir viegli atjaunojama, tikai tā ir nopērkama tikai sarkana krāsā. citu nav.

Pats noteiti izmantotu pēdējo variantu.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 06/05/2014 21:54


Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 07/05/2014 01:26

Vienreiz jau rakstīju, bet laikam neierakstīju - jo teksts mistiski pazudis - var palasīt sadaļā " Vēlos uzzināt"- pirts guļbūves baļķu aizsardzība...un tepat blakus - Lineļļas krāsas...

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 11:41

Ir uz parafīniem balstītas krāsas- pārklājums atgrūž ūdeni, matēts, nekas nelobās, pārkrāsot ļoti viegli. Ražo arī Rīgas rūpnīca- Teksturakva, Teksturdekors. Nokrāsoju terases margas. Četri gadi un kā vakar krāsots. Kad pirku, veikalā bija zinoša konsultante, strādājusi pie krāsu izstrādes, ieteica parafīnus saturošas krāsas- esot viens no progresīvākajiem virzieniem koka aizsardzībai no atmosfēras iedarbības. Krāsošanas laikā likās ļoti aizdomīgs pasākums- kokā praktiski neiesūcas arī mehāniski neizturīga. Pēc neilga laika it kā iesūcās koka virskārtā, ar mehānisko izturību arī ok. Pēc šis pieredzes skeptiski skatos uz lineļļām, pinoteksiem utt. Visi viņi jāatjauno, plaisā, pārkrāsot čakars, saulē pēc dažiem gadiem pilnīgs čau. Tas no personīgās pieredzes. Pati koksnes aizsardzības filozofija lineļļām, pinoteksiem ir pilnīgi bezjēdzīga. Nezinu kāpēc ārdarbiem visi reklamē tos, maigi izsakoties, štruntus.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 21:40

Es gan nespēju iedomāties,kāvar vējakasti regulāri pārkrāsot :) . Tur tak vajag vai nu stalažas vai pacēlāju un neviens normāls cilvēks dēļ vēja kastes regulāri stalažas neuzstādīs. Tas nozīmē, ka vējakasti un vējadēļus krāso "uz visu mūžu". Par Ezis ieteikto tekstūrdekoru varu teikt tikai to labāko. Man vairāk kā desmit gadus tur, bet tikai uz neēvelētiem dēļiem. Uz ēvelēta netur ,jo laikam slikti iesūcās. Es jau nu atstātu nekā neapstrādātu. Iestāsies dabīgs Latvijas pelēkais tonis un tas noteikti ir glītāks par nolūbījušos krāsu vai pleķainu lineļļu. Pareizi Jurgens saka, Latvijas klimatā koku kā mēbeli saglabāt nav iespējams!

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 05/06/2014 22:20

Zviedru krāsa lēnām pazūd (desmiti gadu), bet nekad nelobās. BET - no paša rūgtas pieredzes - Falu rödfarg NEDRĪKST krāsot uz nekā cita, kā vien uz neēvelētiem un nekā neapstrādātiem dēļiem. Pie ēvelētas koka virsmas tā krāsa klāt neturas. Ja to ievēro -no koka krāsām tā droši vien ir visilgdzīvojošākā krāsa pasaulē.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: ub (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 08:40

Es ārējās jumta koka detaļas (vējdēļus u.c.) liku neēvelētas, lieko nodzinu ar rotējošu birsti, lai kas atdalās, tas atdalās, tad ar Tekstūrdekoru, sasūc daudz, bet domāju, ka tas labi, trešā vasara, izskatās labi.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 09:16

Trīs vasaras jau iztur visas krāsas. Jautājums, kas notiek pēc desmit un vairāk gadiem. Diemžēl, nekas labs!

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: jgnr (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 13:03

Nemokies, izvēlies caparol. Ganību dambī viņiem ir veikals vai kaut kas līdzīgs ar zinātājiem

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: E (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 13:11

Jumta kastēm jau nokrišņi praktiski netiek klāt. Man ar kaut kādu vivacoloru ir nokrāsota un jau 5 gadi stāv un nekas nav izbalējis. Bet nokrāsoju terasei margas no tās pašas bundžas un jau pēc gada koki tādi galīgi pelēcīgi izskatās.

Vot šobrīd arī meklēju ar ko labāk terasi krāsot. Pirms tam pa dārgu naudu pirku Tikurila tonēto eļļu. Nu 1 gadu ir OK, bet pēc tam vietām paliek melna, bet vietām izbalē. Tagad vajadzētu atjaunot, bet nav īsti skaidrs kā labāk. Ir variants noiet pāri ar slīpmašīnu un pamēģināt kādu citu līdzekli, jo baidos ka uzklājot Tikurila tā terase paliks svītraina (tumšās vietas paliks vēl tumšākas, bet gaišās paliks gaišas).

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 23:04

Nav svarīgs ražotājfirmas nosaukums. Svarīgs ir krāsas sastāvs un tās darbības filozofija. Atšķirības starp ražotāju dotā tipa sastāviem nav pārāk lielas. Pirms analizēt/ieteikt/kritizēt kādu produktu būtu jāsalīdzina vienāda sastāva/darbības filozofijas produkti. Tad būtu skaidrs ko no katras sastāvu grupas gaidīt. Un tikai tad izvērtēt labāko variantu cena/īpašības. Neesmu iedziļinājies sīkumos, bet patika saruna par parafīnu, pats nebiju aizdomājies.. Parafīns, līdzīgi silikonam, atgrūž ūdeni un neļauj ūdens pilieniem izsūkties cauri parafīna/silikona slānim, pat ļoti plānam. Kokam saraujoties/izplešoties parafīna slānis seko pamatnei un viss ir ok. Pārējie klājumi parasti ar grūtībām panes izmēru maiņu- plaisā, atslāņojas utt., piedevām nav arī izteiktu hidrofobu īpašību. Tādējādi koksnes aizsardzības īpašības ļoti ierobežotas/ pernica, lineļļa, n-tie sveķi un to kombinācijas/. Ārdarbiem lineļļa ir nonsenss- mobilais telefons samontēts ar sentēvu metodēm. Dzeltē, melnē, sprēgā- nav pagājuši pat daži gadi, kā notīrīt- dedzināt, slīpēt, nelikties ne zinis utt.- bet vajag- dārgu, bezjēdzīgu, neērtu, ar specifisku uzklāšanu utt. Diskusija trakonamā ar realitātes šova piedevām.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2014 02:35

Zem mitrumu aizturošajiem lineļļas, lineļļas pernīcas, parafīna, sveķu, vasku - da jeb kādām un arī zem Textūrdekora vai Pinotexa ( kas klāti pēc tehnoloģijas) - visu pirms apstrādājiet ar ŪDENS BĀZES ANTISEPTIĶI ERLĪTS (ir arī bezkrāsains - sanāca 15 santīmu vai eiriķu uz m2) - un nebūs tādu problēmu - par ko jāvaid....
vai arī krāsojat ar superdārgām skandināvu krāsām - to sastāvā droši vien antiseptiskie sāļi ir piejaukti klāt - un tāpēc arī tās labi sargā koka virsmas....
Tik bieži nākas to pieminēt - ka apnicies...
Un lineļļas pernīcai vai citām antiseptikas klāt nav - un nav ko gribēt brīnumus....slikti ka katrs ražotājs vēlas pārdot tikai savu - biežāk un vairāk - un nav ieinteresēts reklamēt kādu kombināciju - rūpējoties par rezultātu - cilvēks taču retāk pirks viņu preci....

Pinotex un tekstūrdekors - ir dekoratīvie antiseptiķi - tur sāļi ir klāt - un tehnoloģija jāievēro precīzi - bet es nenoguris - nevienu nelobējot iesaku rīkoties pēc principa dubults neplīst - arī zem šiem sastāviem - Pakrāsot Apakšā Erlītu (citu līdzīgu īsti nezinu) - un tas ir pārbaudīts - tad Nav Saspringti Jāvaktē brīdis - kad kādas koka daļas Sāk palikt Pelēkas vai Melnē - jo parasti jau ir par vēlu - Papilddarbi - un varbūt arī Tumša Toņa Krāsojuma lietošana - Piespiedu Kārtā - garantēta...kaut kā tā...

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2014 06:34

Ezis, par to lineļļu un mobilo telefonu, tas ir labais salīdzinājums :) . Tagad tak visi kā traki uz ekoloģiju un lineļļām, bet poņas no tā visa nekādas. Skaidrs, ka lineļļa nevar izturēt lietū, vējā un saulē, bet kam tu to iestāstīsi- zaļā domāšana :).Jau senči nebija muļķi, to vārija un lineļļai gāza klāt šķaidītājus,bet tagad visi gudri un nav ko no vectēviemmacīties. Jā, par lineļļu labi pateica guļbūvju meistars Talis Sala, lineļļu tak ēd mikroorganismi,jo tā ir "garšīga" un tā sanāk neizturīga.
E, jumta kastei nokrišņi īpaši klāt netiek, bet vējdēlim gan.Tad nu es uzskatu,ka labāk vējdēli nekā neapstrādāt, jo tāpat nekas uz tā neturēsies virsū. Labak lai Latvijas pelēkajā tonī, nevis aplupis, vai pleķains. Dzivē neviens, pēc pieciem gadiem, nečakarēsies un to štrunta vējdēli nepārkrāsos- klāt ta netiek :)

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2014 17:39

Par tiem vēja dēļiem - vai citām jumta, terasu u.c. koka detaļām un elementiem:
a) kas vistiešāk pavērstas pret sauli
b) pret kurām vistiešāk sitas lietus
c) uz kurām guļ sniegs un lietus ūdens
Visnopietnāk arī jādomā - izpildot pašu pirmo - svaiga koka virsmu apstrādi !

Tāds "sīkums" kā nolupis vēja dēlis - sabojā un rada nepatīkamu iespaidu - par visu māju !!! Lai cik tā ir skaista un mīļa...
Tas ir tāpat kā vecis štremmā uzvalkā ar apdīrātu krekla apkaklīti -
- vai sieviete balles kleitā ar izziestu lūpu krāsu un notecējušu skropstu tušu....

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: G (178.16.22.---)
Datums: 08/06/2014 15:17

Par terases eļļošanu - viss pareizi, terase normāli ir pakļauta saulei, lietum, sniegam, ledum.
Terases eļļas ilgizturība ir atkarīga no viesa iepriekš minētā. Eļļa ir jāatjauno, citam iztur tikai gadu, citam trīs.
Nebūs nekādu pleķu: sistēma vienkārša nomazgā ar Tikkurila Tehopesu mazgāšanas līdzeklihttp://www.tikkurila.lv/apdares_kr_sas/produkti/tikkurila_mazg_sanas_l_dzek_i/tehopesu.2713.shtml
Pēc tam uzklāj virsū tādu pašu eļļu kā iepriekš, noslauki nost ar lupatu lieko eļļu lai neveidojas pleķi un terase gatava, nekā sarežģīta.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 08/06/2014 15:23

Nekas jau sarezģīts :), bet pēc dažiem gadiem tāpat saimniekam piegriežas zieķēt tos dēļus un iestājas dabīgais process. Lai kā arī būtu, visi koki ar laiku paliek pelēki! Katru gadu kautko pārkrasot,tas nav nopietni. Tad jau katru vasaru, atvaļinājuma laikā, jāpaliek par savas mājas mālderi :)

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: E (178.16.22.---)
Datums: 08/06/2014 20:32

Paldies par to Tehopesu, nezināju. Vajadzēs pamēģināt ar to notīrīt. Tikai jāatrod kur to var nopirkt, Bus jāmeklē Kuršos, Depo, utml.

Kāds zin, kas būtu labāks terasei no šiem diviem RILAK produktiem?
- Tekstūrdekors (uz zemmolekulāras alkīdlakas bāzes)
- Teksturakva (ar ūdeni atšķaidāmā akrilātu lazūrlaka)

Es nevienā no šiem diviem nekur neredzu to pieminēto parafīnu, kas pēc būtības ir alkānu maisījums.
Starp citu, nav jau tā, ka tā eļļa ir baigi slikti.... izskatijās visu vasaru superīgi. Tāds brūngani spīdīgs klājums, kas tiešām labi atgrūda ūdeni. Vienkārši mums tas rudens periods ir baigi garais un tur tas mitrums mēnešu 4 stāv nepārtraukti. Līdz ar to tā eļļa noskalojās. Ja varētu atrast veidu kā salīdzinoši viegli dabūt nost veco un uzklāt jaunu, tad tas arī ir izskatāms variants. Pavasarī var noziedot vienu vakaru terases grīdas atjaunošanai.

Re: Fasādes koka apstrāde/tonēšana
Autors: asd (178.16.22.---)
Datums: 08/06/2014 21:58

Pag.vasarā ilgi domājām, ar ko lai pārkrāso vēja kastes - nopirkām Remmersa krāsu ar cerību, ka varbūt gadus 10 noturēs, jo krāsojām ar pacēlāju, kurš nepatīkami šūpojās un kratījās, darbs iet ļoti lēni, kamēr to pacēlāju pārvelk no vienas vietas uz otru. Remmersu ieteica paziņa, teica, ka pirms 5 gadiem krāsotais žogs stāv kā tiko krāsots.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********   **      **  **    **  **    ** 
 **     **  **     **  **  **  **   **  **   ***   ** 
 **     **  **     **  **  **  **    ****    ****  ** 
 **     **  ********   **  **  **     **     ** ** ** 
 **     **  **         **  **  **     **     **  **** 
 **     **  **         **  **  **     **     **   *** 
 ********   **          ***  ***      **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727