UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Handy Man (185.44.235.---)
Datums: 04/04/2023 14:17

Labdien!

Apsveru nelielas mājas (60 - 100 m2) būvniecību.
Vēlos noskaidrot:

- Kādi ir trūkumi moduļu(koka) mājai salīdzinoši ar tāda paša izmēra mūra māju?
Ilgmūžība daudzās paaudzēs nav tik svarīga. Cik augstākas būtu mūra mājas izmaksas? Citi trūkumi?

- Salīdzinot dažādas moduļu mājas - kam pievērst uzmanību? Skatos, ka līdzīgas platības mājas piedāvā gan par 35 000, gan 85 000... Kur rodas divkārtīgā atšķirība?

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Zzz (87.110.140.---)
Datums: 04/04/2023 14:26

Jebkurai majai iesaku pie pienjemsanas, auksta 0° tempretura, veikt termoauditu

Ipasi tas attiektos uz nezinama/maz zinama razotaja karkasa maju (ta ir ta pati modulju eka)

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: pašdarbnieks (195.13.247.---)
Datums: 04/04/2023 15:03

Modulenes priekšrocība ir ātra montāža un kāds nekāds, bet tomēr rūpniecisks produkts, kuram montāžas kasjaki būs mazāk, ja ir jēdzīgs ražotājs. Eksplutācijas izmaksas, ugunsdrošība, ilgmūžība ir labāka mūra mājām.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Jampadracis (212.3.217.---)
Datums: 04/04/2023 16:13

cik garš, tik plats. Mans viedoklis tikai.

Cik esmu skatījis - tās moduļu mājas, kuras paredzētas likt uz stabiņiem - no tām jāizvairās dēļ koka karkasa grīdas konstrukcijas. Tur var būt visādas problēmas. Koka karkasa māja uz plātnes pamatiem - šī ir Ok tehnoloģija.

Par mūra mājām - laikam jāsaka drīzāk atkarīgs no tā, kādu fasādi grib likt. Ja biezpiena fasādi, tad mūra māja OK. Bet ja grib uz mūra fasādes piekabināt ventilējamo fasādi ar siltinājumu (mans gadījums), tad labāk izvēlēties koka karkasa māju, kur jau statņi gatavi pie kā stiprināt latojumu.

Nu un vēl ir tāda lieta kā darbaspēks. Ja pazīsti labu brigādi, tad izvēlies tādus materiālus pie kā ir pieradusi tā labā brigāde.

Rūpnīcas komplektam ir garantija (bet nu tur arī jāskatās kompānijas parametri), brigādei - pārsvarā vārds.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Handy Man (185.44.235.---)
Datums: 04/04/2023 17:27

Laba doma par termokameru.
Vai to jāveic speciālistam, jeb pietiek iegūt savā rīcībā termokameru un vadīties pēc instrukcijām?



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 04/04/2023 17:35, labojis Handy Man.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Mr. (77.219.9.---)
Datums: 04/04/2023 18:17


Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: filjai (212.3.194.---)
Datums: 04/04/2023 21:58

es izvēlētos mūra.

mūrim žurka,pele neko īpašu nevar izdarīt....bet ja viņa tiek karkasenē,tad s.di lieli:)

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 05/04/2023 07:02

Ar termokameru apieties var jebkurš, tomēr, lai tulkotu tās rezultātus ir jābūt pieredzei vai noskatīties kādiem 30 youtube video.

Bet ir vairāki iwrobežojumi-
1) ir jābūt temperatūras starpībai starp iekšu un āru t. I mērījumus var veikt ziemā, kad celtnieki ar tavu naudu ir sen kā prom.
2)mērījumus ietekmē vējš
3)siltumizolācijas bojājumus zem ventilējamās fasādes grūti atklāt, jo ņo mājas izplūstošais siltums izkliedējas ventilācijas gaisa spraugā. Nu ieraudzīsi vēja kasti termobildē oranžā krāsā - ko darīsi?
Bojājums ir kādus trīs metrus tālāk zem apšuvuma un lai to salabotu jānojauc pusē mājas. Pieņemsi zināšanai un nedarīsi neko...

Tāpat, kā ar slikti apstrādātu logā perimetru.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Pašdarbnieks (89.254.148.---)
Datums: 05/04/2023 07:55

Tieši tā ..bezjēdzīgs papīrs priekš mājas īpašnieka. Tas viss ir jāčeko projektēšanas un būvniecības laikā. Pēc tam tā ir tikai fakta konstitācija...neviens fasādi neraus augšā, lai piestūķētu kaut kur vates kumosu.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Par mūri (212.3.192.---)
Datums: 05/04/2023 09:15

Ar līkām rokām var sabojat gan mūri, gan karkasu. Karkasa ēkai izmatojot vati kā siltinājumu ir vajadzīga ideāla tvaika izolācija - esat kaut vienu ideāli strādājošu celtnieku redzējuši?
Ja ir gatavas sienas no rūpnīcas, iespējams tas ir drošāk, bet pie montāžas, komunikācijām un apdares tāpat jāskatās uz nagiem un galvenais ir jāspēj saprast ko līkroči atkal jau ir salaiduši grīstē.
Bez tam mūra siltuma inerce mūsu platuma grādos ir ļoti noderīga un komfortabla starpsezonā.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Oho (85.254.75.---)
Datums: 05/04/2023 09:52

Der atcerēties, ka privātmāju gadījumā praktiski vienīgā atšķirība starp karkasu un mūri ir ārsienu materiāls, jo pārsegumu un jumtu tāpat gandrīz visi izpilda koka karkasa risinājumā - tas tiem, kas satraucas par tvaikizolāciju un pelēm.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Jānis654 (91.193.65.---)
Datums: 05/04/2023 14:43

JEB nav tas pats kas VAI!
Karkaseni uzbliezīs ātri, man kaimiņus atbrauca uztaisīja pamatus ar siltajām grīdām uzreiz, pēc kāda mēneša atbrauca un nez, kāda nepilna nedēļa pagāja un māja jau bija salikta. Smuki ar krānu salika visu pa vietām un tad jau iekšdarbi.
Ja cenas atšķirība nav liela, es ņemtu m'/ura māju, bet ja ir vērā ņemams ieguvums taisītu moduļu māju. Tikai jā, kā te saka ņem zināmu brigādi, vai noalgo brigadieri uz to laiku kad taisa, lai nesanāk mēsli.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 05/04/2023 20:33

Mazticams, ka vairuma latvijas iedzīvotāju ir pazīstamas (uzticamas) moduļu māju montāžas brigādes. Ja paveicās, tad varbūt ir paziņas/rekomendācijas kādām brigādēm, kas prot montēt objekā uz vietas karkasus no brusēm.
Moduļu mājas celš ir ražotājs (rūpnīca) un tā brigāde. Pretējā gadījumā ilgi skaidrosies, kas nav kārtībā - slikti uzražots, sabojāts transportējot vai montētāji sabojāja.

Pie nopietnākas celtniecības, kas neaprobežojas ar gatavas 25m5 būdiņas atvešanu ar treileri daudz ko daudz ko izsaka naudas daudzums un spēja sakordinēt darbus. Minēšu divus piemērus.
Vieni mani kaimiņi būvēja somu māju - viena gada rudenī izbūvēja pamatus, nākošā gada pavasarī atveda un pagalmā izkrāva mājas komplektu, kas nostāvēja zem klajas debess pāris mēnešus. Tad dažu dienu laikā salika karkasu, jumta spāres un nosedza tās ar plēvi. Vasaras beigās atveda un uz jumta čupiņās izkrāva dakstiņus. Tie nostāvēja līdz pirmajam sniegam kad beidzt uzradās meistari, kas pa nepilnu nedēļu salika jumtu un pieika notekas. Pēc tam māja gaidīja nākošo pavasari, tad sāka darīt iekšdarbus. Rudeni ielika apkuri, bet nākošajā pavasarī māja tika pārkrāsota no oriģinālās zviedru sarkanas un baltas krāsas kombin;acijas uz Latvijā pierastāko pelēko., pēc tam tika likts žogs, bruģis un vēl pēc ziemas parādījās paši kaimiņi.

Otriem kaimiņiem divu stāvu 200+m2 māju uzcēla firma no gāzbetona. (pareizāk sakot, firma to māju būvēja pārdošanai maniem kaimiņiem) Maija sākumā izraka/ielēja pamatus, gāzbetona karkass tika uzbūvēts divās darba dienās, pa vienam stāvam katrā dienā, ar pavisam nelielu pauzi starp šim dienām- kaut kādā brīdī tika uzlikts dzelzbetona pārsegums. Spāru svētki bija līgo dienā, jūlijā fasādes siltināšana, apmetums, biezpieniņš un krāsa, bet augustā jau pabeidza pagalma iekārtošanu - žogs, automātiskie vārti, apgaismojums. Septembra sākumā jaunie kaimiņi ievācās jaunajā mājā, kura jau bija aprīkota ar mēbelēm,

T.i, līdz gatavai "somu mājai" nonāca 3 gados, bet lidz gāzbetona mājai četros mēnešos.
Var jau raukt degunu, ka gāzbetona māja bija uz ātro ķep-ļep būvēts objets pārdošanai, bet somu māja - ipašnieka paša rūpīgi uzraudzīts objekts kuru cēluši īpaši atlasīti un uzticami meistari, pēc kuriem ilgi vajadzēja gadīt uz atbīvošanos no citiem objektiem.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (213.226.141.---)
Datums: 06/04/2023 08:06

Nu viens par meitu, otrs par kleitu un iznākums čiks? Kāds bija sākotnējais jautājums – aizmirsāt? Var jau piesaukt loģistikas risinājumus - lēni pamatīgi vai ātri un dārgi. Savulaik taču bija TV raidījumi par Ameriku, kur 200 cilvēku brigāde māju no A-Z uzblieza 7 diennakšu laikā. Taču stāts par ko – ērtībām, lētumu vai... Ja jau, sākotnējais uzstādījums – pēc manis kaut vai grēku plūdi, tad viennozīmīgi konteinermāju. Tu nosprāgsi un tad var kaimiiņi būdai pielaist uguni un tevi godam apbēdīt. Vienkārši un ātri! Es arī tā gribētu! Taču ak vai man nelaimīgajam ir mūra ēka. Taču, ja runa ir par dzīves komfortu, tas ir nemainīgu (mazmainīgu ±3° robežās) iekštelpu temperatūru, bez liekiem elektrības tēriņiem (https://www.delfi.lv/majadarzs/praktiski-padomi/elektroierices-kas-aped-visvairak-elektribas-un-ka-tam-pielagot-savus-paradumus.d?id=55399402) vasarā un vienkāršu apkures sistēmu – malkas krāsns vai tikai plīts (labi nosiltinātai ēkai ~100m2 ar to pietiiktu) tad viennozīmīgi masīva inerta mūra māja ar savu 30cm siltumizolāciju un logaiļu laukumu 12% no grīdas. Gaismai – gaismai var izbūvēt verandu vai bēniņtelpu ar polikarbonāta jumta segumu, to nav jākurina.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Zzz (91.105.50.---)
Datums: 06/04/2023 10:36

Ja es buvetu

60 m2 modulju ar slapjo pusamo ekovati

100 m2 no planaka 20 cm gazbetoba limeta + 150 mm siltinajums akmens vate (siltinajums maksa tikpat cik bloki bet ir daudz efektivaks)

jumts vienslipu 15° rukki skards ar iepustu no augsas slapjo ekovati

logi kaut kas pasiva standarta

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Handy Man (185.44.235.---)
Datums: 06/04/2023 12:29

Paldies visiem par komentāriem!

Saprotu, ka jāpalasa, jāpainteresējās par konstrukciju, būvniecību kopumā, varbūt jāaizbrauc ciemos pie kāda kas būvē mājas, lai padarītu sevi par pēc iespējas kompetentu darbu uzraudzītāju :)

Aldiss minētais piemērs bija vērtīgs, liekot saprast, ka būvniecības laiks un kvalitāte nav tik daudz atkarīga no konstrukcijas vieda, kā no darba darītājiem un veiksmīgas loģistikas.

Ivara Godmaņa vārdabrālis atkārtoti vērsa uzmanību pašai motivācijai kāpēc tiek būvēta māja.

Tīri no ieguldījuma viedokļa, piemēram, ja māja tiek pārdota pēc dažām desmitgadēm - varbūt mūra māja turēs vērtību labāk? Sanāks uzbūvēt mūra māju par 20% dārgāk, taču pēc tam pārdodot vērtība netiks tik ļoti zaudēta vai pat pieaugs?
Saprotu, ka jādomā vai tiek būvēts sev vai citiem. Taču pieņemot, ka viena vai otra veida konstrukcijas mājā tiks ieguldīts vienādi.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Handy Man (185.44.235.---)
Datums: 06/04/2023 12:38

Sāku lasīt jau esošus rakstus, kuri ir diezgan vispārīgi, un vienā no tiem minēts mūra mājas trūkums:

"..., un tie neder īslaicīgai dzīvošanai – ja šāda māja kādu laiku netiek apsildīta, tad gaiss tajā ar laiku paliek auksts un mitrs. Līdz ar to mūra māja piemērota pastāvīgai dzīvošanai, un tajā jāuztur noteikta temperatūra. "

Kas patiesībā ir tieši mana situācija (vismaz pagaidām) - pa ziemām braucu uz siltajām zemēm, atstājot māju neapkurinātu, lai gaida silto sezonu.

Tiešām koka māja būtu piemērotāka ziemās atstāšanai bez apkures?

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: ETT (95.68.122.---)
Datums: 06/04/2023 13:23

Vasarnīca ir dzīvojamās mājas īpašs variants. Cits dzīves veids, citas prasības ēkas ekspluatācijai un uzbūvei.

Re: Moduļu māja vai mūra māja?
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (213.226.141.---)
Datums: 06/04/2023 14:21

Kā jau ETT saka, tad ēka drīzāk ir vasarnīca, kura izmantojama sekundārai dzīvošanai. Te jāmin, ka neviena būve ar noslēgtu struktūru vai nu ar siltinājumu vai bez nevar ilgstoši funkcionēt bez cilvēka klātbūtnes. Visilgāk manuprāt, ja jumts ir vesels un vēlams dakstiņu (betona vai māla), spēj nostāvēt malkas vai siena šķūņi – tiem cauri svilpo vējš un tad veidoties koka trupei ir problemātiski. Principā jau vasaras dzīvošanai tavā HandyMan gadījumā atbilst parasta guļbūve – vasarā būs teicams mikroklimats un dzīvošanai savus 7..8 mēnešus Okei. Piekam te elektronodrošinājumam droši var piemērot saules paneļus un elektroģenerātoru ar mašīnai domātu degvielu.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        ********   **     **  ********  ********  
 **        **     **  ***   ***  **    **  **     ** 
 **        **     **  **** ****      **    **     ** 
 **        **     **  ** *** **     **     **     ** 
 **        **     **  **     **    **      **     ** 
 **        **     **  **     **    **      **     ** 
 ********  ********   **     **    **      ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727