UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Daris (77.241.136.---)
Datums: 10/04/2023 22:06

Ir iegādāta zeme ,lai būvētu ģimenes māju . Vēlos būvēt pats . Tādēļ iesakiet pēc savas pieredzes kādu būvinženieri , būvuzraugu ( var arī pensionāru ), kurš varētu sniegt konsultācijas kādā secībā un ko darīt . Būvatļauja un citi dokumenti ,elektrības pieslēgšana , ūdens ieguves urbums , kanalizācija utt. Šodien 10.04.2023 - nav steidzīgi .

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 11/04/2023 08:57

Nauda būvēt ir? Ja nav vai nepietiekami, tb vajadzēs banku, pašbūvēšanu (kas parasti vienlaicīgi ir ilgbūvēšana) var aizmirst, mājai gada (vai apmēram tā) jābūt nodotai ekspluatācijā.

Secība vienkārša - meklēt projektētāju (arhitektu), tālāk visu izstāstīs. Īpaši par to, ko konkrētajā zemes gabalā drīkst būvēt.

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (85.254.75.---)
Datums: 11/04/2023 09:18

Kā saka politiķi: Interesants jautājums? Taču tas samērā plašs. Tik traki jau nav kā saka jtdesign k-gs. Praksē ir iespējams veikt pašbūvēšanu vairāku gadu (desmitgažu) garumā netraucējot bankas. Te gan principiāli nepieciešama noruna ar ZINOŠU arhitektu, kur projekts sākas ar lielu šķūni – tas ir būve bez inženierkomunikācijām un segta ar jumtu – metāla vertikālais karkass ar koka konstrukcijās izpildītu jumtu un tā segumu. To var veikt vasaras sezonas laikā un nodot būvi pāris mēnešu laikā. Un tālākais – tavā paša ziņā un jau iepriekšēji izstrādāta projekta bāzes veicama tālākā izbūve. Katrā ziņā te interese no naudas maucēju – pašvaldības policistu puses maz ticama, jo būve jau nodota ekspluatācijā un neviens jau neliedz ēku REMONTĒT – tik ilgi cik tu vēlies un naudas maciņš atļauj!

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: martell (159.148.5.---)
Datums: 11/04/2023 18:00

Jāsāk ir ar arhitektu.
Ar tādu, kurš vispār vēlas projektēt jūsu ēku. Tādu, kurš jau ir praktizējis jūsu pašvaldībā. Viņš apstāstīs sīkāk, bet līdz projektēšanai vajag:
Topogrāfiju.
Zemes robežu plānu.
Ģeoloģiju.
Attālumus līdz komunikācijām.

Ēkas mākslinieciskā daļa ir mazākā daļa no projekta pilnā sastāvā. Pilnajā sastāvā tāpat būs BK, atsevišķi elektrība, atsevišķi ūdensapgāde, atsevišķi apkure.

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Daris (77.241.128.---)
Datums: 11/04/2023 18:54

Un ja nu es vēlos tipveida 1 stāva projektu ( jau gatavu) - kur tādu var iegādāties ? Pie kāda nebūt arhitekta ? Kur vērsties pēc topogrāfijas , ģeoloģijas ? Tāpēc jau vēlos atrast vienu zinošu speciālistu . Vai to visu var izdarīt pie arhitekta ? Elektrība tuvumā -10m , H2O - ir taču urbēju kantori ? Un vēl ir dzirdēts kad ļaudis gadiem ilgi speciāli nenodod ekspluatācijā .

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Daris (77.241.128.---)
Datums: 11/04/2023 18:54

Rīgas rajons .

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (85.254.75.---)
Datums: 11/04/2023 19:35

Darim. Tad meklē rūpnieciski gatavotas konteinerēkas, viens stāvs – tām jau pamatiem pietiek ar četriem vai sešiem akmeņiem zem karkasa un par to piesaisti interesējies pie konteineru izgatavotājiem. Te kaut kur forumā viens interesents vaicāja par konteinerēku apvienošanu. Vispār jau būve līdz 25m2 neattiecas uz 2. kategorijas būvi, kurai nepieciešami martell minētie daudzie dokumenti – galvenais zemes robežu plāns un robežu precīza piesaiste dabā. Cerams ka tev nav apgrūtinājumi - elektrolīnijas un citas briesmas – bet tām jābūt uzrādītām tavā zemes īpašuma lietā kā apgrūtinājumiem. Tad šādas būves, līdz 25m2 piesaisti vadoties no ražotājbūves pases vari veikt pats, datus ievadot BIF internet sistēmā.

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 11/04/2023 20:56

Ja jau cilvēks ir iegādājies zemi Rīgas rajonā, tad visdrīzāk ne jau priekš 25m2 vai 60m2 mazēkas celtniecības.
Pilnīgi tukšā vietā neredzu jēgu no kaut kādas muģīšanās bez projektiem vai ar pēc papīra vienu bet dabā kaut ko citu.

Ir jāiziet pilnīgi viss būvniecības saskaņošanas process, pārsteigumi var būt visādi- ne visi apgrūtinājumi ir ierakstīti, ne visas apakšzemes komunikācijas redzamas. Varbūt tavā zemesgabalā, kas izskatās pēc pļavas aug kāda aizsargājama puķe un ir visas iespējas uzrauties uz aizlieguma. Kur būs tavs pieslēgums ielai/ceļam, kādi ir attālumi līdz kaiumiņu esošajām vai ieprojektētajām ēkām un tt.


Bet par projektu- ja skaties uz koka karkasiem, tad ražotnēm ir savi projekti, vienīgi tad būsi sasiets ar viņiem, kas īsti neiet kopā ar pašbūvēšanas konceptu.Turklāt ar koku jāstrādā ātri, jāsargā no lietus, visi darbi jāizpilda precīzi.
Vēl ir opcija paņemt kādu gatavo ICF paliekošo putuplasta veidņu projektu un salikt karkasu kā lego klucīšus. [www.ecsoen.com].

Pārsteidzošā kārtā gāzbetona ražotāji nepiedāvā savus gatavos Top projektus un tad jāmeklē projektētājs... .

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Daris (77.241.128.---)
Datums: 11/04/2023 21:14

Paldies par padomiem ! Diemžēl nekā tiešām nopietni jēdzīga neizlasīju . Kas tā par ģimenes māju 25 m2 ?
Nu teiksim 100m2 , tas būtu optimāli . Kāpēc man būtu jādomā un jābūvē standartizēti ? Es taču vēlos būvēt sev , nevis uz pārdošanu . Un vēl jau es to būvēšanu taisos darīt pirmo un vienīgo reizi .Visi taču zin kāda birokrātija jāpārdzīvo , bet es vēl nezinu . Vēlos izzināt lietu jeb manu darbību SECĪBU . Ja es gribētu mētāties ar naudu , tad JĀ = aizbraukt uz kādu no tūkstots SIA būvfirmām un nomest žūksni = Uzbūvējiet man māju - es par visu samaksāšu ! Tā Jūs iedomājaties uzbūvēt privātmāju ???????

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: piča (77.38.155.---)
Datums: 11/04/2023 21:45

sāc ar to, ka izpēti tipveida projektus un atrodi sev kaut ko acij tīkamu. tā sapratīsipamata jautājumus- ciklielu, ap`meram kā jāizskatās, viens vai vairāki stāvi utt. jo labāk zināsi, ko gribi galā, jo vienkāršāks būs tālākais process.
tālāk- aprunājies ar arhitektu.viņš pateiks, kas viņam vajadzīgs + kāds ir dokumentācijas process. es piemēram daudz ko arī saskaņošanas gaitā darīju pats. čakars, bet - pa lēto. starp citu nevajag kautrēties aprunāties ar vietējo būvvaldi - man te ogrē ļoti atsaucīgi. ļoti daudz ko esam izrunājuši bez papīru smērēšanas.
arhitekti un attiecīgi arī projekti atšķirās un diezgan. privātiem reti kad ir projekti pilnā sastāvā, parasti minimālais+tas ko attiecīgā būvvalde prasa. projektu sastāvs un attiecīgi arī cenas nobūvvaldes var atšķirties par kārtu.psihākās laikam ir rīga ķekava.
standartā arhitekts sagatavo dokus "būvprojekts minimālajā sastāvā" un tad būvvalde BIS sistēmā sarakasta visu, koviņi grib papildus (visādi skaņojumi ar visādām iestādēm, kaimiņiem, utml.). tur obligātais papildus minimums ir aktuāla topogrāfija. ģeoloģija arī noder. irr arī visādi spec gadījumi, kā piemēram "atmežošana" utml.
kamēr tiksi līdz reālai būvatļaujai ar izpildītiem visiem nosacījumiem 6-9mēneši paies, vislabāk rēķinies ar 1 pazaudētu sezonu..
paralēli vari taisīt elektrības projektu + pieslēgumu (arī ~1/2 gads līdz špannungam), risināt jautājumu par ūdensapgādi -pie būvēšanās ūdeni vajadzēs.
kad būvatļauja uz rokām tad ņem mērniekus, kas nosprauž būvasis (obligāti saglabā aktu par to, kjo pienodošanas to 100% vajag) un ceļ. šeit katram tas process savādāks- ir kas pamanās visu pats izdarīt, bet biežāk kaut ko dara pats, kaut ko dod celtniekiem. NAv arī tā, ka atsevišķo darbu brigādes ir baigi lētākas kā 1 firma. PAts tāpat daudz ko neizdarīsi- eštrihi, logi, apkure, kanalizācija.
ar bankām ar navtik traki - pēc līguma būvēju pats. banka dod 2 gadus līdz pabeigtam objektam un ja nemaldos vēl 1 gadu līdz nodotam ekspluatācijā, bet nu tas laiks paskrien starauji.
Nu un tad, kad ir fasāde, pods un lampiņa, tad nodod to būdu ekspluatācijā- tur vajag visādus aktus,
par celšanu 100%pašam ar jūķūbes akadēmijas izglītību esmu skeptisks. ir ļoti daudz nianses, ko ievērojotvar ievērojami samazināt laikuun kasjaku daudzumu. man ar likās, ka sūds tur māju neuzcelt. nav viss tik vienkārši, jo tur ir daudz kam jāsaliekas ķēdē, lai šis process nepārvērstos par mūža darbu...
katrā ziņā - veiksmi!

--------------------------------
paķimerējos ap savu vasarnīcu.
[vasarnica.blogspot.com]
tagad snaikstos ap nākamo objektu:
[mezamaja.wordpress.com]

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Niks (neīstais) (90.133.70.---)
Datums: 11/04/2023 22:15

Lai jau veicas Dairim.
Pats šim procesam izgāju cauri pirms 10 gadiem. Man no būvbedres līdz nodošanai ekspluatācijā pagāja 7 gadi (140m2) ēka (bez kredīta). Tāpēc tas kā gāja man no būvniecības procesa viedokļa, šobrīd jau vairs nav aktuāli un patiešām - katrā būvvaldē ir savas nianses.
Vai šodien es gribētu to darīt vēlreiz tāpat - visticamāk, ka nē. Šodien es noteiti daudz ko pats vairs nedarītu, jo augusi ir rocība un mugura ar vairs netur tādu slodzi, turklāt ej un atrodi palīgu, kurš gribēs visus šos gadus Tevi atbalstīt un "ziedot" savas brīvdienas.
Var jau domāt un kombinēt savu ideālo māju, tomēr der labāk ieskatīties tipveida risinājumos, kur daudz, kas ir pārdomāts un atstrādāts.

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 11/04/2023 22:57

>>Nu teiksim 100m2 , tas būtu optimāli . Kāpēc man būtu jādomā un jābūvē standartizēti ? Es taču vēlos būvēt sev , nevis uz pārdošanu.>>

Sava loģika jau ir, tomēr nebūtu jāizgudro velosipēds gluži no jauna, ja jau tas ir izdomāts. Var apskatīties to kas jau ir sazīmēts, ar visiem iekštelpu mēbeļu izvietojumiem un domāt, vai tas tev der. Augstas domas lidojumi lielākoties beidzas slikti- vai nu neoptimāls plānojums, vai nejēdzīgs materiālu patēriņš/izmaksas būvniecībā- nestandarta garumi, augstumi. Piemēram, 6,5m garas bruses vai 8m2 logs vienā laidumā.
Par būvēšanu sev- atceries, ka dzīve var ienest korekcijas un kādreiz īpašumu var nākties pārdot.
Un jā- 100m2 priekš privātmājas ir daudz par maz. Vajadzēs arī vietu zāles pļāvēja, velosipēda un sniega lāpstas novietošanai. Un vannas istabā vietu veļas mašīnai un žāvētājam... Papildus m2 uz kopējo projekta izmaksu fona nemaksā praktiski neko.

Vari savas sapņu mājas projekta skici ielikt tepat forumā.
Būs daudz viedokļu, gala rezultātā vai nu nostiprināsi savu pārliecību, vai koriģēsi plānus.
Tagad, kopš ir iespēja jumtu būvēt ar kopnēm un iekšējās sienas ir nenesošās, projekts ir taisnstūra klucītis ar ūdensvada un kanalizācijas izvada vietām.

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: ints45 (85.254.74.---)
Datums: 11/04/2023 23:04

Niks (neīstais) rakstīja:
-------------------------------------------------------

> Var jau domāt un kombinēt savu ideālo māju, tomēr der labāk ieskatīties tipveida risinājumos, kur daudz, kas ir pārdomāts un atstrādāts.

Pilnībā piekrītu. Autors min 100 kv.m. Kas tur ko diži projektēt! Tāda platība ir pats minimums kurā nepieciešamās telpas izkārtotas loģiski pēc platības un novietojuma tipveida projektos. Būtu 300-400 kv.m. tad nu varētu izpausties ar fantāzijas lidojumu.

Kā te daudzkārt ir minēts - individuālajā būvniecībā no trijiem - ātri, lēti, kvalitatīvi ir jāatmet viens no tiem. Var jau pacensties un būvēt ilgi, dārgi un nekvalitatīvi, bet tad nav vērts sākt.

Manuprāt, cilvēkam, kurš pats ir gatavs būvēt savu māju, ir jābūt kādam papildus bonusam, piem., tēvs būvnieks, švāģeris galdnieks, daudz atsaucīgu radu, pašam zelta rokas, čakla sieva, privāts mežs utt.

Re: Konsultācijas - ar ko sākt ?
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (85.254.75.---)
Datums: 12/04/2023 09:29

Intam 45.. tā ironiski! Vai tu draugs esi saskāries ar KVALITATĪVU būvniecību masveida – tas ir daudzzīvokļu māju būvi! Manuprāt individuālās ēkas ilgbūvēšanas priekšrocība slēpjas apstāklī, ka vari kvalitatīvāk izvēlēties naudas SAVAS naudas izlietošanas procesu. Piemēram - nesošajam ēkas karkasam - sienai siltumizolāciju tu vari veikt kaut vai 5...10 gadus pēc dzīvošanas tajā. Jā varbūt apkures sistēmai būs zināmas neērtības... Tas pats attiecas uz ēku ar diviem stāviem – otrā stāva grīdas, apdari un pat siltumizolāciju dari lēni un kvalitatīvi daudz vēlāk pēc dzīves vajadzības. Tāda taču bija 20 gds. 'sākuma ideoloģija – vienstāvu ēka ar plašiem neizbūvētiem bēniņiem, jo te patiešām jumta seguma ietaupījums divslīpu vai vienslīpu patiešām nav būtisks. Diemžēl tas prasa patiesi DOMĀJOŠA arhitekta līdzdalību, nevis kā tagad ejošu naudas mūļu pavadībā – kur tendence pārLOGOT dzīvojamās telpas, nevis radīt neapkurināmu verandu pie ēkas.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **               **  ********        ** 
 **        **    **         **  **              ** 
 **        **    **         **  **              ** 
 ******    **    **         **  ******          ** 
 **        *********  **    **  **        **    ** 
 **              **   **    **  **        **    ** 
 ********        **    ******   ********   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727